Ερευνώντας διάφορες πηγές βλέπουμε πως το όνομα του ποταμού έχει τη θέση στην προϊστορία, και κρύβει μεγάλη δύναμη. Ίσως το όνομα του, που είναι γλωσσικά δυσερμήνευτο, το χρωστά σε αυτή την δύναμη.Αρκετές πηγές μας βοηθούν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το μεγάλο και όμορφο θέμα που προσφέρει ένας ποταμός, όπως ο Πάμισος.
Θα προσπαθήσουμε να υποθέσουμε, βάσει των αρχαίων στοιχείων που έχουμε λίγα, αλλά αξιόλογα στοιχεία για το Μεσσήνιο ποταμό.
Όπως ήταν φυσικό, όταν ποταμό δόθηκε ένα όνομα - μια ταυτότητα, που να προσδιορίζει τις ιδιότητες του - που θα μπορούσε να εμπνέει δέος και δύναμη για τους ανθρώπους!
Με αυτές του, τις ιδιότητες, ο ποταμός, γίνεται για τους
αρχαίους μας προγόνους, ποτάμιος Θεός και λατρεύεται με θυσίες και άλλες
εκδηλώσεις σύμφωνα με τις δοξασίες και τις έννοιες που έδιναν οι αρχαίοι σε
κάθε τι που λατρεύανε.
Ο Πάμισος είναι το μεγαλύτερο
ποτάμι του Ν. Μεσσηνίας με μήκος 44 χλμ και με υδρολογική λεκάνη 568
τ.χλμ. Πηγάζει από τα βουνά της Άνω Μεσσηνίας (το όρος Λύκαιο) και
από τις καρστικές πηγές Αγ. Φλώρου και Πηδήματος που εκφορτίζουν το βόρειο Ταύγετο Διατρέχει
τη Μεσσηνία από Βορρά προς Νότο και εκβάλει στον Μεσσηνιακό κόλπο, ανάμεσα στις πόλεις Μεσσήνη
και Καλαμάτα.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματός
του. Η μία εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία "Πάμισος" προέρχεται
από τις λέξεις "πᾶν" + "μίσος", λόγω της εχθρικής
διάθεσης που χαρακτήριζε τις σχέσεις μεταξύ των Σπαρτιατών και των Μεσσηνίων.
Ως σύνθετη λέξη, όμως, σύμφωνα με τα γραμματικά φαινόμενα, θα έπρεπε να
γράφεται ως Πάμμισος. Επικρατέστερη, λοιπόν, εκδοχή είναι η δεύτερη, η οποία
υποστηρίζει ότι το όνομα έχει προελληνική και αμετάφραστη προέλευση, όπως και
συναντάται στη Θεσσαλία, και υιοθετήθηκε από τα ελληνικά φύλα που κατέβηκαν στη
Μεσσηνία, τα οποία τελούσαν στις πηγές του, γιορτές (Σημερινή τοποθεσία, το
Μεσσηνιακό χωριό, Αγ. Φλώρος. Το
όνομά του καταγράφεται, σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή από την αρχαιότητα, και
από τον Στράβωνα αλλά και από τον Παυσανία, ο οποίος αναφέρει ότι λατρευόταν ως θεός.
Για την ανάδειξη του Άρι, ο Δήμος Καλαμάτας θα εκτελέσει έργο ανάπλασης από τις εκβολές του ποταμού μέχρι τα Ακοβίτικα, ύψους μισού εκατ. ευρώ, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, σε περιβαλλοντική εκδήλωση δίπλα στη γέφυρα Ασπροχώματος.
Σκοπός του Δήμου είναι να προωθήσει περαιτέρω την ανάδειξη του ποταμού, κάτι που θα συμβάλει και στη φροντίδα του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία του υδάτινου φορέα από καταπατήσεις της παρόχθιας περιοχής.
Τονίζεται ότι η αξία του ποταμού Άρι είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται όχι μόνο για κοιτίδα βιοποικιλότητας και υδάτινο φορέα, αλλά και για έναν από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα που είναι πλεύσιμοι.
Μάλιστα, η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας έχει δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στον Άρι, καθώς το χειμώνα η θάλασσα δεν ενδείκνυται για προπονήσεις, ενώ τα νερά του ποταμού παραμένουν ήρεμα.
Στον Άρι υπάρχει το φράγμα του ποταμού Παμίσου, όπου έχει δημιουργηθεί μια περιοχή απείρου κάλλους, ο σιδηροδρομικός σταθμός, οι εγκαταστάσεις του πρώην ΑΣΟ, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο για τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, ενώ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανεμομύλου υπάρχει το πέτρινο λαξευτό γεφύρι στην περιοχή «Κάραβος», το οποίο χρονολογείται από το 1850.
Ένα πολύ σημαντικό ποτάμι της Πελοποννήσου, το μοναδικό με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ των Νομών Μεσσηνίας και
Ηλείας, ο ποταμός Νέδα, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, τόσο για τους φυσιολάτρες που επιθυμούν να το διασχίσουν, όσο και για όσους αναζητούν όμορφες γαλήνιες εικόνες μέσα σε πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και γραφικά χωριά.
TA AIPETIKA
Το τολμηρό, e-περιοδικό,
με σκληρές αλήθειες, όπως λίγοι τολμούν να γράψουν !
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ,
τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΕΛΛ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις
ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE
STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, και
σταθερά πάνω από 2.500 ημερησίως επισκέπτες μας !
|
SAOUTIS
INSUR
|
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
45 χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής
Προσφοράς
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
*ΥΓΕΙΑΣ *ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
*ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
*ΠΡ.ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ κλπ
Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6942 551 350
e-mail : saoutisins@gmail.com
|
----------///////-----------
Το Πολυλίμνιο είναι ένας επίγειος παράδεισος στη Μεσσηνία, κοντά στο χωριό Χαραυγή και απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας. Εκεί θα δείτε σε πολλά επίπεδα να σχηματίζονται λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου. Οι πινακίδες αρχίζουν από το χωριό Καζάρμα που βρίσκεται πάνω στο δρόμο, προς Πύλο. Εκεί θα στρίψουμε αριστερά και στο χωριό Χαραυγή που είναι λίγα μέτρα πιο κάτω και αμέσως μετά ξεκινάει το φυσικό θαύμα π
ου αποκαλύπτεται το μυστικό. Στο φαράγγι του Πολυλίμνιου το ανάγλυφο του εδάφους έχει σχηματίσει, μέσα στην πλούσια, υδροχαρή βλάστηση, ένα μοναδικό σύμπλεγμα καταρρακτών και λιμνών.
Μετά από μία διαδρομή σε χωματόδρομο και ένα πλακόστρωτο κομμάτι μέσα στο πράσινο ξεπροβάλει το φαράγγι στο Πολυλίμνιο. Ένα καλά κρυμμένο φαράγγι με αρκετές λιμνούλες, τρεχούμενα νερά και καταρράκτες. Τα νερά παγωμένα με ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα. Σε κάποια σημεία οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο. Τα βράχια είναι απόκρημνα και γλιστρούν γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και κατάλληλα παπούτσια. Μία μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Απλά οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να έχουν φτιάξει το δρόμο. Δεν επιτρέπεται με τόση τουριστική κίνηση να είναι χωματόδρομος!!!
Εντυπωσιακότερος όλων είναι αυτός της Κάδης, τα νερά του οποίου πέφτουν από ύψος 25 μέτρων δημιουργώντας και τη μεγαλύτερη λίμνη. Σε αυτόν οι λάτρεις της δράσης δοκιμάζουν rappel, ενώ οι λιγότερο ριψοκίνδυνοι απολαμβάνουν βουτιές από τα βράχια και κολύμπι.
της Κάδης εκεί ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων.
Οι λίμνες στο Πολυλίμνιο αποτελούν φυσικά και ένα μοναδικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Ένα πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών, τα οποία βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους, αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων.
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
------///////------
ΤΑΥΓΕΤΟΣ !
ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΒΟΥΝΟ
ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
Η ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου είναι ο Προφήτης Ηλίας, 2.407 μ., και ακολουθούν η Νεραϊδοβούνα, 2.025 μ., η Ξεροβούνα, 1.852 μ., το Ξεροβούνι, 1.521 μ. και ο ‒χαμηλότερος‒ Προφήτης Ηλίας, 1.389 μ. Πρόκειται για ένα βουνό με επιβλητική ομορφιά, άγρια σε πολλά σημεία: Αναρίθμητα φαράγγια, όπως του Ριντόμου, του Βυρού, της Κοσκάρακας και της Λαγκάδας, σπηλιές και χαραδρώσεις συναρπάζουν τους δεινούς πεζοπόρους, ενώ η πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα αναδεικνύουν το όρος ως ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στη χώρα μας.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπηλαιολογία, ορεινή ποδηλασία, πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στις πλαγιές ή στα φαράγγια του βουνού, διαδρομές που αναλύονται στην ιστοσελίδα μας, στην ίδια ενότητα.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ 44
Χρόνια Ασφαλιστικής Προσφοράς
Τηλ.
2721 300 351,
Κιν. 6977 172 942
e-mail: agsaouti@gmail.com
|
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑΣ. Για κάθε ηλικία, για κάθε
τσέπη.
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Δώστε λύση στο μεγάλο
πρόβλημα του Ασφαλιστικού, αποκτώντας τη δική σας σύνταξη.
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Ανεξάρτητα από το ύψος
των σημερινών Ασφαλίστρων σας, σας εγγυόμαστε καλύτερα και χαμηλότερα
ασφάλιστρα.
|
ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Μετά από μία διαδρομή σε χωματόδρομο και ένα πλακόστρωτο κομμάτι μέσα στο πράσινο ξεπροβάλει το φαράγγι στο Πολυλίμνιο. Ένα καλά κρυμμένο φαράγγι με αρκετές λιμνούλες, τρεχούμενα νερά και καταρράκτες. Τα νερά παγωμένα με ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα. Σε κάποια σημεία οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο. Τα βράχια είναι απόκρημνα και γλιστρούν γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και κατάλληλα παπούτσια. Μία
μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Απλά οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να έχουν φτιάξει το δρόμο. Δεν επιτρέπεται με τόση τουριστική κίνηση να είναι χωματόδρομος!!!
Το Πολυλίμνιο είναι ένας επίγειος παράδεισος στη Μεσσηνία, κοντά στο χωριό Χαραυγή και απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας. Εκεί θα δείτε σε πολλά επίπεδα να σχηματίζονται λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου.
Οι πινακίδες αρχίζουν από το χωριό Καζάρμα που βρίσκεται πάνω στο δρόμο, προς Πύλο. Εκεί θα στρίψουμε αριστερά και στο χωριό Χαραυγή που είναι λίγα μέτρα πιο κάτω και αμέσως μετά ξεκινάει το φυσικό θαύμα που αποκαλύπτεται το μυστικό. Στο φαράγγι του Πολυλίμνιου το ανάγλυφο του εδάφους έχει σχηματίσει, μέσα στην πλούσια, υδροχαρή βλάστηση, ένα μοναδικό σύμπλεγμα καταρρακτών και λιμνών.
Αυτές έχουν τα ονόματα, του Ιταλού, του Πανάγου, της Καδούλας, της Κάδης, της Μαυρόλιμνας είναι μερικές από τις κλιμακωτές λίμνες με τους αντίστοιχους μικρούς ή μεγαλύτερους καταρράκτες που θα συναντήσετε.
Εντυπωσιακότερος όλων είναι αυτός της Κάδης, τα νερά του οποίου πέφτουν από ύψος 25 μέτρων δημιουργώντας και τη μεγαλύτερη λίμνη. Σε αυτόν οι λάτρεις της δράσης δοκιμάζουν rappel, ενώ οι λιγότερο ριψοκίνδυνοι απολαμβάνουν βουτιές από τα βράχια και κολύμπι.
Οι ντόπιοι έχουν φροντίσει να αναδείξουν την ομορφιά του τόπου, ενώ η περιήγηση μέχρι τον καταρράχτη της Κάδης είναι πανεύκολη χάρη στα γεφυράκια, τα σιδερένια πατήματα και το πλακόστρωτο μονοπάτι. Το φαράγγι απέχει 32 χιλιόμετρα περίπου από την Καλαμάτα.
Οι λίμνες αυτές μέχρι πριν 15-20 χρόνια ήταν καλά κρυμμένες και τις ήξερες κάποιοι ντόπιοι, που όμως δεν γνώριζαν την αξία αυτού του φυσικού θαύματος, αλλά πλέον ο χώρος έχει αξιοποιηθεί, ενώ διαθέτει και δύο χώρους στάθμευσης για όσους θέλουν να δουν το Πολυλίμνιο από κοντά.
Οι επισκέπτες σε μια διαδρομή συνολικά τριών χιλιομέτρων
στο Πολυλίμνιο θα συναντήσουν και τις 15 διαδοχικές λίμνες με τα παράξενα ονόματα που αναφέραμε λίγο πιο πάνω (Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και άλλα) και φυσικά στα καθαρά νερά τους μπορούν να κάνουν μπάνιο. Ο καταρράκτης της Κάδης εκεί ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφάλιση ΥΓΕΙΑΣ. Νοσοκομειακή, Εξωνοσοκομιακή
Περίθαλψη και
Φάρμακα σε γιατρούς της επιθυμίας σας.
Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων,
ποιοτικές, υπεύθυνες με
τα χαμηλότερα Ασφάλιστρα !
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ στα 2721 300 35 21, ή
6977 172 942.
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
-----/////-----
TA
AIPETIKA
Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ – Ηλεκτρονικό Περιοδικό, με τις Αιρετικές
απόψεις, σκληρές αλήθειες και αρκετό ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ KAI ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, Δείτε ακόμη, καθημερινά θέματα που ενδιαφέρουν, όπως ........
ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ, LIFE STYLE και όχι μόνο,. http://taairetika.blogspot.com |
ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΙΣ
Πηγή ζωής και ανάπτυξης είναι ο ποταμός Άρις
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44 Χρόνια Ποιοτικής
Ασφαλιστικής Προσφοράς
Στις Ασφαλίσεις,
* ΥΓΕΙΑΣ
* ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
* ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
* ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
* ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ &
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΤΗΛ. 2721 300 351, ΚΙΝ. 6977 172 942
e-mail :
agsaouti@gmail.com
|
Σκοπός του Δήμου είναι να προωθήσει περαιτέρω την ανάδειξη του ποταμού, κάτι που θα συμβάλει και στη φροντίδα του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία του υδάτινου φορέα από καταπατήσεις της παρόχθιας περιοχής.
|
Μάλιστα, η Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας έχει δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στον Άρι, καθώς το χειμώνα η θάλασσα δεν ενδείκνυται για προπονήσεις, ενώ τα νερά του ποταμού παραμένουν ήρεμα.
ΠΑΜΙΣΟΣ
Πάμισος, το όνομα του ποτάμιου Μεσσήνιου θεού.
Ο Πάμισος είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Πελοποννήσου και το μεγαλύτερο του Νομού Μεσσηνίας. Έχει μήκος 48 χλμ. Πηγάζει από το
όρος Λύκαιο, διασχίζει κάθετα τον κάμπο της Μεσσηνίας και εκβάλει στον Μεσσηνιακό Κόλπο, περνάει λίγο πριν τη Μεσσήνη πλησίον του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Με αυτές του, τις ιδιότητες, ο ποταμός, γίνεται για τους αρχαίους μας προγόνους, ποτάμιος Θεός και λατρεύεται με θυσίες και άλλες εκδηλώσεις σύμφωνα με τις δοξασίες και τις έννοιες που έδιναν οι αρχαίοι σε κάθε τι που λατρεύανε.
ΤΑΥΓΕΤΟΣ, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ακόμη και στα εύκολα προσβάσιμα (μέσω ασφαλτοδρόμων) χωριά στους πρόποδές του οι ταξιδιώτες και οι ξενώνες ήταν ελάχιστοι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στους ταξιδιωτικούς προορισμούς με νέα και ιδιαίτερα ορεινά τουριστικά καταλύματα που απευθύνονται σε ένα πιο μαζικό, αλλά πάντα ψαγμένο κοινό.
να αναπτύξουν το χειμερινό τουρισμό και των 2 Νομών.
Μονοπάτι στο δάσος της Αλαγονίας |
νόμου Καποδίστρια, αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμάτας με 310 κατοίκους που προκύπτει από την απογραφή του 2001 και 339 κατοίκους στην απογραφή του 1991. Παλιότερα, αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα, η οποία από το 1835 μέχρι το 1912 ανήκε στον Δήμο Αλαγονίας με το όνομα Τσερνίτσα, κατά καιρούς αποτελώντας την έδρα του Δήμου όταν ο Δήμαρχος ήταν από την Τσερνίτσα, εναλλασσόμενη με την Σίτσοβα, με δικαστήριο, ληξιαρχείο, αστυνομία και πολλά πανδοχεία. Τα έξι χωριά που αποτελούσαν τον τέως δήμο Αλαγονίας ήταν τα εξής: Αλαγονία Καλαμάτας, Σίτσοβα, Αρτεμισία, Τσερνίτσα, Καρβέλι / Κουτσαβά, Λαδά / Κουτσαβά , Νέδουσα / Μεγάλη Αναστάσοβα, Πηγές / Μικρή Αναστάσοβα
Αρτεμισία είναι το μεγαλύτερο χωριό σε γεωγραφική έκταση μαζί με τα χωράφια σιταριού του Πέρα, της Ρογκοζωνίτσας και του Βόλιμνου, καλύπτοντας έκταση 38.797 στρεμμάτων, λίγο μικρότερη από αυτή της Καλαμάτας και σχεδόν διπλάσια των άλλων χωριών. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του δήμου, περιτριγυρισμένη από τα άλλα πέντε χωριά. Το όνομά της μετά την κάθοδο των Σλάβων έγινε Τσερνίτσα, αφού
κ.ά. Κατάλοιπο εκείνων των εκπαιδευτηρίων είναι το σημερινό σχολείο της Αρτεμισίας, στο οποίο πλέον δε φοιτούν μαθητές και χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.
2. ΑΛΑΓΟΝΙΑ. (ΣΙΤΣΟΒΑ)
|
1940 είχε 1029, το 1951 είχε 940, το 1981 είχε 335, το 1991 είχε 410 κατοίκους εκ των οποίων 330 στην Αλαγονία και 80 στον οικισμό Μαχαλάς. Με τον Νόμο Καποδίστρια, η Αλαγονία γίνεται δημοτικό διαμέρισμα και οι κάτοικοι μειώνονται ακόμα περισσότερο σε 289 στην Αλαγονία, ενώ στον Μαχαλά παραμένουν 71 (πραγματικοί πληθυσμοί, απογραφή 2001).
Αλτομιρά και τα Πηγάδια. Η περιοχή αυτή ήταν υπό τον έλεγχο των Καπετανάκηδων, που είχαν έδρα τη Τρικότσοβα, όπου υπάρχει ερειπωμένο φρουριακό συγκρότημα. Οι Αλτομιριανοί έλαβαν μέρος στη μάχη της Βέργας εναντίον του Ιμπραήμ στις 22 Ιουνίου 1826. Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Βέργας γιατρός Α. Μαυρογένης γράφει για τη συμμετοχή των Αλτομιριανών στη μάχη κατά του Ιμπραήμ: «Οι Καπετανάκαι κυρίως δια των γενναίων Σελιτσιάνων, Αλτομιριανών και άλλων Αβιατών έκτισαν την Βέργαν…και κατέλαβαν τα επικινδυνώτερα σημεία». Το χωριό είναι ακατοίκητο, παρ’ όλο που στην πρόσφατη απογραφή απογράφησαν 92 κάτοικοι. Μερικοί κτηνοτρόφοι παραμένουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και κατόπιν κατεβαίνουν χαμηλότερα σε άλλα χωριά για να ξεχειμωνιάσουν και επανέρχονται την Άνοιξη.
Πηγή www.mani.org.gr
Προδρόμου Γαρδικίου, κτίσμα του 13ου αιώνα σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με δωδεκάπλευρο τρούλο. Δύο χιλιόμετρα νότια από τη Μονή Γαρδικίου βρίσκεται σε σπηλιά, «το ναύδριο των Αγ. Αναργύρων». Στο βάθος της σπηλιάς είναι το Ιερό Βήμα με χτιστό αγιογραφημένο τέμπλο.
Λίγο πιο πάνω από την Άμφεια στο δρόμο που μας οδηγεί προς το Δυράχι, συναντάμε την Άνω Άμφεια ή Άνω Γαρδίκι στο οποίο στην απογραφή του 2011βρέθηκαν 314 κάτοικοι.
αποτελούσαν την ομώνυμη πρώην κοινότητα και μετέπειτα Δήμο Αβίας. Σήμερα ο οικισμός αυτός, που είναι πλησίον του υπέροχου φαραγιού του Ριντόμου, ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
9. ΓΙΑΤΡΕΪΚΑ. Μανιάτικος οικισμός σε υψόμετρο 720 μέτρα. Οι κάτοικοι ήταν απόγονοι της οικογένειας των Μεδίκων ή Ιατρών γι' αυτό και ο οικισμός ονομάστηκε Γιατρεϊκα. Οι Μέδικοι ήρθαν από διάφορα μέρη της ανατολικής Μάνης (Οίτυλο). Σήμερα ζουν μόνιμα 7 άτομα στον οικισμό. Πηγή : www.lefktro.gov.gr
"Καλάθι". Το Ελαιοχώρι, βρίσκεται στη βορεινή πλαγιά λόφου, στο μέρος που ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Καλάμαι. Ο λόφος προστάτευε την πόλη από την θέα των πειρατών από το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ από την κορυφή του φαίνεται ο Μεσσηνιακός κόλπος, απέναντι το Πεταλίδι και η Κορώνη ενώ μπροστά του απλώνεται η Μεσσηνική πεδιάδα (η "Μακαρία" όπως την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες).
Δήμου Δυτικής Μάνης. μαζί με τον οικισμό Δρυόπη. Είναι ένα από τα ορεινά χωριά της περιοχής Λεύκτρου και βρίσκεται 55χιλ. νότια της Καλαμάτας και 10 χιλ. ανατολικά της Στούπας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο ανάμεσα σε δυο πλαγιές που σχηματίζουν ρέμα, σε υψόμετρο 500 μ. και διακρίνουμε τον ερειπωμένο πύργο του Γουδέλη και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας της Γιάτρισσας. Ο ποιητής Νικήτας Νιφάκος (1748-1818) στα στιχουργήματά του για τα χωριά της Μάνης γράφει για το Καρυοβούνι:
που μες στο στενολάγκαδο
ευρίσκεται κτισμένη"
βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες του Ταϋγέτου από την πλευρά της Μεσσηνίας και ανήκει στην περιοχή της ιστορικής Μάνης, ενίσχυσε την επανάσταση του '21 με τετρακόσιους άντρες (τετρακόσια όπλα όπως αναφέρεται σε ορισμένα βιβλία) ενώ στον πύργο του Δουράκη, που υπάρχει στο χωριό έχει μείνει και ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες του 14ου αιώνα και η μία από τις δύο διώροφες χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης. Προστάτης του χωριού είναι η Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με δοξολογία και πανηγύρι έμπροσθεν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού. Το χωριό είναι προορισμός δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες και κυνηγιού το χειμώνα.
Μόνιμοι κάτοικοι σήμερα 14. Σε αγκωνάρι του σπιτιού του Ηλία Ευσ. Ταβουλαρέα υπάρχει χρονολογία 1745 άρα ο συνοικισμός άρχισε να κτίζεται το δεύτερο τέταρτο του 17ου αιώνα. Το 1960 ο συνοικισμός μετονομάστηκε σε Καταφύγιο επειδή στην Νότιο Δυτική άκρη λίγο πιο κάτω στο γκρεμό υπάρχουν σπηλιές που ονομάζονται "Καταφύγ(γ)ια" επειδή εκεί κατέφευγαν για να κρυφτούν οι κάτοικοι φοβούμενοι τους Πειρατές. Πηγή www.lefktro.gov.gr
Καποδίστρια, έχει χαρακτηριστεί Δημοτικό διαμέρισμα της Καλαμάτας στον Νομό Μεσσηνίας. Παλαιότερα αποτελούσε αυτόνομη κοινότητα και ακόμα πιο παλιά χωριό του τέως Δήμου Αλαγονίας με το όνομα Κουτσαβά Καρβέλι. Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από το Καρβέλι με τις παραδοσιακές βρύσες, βρίσκεται το περίφημο Μοναστήρι της Σιδερόπορτας, το οποίο μαζί με τα άλλα μοναστήρια (Μαρδάκι, Μελέ και Βελανιδιά, αποτέλεσαν φωτεινούς φάρους της πορείας του ελληνισμού. Ανάμεσα στο Καρβέλι και στον Λαδά, σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται ένα μεγάλο μονότοξο γεφύρι, που χρονολογείται στους προεπαναστατικούς χρόνους.
Ιστορία. Η ιστορία του συνδέεται με την ιστορία των χωριών της Αλαγονίας και ιδιαίτερα της Αρτεμισίας και της Βελανιδιάς, με τις οποίες είχε ιδιαίτερη επαφή, αφού η οπτική του επαφή με την Καλαμάτα και το Κάστρο, είναι καταπληκτική.
Διαδρομή. Η διαδρομή από την Καλαμάτα σήμερα γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος περανά από την περιοχή του Προφήτη Ηλία και φθάνουμε στο χωριό, ενώ θαυμάζουμε προς την Καλαμάτα, τον κάμπο και την θάλλασα με αεροπορική θέα.
τα άλλα δύο τα δυτικά Έξω και Μέσα Μάνη"
γεννήθηκε ο Παπαφλέσσας καθώς και τα ερείπια του πρώτου ελεύθερου Δημοτικού Σχολείου, μετά την Επανάσταση του 1921, που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του ίδιου του Γρηγορίου Δίκαιου – Παπαφλέσσα όταν διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών.
ΑπογραφήΣτην απογραφή του 2011 εμφανίζεται με 46 κατοίκους. Είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας του 1986.
Γεωγραφική θέση Ημιορεινή περιοχή βόρεια της Καλαμάτας. Από εκεί φαίνεται ολόκληρη η Καλαμάτα και ο Μεσσηνιακός Κόλπος. Ανεβαίνοντας στην πλαγιά βορειότερα από την περιοχή Προφήτης Ηλίας πηγαίνουμε στο ορεινό χωριό Κουταλά. Και αυτή η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Δυτικός Ταΰγετος. Προς τα Δυτικά βρίσκεται το Ασπρόχωμα και προς τα Ανατολικά τα Λέικα και το μοναστήρι της Βελανιδιάς.
Ιστορία Η περιοχή είναι πολύ γνωστή από το άσυλο ανιάτων, σανατόρειο ή "τρελάδικο", όπως το λέγανε οι Καλαματιανοί. Αποτελεί σταθμό της διαδρομής για το χωριό Κουταλά και για τα βουνά της Ρογκοζωνίτσας που ανήκουν στην Αρτεμισία
Πηγή :www.hellenica.de
Στο σύνολό τους κατοικού 190 άτομα μόνομα. Επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία είναι ότι προέρχεται από τα τσεράτσια ,δηλαδή τα ξυλοκέρατα, που αφθονούν εκεί. Ηταν κέντρο φημισμένων πετρομαστόρων γι αυτό και τα σπίτια εδώ είναι αληθινά μνημεία. Εντυπωσιακή είναι η κυκλική διάταξη των οικισμών για να ελέγχεται η πρόσβαση στην περιοχή και για να είναι εύκολη η διαφυγή σε περίπτωση επίθεσης. Μεγάλη ήταν η συμβολή των Τσεριωτών στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Μελανό σημείο του χωριού αυτού, ήταν η δολοφονία του κορυφαίου κλεφταρματωλού Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη στον Πύργο του κουμπάρου του Κουγέα. Σήμερα διασώζεται ο Πύργος και έξω βρίσκεται η προτομή του ήρωα. Η λέξη Τσέρια είναι Σλάβικη και σημαίνει «συνοικισμοί»
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Για σας που η Ασφάλιση του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ σας Λήγει μέχρι 30/11/2016,
Έχετε ειδική έκπτωση στα Ασφάλιστρα σας.
Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε στα 2721 300 35 21, ή 6977 172 942. ή μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
(α΄ μέρος)
Το καλοκαίρι ήδη έχει φύγει, το Φθινόπωρο έφτασε.
Τα βουνά, λογικό είναι, να τραβούν την προσοχή μας. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να επισκευτούν τον ΤΑΎΓΕΤΟ, το υψηλότερο και ομορφότερο βουνό της Πελοποννήσου.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τον Ταύγετο ,
καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο.
Στη ζώνη αυτή σποραδικά εμφανίζονται δρύες (Quersus pubescens), χαρουπιές (Ceratοnίa siliqua), κυπαρίσσια(Cupressus sempervirens) και άλλα είδη δένδρων.
Σε πολλές περιοχές του βουνού οι θαμνώνες έχουν αντικατασταθεί από φρύγανα, ενώ σε άλλες έχουν εξαφανιστεί. Ανάμεσά τους φυτρώνουν και πολλά βολβώδη ή ποώδη φυτά, όπως ανεμώνες (Anemone pavonina, anemone coronaria), αγριοτουλίπες (Τ ulipa orphanidea), κυκλάμινα (Cyclanem graecum), μαργαρίτες (Anthemis chia) κ.ά.
Τα αιωνόβια μαυρόπευκα υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορα μέρη του βουνού και κυρίως στο δάσος της Βασιλικής. Είναι δένδρα ηλικίας 300-500 χρόνων, των οποίων η διάμετρος του κορμού συχνά ξεπερνάει το 1 μέτρο. Είναι τα απομεινάρια των πανάρχαιων δασών του Ταϋγέτου, πραγματικά μνημεία της φύσης, τα οποία πρέπει να τεθούν υπό αυστηρή προστασία. Στη ζώνη αυτή και σε σημεία που έχουν απογυμνωθεί από πυρκαγιές φυτρώνει ένα πλήθος φυτών, όπως αγριογαρίφαλα (Dianthus sp.), ανεμώνες του βουνού (Anemone blanda), αγριοτριανταφυλλιές (Rosa sp.), γεράνια (Geranium sp.), άγριοι μενεξέδες (Viola odorata) , κόκκινοι κρίνοι (Lilium chalcedonicum) κ. ά.
Χαρακτηριστικά φυτά της υποαλπικής ζώνης είναι η βουνίσια τσουκνίδα (Urtica dioica) και το γνωστό τσάι του Ταϋγέτου.
4. Στην αλπική ζώνη, σε υψόμετρο 2.000-2.407 μέτρα, η απουσία των δένδρων είναι ολική, λόγω της συνεχούς χιονοκάλυψης. Εδώ, όμως, φυτρώνουν τα περισσότερα και τα πιο σπάνια ενδημικά του Ταϋγέτου, φυτά πολυετή και ανθεκτικά στο κρύο.
Εδώ συναντάμε τον Νανόκεδρο Guniperυs communis), καθώς και τα Beta nana, Minuartia stellata, Arabis subfiava, Saxifraga sibthorpii, Geranium subcaulescens, VioIa chelmea, Veronica thymifoIia κ.ά.
Κατά μήκος της κορυφογραμμής υπάρχουν οικισμοί και γραφικά χωριουδάκια και από την πλευρά της Μεσσηνίας καθώς επίσης και από την πλευρά της
Στο β΄ μέρος θα σας παρουσιάσουμε ΟΛΑ τα χωριά του Ταυγέτου, από τη πλευρά της Μεσσηνίας.
SAOUTIS INSURANCE 43 Χρόνια
Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Βρείτε τα Ποιοτικότερα και χαμηλότερα Ασφάλιστρα του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ σας, ανάμεσα σε 25 Ασφαλιστικές που εκπροσωπούμε. Με ένα δικό σας τηλεφώνημα στα 2721 300 351 και Κιν. 6977 172 942 …και φτάσαμε ! |
--------//////--------
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΙΝΤΟΜΟΥ
Το Φαράγγι του Ριντόμου είναι ένα μνημείο εκπληκτικής Φυσικής ομορφιάς. Οι λάτρεις του βουνού και της φύσης θα μείνουν έκπληκτοι από τις ομορφιές του Ριντόμου, που περιμένουν να τις ανακαλύψει με σεβασμό και κατανόηση ο πεζοπόρος επισκέπτης.
O Παυσανίας τo ονομάζει "Χοίρειο Νάπη", δηλαδή "κοιλάδα χοίρων", εξαιτίας των πολλών αγριογούρουνων που ζούσαν εκεί. Αρχίζει από τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου (από το «λούκι» της Νεραϊδοβούνας (2031μ.), διασχίζει το Δήμο Αβίας κοντά στα χωριά Πηγάδια, Κέντρο (Γαϊτσές), Δολοί και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στο Μεσσηνιακό κόλπο, δίπλα από τις Κιτριές. Το φαράγγι του Ριντόμου αποτελεί ένα πλούσιο σε γεωμορφολογικά στοιχεία σχηματισμό, που δημιουργούν ένα μεγαλειώδες σύνολο. Δυστυχώς, το μονοπάτι από τον οικισμό των Πηγαδιών προς το
φαράγγι του Ριντόμου έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και η πρόσβαση στο μοναδικό αυτό σημείο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Πρόκειται για το μονοπάτι που συνδέει τα Πηγάδια με τις Γαϊτσές και παλιότερα αποτελούσε το μοναδικό δρόμο επικοινωνίας των περιοχών αυτών.
Σε όλο του το μήκος παρατηρούμε πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές του, οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα. Έντονα συναισθήματα στον επισκέπτη προκαλούν οι βαθιές χαραδρώσεις, οι βραχώδεις εξάρσεις και τα ποικίλα σε χρωματισμούς πετρώματα. Τα εξαιρετικά καλντερίμια στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά αποτελούν φυσική δίοδο προς το φαράγγι, ενώ η πρόσβαση γίνεται και από τις Γαϊτσές ή από τη Κοσκάρακα (Κοσκάραγα), με το υπέροχο γεφύρι στη
παλαιά οδό Καλαμάτας – Κάμπου. Οι λάτρεις του βουνού και της φύσης θα μείνουν έκπληκτοι από τις ομορφιές του Ριντόμου.
Από τα Πηγάδια ξεκινάει την πορεία του ο «ξεροπόταμος» της Σάντοβας, σχηματίζοντας στη διαδρομή του το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Ριντόμου, πριν καταλήξει σε μια βοτσαλωτή ακρογιαλιά τη Σάντοβα. Σώζεται μάλιστα το ονομαστό διπλό πέτρινο Πηγαδιώτικο γεφύρι, όπως και πολλά από τα παλιά καλντερίμια που συνέδεαν μεταξύ τους τα χωριά, διευκολύνοντας την πρόσβαση στους πεζοπόρους που διασχίζουν το
φαράγγι. Σε δυσπρόσιτα σπήλαια στα Πηγάδια έχουν εντοπιστεί σπουδαία προϊστορικά λείψανα, αναγόμενα στα τέλη της νεολιθικής περιόδου (3000 π.Χ. – 2500 π.Χ.).
Το φαράγγι Ριντόμου – Κοσκάρακας αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό μνημείο, είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και, όπως έχει γραφτεί, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε σύγκριση με τα πιο διάσημα φαράγγια φαράγγια της χώρας όπως το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά και το φαράγγι του Βίκου στην Ήπειρο.
SAOUTIS INSURANCE 43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής
Προσφοράς
Συνεργαζόμαστε με
25 Ελληνικές και ξένες Ασφαλιστικές Εταιρείες, για να βρείτε την
καλύτερη και φθηνότερη Ασφάλιση του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ σας. Αριστοδήμου
42, 24100 Καλαμάτα. Τηλ.
2721 300 351, Κιν.
6977 172 942, e-mail:
agsaouti@gmail.com http://asfalisistinpraxi.blogspot.com
|
TA
AIPETIKA
Εδώ
θα διαβάζετε αυτά που λίγοι τολμούν να πουν. Αιρετικές απόψεις σκληρές
αλήθειες και αρκετό πολιτικό παρασκήνιο. Στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ δρώμενα, στα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ, για τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ,
την ΠΑΡΑΔΟΣΗ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. http://taairetika.blogspot.com
|
ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ Ο ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Αν θα συνεχίσετε την ανάβαση σας, θα απολαύσετε τη φυσική ομορφιά μιας ακόμη λίμνη, της λίμνη Καδή, με το μεγάλο και επιβλητικό καταρράχτη της. Όσοι θέλετε να κάνετε μπάνιο στις λίμνες και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, πάρτε το μαγιό σας, τα νερά είναι δροσερά, αλλά πεντακάθαρα και θα απολαύσετε ένα διαφορετικό μπάνιο πολύ καλύτερο από τα συνηθισμένα που έχετε μάθει μέχρι τώρα.
Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι εδώ και ένα μήνα το πολυλίμνιο είναι κλειστό επειδή τις ημέρες των βροχών έπεσε ένας βράχος και σκότωσε μια κοπέλα. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή. Πέραν αυτού μια επίσκεψή σας είναι ότι καλύτερο για να απολαύσετε την απόλυτη φύση !
SAOUTIS INSURANCE
43
Χρόνια Ποιοτικής
Ασφαλιστικής
Προσφοράς Τηλ. 2721 300351,Κιν. 6977 172 942
e-mail : agsaouti@gmail.com
|
Μας
στηρίζεται 4 δεκαετίες !
Εμείς
ανταποκρινόμενοι εξακολουθούμε να σας προσφέρουμε την ΠΟΙΟΤΗΤΑ και την ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ !
|
----/////----
Μια Φυσική Ομορφιά στην αγκαλιά του Ναβαρίνου
Οι επισκέπτες της Ιστοσελίδας μας Ψήφισαν, ψήφισαν και ανέδειξαν την καλύτερη παραλία της Μεσσηνίας, που παράλληλα είναι και η καλύτερη παραλία της Πελοποννήσου !
Η παραλία αυτή είναι η υπέροχη ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ !!! Θαυμάστε την, απολαύστε την !!!
Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις
ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων. Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.
Ντιβάρι στο Ναβαρίνο |
ΟΝΟΜΑΣΙΑ Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, "εκεί που ζουν τα βόδια". Η άλλη εκδοχή είναι ότι το σχήμα της είναι τέτοιο που μοιάζει με την κοιλιά του βοδιού.
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Στη βόρεια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου, ο οποίος
Βοϊδοκοιλιά |
Στην νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου τον 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο. Στον βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστορα, στην οποία
έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής εγκατάστασης από την 4η χιλιετία π.Χ.. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Πιστεύεται ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο.
SAOUTIS INSURANCE 43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς Τηλ. 2721 300351, Κιν. 6977 172 942 |
Για την Εξ-ασφάλιση της ΥΓΕΙΑΣ σας.
Για την ΚΑΤΟΙΚΙΑ σας. Για το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ σας
Για τη μελλοντική ΣΥΝΤΑΞΗ σας.
Για τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΙΣΜΟ μας Και τις ΕΜΠΕΙΡΕΙΕΣ μας |
βλέπετε το Παλιόκαστρο. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της παραλίας πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος. Στην συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα. Εκεί παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα. Οι λεπτομέρειες της τελετής αποδεικνύουν την ισχύ και την ευμάρεια της Πύλου ανάμεσα στα υπόλοιπα Μυκηναϊκά κέντρα. Εννέα μαύροι ταύροι προσφέρθηκαν για θυσία από εννιά σειρές των πεντακοσίων ατόμων. Περισσότερα από 4.500 άτομα ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, όλοι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Κατ’ αρχήν είναι η δημοφιλέστερη παραλία στη Μεσσηνία, όχι μόνο διότι ψηφίστηκε από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, αλλά
ο κόσμος που συγκεντρώνεται σ’ αυτήν τους καλοκαιρινούς μήνες, από Έλληνες και ξένους, την καθιστά ένα διεθνή τουριστικό «κράχτη» ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μοιάζει με ένα ολοστρόγγυλο κολπίσκο, λες και ο Θεός όταν την έφτιαχνε πήρε ένα διαβήτη και ζωγράφισε τη Βοϊδοκοιλιά.
Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει "αυθεντική"! Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.
Η πρόσβαση γίνεται από το μονοπάτι κάτω από το Παλιόκαστρο, που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας του Διβαριού/Ντιβαρίου. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας εκεί και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που υποδεικνύει η ταμπέλα. Η ευκολότερη στη πρόσβαση διαδρομή είναι μέσα από το Πετροχώρι. Καθώς κινείστε στην οδό Πύλου-Γαργαλιάνων, στρίβετε αριστερά στη σήμανση για Πετροχώρι/Βοϊδοκοιλιά. Μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα από αιώνια ελαιόδεντρα, θα συναντήσετε στο τέρμα ένα mini market. Εκεί, στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε ευθεία στο χωματόδρομο για τη παραλία. Ο δρόμος σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα στενός και θέλει προσοχή, ιδιαίτερα κατά τους πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες. Η παραλία θα σας ανταποδώσει με το καλύτερο τρόπο την επίσκεψη σας! Χαθείτε ανάμεσα στις αμμοθίνες
και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στις εικόνες που σας χαρίζει απλόχερα !
Η Βοϊδοκοιλιά είναι το τουριστικό σημείο που προσφέρει απίστευτη φυσική ομορφιά και αυτός είναι ο λόγος που την κατακλύζουν χιλιάδες Έλληνες και ιδιαίτερα ξένοι επισκέπτες, που απολαμβάνουν το καλύτερο μπάνιο της ζωής τους.
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής
Προσφοράς
Από
19 Ελληνικές και ξένες Ασφαλιστικές Εταιρείες, θα βρείτε την καλύτερη και
φθηνότερη Ασφάλιση του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ σας. Αριστοδήμου
42, 24100 Καλαμάτα.
Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6977 172 942, e-mail: agsaouti@gmail.com http://asfalisistinpraxi.blogspot.com
|
---------/////---------
SAOUTIS INSURANCE 43 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
*ΥΓΕΙΑ , *ΚΑΤΟΙΚΙΑ,
*ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, κλπ
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ 42 (Ισόγειο) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τηλ. 2721 300351, Κιν. 6977 172 942, E-mail : agsaoutis@gmail.com
|
Μετά ο λιμάνι ξεκινάει η μήκους 2.500 μ. παραλία, μια παραλία και με άμμο και με ψιλό βότσαλο. Η μεγάλη αυτή παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι γεμάτη από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Λόγω όμως του πολύ μεγάλου μήκους τους, σε κανένα σημείο δεν παρουσιάζεται συνωστισμός ώστε να μην μπορεί κανείς να κολυμπήσει με την άνεσή του, άλλωστε σε δύο σημεία της παραλίας αυτής είναι τόσο καθαρή που έχει
βραβευθεί με δύο γαλάζιες σημαίες. Κατά μήκος της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, υπάρχουν περί τα 14 ξενοδοχεία πολυτελή και μεγάλα όπως το ΗΛΕΚΤΡΑ, το ΦΑΡΑΙ, το ELITE Resort, το ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ και άλλα μεσαία και μικρά. Υπάρχουν επίσης πλήθος από εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, αναψυκτήρια, ουζερί, Bar, Café bar, Beach Bar, Ελληνάδικα και πολλά άλλα μαγαζιά που σας κάνουν και την ημέρα σας και τη νύχτα σας όσο πιο ευχάριστη μπορεί να γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου