Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΜΕΘΩΝΗ. ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ !

ΜΕΘΩΝΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΘΩΝΗ ή ΠΗΔΑΣΟΣ. Η Μεθώνη ή Μοθώνη όπως λεγόταν παλιά, είναι κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας. Ήταν έδρα του ομώνυμου Δήμου, ενώ σήμερα είναι σημαντική παραθαλάσσια  τουριστική περιοχή και Δδ του Δήμου Πύλου Νέστορος.  
Η Παραλία της Μεθώνης σε πανοραμική
Κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.103 κατοίκους . Λεγόταν και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα).  Στην περίοδο των ομηρικών χρόνων λεγόταν Πήδασσος. Έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της
στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.  
 Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια  στη Μεθώνη το Καποδιστριακό σχολείο. Η πόλη σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις. Σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα                            Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου.
Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Έχει έκταση 93 στρέμματα. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται η πύλη κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους. Τα τείχη του κάστρου είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος
Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου.
Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης.  Τα τείχη, οι πύργοι, οι προμαχώνες, η βορειοδυτική πλατφόρμα πυροβολικού και οι διάφορες πύλες του κάστρου έχουν χρονολογηθεί χάρη στην ταυτοποίηση των ενετικών θυρεών
Παλιό χαμάμ
που ακόμη βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία.

Όταν κανείς φτάσει στο κάστρο και αντικρίσει την πλατιά τάφρο που κάνουν τα τείχη απρόσιτα και την εντυπωσιακή γέφυρα που οδηγεί στην είσοδο του κάστρου, νιώθει δέος. H τάφρος, βέβαια, σήμερα είναι ξερή και θα πρέπει κανείς να φανταστεί το απίθανο θέαμα όταν κάποτε ήταν γεμάτη θαλάσσιο νερό. (Διερωτώμαι είναι τόσο δύσκολο με τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν σήμερα να ξανασυνδεθεί η τάφρος με τη θάλασσα ώστε το κάστρο να
επανακτήσει την παλαιά του ομορφιά;   
 Τα τείχη σε διάφορα σημεία κοσμούνται από μεγάλες ανάγλυφες παραστάσεις του φτερωτού λιονταριού του Αγίου Μάρκου, του πάτρωνα αγίου των Βενετών. H επιβλητική είσοδος αποτελείται από τρεις διαδοχικές πύλες. Όταν κανείς τις περάσει και εισέλθει στο εσωτερικό του κάστρου, εντυπωσιάζεται από τον μεγάλο μονολιθικό κίονα από γρανίτη που ορθώνεται μπροστά στα μάτια του και από την αχανή έκταση την οποία τα τείχη προστατεύουν.    
 Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει αρκετές ώρες εξερευνώντας το κάστρο και
παρατηρώντας τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και την ομορφιά του.Το κάστρο είχε και πόσιμο νερό το οποίο έφτανε ως εκεί μέσω του υδραγωγείου που είχαν κατασκευάσει οι Βενετοί.  Το κάστρο σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, όμως επικρατεί απέραντη ερημιά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο φιλοξενίας για αυτόν που έχει κάνει τον κόπο να φτάσει ως εκεί. Ούτε καν μία πινακίδα που να ενημερώνει στοιχειωδώς τον επισκέπτη για την ιστορία του μνημείου. Ο επισκέπτης αναγκάζεται να περιφέρεται και να θαυμάζει, ιδιαίτερα όταν περάσει από την πύλη των τειχών που οδηγεί μέσω του μόλου στο Μπούρτζι χωρίς να γνωρίζει τι είναι όλα αυτά που αντικρίζει, εκτός αν έχει διαβάσει μόνος του από πριν.  
Η είσοδος του κάστρου
Ο επισκέπης που θα πάει στη Μεθώνη, σύντομα θα διαπιστώσει  πως πραγματικά  αξίζει να κάνει κανείς μια εκδρομή στη Μεθώνη και να απολαύσει την ομορφιά του κάστρου αλλά και το μπάνιο στην ωραιότατη αμμουδιά που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα τείχη. Είναι όμως κρίμα να μη δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να μαθαίνουν κάτι παραπάνω για τους τόπους που επισκέπτονται να μην υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας ώστε να αναδεικνύονται και να ξαναζωντανεύουν στα μάτια των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, τα υπέροχα αυτά μνημεία.
Στη Μεθώνη θα δείτε αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής
Η πλατεία της Μεθώνης
αρχιτεκτονικής. Τέλος, μην παραλείψετε να θαυμάσετε το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, με φόντο το κάστρο.
   Επειδή ο τουρισμός της περιοχής τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία, θα πρέπει να σας ενημερώσομε ότι πέρα από ην αμμουδερή παραλία της περιοχής, όπου μπορείτε να κάνετε ο μπάνιο σας, υπάρχουν εκεί κοντά και άλλες παραλίες. Πέραν ατών υπάρχουν εξαιρετικά ταβερνάκια και εστιατόρια με γευστικότατη παραδοσιακή κουζίνα.
Ταβέρνα ΚλιμαΤαριά
Εμείς κάτσαμε και φάγαμε στην Ταβέρνα ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ που μας εντυπωσίασε για το πολύ νόστιμο παραδοσιακό και «σπιτικό» τους φαγητό. Αυτό το μαγαζί το προτείνουμε δίχως κανένα δισταγμό !                     
Στην περιοχή της Μεθώνης όμως, μπορείτε να βρείτε Ξενοδοχεία σε πολύ καλό επίπεδο, όπως επίσης και ενοικιαζόμενα  δωμάτια                                           
Γενικά η Μεθώνη είναι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός που όλοι θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Καλές διακοπές στη Μεσσηνία !











                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου