TA AIPETIKA
www.taairetika.gr
Το e-Περιοδικό, με τις Αιρετικές απόψεις, τις σκληρές αλήθειες και την αντικειμενικότητα, για το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ και ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, το Life Style και τέλος ένα «πιάτο» από ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και ..... αρκετές εκπλήξεις ! Επισκεφθείτε το κι εσείς όπως άλλοι 2500 που το επισκέπτονται καθημερινά !! |
ΔΑΣΟΧΩΡΙ = ΛΥΚΟΥΔΕΣΙ. Μικρό όμορφο χωριό της Μεσσηνίας σκαρφαλωμένο σε καταπράσινη πλαγιά πάνω ακριβώς από το ναό της Αγίας Θεοδώρας. Η θέση του είναι στο Βόρειο τμήμα της Μεσσηνίας κτισμένο σε υψόμετρο 676 μ. απέναντι από το χωριό Βάστα, στις πλαγιές του όρους Τετραζίου. Μέρος του Δήμου Ανδανίας της Επαρχίας Μεσσήνης με πληθυσμό 151 κατοίκους.
Ο οικισμός αναφέρεται το 1853 στο β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως Λυκούδεσι.
Το Λυκουρέσι μετονομάσθηκε σε Δασοχώρι το 1927 και ήταν έδρα κοινότητας Δασοχωρίου. Το 1928 είχε 218 κατοίκους, το 1940 234,το 1981 είχε 30 το 1991 είχε 39, το 2001 είχε 33 κατοίκους το 2011 είχε 44 κατοίκους . Το χωριό υπαγόταν στο Δήμο Ανδανίας.
Το 1997 με τις μεταβολές που επέφερε το
σχέδιο Καποδίστριας, υπήχθη στο Δήμο ανδανίας. Ενω το 2011 με τις νέες αλλαγές του
προγράμματος Καλλικράτης ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Οιχαλίας.
Κοντά στον Δασοχώριβρίσκεται το σημαντικό
θρησκευτικό μνημείο του Ι.Ν. της Αγίας
Θεοδώρα, για την οποία αναφερόμαστε πιο κάτω.
Τέλος στις 26 Ιουλίου γίνεται ο εορτασμός
της Αγ. Παρασκευής, στο οποίο διεξάγονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ή την Κυριακή του
Πάσχα, αναβιώνει το πέταμα του Αεροστάτου, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι
κάτοικοι του χωριού.
Αν και όταν βρεθείτε στο
Δασοχώρι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε πάνω από το χωριό το Εκκλησάκι της Αγ.
Θεοδώρας όπου θα εντυπωσιαστείτε από το
θέαμα των 17 μεγάλων δέντρων που έχουν φυτρώσει στη σκεπή της μικρής εκκλησίας
των αρχών του 11ου αιώνα. Από τα θεμέλια της εκκλησίας αυτής αναβλύζουν επίσης
νερά, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που προσφέρει η φύση. Μετά από 300 μέτρα
μέσα από ένα δεντροσκέπαστο μονοπάτι, φτάνετε στη θέση Νερόμυλος, όπου λειτουργεί εξοχικό κέντρο.
Αυτοί που θέλουν να απολαύσουν τη φύση, μπορούν να πάνε ακολουθώντας
τη διαδρομή από την Καλαμάτα, θα φτάσουν στο χωριό Δεσύλα, θα οδηγηθούν στο
Παραπούγκι, μετά θα συνεχίσουν στο Καρνάσι και λίγα χιλιόμετρα μετά θα
συναντήσουν το Δασοχώρι.
εξόργισαν τους Μανιάτες, που επετέθησαν, κούρσεψαν και κατέστρεψαν τον στόλο του Χασάν – Μπαμπά στις Κιτριές και ετοιμάστηκαν για άλλον έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τους Τούρκους. Στις Κιτριές το 1805 παρεδόθη στο Σερεμέτ Μπέη το κεφάλι του προεπαναστατικού ήρωα Καπετάν Ζαχαριά, που δολοφονήθηκε με δόλο, για να μεταφερθεί στη Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε επίνειο της Ζαρνάτας και έδρα των Μπέηδων της Μάνης.Η περιοχή ήταν η έδρα των πέντε από τους οκτώ ηγεμόνες της Μάνης και συγκεκριμένα: Τζανέτμπεης Κουτήφαρης, Μιχάλμπεης Τρουπάκης, Παναγιώτης Κουμουντουράκης, Αντώνμπεης Γρηγοράκης και Πετρόμπεης
Μαυρομιχάλης. Από τη περιοχή των Κιτριών ξεκίνησε η εξόρμηση των Μανιατών στις 23 Μαρτίου 1821 για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους.
Σήμερα οι Κιτριές, όπου καταλήγει το φαράγγι της Σάντοβας, παραμένουν ένα πανέμορφο και ιδανικό λιμανάκι και αποτελεί ένα αξιόλογο μέρος για ήσυχες διακοπές. Υπάρχουν ερείπια από Πύργους και ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης του 1730, με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η εκκλησία των Αγίου Κων/νου και Ελένης πρόσφατα ανακαινισθείσα, είναι συνδεδεμένη με γεγονότα και καταστάσεις παλιότερων εποχών. Εκεί έγινε, κατά το 1825, η χειροτονία των
τεσσάρων αντικανονικών επισκόπων της Μάνης από τον Μητροπολίτη Ζαρνάτας Γαβριήλ Φραγκούλη για τις χηρεύουσες επισκοπές, τον Άνθιμο για την επισκοπή Πλάτσας, τον Ιωαννίκιο για την επισκοπή Μηλέας και Καστάνιας, τον Ιωσήφ για την επισκοπή Μαΐνης και τον Προκόπιο για την επισκοπή Ανδρούβιστας.
Οι Κιτριές ήταν ο τόπος των Προεπαναστατικών διαβουλεύσεων
και αποφάσεων. Εκεί έγινε στις 8 Μαρτίου 1821 η υπογραφή του Εθνικού
Συμβολαίου, με τον Πετρόμπεη να αναλαμβάνει
αρχηγός του αγώνα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι συγκεντρωθέντες Μανιάτες
οπλαρχηγοί και πρόκριτοι.
Σήμερα αυτό το γραφικό λιμανάκι με την πανέμορφη παραλία, και τις ψαροταβέρνες του, είναι η κατάληξη αυτών που φεύγουν από την Καλαμάτα και πάνε να γνωρίσουν την παραλιακή Αβία. Το ίδιο κάναμε και εμείς, καταλήξαμε στην παραλία και καθίσαμε στη ψαροταβέρνα του ΜΙΜΗ. Ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Οι ψαρομεζέδες που μας ετοίμασε ο Μιχάλης με το φανταστικό τσιπουράκι, ακριβώς δίπλα στο κύμα, ήταν η καλύτερη απόλαυση και η ανταμοιβή της κατάληξης του οδοιπορικού μας στην παραλιακή Αβία, που μας περίμενε
Αυτή η διαδρομή μας αποζημίωσε πλήρως και σας την προτείνουμε με την πρώτη ευκαιρία που θα βρείτε. Οι κάτοικοι στην απογραφή του 2011 ήταν 101.
Ο πληθυσμός των Κιτριών τους καλοκαιρινούς μηνες πολλαπλασιάζεται, οφου πλέον η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας.
Ο οικισμός ΚΟΥΤΑΛΑ διοικητικά υπάγεται στη κοινότητα Καλαμάτας Του Δήμου Καλαμάτας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 481 μ στα Δυτικά του Ταϋγέτου και αριθμεί 47 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011
Καλαμάτας, σε ανηφορικό δρόμο προς το Ταΰγετο, αμφιθεατρικά κτισμένα σε μια βουνοπλαγιά. Αποτελoύσε Δημοτικό Διαμέρισμα του τ. Δήμου Αβίας, αφού σήμερα ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης.. Σύμφωνα με τοπική παράδοση το χωριό οφείλει το όνομά του σε κάποιο ληστή ή φυγάδα, που ονομαζόταν Αλτόμορος και είχε καταφύγει στην περιοχή. Το ορεινό του έδαφος αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών επί Τουρκοκρατίας και ανήκε στην καπετανία και εξαρχία της Ζαρνάτας. Στη περιοχή υπάρχει παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που άρχιζε στο Κάμπο με προορισμό το Μυστρά. Ενδιάμεσα είναι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, της Μαρβίνιτσας, τα Αλτομιρά και τα Πηγάδια. Η περιοχή αυτή ήταν υπό τον έλεγχο των Καπετανάκηδων, που είχαν έδρα τη Τρικότσοβα, όπου υπάρχει ερειπωμένο φρουριακό συγκρότημα.
Οι Αλτομιριανοί έλαβαν μέρος στη μάχη της Βέργας εναντίον του Ιμπραήμ στις 22 Ιουνίου 1826. Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Βέργας γιατρός Α. Μαυρογένης γράφει για τη συμμετοχή των Αλτομιριανών στη μάχη κατά του Ιμπραήμ: «Οι Καπετανάκαι κυρίως δια των γενναίων Σελιτσιάνων, Αλτομιριανών και άλλων Αβιατών έκτισαν την Βέργαν…και κατέλαβαν τα επικινδυνώτερα σημεία». Το χωριό είναι ακατοίκητο,(1 μόνο κάτοικος) παρ’ όλο που στην πρόσφατη απογραφή απογράφησαν 92 κάτοικοι. Μερικοί κτηνοτρόφοι παραμένουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και κατόπιν κατεβαίνουν χαμηλότερα σε άλλα χωριά για να ξεχειμωνιάσουν και επανέρχονται την Άνοιξη.
Τα Αλτομιρά έχουν παλιά πέτρινα σπίτια εξαίρετα δείγματα της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, εκ των οποίων αρκετά έχουν αναπαλαιωθεί. Το 1999 κηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει εκκλησίες με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ενώ ονομαστό είναι το διπλό πέτρινο γεφύρι στο Μπίλιοβο, στο φαράγγι του Ριντόμου.
Τα Κρεμμύδια βρίσκονται βόρεια από τον Χανδρινό από τον οποίο απέχουν 5 περίπου χιλιόμετρα και βορειοανατολικά από την Πύλο από την οποία απέχουν περίπου 19,5 χιλιόμετρα. Έχουν υψόμετρο 322 μέτρα και απέχουν από τον Κόλπο του Ναυαρίνου περίπου 18,5 χιλιόμετρα. Κοντά στα Κρεμμύδια βρίσκονται, προς τα βορειοδυτικά των η Γλυφάδα σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων και προς τα νοτιοδυτικά των η Κουκκουνάρα σε απόσταση 4,5 περίπου χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Το χωριό, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας. Η περιοχή του χωριού κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Ο σημερινός οικισμός – όπως προαναφέραμε - προέρχεται από την ένωση τριών παλαιότερων συνοικισμών, το Φουρτζή ή Φρουτζή (από το 1927 Βελανιδιές ή Βελανιδιά), τα Άνω Κρεμμύδια και τα Κάτω Κρεμμύδια, εκ των οποίων ο παλαιότερος οικισμός, το Κρεμμύδι, αναφέρεται τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας, ενώ οι υπόλοιποι οικισμοί τουλάχιστον από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
Κοντά στο χωριό των Κρεμμυδίων, σε απόσταση 1 περίπου χιλιομέτρου προς τα νότια, στη θέση Καμίνια, υπάρχει τεχνητό έξαρμα, το οποίο ανανασκάφηκε, την δεκαετία του 1970, από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Κορρέ. Αποκαλύφθηκε εκεί ταφικός τύμβος της Μεσοελλαδικής και Μυκηναϊκής εποχής (περίπου 2200 π.Χ. έως 1200 π.Χ.).
Στα Κρεμμύδια είχε γίνει στις 7 Απριλίου του 1825 μάχη, ανάμεσα στα στρατεύματα του Ιμπραήμ, που μόλις είχε εισβάλει στην Πελοπόννησο, στο όνομα της Οθωμανικής
Αυτοκρατορίας, και των επαναστατημένων Ελλήνων, που είχαν επικεφαλής τον Υδραίο Κυριάκο Σκούρτη. Η εξέλιξη της μάχης στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.400 Αιγύπτιοι και 3.250 Έλληνες δεν ήταν καλή για τον Απελευθερωτικό Αγώνα, καθώς οι Έλληνες περικυκλώθηκαν και μετά από την απώλεια περίπου 600 ανδρών, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Η επέτειος της Μάχης του Κρεμμυδίου τιμάται με διάφορες εκδηλώσεις από τους κατοίκους του χωριού και τους επίσημους φορείς του νομού.
Στο ενοποιημένο, σήμερα, χωριό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, μένουν 516 κάτοικοι.
Το χωριό κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες, αρκεί να «μεταφερθεί» στις αρχές του 21ου αιώνα, στο 2000 δηλαδή, όταν και αυτό το μικρό χωρίο το οποίο τότε μετρούσε λιγότερους από 800 κατοίκους, κατάφερε (χωρίς καν να προσπαθήσει) να μπει στο βιβλίο Γκίνες, καταγράφοντας ένα μοναδικό αλλά και απίστευτο ρεκόρ.
Αν και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την
κτηνοτροφία, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους διαθέτουν πτυχίο
ανώτατης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα
επίσημα στοιχεία του 1999, σχεδόν ένας στους τρεις (δηλαδή το 30%) έχει σπουδάσει. Αυτό το νούμερο δεν
συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, γεγονός που χάρισε στα -κατά τα άλλα-
ταπεινά Κρεμμύδια μια περίοπτη θέση στα ρεκόρ Γκίνες!
Ο φίλος Νίκος Κισκήρας, ήδη έχει εκδώσει σχετικό βιβλίο, όπου αναφέρονται όλοι οι πτυχιούχοι του χωριού. Μια εξαιρετική προσπάθεια που φυσικά δεν είναι τυχαία, αφού ο Νίκος Κισκήρας έχει αφιερωθεί στην παράδοση και λαογραφία του χωριού του, αφού έχει δημιουργήσει το «Αγροτικό μουσείο» του χωριού του, το Φουρτζί !
Τ.Κ ΣΕΛΛΑΣ
Ο Σελλάς βρίσκεται περίπου 19 χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά της Κυπαρισσίας στη διαδρομή που ξεκινά από αυτήν και συνεχίζει προς το χωριό του Σελλά, μέσω των χωριών Μπλεμενιάνων, Βρυσών, Καρβουνίου, Μουριατάδας και τον λόφο «Ελληνικό», όπου είναι ο Αρχαιολογικός χώρος της Μουριατάδας. Κατόπιν ο ταξιδιώτης–επισκέπτης εισέρχεται στο λεκανοπέδιο της περιοχής της Τριπύλης και ακολουθεί τον δρόμο που ανηφορίζει προς το Σελλά. Το χωριό είναι σε υψόμετρο 496 μέτρα και απέχει 19 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Από το Ραπτόπουλο ο Σελλάς απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα.
Η περιοχή
του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα της αρχαίας Πύλου. Το ίδιο το χωριό, έχει μακρόχρονη ιστορία που
ακολουθεί την ιστορία της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής της Τριπύλης.
Σύμφωνα
με την επίσημη εκδοχή του Δήμου τριφυλίας, το χωριό χτίστηκε, πιθανώς γύρω στα 1350 με 1400, με την μορφή που έχει ως σήμερα. Υπάρχουν,
σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τέσσερις εκδοχές σχετικά με την ονομασία του
χωριού.
Με βάση
την πρώτη εκδοχή, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καθώς ο αγάς που το
διαφέντευε, ο Αγάς Καραλής, κυκλοφορούσε στην περιοχή με ένα σελωμένο άλογο και
όλοι έλεγαν «Πάμε στου «σελλά» το χωριό», έμεινε η αναφορά Σελλάς. Προηγουμένως το χωριό ίσως ονομαζόταν Ράντου. Το όνομά του, ο Καραλής, το έδωσε στ’
αλώνια, ανατολικά του χωριού, δηλαδή την τοποθεσία Καραλή, κοντά στο σημερινό υδραγωγείο και δίπλα από το
ερειπωμένο σπίτι του Κανασουλέα.
Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή η ονομασία Σελλά, προήλθε από το ποτάμι του νερόμυλου, που αναφέρεται σε χάρτη ως ο ποταμός Σελλάς, αλλά πιθανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς δεν προκύπτει ότι το χωριό λεγόταν «ο Σελλάς» (αναφορές σε δημόσια έγγραφα, ιστορικές μαρτυρίες, αφηγήσεις παλαιοτέρων κλπ.). Αντίθετα, υπάρχουν πλείστες καταγραφές, που αναφέρουν το χωριό ως «το Σελά» ή «το Σελλά» (με ένα ή με δύο λάμδα).
Σύμφωνα
με την τρίτη εκδοχή η ονομασία προήλθε από τη σλαβική λέξη Σελλό, που στα Σλαβικά σημαίνει «χωριό», πιθανώς
κατά την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο, περί το 760, και ίσως η εκδοχή αυτή να επιβεβαιώνει ότι το
Σελλά είναι χρονικά παλαιότερο χωριό, απ’ ότι αναφέρεται ως σήμερα.
Τέλος, η
τέταρτη εκδοχή πιθανολογεί ότι η ονομασία προέρχεται από την τοποθεσία Σιλέζα ή Σελέζα ή Σουλιέζα, που στα Αρβανίτικα σημαίνει «μεγάλο
χωριό» ή «κεφαλοχώρι» (πρόκειται για τη σημερινή τοποθεσία Σιλέζα, όπου βρίσκεται και η Βρύση Σιλέζα του Σελλά).
Ο Σελλάς
σήμερα είναι η έδρα στην Τοπική Κοινότητα του Σελλά του Δήμου Τριφυλίας, στην οποία υπάγεται και ο οικισμός του Άνυδρου.
Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια υπάρχει η κεντρική εκκλησία του χωριού, η οποία είναι η Αγία Τριάδα. Επίσης η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην τοποθεσία Πέρα Ρούγα, που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και γίνεται τότε το πανηγύρι του χωριού, η εκκλησία της Ανάληψης στο κοιμητήριο του χωριού, το εκκλησάκι του Άη-Γιάννη του Προδρόμου, στην τοποθεσία Αμπέλια και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην είσοδο του χωριού.
Στην κορυφή του βουνού Άη-Λιάς, κοντά στο χωριό, βρίσκεται επίσης το παλαιό μοναστήρι του Άη-Νικήτα, στο οποίο εορτάζεται ο άγιος Νικήτας ο Γότθος (εορτασμός 15 Σεπτεμβρίου).
Σημαντική
δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού έχει και ο «Σύλλογος Απανταχού
Σελλαίων Τριφυλίας "Η Αγία Τριάς"», ο οποίος υποστηρίζει την
λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού. Στο ίδιο κτίριο, αυτό του
παλαιού Δημοτικού Σχολείου, στεγάζεται και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του χωριού.
Στο Σελλά
έχει την έδρα του και το Λαογραφικό Μουσείο Σελλά, που ιδρύθηκε το 2006 και στο οποίο υπάρχουν παλαιά αγροτικά εργαλεία, είδη
υφαντικής και οικοτεχνίας, καθώς και παραδοσιακά υφαντά, ενδύματα και κεντήματα
και διάφορα άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής και δράσης της τοπικής
κοινωνίας, όπως αυτή διεξαγόταν σε παλαιότερες εποχές.
Σημαντικό
αξιοθέατο για την περιοχή του χωριού είναι και το Πάρκο Τριπύλης, που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα πάνω από τη Γέφυρα του Σελλά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα
παραποτάμια μονοπάτια του σημαντικού σε βιοποικιλότητα Αρκαδικού ποταμού.
Δ.Ε.
ΑΕΤΟΥ
Ο Αετός – ένα ιστορικό χωριό - περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών της χώρας, αφού το 1943 αντιστάθηκε στη Ναζιστική θηριωδία των Γερμανών.Προηγήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός, το χωριό καταστράφηκε και σκοτώθηκαν όλοι οι κάτοικοι.
Το 1835 ο Αετός γίνεται η έδρα του τότε Δήμου Αετού, στον οποίο εντάχθηκαν τα χωριά Βυδίσοβα ή Βιδίσοβα (το χωρίς πληθυσμό χωριό Δροσοπηγή, σήμερα ο πληθυσμός βρίσκεται κυρίως στον Κόκλα), Μαλίκι (Πολυθέα), Βαρυμπόπι ή Βαρυμπόπη (Μοναστήρι), Σαρακηνάδα ή Σαρακινάδα (Κρυονέρι) και Μποντιά (Μάλθη), με πρώτο Δήμαρχο τον οπλαρχηγό, προεστό και βουλευτή της επαρχίας Αρκαδίας (Κυπαρισσίας-Τριφυλίας) Γιώργο Γκότση.
Το φρούριο ή κάστρο του Αετού ή Αητού ή Αϊτού, το οποίο αναφέρεται ως σημαντικό Βυζαντινό κάστρο, μαζί με το Κάστρο του Μήλα βρίσκεται στ’ ανατολικά του χωριού και μαρτυρεί ότι ο Αετός κατά τη Βυζαντινή εποχή ήταν σε ακμή και με πολύ πληθυσμό. Σήμερα είναι ερειπωμένο και αναφέρεται ως «Παλιόκαστρο». Το κάστρο ενίσχυσε την μεγάλη στρατηγική σημασία του ίδιου του Αετού, ο οποίος αποτελούσε και από μόνος του φυσικό οχυρό, λόγω της γεωγραφικής θέσης του και της μορφολογίας του εδάφους της περιοχής του. Περίπου το 1385 ο Αετός αναφέρεται σαν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μεσσηνίας στην περίοδο της Φραγκοκρατίας. Είχε συνοικισμούς στις πρόποδες της Πύλας, όπου και η σημερινή του θέση, στο Λόπεσι, στο Παληοχώρι και σε άλλα γειτονικά μέρη. Πιστεύεται ότι το κάστρο ήταν από τα σημαντικά της Μεσσηνίας και για τους Βυζαντινούς, καθώς αναφέρεται ότι το πήρε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος από τον αδελφό του Θεόδωρο Β΄, λίγο πριν ανακηρυχθεί Δεσπότης στο Δεσποτάτο του Μυστρά το 1443.
Με βάση την υπογραφή του 2011, οι κάτοικοι του χωριού έφταναν τους 360.
Οι κύρια ασχολία των
κατοίκων είναι οι Αγροτικές εργασίες, με κύρια αποσχόληση τα ελειόδενδρα
Πηγή : https://el.wikipedia.org/
ΠΟΛΙΑΝΗ
Είναι η γενέτειρα δύο μεγάλων αγωνιστών του 1821, Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα και Αναγνωσταρά ή Χρήστου Παπαγεωργίου.
Στην Πολιανή οι κάτοικοι
ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύρια παραγόμενα προϊόντα είναι
τα μήλα, καρύδια, σιτηρά, φασόλια και πολλά οπωροκηπευτικά. Το μικροκλίμα της
Πολιανής, είναι ιδανικό για πολλές καλλιέργειες.
Ιστορικά το χωριό έχει τις ρίζες ίδρυσής του, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, της ακμή του Δεσποτάτου του Μυστρά. Για την προέλευση του ονόματος Πολιανή υπάρχουν πολλές εκδοχές, η επικρατέστερη είναι από τη φράση πολλοί ναοί - Πολοιανοί - Πολιανή. Παλαιότερα η Πολιανή είχε 72 ναούς, από τους οποίους σώζονται 30. Άλλη εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη σλάβικη λέξη poljane που σημαίνει αγρός/χωράφι/πεδινή περιοχή.
Βιβλιογραφία: Βυζαντινά Μνημεία Μεσσηνίας - Ιωάννης Κακούρος
Δημητροκάλλης 1998: 259-265. Θέμελης 2003: 248.
Δημητροκάλλης 1998: 202-242. Στο τύμπανο της νότιας κεραίας έχουμε πλίνθινους σταθμούς και εκατέρωθεν, από κάτω προς τα πάνω, υπάρχει διπλή σειρά πλίνθων, που σχηματίζουν ιχθυάκανθα (ενάλληλες γωνίες ή ψαροκόκαλο). Ακολουθεί οδοντωτή ταινία, ζώνη από παράλληλες κατακόρυφες πλίνθους, που στην Πελοπόννησο ανάγονται στον 12ο αιώνα, και δεξιότερα μία ζώνη με ζιγκ- ζαγκ. Το παράθυρο πλαισιωνόταν από τεταρτοκυκλικά πτερύγια με διπλή σειρά πλίνθων και οδοντωτή ταινία. Μέσα στα πτερύγια υπήρχαν σκυφία βυζαντινής εποχής, από τα οποία έχει διασωθεί μόνο ένα τμηματικά, που απεικονίζει ένα πτηνό. Στο τύμπανο της βόρειας κεραίας απαντά ο ίδιος ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος με δύο αποκλίσεις: η οδοντωτή ταινία βρίσκεται ψηλότερα και οι κάθετες πλίνθοι στη δεύτερη ζώνη είναι μεγαλύτερες. Υπάρχουν επίσης και εδώ σκυφία, μεταβυζαντινής ωστόσο περιόδου.
Βυζαντινός ναός του Τιμίου Σταυρού. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με επίπεδη ξύλινη κορυφή και με τρίπλευρη εξωτερικά κόγχη. Η τοιχοποιία του ναού δεν διακρίνεται, λόγω επιχρισμάτων, ενώ πλούσιος κεραμοπλαστικός διάκοσμος διασώζεται μόνο στην ανατολική πλευρά*. Βάσει των κεραμοπλαστικών στοιχείων, ο ναός χρονολογείται στα παλαιολόγεια χρόνια και συγκεκριμένα στον 13ο-14ο αιώνα.
Βιβλιογραφία: Βυζαντινά Μνημεία Μεσσηνίας - Ιωάννης Κακούρος
Δημητροκάλλης 1998: 44-551998: 44-55. Θέμελης 2003: 248.
*Απαντούν τα εξής κοσμήματα (από κάτω προς τα πάνω): σειρά
συνεχoμένων τετραγώνων από πλίνθους, τοποθετημένων διαγώνια σε σχήμα ρόμβου,
λεπτή οδοντωτή ταινία, πλατύτερη, επίσης διαγώνια ζώνη τετραγώνων από πλίνθους,
νέα οδοντωτή ταινία, ζώνη από διπλό ζιγκ-ζαγκ, οδοντωτή ταινία, ζώνη λιθοδομής,
ζώνη από διπλό ζιγκ-ζαγκ και τριγωνικές πλάκες.
ΛΑΔΑ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
(Λαδά Κουτσαβά)
9 ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΑΒΙΑΣ
Ελάτε να αναδείξουμε τα μικρά και "ξεχασμένα" χωριά της Μεσσηνίας
Κάμπου, χτισμένο σε υψόμετρο 640 μ. σε πλαγιά με πυκνή βλάστηση, διαθέτει υπέροχη θέα στο φαράγγι του Ριντόμου.
κατοικείται από 38 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
ΔΟΛΟΙ ΑΝΩ.
Οι Άνω Δολοί , ανήκουν στον δήμο ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “οι Άνω Δολοί”. Έδρα του δήμου είναι η Καρδαμύλη και είναι οικισμός της τ.κ. Δολών του Δ.Δ Αβίας
Οι Άνω Δολοί έχουν υψόμετρο 341 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στους Άνω Δολούς υπάρχει ένας οικολογικός παράδεισος, μια κιβωτό διάσωσης σπάνιων ειδών του φυτικού και του ζωικού βασιλείου, έχουν μετατρέψει, με πολλή δουλειά, αγώνα και αγάπη τέσσερις μοναχοί το μικρό μοναστήρι-ιερό κάθισμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης, που αποτελεί μετόχι της Μονής Αρχαγγέλων της Βόρειας Σερβίας και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι Α. Δολοί, είχαν 82 κατοίκους.
ΜΑΛΤΑ. Η Μάλτα είναι Μανιάτικο Πυργοχώρι, όπου υπάρχει ο ιστορικός πύργος των
Κουτήφαρη-Αλούπηδων. Στη περιοχή δεσπόζει σε κοντινό λόφο ο πύργος του Μαυρίκου (1814). Μετά από ένα χιλιόμετρο απόσταση οδηγούμεθα στη γυναικεία μονή Ανδρουμπεβίτσας, βυζαντινό κτίσμα με στοιχεία μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σώζονται μερικές σπουδαίες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.
Στη Μάλτα, η απογραφή του 2011, έδειξε ότι κατοικούσαν 100 άτομα.
Γ. ΝΙΚΑΣ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
----////----
ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑ ή ΚΟΚΚΟΥΝΑΡΑ. Η Κουκκουνάρα βρίσκεται βορειοδυτικά από τον Χανδρινό, από τον οποίο απέχει 6,5 περίπου χιλιόμετρα και βορειοανατολικά από
την Πύλο από την οποία απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα. Έχει υψόμετρο 208 μέτρα και απέχει από τον Κόλπο του Ναυαρίνου περίπου 7 χιλιόμετρα. Κοντά στην Κουκκουνάρα βρίσκονται, προς τα νοτιοδυτικά της η Γιάλοβα σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων και προς τα νότιά της η Στενωσιά, σε απόσταση 2,5 περίπου χιλιομέτρων.
Το χωριό, το οποίο έχει στην περιοχή του σημαντικές πηγές νερού και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας. Η περιοχή του χωριού κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ανασκαφικού προγράμματος Prap, ήταν από τα σημαντικά κέντρα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου και μια από τις κύριες πόλεις του βασιλείου της Πύλου, με αναφορές στις πινακίδες της Γραμμικής.
Στην Κουκουνάρα έχουν γίνει αρχαιολογικές έρευνες, όπου έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρύματα που αναφέρονται στο Βασίλειο του Νέστορα της Πύλου.
Σήμερα στην Κουκουνάρα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, καταμετρήθηκα περί τους 129 κατοίκους.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ή ΦΟΥΡΤΖΟΚΡΕΜΜΗΔΑ. Τα Κρεμμύδια είναι ένα χωριό που βρίσκεται ΒΑ της Πύλου, από την οποία απέχει περί τα 19,5 χλμ και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, του Νομού Μεσσηνίας. Η επίσημη ονομασία του οικισμού είναι τα “Κρεμμύδια” και αποτελείται από τρεις επιμέρους παλαιότερους συνοικισμούς, το Φουρτζή ή Βελανιδιά, τα Άνω Κρεμμύδια και τα Κάτω Κρεμμύδια, γι’ αυτό παλαιότερα τα έλεγαν Φουρτζοκρέμμυδα.
υπαγόταν στο Δήμο Χιλιοχωρίων. Σήμερα υπάγεται στο Δήμο Πύλου Νέστορος.
2000, οπότε εντάχθηκε στον Καποδιστριακό Δήμο Χιλιοχωρίων με έδρα τον Χανδρινό και που από το έτος 2012 σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης” ανήκει στο Δήμο Πύλου Νέστορος με έδρα την Πύλο. Η επίσημη ονομασία είναι “η Πλατανόβρυση”, αλλά κατά το παρελθόν λεγόταν και Καντηλιοκέρι ή Καντηλισκέρι ή Καλισκίριον. Το χωριό βρίσκεται στην περιοχή της Πυλίας σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Πύλο και 39 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την καλαμάτα, σε υψόμετρο 333 μέτρων και έχει 61 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως την καλλιέργεια του ελαιόδενδρου για παραγωγή λαδιού και ελιάς.
Χιλιοχωρίων που σήμερα μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, υπάγεται στο Δήμο Πύλου Νέστορος. Οι περισσότεροι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο κοντινό χωριό Μεσοπόταμος. Ήταν δεν άνθρωποι «σκληροί», «εργατικοί» και πολύ φιλόξενοι. Το Ρωμύρι είναι γνωστό από το τραγούδι «στου Παπαλάμπρου την αυλή», αφού ο παπαλάμπρος ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
δρόμο που οδηγεί προς την Πύλο. Ακολουθώντας όμως τη δεξιά οδό της διασταύρωσης, ο δρόμος αυτός οδηγεί στα χωριά Κρεμμύδια, Γλυφάδα, Παπούλια, Κορυφάσιο κλπ
βορειοανατολικά από την Πύλο από την οποία απέχει περίπου 11,5 χιλιόμετρα. Κοντά στη Στενωσιά είναι σε απόσταση 2,5 χλμ το χωριό Κουκουνάρα. Έχει υψόμετρο 177 μ. Από τον κόλπο του Ναυαρίνου απέχει περί τα 9 χλμ.
Στη Στενωσιά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού –
Στο χωριό υπάρχει η διαδρομή ενός μονοπατιού που είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και ξεκινάει από το χωριό Στενωσιά και καταλήγει στην Γιάλοβα, στον καταρράκτη Καλάμαρι. Επειδή τα στοιχεία της βλάστησης και του υγρού είναι έντονα, θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Αμαζόνιο και είναι κατάλληλο να το επισκέπτονται μικροί και μεγάλοι λόγο του χαμηλού δείκτη δυσκολίας του.
Η περιοχή δεν σταματάει μόνο σ’ αυτό το μονοπάτι, ήδη έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ένα ακόμη που το καλοκαίρι του 2019 θα δοθεί σε χρήση στο κοινό, με καταρράκτη στην αρχή του χωριού με σπηλιά αποτελούμενη από σταλακτίτες και θα ενωθεί με το υπάρχον μονοπάτι.
Όταν αυτό θα ολοκληρωθεί, τότε θα έχουμε για τη Μεσσηνία ολόκληρη, ένα πραγματικό παράδεισο άξιο και ισότιμο το άλλου παράδεισου του πολυλίμνιου.
Δεν είναι μόνο το απίστευτης και μοναδικής ομορφιάς, φυσικό του περιβάλλον. Εκεί οι Ιταλοί έφτιαξαν φράγμα και δημιούργησαν τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσσηνίας που ηλεκτροδοτούσε την Πύλο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πύλου Νέστορος, θα
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
ΕΜΠΕΙΡΕΙΕΣ,
ΓΝΩΣΕΙΣ, ΑΨΟΓΟ SERVICE
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
·
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
·
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ,
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΒΕΛΟΝΙΣΤΕΣ,
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΙ
ΓΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ κλπ
ΜΟΝΟ ΜΕ 45 € ΤΟ ΧΡΟΝΟ !!!
ΤΗΛ. 2721 300 351, ΚΙΝ.
6942 551 350, e-mail: agsaouti@gmail.com
|
-------------///////-------------
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ή ΧΑΛΒΑΤΣΟ
SAOUTIS
INSUR
|
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
45 χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής
Προσφοράς
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
*ΥΓΕΙΑΣ *ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ *ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
*ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
*ΠΡ.ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ κλπ
Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6942 551 350
e-mail : saoutisins@gmail.com
|
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΙΟ «ΑΠΟΛΑΥΣΗ»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
……για
Γλυκιές Απολαύσεις, στη Μεσσήνη και στην Καλαμάτα.
Μεσσήνη 2722023620, Καλαμάτα 2721089785
|
----------//////////----------
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΡΕΦΙ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΝΤΕΜΠΡΙΖ
Το Στρέφι είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι του Δήμου Μεσσήνης, το οποίο είναι
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΝΤΕΜΠΡΙΖ
Το γεφύρι Ντεμπρίζ που βρίσκεται κοντά στο χωριό Στρέφι γι’ αυτό λέγεται και Στρεφέικο γεφύρι. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Κοφολογγιάς και του ποταμού Βελίκα, γι’ αυτό θεωρείται ως ένα ιστορικό γεφύρι.
Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία που κτίστηκε η γέφυρα, αλλά κατά προσέγγιση τοποθετείται τον 16ο αιώνα και είναι δημιούργημα των Φράγκων. Ήταν η μόνη γέφυρα που ένωνε την επαρχία Πυλίας με τη Μεσσήνη μέχρι που έγινε η γέφυρα της Βελίκα. Η γέφυρα χτίστηκε για να εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Ήταν κεντρική οδική αρτηρία επί πολλούς αιώνες ήταν Πύλος - Ντεμπρίζ - Ανδρούσα. Η δεύτερη κύρια αποστολή της ήταν η οδική ένωση των κάστρων Η γέφυρα από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι αψιδωτή, παρουσιάζει ελάχιστη αμβλεία γωνία στο επάνω μέρος που τείνει προς τον γοτθικό ρυθμό, ουδεμία σχέση έχει με αυτόν• είναι απλά δυτική και μάλιστα της εποχής εκείνης τεχνοτροπία. Κατασκευασμένη με ασβεστόλιθο έχει μεγάλο ύψος και μήκος. Το πλάτος είναι τόσο που δύναται να διέλθει ένα μικρό αυτοκίνητο.
Ιστορικά, η περιοχή έχει αρκετό ενδιαφέρον αφού στην ευρύτερη περιοχή μπορούμε να δούμε μια συνεχή αλυσίδα από φράγκικα κάστρα.
α) Το κάστρο Ντεμπρίζ, που απέχει ένα χιλιόμετρο από τη γέφυρα,
β) το κάστρο της Πελεκανάδας,
γ) τρία κάστρα στα Διόδια,
δ) το κάστρο στο Κεφαλόβρυσο,
ε) το κάστρο Σαν Φλάουρος, στο χωριό Παλαιόκαστρο
στ) και τέλος το κάστρο της Άνω Βούταινας. Αυτά εκτείνονται σχεδόν παράλληλα προς τον ποταμό και σε μήκος 15 χιλιομέτρων. Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα κάστρα θα πρέπει να διατηρηθούν, και να αναδειχθούν ως σημαντικές αρχαιότητες. Η περιφέρεια και το υπουργείο πολιτισμού, μήπως πρέπει να ενδιαφερθούν ;
Ο ποταμός Βελίκα, στο ύψος του χωριού Στρέφι, διέρχεται δυτικά και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου εξερχόμενος από ένα γραφικό φαράγγι συναντά ένα μικρό λεκανοπέδιο που ονομάζεται Ντεμπρίζ. Στην αρχή της εξόδου του ήταν ένας νερόμυλος που φέρει ακόμη το όνομα «ο μύλος του Ντεμπρίζ». Ο ποταμός μετά τον μύλο, συνεχίζει την πορεία του και σε απόσταση 500 μέτρων και στο σημείο που διέρχεται η κοινοτική οδός Στρέφι - Πελεκανάδα είναι κτισμένη η γέφυρα Ντεμπρίζ.
Το ιστορικό γεφύρι Ντεμπρίζ, επιβάλλεται να χαρακτηρισθεί, το συντομότερο, «Διατηρητέο» και φυσικά εφ’ όσον συνεχίζουν να περνούν από πάνω τρακτέρ με βαριά φορτία και άλλα οχήματα, αφού μετά από 500 χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να καταρεύσει.
Να σημειώσουμε ότι η λέξη Ντεμπρίζ είναι Γαλλική και σημαίνει Γέφυρα !
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΙΟ «ΑΠΟΛΑΥΣΗ»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
……για
Γλυκιές Απολαύσεις, στη Μεσσήνη και στην Καλαμάτα.
Μεσσήνη 2722023620, Καλαμάτα 2721089785
|
---------/////////----------
Δ.Ε. ΕΙΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ & ΝΕΔΑ
Δύο πανέμορφα χωριά που αξίζει να επισκευθείτε
Είρας του Νομού Μεσσηνίας. Ήταν έδρα του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος και ανήκε διοικητικά στο Δήμο Είρας, ενώ σήμερα ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Η Νέδα είναι κτισμένη στη νοτιοδυτική παρυφή του Λυκαίου όρους. Βρίσκεται κοντά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας και στον Αρχαίο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Μπέρεκλα, υποδηλώνοντας τη Σλαβική καταγωγή των πρώτων
κατοίκων του. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε από τον ποταμό Νέδα, οι πηγές του οποίου βρίσκονται κοντά στο χωριό Πέτρα ενώ οι εκβολές του είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στο ταξίδι τους τα νερά της Νέδας διανύουν διαδρομή 32 χιλιομέτρων.
Ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας με δημοτικό σχολείο που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1904.Ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 2011 ήταν 42 κάτοικοι.
Η παρουσίαση αυτών των δύο πανέμορφων ορεινών χωριών, είναι Αφιερωμένη στη Μνήμη του Αείμνηστου Αμπελιωνίτη, μπατζανάκη μου
Παναγιώτη Κων. Μιχαλακόπουλου.
------///////-------
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Είναι πολλές οι περιοχές της χώρας μας που προσφέρονται για Χριστούγεννα,
τώρα στο καταχείμωνο.
Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η Μάνη, αφού το μοναδικό περιβάλλον της είναι έμπνευση για Χειμωνιάτικες διακοπές. Και δεν μιλάμε μόνο για τις παραθαλάσσιες περιοχές της, αλλά και τις ορεινές, αφού πολλά από τα χωριά της πανέμορφης Μάνης είναι σκαρφαλωμένα στο πιο όμορφο και μεγαλύτερο βουνό της Πελοποννήσου τον Ταύγετο !
Ελάτε λοιπόν μαζί μας, να ξεκινήσουμε το οδοιπορικό στα χωριά του πρώην Δήμου Λεύκτρου, του σημερινού Δήμου Δυτ. Μάνης, κατ' αλφαβητική σειρά.
Χαρακτηριστικό ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης δίπλα στη Στούπα, με όλη την δράση
γύρω από το λιμάνι. Απίθανα κλασικά κτίσματα νεόκτιστες βίλες με παραδοσιακό στυλ και γραφικά δρομάκια, συνθέτουν το όμορφο Μανιατοχώρι. Ονομάζεται και Σελίνιτσα.Το όνομα Σελίνιτσα προέρχεται από τη μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, σύμφωνα με το:
«Σελινίτσα, στ’ άκουσμα σου ριγ’ η Σελήνη, καθώς ο Πάρις θωπεύει την Ελένη"
Στο χωριό βρίσκεται μια μικρή γραφική παραλία με ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του Παμίσου ή ποτάμι της Μηλιάς, όπου υπήρχε η αρχαία Πέφνος και απέναντί της το νησάκι Πέφνος, τόπος γέννησης των Διόσκουρων.
3. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ = ΧΡΗΣΤΕΪΚΑ
Ένα ακόμη παραλιακό γραφικό Μανιατοχώρι, που βρίσκεται ΝΑ (δίπλα) στον Αγ. Νικολάο (Σελίνιτσα), θέση της αρχαίας Πέφνου, με το βραχονήσι της. Στην Πέφνο, σύμφωνα με τη
Μυθολογία, γεννήθηκαν μέσα από ένα αυγό οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης, που ήταν ημίθεοι, προστάτες των ναυτιλλομένων και αδελφοί της Ωραίας Ελένης. Το αυγό αυτό ήταν το αποτέλεσμα του έρωτα του , ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο και της πανέμορφης Λήδας, κόρης του Γλαύκου, που για να τον αποφύγει είχε και αυτή μεταμορφωθεί σε χήνα. Από τον Παυσανία λέγεται ότι στη Πέφνο υπήρχε βασίλειο με βασιλέα τον Τυνδάρεω, πατέρα της Ωραίας Ελένης, βασίλισσας της Σπάρτης και της Κλυταιμνήστρας, βασίλισσας των Μυκηνών. Στον Άγιο Δημήτριο άραξε ο Πάρις με τα πλοία του και έγινε η επιβίβαση της Ωραίας Ελένης και τωναπαγωγέων της με προορισμό τη Τροία. Στο δρόμο προς τη Τραχήλα, 3.5 χλμ. δυτικά βρίσκεται το ανεκμετάλλευτο σπήλαιο «Καταφύγιο» (Αγίου Δημητρίου Σελίνιτσας), που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών που το έχουν επισκεφθεί.
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Μέσα από 19 Ελληνικές και ξένες Ασφαλιστικές , επιλέγετε την καλύτερη και
φτηνότερη Ασφάλιση του Αυτοκινήτου σας. . Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6977 172942, e-mail: agsaouti@gmail.com |
«Τα Τζέρια και οι Κάλυβες, Ξεχώρι, Σκαρδαμούλα,
Προάστειον και Λιασίνοβα και η Σαϊδόνα, ούλα.
Αυτά και η Ανδρούβιστα και όλα τα πουλία
Εις την ποδέαν βρίσκονται του Μακρυνού Ηλία…»
στεφάνια. Κοντά στο Ιερό ήταν η Ιερή πηγή απ’ όπου ανάβλυζε γλυκό νερό. Η πόλη κάλυπτε μεγάλη περιοχή και στη θέση που σήμερα βρίσκεται το χωριό Νομιτσί, βρισκόταν τότε η Νομική και τα Δικαστήρια της εποχής. Μερικοί όμως αμφιβάλουν για την τοποθεσία των Θαλαμών στο Κουτήφαρι και την τοποθετούν στη θέση «Παλιόχωρα» λίγο έξω από το χωριό. Στις Θαλάμες, λένε, ότι κατοίκησε και ο Τυνδάρεω πατέρας της ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων, Κάστορα και Πολυδεύκη.
Λεύκτρου του σημερινού Δήμου Δυτικής Μάνης. μαζί με τον οικισμό Δρυόπη. Είναι ένα από τα ορεινά χωριά της περιοχής Λεύκτρου και βρίσκεται 55χιλ. νότια της Καλαμάτας και 10 χιλ. ανατολικά της Στούπας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο ανάμεσα σε δυο πλαγιές που σχηματίζουν ρέμα, σε υψόμετρο 500 μ. και διακρίνουμε τον ερειπωμένο πύργο του Γουδέλη και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, της Παναγίας της Γιάτρισσας. Ο ποιητής Νικήτας Νιφάκος (1748-1818) στα στιχουργήματά του για τα χωριά της Μάνης γράφει για το Καρυοβούνι:
την πολυξακουσμένη που μες στο στενολάγκαδο
Αξιόλογοι είναι οι ναοί του Αγίου Νικολάου, η Αγία Παρασκευή σταυρεπίστεγος ναός με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, ο Άγιος Δημήτριος (11ου-12ου αι.) με εξαίρετες τοιχογραφίες και ανάγλυφα. Ο Άγιος Νικόλαος, που βρίσκεται στο Καμπινάρι της Πλάτσας, είναι τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα, με τρούλο που προστέθηκε το 14ο αι. και ωραία τοιχογράφηση, του 1332. Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων, ενώ ο ναός λειτουργείται μία φορά το χρόνο.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44
Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφαλίσεις
ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, πυρός, πλημμύρας, κλοπής, σεισμών κλπ κινδύνων
Ασφαλίσεις
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ποιοτικές, υπεύθυνες
με τα χαμηλότερα
Ασφάλιστρα.
Ασφαλίσεις ΥΓΕΙΑΣ.
Μόνο από 1€ Ημερησίως, για σας και την οικογένειά σας
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ στα 2721 300 35 21, ή 6977 172 942.
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
……για
Γλυκιές Απολαύσεις, στη Μεσσήνη και στην Καλαμάτα.
Μεσσήνη 2722023620,
Καλαμάτα 2721089785
|
Δείτε τα χωριά μας, με τη ματιά του blog της Μεσσηνιακής Παράδοσης ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Η Άνω Μεσσηνία
Άνω Μεσσηνία. Με πρωτεύουσα του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Οιχαλίας, τον ιστορικό Μελιγαλά, Η ιστορική κωμόπολη του Μελιγαλά (30 χλμ. ΒΔ της Καλαμάτας) είναι το σπουδαιότερο αγροτοαστικό κέντρο της Άνω Μεσσηνίας, ευρισκόμενη στο μέσον της εύφορης πεδιάδας της και γι’ αυτό αποτελεί την
πρωτεύουσα του νέου Δήμου Οιχαλίας.
Σήμερα διευρυμένος ο Δήμος Οιχαλίας περιλαμβάνει επίσης και το παλιό Δήμο Δωρίου με τα επίσης ιστορικά Σουλιμοχώρια, όπως επίσης και το πρώην Δήμο Είρας με τα πανέμορφα ορεινά χωριά του στα οποία όμως κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ένα θηλυκό ! Το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που έχει θηλυκό όνομα τη «ΝΕΔΑ».
Πολλές είναι λοιπόν οι ομορφιές που περιλαμβάνει ο Δήμος Οιχαλίας, αλλά και πολλά ιστορικά μνημεία !
Όλα αυτά θα τα δούμε ένα – ένα, διαβάζοντας για το κάθε χωριό τις ιδιαιτερότητές του, τις ομορφιές του και την ιστορία του. Σημειώστε όμως ότι το σύνολο των χωριών και οικισμών δεν είναι τα 68 που έχουμε καταγράψει, απλά αυτά βρήκαμε μέχρι τώρα. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα περιοριστούμε σ’ αυτά, αφού οι πληροφορίες μας λένε ότι πρέπει να είναι άλλα 10. Είμαστε σε ένα συνεχές ψάξιμο και αφού θα κάνουμε αναφορά και στους 6 Δήμους της Μεσσηνίας, θα ακολουθήσει και η παραπέρα έρευνα. Μη ξεχνάτε ότι στο σύνολο των Μεσσηνιακών χωριών και οικισμών, που οι πληροφορίες μας λένε ότι ξεπερνούν τα 500, εμείς έχουμε βρει τα 461. Ελάτε λοιπόν μαζί μας να….. «σας ταξιδέψουμε» στο νέο Δήμο Οιχαλίας.
ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ 74 ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
1. ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ. Βόρεια του νομού Μεσσηνίας υπάρχει ένα όμορφο και γραφικό χωριό το όνομα του είναι Άγιοι Θεόδωροι . Η απογραφή του 2001 έχει 59 κατοίκους. Το χωριό είναι κοντά στο Διαβολίτσι και σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Οιχαλίας.
Ποδολογικό Κέντρο Καλαμάτας Καλλιρρόη
Πετροπούλου
Μητροπέτροβα 7-9 | Τ: 27210 25523 Μ: 6946924358, http://podologiakalamata.gr Κλείστε ένα ραντεβού για τον έλεγχο των ποδιών σας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ |
Ο ένας από το Δώριο που απέχει 3 χιλιόμετρα και ο άλλος από το Κοπανάκι που απέχει 3,5 χιλιόμετρα. Ο δρόμος για το Κοπανάκι φτιάχτηκε από το Σουλιμαίο βουλευτή Δημήτριο Παπατσώρη το 1900, όταν αυτός μαζί με άλλους συγγενείς και συμπατριώτες του έχτισε τα πρώτα σπίτια στο Κάτω Κοπανάκι. Το γεγονός αυτό ο λαός το έκανε τραγούδι και το τραγουδούσε για πολλά χρόνια: «Ρίξε δω πέρα μια ματιά Δημήτρη Παπατσώρη, και διάβα κάτω στα δεντρά, Πέρασε τονΆι Γιώργη. Τη φουστανέλα που φορείς τη φέρμελη στην πλάτη, το βήμα σου τ’αρχοντικό χαράζει μονοπάτι. Εδώ όπου χωρίζουνε τα δυο μικρά τσιφλίκια άνοιξε και θεμελίωσε, φτιάξε καινούργια σπίτια. Ο νους σου δε γελάστηκε, ο στοχασμός σου μένει, η μοίρα η βαθυστόχαστη, το Κοπανάκι ‘φαίνει. Στο δρόμο που χαράξανε αργά τα βήματά σου, στον τόπο όπου βρίσκονται, τα έργα τα δικά σου. Τώρα στο λένε πέρδικες, στο λεν τα χελιδόνια, το Κοπανάκι απλώνεται και μεγαλώνει αιώνια». Σήμερα ο Αγ. Γεώργιος υπάγεται στο Δήμο Οιχαλίας.
4. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ = ΚΟΛΙΑΤΣΙ. Πρόκειται για ένα οικισμό του Άνω Δωρίου πουέχει 30 περίπου οικογένειες. Είναι ένα από τα Σουλιμοχώρια της περιοχής. Από τοχωριό αυτό καταγόταν ο τελευταίος πρωθυπουργός της χούντας Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Σήμερα υπάγεται στο Δήμο Οιχαλίας.
5. AΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Μικρός οικισμός της Άνω Μέλπειας του σημερινού Δήμου Οιχαλίας
Πάμε
Στα λαδάδικα
Καθημερινά παραδοσιακά
μαγειρευτά φαγητά
Ανοιχτά από τις 11.00
πμ έως 24.00 τα μεσάνυχτα
Ναυαρίνου
27 Παραλία Καλαμάτας.
Κιν. 699 489 7458
& 694 678 5004
F.B στα
λαδάδικα
|
διασταύρωση του χωριού, παραδοσιακά βρίσκονται οι ντόπιοι οι οποίοι όποτε και αν περάσετε θα βρείτε γουρουνοπούλα ψητή που είναι η σπεσιαλιτέ τους. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας.
10. ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ. Η Αμπελιώνα είναι ορεινό χωριό της ορεινής Τριφυλίας. Το χωριό περιβάλλεται από απίστευτη φύση, με επίκεντρο το προστατευόμενο Καστανόδασος. Με μία βόλτα στο δάσος ηρεμείς αυτόματα και ξεχνάς την Αθήνα ή τα άλλα αστικά κέντρα, τις έγνοιες και το καυσαέριο. Το χωριό καθαυτό είναι εξαιρετικά φροντισμένο, με όμορφα σπίτια, καινούριους δρόμους, μέχρι και Κέντρο Υγείας με 2 μόνιμους γιατρούς. Βασικό
σημείο συνάντησης στο χωριό είναι το Μαγαζάκι του Σπύρου, που είναι καφενείο, ταβερνάκι, παντοπωλείο και γενικώς στέκι, όλα σε ένα. Στην ευρύτερη περιοχή συναντά κανείς τον ποταμό Νέδα που είναι ο μοναδικός ποταμός με θηλυκό όνομα. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Στην Αμπελιώνα υπάρχει ένα πολύ ωραίος Ξενώνας της οικογένειας Αγγελόπουλου της Ξενοδοχειακής εταιρίας ALDEMAR.
Έχει πολλά νερά και εύφορα χωράφια, περιβόλια, ελιές και αμπέλια.
Ανατολικά, επιβλητικό το βουνό του Αι Λια ντυμένο στο πράσινο από θάμνους και σφελάχτρια Η πρώτη του ονομασία ήταν «Κλεισωρία» δηλ. Κλεισούρα που σημαίνει στενή δίοδος ανάμεσα στα βουνά, οχυρή τοποθεσία. Το Κλέσουρα έχει μεγάλη ιστορία όπως και τα άλλα Σουλιμοχώρια. Πρέπει να χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα με αρχές 15ου αιώνα με την εγκατάσταση εποίκων Αρβανιτών, των ονομαστών Ντρέδων. Φαίνεται όμως πως χτίστηκε μετά το Σουλιμά, πριν όμως από τα άλλα Σουλιμοχώρια. Στις διάφορες απογραφές εμφανίζει τον εξής αριθμό κατοίκων: Έτος 1689 κάτ. 130, έτος 1700 κάτ. 73, έτος 1879 κάτ. 426, έτος 1889 κάτ. 484, έτος 1896 κάτ. 512, έτος 1907 κάτ. 517, έτος 1920 κάτ. 487, έτος 1928 κάτ. 539, έτος 1940 κάτ. 564, έτος 1951 κάτ. 497, έτος 1961 κάτ. 363. Άνω κ΄ Κάτω Αμφιθέα: έτος 1971 κάτ. 218, έτος 1981 κάτ. 129, έτος 1991 κάτ. 109, έτος 2001 κάτ. 112. Προτού ακόμα εγκατασταθούν στο Κλέσουρα οι Αλβανόφωνοι πληθυσμοί πρέπει οπωσδήποτε να υπήρχαν παλαιότεροι βυζαντινοί οικισμοί στην περιοχή του χωριού και το γεγονός αυτό μαρτυρείται από την ύπαρξη πολλών μεσαιωνικών ερειπίων. Η εγκατάσταση στη σημερινή του θέση κατά την παράδοση έγινε λίγα χρόνια προ της επανάστασης του 1821. Η αρχική του θέση πρέπει να ήταν το «Λουτρό». Για την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν υπάρχουν γραφτές ιστορικές μαρτυρίες για το χωριό.
12. ΑΝΔΑΝΙΑ = ΣΑΝΔΑΝΙ. Πρόκειται για χωριό του σημερινού Δήμου Οιχαλίας που
συστάθηκε σε κοινότητα το 1912 με την ονομασία κοινότητα Σανδανης ή Σανδανίου. Το 1919 πήρε το σημερινό όνομα Ανδανία.
τσούκες του (λόφοι) λέγονταν λόφοι των Δερών. Εκεί έγιναν οι μάχες μεταξύ Μεσσηνίων και Σπαρτιατών. Αργότερα ονομάστηκε Ζέζα από τον Τούρκο Ζεζέ Αγά που είχε εκεί το κονάκι του. Το 1927, με το διάταγμα 4-11-1927 μετονομάστηκε σε Ανθούσα. Υπάρχει περιοχή που λέγεται Τούρκους, διότι εκεί κάποιος Κοράτσης σκότωσε για λόγους τιμής 5-6 Τούρκους. Σήμερα υπάγεται στο Δήμο Οιχαλίας.
14. ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΟ = ΚΑΤΣΟΥΡΑ. Ένας οικισμός του Ανω Δωρίου (Σουλιμά) που εμφανίζεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, τότε αριθμούσε 178 κατοίκους που όμως συνεχώς οι κάτοικοι μειώνονται. Υπάγεται στο Δήμο Οιχαλίας.
από τους 1600 Τσάμηδες και 200 γυναικόπαιδα που εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1600 μχ στην ορεινή Τριφυλία. Οι σημερινοί κάτοικοι ποτέ δεν δέχθηκαν τη νέα ονομασία Ανω Δώριο και το αποκαλούν ακόμα και σήμερα Σουλιμά, όπως επίσης μέχρι και σήμερα ομιλούν την Αρβανίτικη διάλεκτο. 16. ΑΝΩ ΜΕΛΠΕΙΑ. Η Άνω Μέλπεια είναι ορεινός οικισμός στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Τετράζιο χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό, με πέτρινα σπίτια χτισμένα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πανύψηλα κυπαρίσσια. Στην Άνω Μέλπεια θα δείτε την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στον ομώνυμο συνοικισμό και την προτομή του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Μητροπέτροβα, που καταγόταν από εδώ. Μια σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή αποκάλυψε πάνω από την Άνω Μέλπεια σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, κατάλοιπα Ναού κλασσικών χρόνων, στον Αρχαιολογικό χώρο Μέλπειας, ακριβώς απέναντι από τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Για τους φυσιολάτρες υπάρχει ένα μονοπάτι που ενώνει την Άνω Μέλπεια με την Κάτω Μέλπεια, μια διαδρομή περίπου 5 ωρών ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά. Από την Άνω Μέλπεια μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, στη στέγη του οποίοι έχουν φυτρώσει 17! πανύψηλα δέντρα, αλλά και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφαλίσεις ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ,
πυρός, πλημμύρας, κλοπής, σεισμών κλπ κινδύνων
Ασφαλίσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ποιοτικές,
υπεύθυνες με τα
χαμηλότερα Ασφάλιστρα
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ στα 2721 300 35 21, ή
6977 172 942.
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
17. ΑΝΩ ΨΑΡΙ. ο Άνω Ψάρι είναι ένα από τα Σουλιμοχώρια της Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Η ιστορία του αρχίζει από πολύ παλιά, αριθμεί αιώνες. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα πολύ εκτεταμένο οροπέδιο, ίσιο και ομαλό, που το ζώνουν χαμηλά βουνά -θαμνοσκέπαστα ως και δασωμένα. Το οροπέδιο αυτό θα μπορούσε να χωρέσει αρκετά σπίτια και να στεγάσει πολλές οικογένειες. Οι βρύσες με το άφθονο νερό δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση κατοίκων. Από την άλλη, οι εύκολες στην καλλιέργεια πλαγιές και ο κάμπος με τα άφθονα νερά δημιουργούσαν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το Άνω Ψάρι από απόσταση φάνταζε σαν κάστρο. Τα σπίτια του πύργοι Μανιάτικοι, απολιθωμένοι βιγλάτορες σ’ ένα χρέος που ξεπληρώθηκε πριν χρόνια. Σήμερα το Άνω Ψάρι υπάγεται στο Δήμο Οιχαλίας.
Καλλικράτης ο Δήμος Είρας υπήχθη στο Δήμο Οιχαλίας. Εκεί κοντά είναι το φαράγκι του ποταμού Νέδα που είναι το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που έχει θηλυκό όνομα. Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα της ορεινής Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της ακολουθούν μία διαδρομή φυσικού πλούτου 32 χιλιομέτρων και καταλήγουν στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.
πράσινο σε υψόμετρο 130 μέτρων, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μεσσηνίας, η Καλλιρόη. Ονομαζόταν αρχικά Μπούγα. Χτίστηκε 8 αιώνες πριν και το πρώτο σπίτι είχε σκεπή από πλάκες και κορμούς ασφάκας (δένδρο με στριφτό ξύλο που δεν σπάζει). Το 1928, με το διάταγμα υπ’αρ. Α 156/28 μετονομάστηκε σε Καλλιρόη, κατά μία εκδοχή από την καλή ροή του λαδιού της και κατά μία άλλη από την πηγή του χωριού Μουντρά που είχε καλή ροή. Με το όνομα Καλλιρόη άλλωστε, υπήρχε και πηγή της περιοχής στην αρχαιότητα. Από ανασκαφές το 1929, προκύπτει ότι οι Σπαρτιάτες είχαν εδώ φυλάκιο για να φορολογούν τους διερχόμενους, διότι ήταν διάβαση από την Ανατολική στην Δυτική Πελοπόννησο. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι είχαν εκεί φρουρά και στρατό. Φαίνεται ότι η σημερινή Καλλιρόη βρίσκεται εκεί που άλλοτε υπήρχε η προέκταση της αρχαίας πόλης Ανδανίας (2600-2200 π.Χ.) Πηγή : Face Book Καλλιρόη (Μπούγα) Μεσσηνίας. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Οιχαλίας.
εμφάνιση του ονόματος βρίσκεται στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, αριθμός 80 (παράρτημα) της 28ης Δεκεμβρίου 1836. Βρίσκεται μέσα στον ενιαίο ελαιώνα της Άνω Μεσσηνίας που εκτείνεται Βορειοανατολικά του Νομού έως τα όρια αυτού με το Νομό Αρκαδίας και τις παρυφές της οροσειράς του Ταϋγέτου. Βασική ασχολία των κατοίκων του χωριού υπήρξε για πολλά χρόνια η καλλιέργεια της Ελιάς και η παραγωγή λαδιού. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και η ύπαρξη παλαιών αλλά και σύγχρονων ελαιοτριβείων. Άλλες παραδοσιακές ασχολίες του χωριού υπήρξαν η καλλιέργεια του σύκου, της σταφίδας και η παραγωγή κρασιού. Στα προπολεμικά χρόνια υπήρξε και εκτεταμένη σηροτροφία πράγμα το οποίο μαρτυρά και ο μεγάλος αριθμός δέντρων μουριάς παντού γύρω και μέσα στον οικισμό. Έχει πρόσβαση μέσω τριών ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών από την Εθνική Οδό Τριπόλεως – Καλαμάτας. Η κεντρική του εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρων ενώ πλήθος μικρών εκκλησιών και εξωκκλησιών βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή του χωριού. Η κεντρική, ευρύχωρη πλακοστρωμένη πλατεία του έχει πλήθος μαγαζιά (παντοπωλεία, κρεοπωλεία, καφενεία και ταβέρνες) ενώ λίγα χρόνια πριν θα εύρισκε κανείς αστυνομικό τμήμα, γραφείο τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικό αντιπρόσωπο. Σήμερα, η γεωργία στην ευρύτερη περιοχή έχει πολύ περιοριστεί και ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες αγρότες που διαμένουν στο χωριό. Οι περισσότεροι εκ των νέων δουλεύουν στις γύρω κωμοπόλεις (Μελιγαλά, Καλαμάτα, κλπ.) και πόλεις ενώ πολλοί επίσης εργάζονται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Στην επανάσταση του 1821, ο οπλαρχηγός Ιωάννης Καρακίτσος,καταγόμενος από το χωριό Κατσαρού, αναφέρεται ως ένας από τους πρωτεργάτες και ως ο πρώτος που άρχισε τις εχθροπραξίες έναντι των Τούρκων.
Εκτός των όσων αναφέραμε, την περιοχή μας τελευταία κάνουν ξεχωριστή οι καταρράχτες, οι λίμνες και τα φαράγγια που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από το χωριό. Ένα τοπίο ειδυλλιακό που, δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν ήταν προσβάσιμο. Φέτος, όμως, με τις προσπάθειες αλλά και το πάθος του τοπικού συλλόγου της Κάτω Μέλπειας, ο υπέροχος αυτός τόπος έγινε ευπρόσιτος, σύντομος και ευχάριστος προορισμός. Να ευχαριστήσουμε εδώ δημόσια τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, που και με την προσωπική τους εργασία η περιοχή αυτή έγινε προσβάσιμη. Πηγαίνοντας από το Διαβολίτσι στην Κάτω Μέλπεια, το πρώτο πλατανόδασος που θα συναντήσει ο επισκέπτης μπαίνοντας είναι των πηγών Μπουρνιά. Βρίσκεται δίπλα την ταβέρνα «Πέστροφες», σίγουρα γωνιά παραδεισένια, όπου πανύψηλα πλατάνια προσφέρουν δροσιά και ίσκιο, ενώ δίπλα οι προπολεμικές βρύσες τρέχουν νερό ασταμάτητα. Στο άλλο άκρο του χωριού και κάτω από το φαράγγι της Λαγκάδας, που έχει χαρακτηρισθεί από τα καλύτερα της Ελλάδας, βρίσκεται το πλατανόδασος των πηγών Κουμπέ. Τοπίο ειδυλλιακό. Πολυάριθμα αιωνόβια πλατάνια συνυπάρχουν αδελφωμένα, αγκαλιασμένα τα κλαδιά τους, χαρίζοντας ηρεμία, χαλάρωση και δροσιά στον επισκέπτη. Στο βάθος, η πεντάκρουη βρύση με εντοιχισμένο από το 1912 το απόφθεγμα των προγόνων μας να μας διδάσκει (ερμηνευμένο): «οι σταγόνες που τρέχουν από αυτή τη βρύση θα μας διδάσκουν ανά τους αιώνες πόσα μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι όταν είναι μονιασμένοι». Το χωριό μέχρι και το 2010 άνήκε στο Δήμο Ανδανίας με έδρα το Διαβολίτσι.332 κάτοικοι. Σήμερα ανήκει στον ευρύτερο Δήμο Οιχαλίας με πρωτεύουσα το Μελιγαλά.
Σουλιμοχώρια και με ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά. Το 14ο και 15ο αιώνα οι Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο, έφτασαν και στην περιοχή του Κούβελα, με τη «φάρα» των Μπουαίων που θα διαφεντέψει την ορεινή Τριφυλία για 100 με 150 χρόνια. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία «Λιόπεσι», όπου και δημιούργησαν το ομώνυμο χωριό τους, σε υψόμετρο 900 μ. περίπου στη βόρεια πλευρά μιας κορυφής των Νομίων ορέων, του Κουβελαίϊκου Άι Λιά, του (κατά Παυσανία) Ελαίου όρους. Η τοποθεσία αυτή, κατά τις πρώτες 10ετίες του 1900, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, έγινε γνωστή με το όνομα Παλαιοχώρι και Χαλάσματα. Το χωριό Λιόπεσι ονομάσθηκε αργότερα Άνω Κούβελα, από κατοίκους του οποίου δημιούργησαν πιο κάτω, στην ίδια βόρεια πλευρά του Κουβελαίϊκου Άι Λιά το σημερινό χωριό Κούβελα.
46. ΜΑΝΤΖΑΡΙ. Είναι χωριό πολύ κοντά στο Διαβολίτσι με 130 περίπου κατοίκους και σε υψόμετρο 83 μ. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Οιχαλίας.
σημαντική πολίχνη και μικρό εμπορικό κέντρο διακινήσεως των προϊόντων της πεδιάδας της Μεσσηνίας (μέχρι και σήμερα, γίνεται παζάρι στην κεντρική πλατεία του Δ.Δ. Μελιγαλά). Υπάρχουν καταγραφές του ονόματος ως εξής: το 1700 Meli-Gala, το 1704 και το 1805 Meligala, και το 1836 στην πρώτη επίσημη εμφάνιση των οικισμών του ελεύθερου κράτους, το Μελιγαλά είναι καταγεγραμμένο ως Μελιγαλάς. Έκτοτε, επικρατεί λανθασμένα ο τύπος σε ονομαστική πτώση. Ο Μελιγαλάς έδωσε έντονα το παρόν το 1821 και βοήθησε αργότερα στην αποκατάσταση της ομαλότητας, όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης. Τέλος ο Μελιγαλάς είναι γνωστός για την Πηγάδα που ήταν ένα γεγονός του εμφυλίου πολέμου μετά την απελευθέρωση από το Γερμανικό ζυγό. Σήμερα είναι η έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Οιχαλίας.
Δήμο Είρας, ενώ σήμερα ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Η Νέδα είναι κτισμένη στη νοτιοδυτική παρυφή του Λυκαίου όρους. Βρίσκεται κοντά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας και στον Αρχαίο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Μπέρεκλα, υποδηλώνοντας τη σλαβική καταγωγή των πρώτων κατοίκων του. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε από τον ποταμό Νέδα, οι πηγές του οποίου βρίσκονται κοντά στο χωριό Πέτρα ενώ οι εκβολές του είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στο ταξίδι τους τα νερά της Νέδας διανύουν διαδρομή 32 χιλιομέτρων. Ήταν έδρα ομωνύμου κοινότητας με δημοτικό σχολείο που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1904.Ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 2001 ήταν 210 κάτοικοι.
3-4 χιλιομέτρων. Εχει περίπου 200 κατοίκους και είναι Δ.δ του τέως Δήμου Μελιγαλά και νυν Δήμου Οιχαλίας.
παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού στην θέση της τοποθετείται το κέντρο της αρχαίας Ανδανίας. Το 1858 βρέθηκαν, στο κέντρο της Πολίχνης, δύο μεγάλες ενεπίγραφες πλάκες (εγράφησαν το 93 π.Χ.) και αναφέρουν τους ιερούς νόμους που διείπαν το τελετουργικό μέρος των «Καρνασίων Μυστηρίων». Οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν την σημερινή πηγή του Διβαριού (κοντά στην Πολίχνη) με την πηγή πλησίον του αγάλματος εκ της οποίας «ύδωρ αναβλύζει» κατά τον Παυσανία. Η Μονή των Αγίων Ταξιαρχών βρίσκεται στον τόπο αρχαιότερης χριστιανικής εκκλησίας άλλα δεν είναι γνωστό πότε και από ποιόν χτίστηκε. Χρησίμευσε ως καταφύγιο των κατατρεγμένων από την Τουρκική εξουσία, ενώ κατά την επανάσταση του 1821 ως τόπος συνεδριάσεων και στρατηγείο των οπλαρχηγών του Ιερού Αγώνα. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν το «Καρνάσιο Δάσος», τόπος εκτελέσεως των «Καρνασίων Μυστηρίων». Σήμερα η Πλύχνη είναι ένα μικρό χωριό, τόσο που δεν έχει ούτε ένα καφενείο. Ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας.
οικισμός, ο Ισθμός, ενώ ο Παυσανίας αναφέρει βασιλέα της Μεσσηνίας με το όνομα Ίσθμιος. Το χωριό με την ονομασία Σκάλα απαντάται κατά την Βενετοκρατία. Ο πρώτος οικισμός χτίστηκε κατά το 1700. Ανατολικά της Σκάλας (300 μέτρα από το χωριό) βρίσκεται η τραγική «Παλουκόραχη», τόπος που οι Τούρκοι ανασκολόπιζαν τους κλέφτες, ώστε ο ανελέητος θάνατός τους να σταματά κάθε φιλελεύθερη ιδέα. Πρώτη η Σκάλα ξεκίνησε την επανάσταση του 1821 όταν στις 22 Μαρτίου σκότωσαν τους Τούρκους φρουρούς της Σκάλας και συνέλαβαν τον ταχυδρόμο του Πασά της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να μην συλλάβουν σημαντικούς Έλληνες και εμποδιστεί η επανάσταση. Η Σκάλα υπήρξε ο πρώτος σταθμός του εκστρατευτικού σώματος του Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα. Το 1825, στην Σκάλα εγκαταστάθηκε ο Κουντουριώτης (πρωθυπουργός) μαζί με τον Αλ. Μαυροκορδάτο, εκστρατεύοντας κατά του Ιμπραήμ. Είναι η γενέτειρα του πολιτικού και αντιπροέδρου της Γερουσίας Δημ. Αθ. Κάβουρα. Οι Γερμανοί (1941-1944) πυρπόλησαν και κατέστρεψαν 50 οικίες του χωριού, που διοικητικά υπάγεται στο σημερινό Δήμο Οιχαλίας.
δήμο ΟΙΧΑΛΙΑΣ, με 88 κατοίκους.
σπίτια κτλ. Δυστυχώς αναξιοποίητη. Πρόσφατα μιστέρεψε η ατελείωτη πηγή του Αη Γιάννη και ένας φοίνικας στο κέντρο της πλατείας τσακίστηκε από κάποιον προφανώς βιαστικό οδηγό, πριν προλάβει να μεγαλώσει. Παράγει λάδι, καλαμπόκι, κηπευτικά και κριθάρι.
κάτοικοι φτάνουν τους 100 και πλέον. Το χωριό είναι χτισμένο σύρριζα στους πρόποδες του όρους «ΤΕΤΡΑΖΙΟ» και γι’ αυτό ονομάσθηκε ΣΥΡΡΙΖΟ. Βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Διαβολίτσι με την Ανδρίτσαινα. Οι επισκέπτες για τον Επικούρρειο Απόλλωνα και το φαράγγι της Νέδας μπορούν να κάνουν μια στάση στο χωριό όπου και υπάρχουν καφέ και ταβέρνες. Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο (Πλατάνια, Μηλιές αφθονούν
στην πρώην επαρχία Τριφυλίας και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Χρυσοχώρι και Κούβελα. Είναι ένα από τα Αρβανιτοχώρια της Τριφυλίας. Το χωρίο μας πήρε το όνομα του από μερικούς χαλκιάδες (σιδηρουργούς) που είχαν εγκατασταθεί κάτω και νότια από το σημερινό οικισμό, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Έφτιαχναν γεωργικά εργαλεία και άλλα σκεύη (χαλκώματα) και με την εγκατάστασή τους απέκτησαν περιουσία στο χωριό. Κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Χαλκιά αφήνοντας πίσω τους, στο χωριό, το όνομά τους.Το 1882 έγινε συνοικισμός του Δήμου Ηλέκτρας με πρωτεύουσα το Ψάρι.Το 1912 έγινε αυτόνομη κοινότητα, και από το έτος 1998 πάλι συνοικισμός του Δήμου Δωρίου. Σήμερα είναι ένας οικισμός του Δήμου Οιχαλίας με πρωτεύουσα το Μελιγαλά με 108 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
73. ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ = ΒΛΑΚΑ. Ένα αντιπροσωπευτικό χωριό της Άνω Μεσσηνίας του τ.Δήμου Δωρίου. Το Χρυσοχώρι το οποίο και απαντάται πρώτο στη διαδρομή απότο
κεφαλοχώρι Ψάρι προς Κούβελα διακρίνεται για τα πολλά και παλιά σπίτια του. Σπίτια με πέτρινους τοίχους και κεραμιδένιες στέγες που είναι καλοδιατηρημένα. Το χωριό έχει πολλά νερά για αυτό και λεγόταν «Βλάκα».
Αρβανιτοχώρια της ορεινής Τριφυλίας που πρωτο - κατοικήθηκαν από τους
περίφημους Ντρέδες, απογόνους των πανάρχαιων Ιλλυριών Ελλήνων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 220 μ. με ωραία θέα και ήπιο κλίμα και απέχει 5 περίπου χιλιόμετρα από το Δώριο. Η αρχική του θέση ήταν στο «Άνω Ψάρι», που στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί του κατέβηκαν 4 χιλιόμετρα πιο κάτω στα πεδινά και δημιούργησαν το «Κάτω Ψάρι». Κατά τον ιστορικό Κ. Σάθα (Μνημεία Ελληνικής ιστορίας) το χωριό Ψάρι, είναι από εκείνα τα οποία φέρουν το όνομα του Έλληνα ιδιοκτήτη του.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφαλίσεις ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ,
πυρός, πλημμύρας, κλοπής, σεισμών κλπ κινδύνων
Ασφαλίσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ποιοτικές,
υπεύθυνες με τα
χαμηλότερα Ασφάλιστρα
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ στα 2721 300 35 21, ή
6977 172 942.
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
-------//////--------
... Για να γνωρίσετε κι' εσείς τα χωριά μας
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΦΡΑΔΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Ο δήμος Βουφράσου είχε δημιουργηθεί το 1836. Το 1883 ο δήμος θα μετονομαστεί σε δήμο Βουφράδος. Η ίδρυση του δήμου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 80/28-12-1836. Στην αρχή το δήμο αποτελούσαν τα χωριά: 1) Χατζή, 2) Βλαχόπουλο, 3) Γκρούστεσι, 4) Αρναούταλη, 5) Βελή, 6) Δάσος των Χιλίων Χωριών και 7) Μύλοι του Χατζή. Ένα από τα πρώτα προβλήματα του δήμου ήταν η έδρα του, μια και ο τοπικιστικός ανταγωνισμός ήταν έντονος, ιδιαίτερα ανάμεσα στα χωριά Χατζή και Βλαχόπουλο. Μετά από πολλές διεργασίες και παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων, το 1836, ορίστηκε προσωρινά έδρα του δήμου το χωριό Βλαχόπουλο και αμέσως μετά αυτή μεταφέρθηκε στο Χατζή. Πρώτος δήμαρχος ορίστηκε ο Αθανάσιος Φράγκος και εισπράκτορας του δήμου ο Κ. Βάλλιας με το ΦΕΚ 80/28-12-1836. Το 1840 ο δήμος παρουσίαζε πληθυσμιακή δύναμη 2.996 κατοίκων. Το δήμο συνολικά αποτέλεσαν οι παρακάτω οικισμοί:
Γκρούστεσι, Δάρα, Ζαΐμογλι, Καρακασίλι,
Κοντογόνι, Κουρτάκι, Κρεμμύδια,
Μανιάκι, Μαργέλι, Μηλιώτη, Μίσκα, Νάσια,
Πελεκανάδα, Πέραν, Πισπίσα, Ρομίρι, Ρούτσι,
Σκαρμίγκα, Σουληνάρι, Φουρτζή, Χαλαμπρέζα,
Χατζή, Μύλος Χατζή, Καπάσι, Μύλοι Ζουρλοδερβίση
Μύλος Σουλεϊμάναγα, Μύλος Ισάγα, Μύλος Αλμπαναίων
Ξενοδοχείο Σαγιά, Ξενοδοχείο Λυκοτραφίτη.
Ποδολογικό Κέντρο Καλαμάτας
Καλλιρρόη Πετροπούλου Μητροπέτροβα 7-9 | Τ: 27210 25523 Μ: 6946924358, http://podologiakalamata.gr Κλείστε ένα ραντεβού για τον έλεγχο των ποδιών σας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ |
Κομπορόζος σε άρθρο του με τίτλο "Μεσσηνιακά τοπωνύμια", αναφέρει σχετικά με την ονομασία "Πετρίτσι" ότι το χωριό ονομαζόταν έτσι και είχε πάρει το όνομα Αρναούταλι «Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό επώνυμο Πετρίτζης (Πετρίτσης), που θα ανήκε στον κτήτορα του τόπου. Στου Πετρίτση (το κτήμα) -στο (χωριό) Πετρίτσι -το Πετρίτσι". Το 1927, με το Διάταγμα της 4ης Νοεμβρίου 1927 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 306/1927, το χωριό μετονομάστηκε από Αρναούταλη σε Πετρίτσι. Μέχρι το 2010 το Πετρίτσι ανήκε στον τέως Δήμο Βουφράδος, ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης και έχει 128 κατοίκους, που βρήθηκαν στην απογραφή του 2011.
παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων, το 1836, ορίστηκε προσωρινά έδρα του δήμου το χωριό Βλαχόπουλο και αμέσως μετά αυτή μεταφέρθηκε στο Χατζή. Πρώτος δήμαρχος ορίστηκε ο Αθανάσιος Φράγκος και εισπράκτορας του δήμου ο Κ. Βάλλιας με το ΦΕΚ 80/28-12-1836. Το 1840 ο δήμος παρουσίαζε πληθυσμιακή δύναμη 2.996 κατοίκων.
Πηγή : Τα πιο πάνω τα βρήκαμε από την ιστοσελίδα xatzi-messinias.gr
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφάλιση
ΥΓΕΙΑΣ. Νοσοκομειακή, Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη και
Φάρμακα. Σε γιατρούς
της επιθυμίας σας.
Ασφαλίσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,
ποιοτικές, υπεύθυνες με
τα χαμηλότερα Ασφάλιστρα
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ στα 2721 300 35 21, ή
6977 172 942.
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
------////-----
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καλαμάτα. Υπαγόταν στον πρώην Δήμο Άριος, ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Καλαμάτας.
Τα Αλώνια είναι χτισμένα σε πεδινή τοποθεσία με θέα προς τον Ταΰγετο. Απέχουν περίπου 17χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 152 κάτοικοι.
2. ΑΜΜΟΣ = ΜΠΑΛΙΑΓΑΣ. Η παλιά ονομασία του χωριού αναφέρεται στις απογραφές των Ενετών κατακτητών της Πελοποwήσου, το 1689 και το 1700. Σ' αυτές αναφέρονται (στην Ιταλική γλώσσα), τα σπίτια, οι οικογένειες, οι κάτοικοι, τα γεωγραφικά όρια του χωριού και τα ζώα που διατηρούσαν οι κάτοικοι του Baliaga (όπως το γράφουν), προκειµένου οι «πολιτισµένοι» κατακτητές, να φορολογήσουν συστηµατικά και επακριβώς τους τότε κατοίκους του χωριού. Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή. Πιθανολογούµενη περίοδος οικισµού του Άµµου, είναι µετά το 1204 και πριν το 1460 (επί Φραγκοκρατίας και Παλαιολόγων), πριν δηλαδή την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας του Μωάµεθ (1460 - 1685). Το χωριό
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ 44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Τηλ.
2721 300 351,
Κιν.
6977 172 942
e-mail: agsaouti@gmail.com
|
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑΣ. Για κάθε ηλικία, για κάθε
τσέπη.
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Δώστε λύση στο μεγάλο πρόβλημα
του Ασφαλιστικού, αποκτώντας τη δική σας σύνταξη.
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Ανεξάρτητα από το ύψος
των σημερινών Ασφαλίστρων σας, σας εγγυόμαστε καλύτερα και χαμηλότερα
ασφάλιστρα.
|
Ο Άμμος βρίσκεται 14 χλμ. βορειοδυτικά της και είναι αγροτική πεδινή περιοχή. Το χωριό έχει πληθυσμό 183 κατοίκους.
Πηγή πληροφοριών από το ammosmessinias.gr
3. ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ = ΓΛΕΙΑΤΑ Ενα μικρό χωριό που είναι κοντά στο πλατύ του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας, πριν το 2010 ανήκε στον Καποδιστριακό Δήμο Αριος. Ο Ανεμόμυλος βρίσκεται κοντά στο Πλατύ και απέχει 18 χλμ. από την Καλαμάτα. Έχει πληθυσμό 111 κατοίκους.
4. ΑΡΙΟΧΩΡΙ = ΓΑΪΔΟΥΡΟΧΩΡΙ, ΒΛΑΧΑΤΑΓΑ Η σημερινή ονομασία δόθηκε
στις 4 Νοεμβρίου του 1927. Και αυτό το χωριό αποτελεί τη συστάδα των χωριών Ασπροπουλιά, Πλατύ, Άμμος, Ανεμόμυλος, Αλώνια κλπ Βρίσκεται πάνω στο Εθνικό δρόμο Καλαμάτα – Τσακώνα.
TA AIPETIKA
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις
βλέπεται αλλού,
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ,
τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το
LIFE
STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν,
σχεδόν άλλοι 700 επισκέπτες μας ημερησίως.
|
---------------///////----------------
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Δ.Ε. ΑΙΠΕΙΑΣ
Γνωρίστε τα 20 Χωριά και Οικισμούς του Πρ. Δήμου Αίπειας
Ο Καποδιστριακός Δήμος ΑΙΠΕΙΑΣ, είναι ο Δήμος που συνορεύει με το Δήμο Πύλου Νέστορος και περιλαμβάνει την Αρχαία πόλη της Αίπεια. Κατά τους αρχαίους χρόνους, εδώ βρισκόταν η μυκηναϊκή πόλη Αίπεια με 35.000 κατοίκους.
Έδρα του Δήμου ήταν η Λογγά, ενώ σήμερα είναι ΔΕ του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.
1. ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ Ο Άγιος Ανδρέας, ένα μικρό, αλλά πολύ όμορφο και παραλιακό γραφικό χωριό, αποτελεί
το επίνειο της Λογγά. Στο παρελθόν αποτελούσε οικισμό της κοινότητας της Λογγά από το 1908-οπότε και πρωτοαναγνωρίστηκε ως οικισμός- έως και το 1971, όπου καταργήθηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην τότε Κοινότητα Λογγά.
Το όνομα του πιθανολογείται πως προέρχεται από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία του χωριού.
Το 1700, σύμφωνα με τους Ενετούς, το χωριό φαίνεται να αριθμεί μόλις 50 κατοίκους.
Η περιοχή έχει καθιερωθεί πλέον ως τουριστικός προορισμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς διαθέτει όμορφες ακρογιαλιές, Ξενοδοχεία,
Ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα και γνήσια ντόπια υλικά και καταστήματα ψυχαγωγίας καθώς και μία μικρή, αλλά πανέμορφη και γραφική μαρίνα όπου ελλιμενίζονται μικρά σκάφη. Στον Άγιο Ανδρέα βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Kορύθου ή Kορύνθου στη θέση του οποίου χτίστηκε η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Η επίσημη ονομασία είναι «τα Βλασαίικα». Έδρα του δήμου είναι η Μεσσήνη και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» και μέχρι το 2010, τα Βλασαίικα ανήκαν στο τοπικό διαμέρισμα Μηλίτσας του πρώην Δήμου Αίπειας του νομού Μεσσηνίας.
Τα Βλασαίικα έχουν υψόμετρο 177 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» και μέχρι το 2010, η Επισκοπή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χράνων, του πρώην Δήμου Αίπειας του Νομού Μεσσηνίας.
Η Επισκοπή έχει υψόμετρο 10 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Για την προέλευση του ονόματός του υπάρχουν δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με αυτές, η ονομασία δύναται να προέρχεται από το παρακείμενο φαράγγι που κατά το παρελθόν σε μεγάλη κακοκαιρία είχε παρασύρει άλογα από τις δυτικές ορεινές περιοχές του όρους Λυκόδημου ή από τον αρκετά ισχυρό δυτικό άνεμο που φυσά αρκετές ημέρες το χρόνο στην περιοχή. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα υπολείμματα από χριστιανικούς ναΐσκους που χρησιμοποιούνταν επί τουρκοκρατίας. Υπάρχουν επίσης κτήματα με
Οι περισσότεροι παλαιοί κάτοικοι του Κακορρεύματος προέρχονται από μετακινήσεις πληθυσμού από τα βόρεια του Νομού Μεσσηνίας και την Αρκαδία κατά την περίοδο της απελευθέρωσης από την οθωμανική κατοχή. Στο χωριό διατηρούν κατοικίες αρκετοί υπήκοοι άλλων χωρών, κυρίως Γερμανοί και Βρετανοί. Σήμερα το Κακόρρευμα αριθμεί 69 κατοίκους.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» και μέχρι το 2010,
Το Καφού είναι ημιορεινός οικισμός με υψόμετρο 151 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,
H Κλεισούρα είναι οικισμός της κοινότητας της Αδριανής που μετέπειτα εντάχθηκε στο Δήμο Αίπειας. Από το 2010 υπάγεται στο δήμο Μεσσήνης. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε τέσσερις λόφους. Το όνομα Κλεισούρα το χρωστάει συνεπώς στο στενό πέρασμα που σχηματίζουν εκεί δύο τεράστιοι δασωμένοι λόφοι. Το σημείο αποτελούσε σταυροδρόμι κατά τους
Βυζαντινούς χρόνους μεταξύ Πύλου και Κορώνης. Αναφέρεται στις Ενετικές απογραφές στα τέλη του 17ου αιώνα και φέρεται να έχει 3 οικογένειες και 12 κατοίκους.
Οι πρώτοι κάτοικοί της μάλιστα ήταν κτηνοτρόφοι από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας που έφτασαν εδώ πριν την Ελληνική επανάσταση και οι οποίοι σταδιακά λόγω του κλίματος άρχισαν να ασχολούνται με τη γεωργία. Όπως λέγεται, οι πρώτες οικογένειες ήταν οι: Κοτσάφτης, Γκαρδιακός, Μπουζαλάς, Μάντης και Κουτρουμπής.
Στο καιρό της σκλαβιάς φαίνεται πως η Κλεισούρα είχε επαναστατικά ερεθίσματα. Στο χωριό αυτό λημέριαζε ο Κλεφτοκαπετάνιος Μαντάς, που φύλαγε τα στενά. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παραδοση για τον Μαντά, για τη δράση του γύρω από το Μπογάζι και την Κλεισούρα. Ο Κωνσταντής Μάντης σαν μπουλουξής πήρε μέρος στην πολιορκία της Κορώνης και ο Στάθης Κοτσάφτης, λέει κάποια οικογενειακή παράδοση, το απόκτησε έτσι, για λόγους πατριωτικούς και αντιγνωμίας. Ήρθε σε ρήξη ο Στάθης με τους Τούρκους, έτσι αναγκάστηκε να κρύβεται ψηλά στα μαντριά για πολύ καιρό. Όταν κάποτε τον έπιασαν οι Τούρκοι, του έκοψαν το ένα αυτί. Έκτοτε τον φώναζαν Κοτσάφτη. Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και ανέρχονται στους 22.
9. ΛΑΪΝΑ. Η Λάϊνα είναι ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας που ήταν ενταγμένο στον πρώην Δήμο Αίπειας. Σήμερα, διοικητικά υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Συγκεκριμένα βρίσκεται 2 χλμ πριν τον Αγ.Ανδρέα Λογγά.
10. ΛΟΓΓΑ
Η Λογγά αποτελεί τοπική κοινότητα και έδρα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας. Για το όνομα του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως οι κάτωθι.
Σύμφωνα με τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο, η Λογγά μνημονεύεται ήδη στους χρόνους των Σαρακηνών της Κρήτης. Κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας κατελήφθη από τους Ενετούς συνιστώντας συχνά πυκνά τη διαχωριστική γραμμή Φράγκων και Ενετών. Κοντά στο ποτάμι μάλιστα καταμαρτυρείται η ύπαρξη πυργοφυλακίου με λειτουργία αντίστοιχης αυτών των σημερινών διοδίων.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στον πύργο της Λογγάς θέλησαν να οχυρωθούν οι Μανιάτες για να ανακόψουν τον Ιμπραήμ. Στις 21 -22 Φεβρουαρίου 1827 η Λογγά καταστρέφεται τελικά από τον Ιμπραήμ, όταν ο τελευταίος καίει τους ελαιώνες της περιοχής. Κατά την Κρητική επανάσταση εγκαθίστανται στην περιοχή αρκετοί Κρητικοί.
Στον οικισμό της Λογγά προστέθηκαν σταδιακά οι οικισμοί Αραποχώρι (Λινάρδενα) (1940), Άγιος Ανδρέας(1971), Νεραντζιά (Πασαλίνα ως το 1927) και Λαϊνά(1971).
Η οικονομία της κοινότητας στηρίζεται στην αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και τον τουρισμό καθώς οι περιοχές του Αγίου Ανδρέα και των Χράνων αποτελούν ένα θαυμάσιο παραθαλάσσιο θέρετρο. Με ορμητήριο το δήμο Αίπειας μπορεί κανείς να μεταβεί στην Κορώνη, τη Μεθώνη, την Πύλο, τον υδροβιότοπο της Γιάλοβας αλλά και στην παραλία του Ρωμανού και της Βοϊδοκοιλιάς.
Στη Λογγά σήμερα διαμένουν 717 κάτοικοι. Από το 2011 η κοινότητα της Λογγά έχει δύο καινούργιους οικισμούς, τον Παλιόκαμπο με 12 κατοίκους και τα Παναμπέλια με 10 κατοίκους.
Η Μηλίτσα, όπως και το γειτονικό χωριό της Λογγάς, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 αποτέλεσαν οχυρό των επαναστατημένων Ελλήνων που προσπαθούσαν να ανακόψουν την προέλαση του Ιμπραήμ. Στη Μηλίτσα κράτησαν πολύωρες μάχες κατά του Ιμπραήμ που έδωσαν με τα παλικάρια τους ο Ντρίνης, ο Δαρειώτης, ο Πιλάφας. Στην κοινότητα ανήκουν και οι οικισμοί της Ανατολικής Μηλίτσας και των Βλασαίικων. Σήμερα αριθμεί 109 κατοίκους και η Ανατολική Μηλίτσα 69 κατοίκους.
Αίπειας, απέχοντας μόλις 3 χλμ. από τον Άγιο Ανδρέα και 35 χλμ. από την Καλαμάτα.
διαθέτουν, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, δωμάτια και ταβέρνες. Διαθέτουν επίσης πολλά μικρά ειδυλλιακά λιμανάκια γεγονός που τους καθιστά ιδανικό προορισμό διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κύριοι τομείς της οικονομίας τους συνιστούν συνεπώς ο τουρισμός, η καλλιέργεια αμπελιών, ελιών αλλά και η αλιεία. Σήμερα στο χωριό μένουν 271 κάτοικοι, ενώ οι οικισμοί Μακρά Άμμος, Μπιτσικόλακα και Ψηλή Ράχη έχουν 23, 11 και 12 κατοίκους αντίστοιχα. Από τους Χράνους μπορεί εύκολα κανείς να μεταβεί στην Κορώνη, την Μεθώνη, την Πύλο, την Χώρα και την Αρχαία Μεσσήνη, ώστε να απολαύσει τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44 Χρόνια Ασφαλιστικής Προσφοράς
Τηλ. 2721 300 351
Κιν. 6977 172 942
e-mail: saouti@gmail.com
|
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
Προσφέρουμε ΦΘΗΝΕΣ και ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ Ασφαλίσεις. Συνεργαζόμαστε με τις 20
καλύτερες Ασφαλιστικές Εταιρείες.
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Με 44 χρόνια εμπειρίας στις Ασφαλίσεις Υγείας και με τη συνεργασία όλων των Ασφαλιστικών,
θα βρείτε Ασφαλιστήρια, από 100 € το χρόνο.
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.
Εξασφαλίστε μια επί πλέον Σύνταξη στη δύσκολη 3η ηλικία, με όσα ετήσια
Ασφάλιστρα και αν διαθέτετε.
|
Τα χωριά του Πρώην Δήμου Ανδρούσας
1. ΑΓΡΙΛΙΑ = ΑΪΔΙΝΙ.
Ένας
μικρός Πεδινός οικισμός κοντά στην Ανδρούσα, σε
υψόμετρο 40 μ. Βρίσκεται στην κοιλάδα
του Παμίσου, 18χλμ. ΒΔ της Καλαμάτας Διοικητικά ανήκε στον πρώην Δήμο Ανδρούσας.
Σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης και διαθέτει 122 κατοίκους όπως
προέκυψαν από την απογραφή του 2011.
2.
ΑΝΔΡΟΥΣΑ = ΑΝΔΡΟΥΣΑ. Η Ανδρούσα είναι μια περιοχή με
πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού απετέλεσε προπύργιο των Φράγκων, των Παλαιολόγων,
των Τούρκων, των Ισπανών, ακόμα και των Ναβαρραίων εξ’ αιτίας της σημαντικής
γεωγραφικής θέσης της. Σε μία
ιστορική αναδρομή,
η Ανδρούσα φαίνεται να δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα μ.X. Κατά μια παράδοση
ιδρύεται από τον τελευταίο Ενετό πρίγκιπα του πριγκιπάτου της Αχαΐας William II
Villehardouin και αυτό εξαιτίας του κάστρου της Ανδρούσας που πιθανολογείται
ότι κατασκευάστηκε την ίδια εποχή. Υπάρχουν όμως και θεωρίες που μας
οδηγούν σε μία παλαιότερη (Βυζαντινή) κατασκευή του κάστρου, συνεπώς και της
Ανδρούσας, που οφείλεται σε ορισμένα στοιχεία του σχεδιασμού των τειχών του
φρουρίου. Συγκεκριμένα, η Ανδρούσα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο τη Μεσαιωνική
περίοδο όντας το προπύργιο Φράγκων - Βένετων, Βυζαντινών - Παλαιολόγων,
Τούρκων, Ισπανών ακόμα και Ναβαρραίων. Η γεωγραφικής της θέσης
άλλωστε (ούσα χτισμένη σε μικρό οροπέδιο που δεσπόζει στο κέντρο του
Μεσσηνιακού κάμπου) προσφερόταν για τον έλεγχο και την εποπτεία της εύφορης
πεδιάδας. Από τα τέλη του 13ου αιώνα αποτελεί σημαντικό Βυζαντινό κέντρο με αποκορύφωμα
την περίοδο που αυτοκράτορας ήταν ο Ανδρόνικος ο Β΄, ο Παλαιολόγος και
Πατριάρχης
Κωνσταντινουπόλεως ο Αθανάσιος ο Α΄ ο οποίος καταγόταν από την
Ανδρούσα. Εκείνη την εποχή κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή αρκετοί ναοί
και μοναστήρια, ενώ παράλληλα η Ανδρούσα ορίζεται και έδρα Μητρόπολις Ξεχωρίζει για την
ομορφιά του το κάστρο της Ανδρούσας (σώζονται τμήματα του τείχους και του
υδραγωγείου), ο Βυζαντινός ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Εύα, ο ναός της
Σαμαρίνας (ένα από τα παλαιότερα Βυζαντινά Μεσσηνιακά μνημεία). Η Ανδρούσα
υπήρξε έδρα Μητρόπολης, έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Ανδρούσης με 545
κατοίκους. Ετυμολογικά το όνομά της προκύπτει
από το ρήμα "ανδρόω" και σημαίνει η πόλη των ανδρείων. Σήμερα,
διοικητικά υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου
Μεσσήνης.
Το βρύση σημαίνει νερό ( Η τροφή ετρεχε σαν το νερό, ηταν χειμαδιό και πέρναγαν καλά) Ετοιμολογικά (τὸ) βρῶμα (=φάγωμα) < βιβρώσκω (=τρώω). Η εσφαλμένη ἐτυμολογία έχει να κάνει με τη λέξη «(τὸ) βρώμα» (<βιβρώσκω) ποὺ προκάλεσε σύγχυση μὲ τὴν λέξη «(ἡ) βρόμα». καθὼς στὴν ἐκκλησιαστικὴ γραφὴ ὑπάρχει ἡ φράση «σκωλήκων βρώμα καὶ δυσωδία» δηλαδή σκωλήκων τροφή και δυσωδία , που προκάλεσε μία σύγχυση μεταξὺ τῶν λέξεων αλλά και έννοια.
Επίσης το ότι ορισμένοι κρότοι ακολουθούνται από δυσοσμία ενέτεινε κάπως την έννοια της λέξης «βρόμα» ώστε να σημαίνει «δύσοσμία» καὶ ἐν συνεχείᾳ «ακαθαρσία» όπως σήμερα.
Βακχεόντων ως του ΕΥΑ ΕΥΟΙ. Σχετική μνεία υπάρχει επίσης στις Τρωάδες του Ευριπίδη στ.326.
Κατά τον Ησύχιο (λεξικογράφος) Ινδική λέξη σημαίνουσα των Κισσών όστις ήτο Ιερός τω Βάκχω. Αποτελεί τη γενέτειρα των προεστών και οπλαρχηγών Δημήτρη, Παναγιώτη και Ιωάννη Παπατσώνη, του ποιητή μας κι Ακαδημαϊκού Τάκη Παπατσώνη, του ποιητή Χάρη Αλεξίου, του θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και λογοτέχνη Νικολάου Ζακόπουλου καθώς και των παγκοσμίου φήμης σκηνογράφων, ενδυματολόγων Βασίλη Φωτόπουλου ( Οσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» το 1964) και Διονύση Φωτόπουλου (έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους σκηνογράφους σύμφωνα με την «Ένωση Θεάτρων Ευρώπης» ).
Αξιοθέατα συνιστούν η μεγάλη πλατεία της και ο ιστορικός βυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τόξα και τρούλο, με τέμπλο, δεσποτικό και προσκυνητάρι, σκαλιστά αρίστης τέχνης. Ο ναός χτίστηκε το 1811 από την οικογένεια των Παπατσωναίων μέσα σε σαράντα μέρες, σύμφωνα με τους όρους της Σουλτανικής απόφασης (μέσα στην εκκλησία υπάρχει και το αντίγραφο από το συμφωνητικό που έγινε με τους μαστόρους της εποχής εκείνης).
6. ΕΛΛΗΝΟΕΚΚΛΗΣΙΑ = ΣΑΜΑΡΙ Ονομάσθηκε Σάμαρι από την Αγ. Σαμαρίνα που είναι εκεί κοντά. Η σημερινή ονομασία πιθανόν να προήλθε από
το εκκλησάκι του είναι πλησίον της κορυφής του βουνού ψωριάρη. Το χωριό μετονομάσθηκε σε Ελληνοεκκλησιά και σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης και έχει 204 κατοίκους. 7. ΚΑΛΑΜΑΡΑ. Ο Καλαμαράς ή το Καλαμαρά είναι ένα μικρό χωριό του τέως Δήμου Ανδρούσας και σημερινού Δήμου Μεσσήνης με 186 κατοίκους, πλησίον του χωριού Εύα ή Ναζήρι.
αποστολής του στρατηγού Μαιζώνα (1829-1830) και από επίσημα έγγραφα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το 1835, υπάγονται στους δήμους Εύας (Ναζήρι, Καλαμαρά, Ανδρούσα, Αλουποχώρι, Δρουμάσι, Βασιλάδα, Αέζι, Χασάμπασα, Μπουρνάζι, Πάνω Νταλακλή ) και Υάμειας (Πεντιά, Κλήμα, Μαγγανιακό, Δραίνα, Ζαγάραινα, Κυνηγού, Ξεροκάσι, Ράδου, Πουλίτσι, Μάνεσι, Κάτω Νταλακλή).Οι παραπάνω δήμοι ήταν 2 από τους 14 της τότε επαρχίας Μεσσήνης με έδρα την Ανδρούσα. Στα όριά του βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου (κτίστηκε το 1491) στα θεμέλια του οποίου αναβλύζουν οι ομώνυμες πηγές, από όπου υδρεύονται 10 δημοτικά διαμερίσματα. Λίγο πιο κάτω υπάρχει και ο ομώνυμος καταρράκτης. Στο εκκλησάκι αυτό λέγεται ότι λειτούργησε ο Παπαφλέσσας πηγαίνοντας προς το Μανιάκι το 1825. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργική παραγωγή (σύκα, λάδι, ελιές, σταφίδα).Στο χωριό σήμερα διαμένουν 93 κάτοικοι.
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς Ασφάλιση ΥΓΕΙΑΣ ( Νοσοκομειακή Περίθαλψη ή Τοκετό) τώρα από 100 €
ετησίως! Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε στα 2721 300 35 21, ή 6977 172 942.
ή ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ
Η κεντρική Πλατεία της Κυπαρισσίας |
Από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, δημιουργήθηκε η τότε Επαρχία Τριφυλίας, αρχικά από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με το Ι' ψήφισμα της 13ης Απριλίου 1828 σαν μία από τις τέσσερις επαρχίες του Τμήματος Άνω Μεσσηνίας και με την ονομασία Επαρχία Αρκαδίας. Η Επαρχία Αρκαδίας καταργήθηκε με την επόμενη η Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1833 και μετονομάστηκε σε Επαρχία Τριφυλίας.
Κάστρο Κυπαρισσίας |
συγκροτήθηκαν με το σχέδιο Καποδίστριας οι δήμοι Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Αυλώνα, Αετού, Δωρίου, Είρας και Γαργαλιάνων και το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Νέστορος, ενώ με το σχέδιο Καλλικράτης δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο Δήμος Τριφυλίας και ο Δήμος Οιχαλίας.
Αρμενιοί |
Δημοτικό Διαμέρισμα Βρυσών, ριζωμένο στους πρόποδες του βουνού Άη Βλάσης με το ομώνυμο ξωκλήσι στην κορυφή του. Τα σπίτια του χωριού Βρύσες είναι χτισμένα ανάμεσα σε δένδρα και αγναντεύουν τον κάμπο και τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Το όνομά τους το πήραν από τις πολλές πηγές που ανάβλυζαν και αναβλύζουν πολύ νερό. Άλλωστε από εκεί υδρεύεται η πόλη της Κυπαρισσίας. Από το 1830 έως το 1912 οι Βρύσες αποτελούσαν οικισμό ο οποίος ανήκε στον τότε Δήμο Κυπαρισσίας. Από το 1912 και μετά έγιναν ανεξάρτητη κοινότητα, της οποίας ο πληθυσμός είχε πολλές αυξομειώσεις με φθίνουσα πορεία μετά το 1952.
Καρτελά, αποτελούμενη από άμμο και βότσαλο. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ενώ στην παραλία λειτουργεί και καντίνα. Η παραλία αυτή λειτουργεί και σαν οικισμός, μάλιστα έχει 43 κατοίκους. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Τριφυλίας.
επίσης γνωστό με το όνομα "Ψυχρό", έως τα νερά του Ιονίου. Είναι η έδρα του Δήμου Τριφυλίας. Η ιστορία της είναι πολύ μεγάλη και συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου. Το ξεκίνημά της χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν "Κυπαρισσίεντας" και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, του βασιλιά Νέστορα. Μάλιστα στον Τρωικό Πόλεμο ο Κυπαρισσίεντας απέστειλε 11 πλοία υπό τη διοίκηση του Νέστορα, σύμφωνα με τον Όμηρο. Αργότερα η περιοχή υποδουλώθηκε στους Σπαρτιάτες μαζί με την υπόλοιπη Μεσσηνία.
Άνω Πόλη |
του τη σημερινή του μορφή. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδιά, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, είχε προνομιούχο θέση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής και το κάστρο της στελέχωνε φρουρά 300 Αλγερινών.
στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Μοιάζει με δύο πολιτείες η Παλιά ή Πάνω Κυπαρισσία και η σύγχρονη νέα πόλη παραθαλάσσια. Η Πάνω Πόλη βρίσκεται στη ρίζα του Κάστρου, Βυζαντινό κτίσμα που χτίστηκε στη θέση της Αρχαίας Ακρόπολης. Στην Πάνω Πόλη θα δείτε παραδοσιακά σπίτια, σοκάκια, αρχοντικά και φυσικά μια υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και όλου του κόλπου της Κυπαρισσίας. Στη
νέα πόλη, με τους πλατύς δρόμους και τις μεγάλες πλατείες υπάρχουν πλήθος επιλογών φαγητού, διασκέδασης και αγορών καθώς και καταλύματα.
Δήμο Κυπαρισσίας μέχρι το 2010 και αποτελεί το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Τριφυλίας. Απέχει τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Κυπαρισσίας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Αιγάλεω. Με βάση την απογραφή του 2011 ο Ξηρόκαμπος έχει 53 κατοίκους.
ως Ποδογορά. Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Αγορά επειδή εκεί έφταναν οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά για να κάνουν τα ψώνια τους και επειδή πήγαιναν με τα πόδια το χωριό ονομάστηκε Ποδογορά. Η αρχική θέση του Περδικονερίου ήταν 1,5 χιλιόμετρο πιο μακριά, απέναντι από το σημερινό χωριό, στη θέση που ονομάζεται Σφεντάμια. Φαίνεται ότι οι κάτοικοι έφυγαν από εκεί λόγω κάποιας ασθένειας που εξόντωσε πολλούς από αυτούς. Στην περιοχή Σφεντάμια βρίσκονται ακόμα τα χαλάσματα σπιτιών και κάποιες εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Ιωάννου και των Ταξιαρχών. Το νέο χωριό ονομάστηκε Περδικονέρι από το νερό που υπήρχε στην περιοχή και το έπιναν οι πέρδικες.
με καταπληκτική θέα, καταπράσινο και παραδείσια ηρεμία. Με βάση την απογραφή του 2011 έχει 182 κατοίκους
της οφείλεται σε ένα μικρό σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στο ρέμα του Σκανδάλη. Από το 1833 έως το 1914 το χωριό υπαγόταν στον τότε Δήμο Κυπαρισσίας και μετά ιδρύθηκε η κοινότητα Σπηλιάς μέχρι το τέλος του 1998 που ενσωματώθηκε πάλι στο διευρυμένο Δήμο Κυπαρισσίας.
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς Ασφάλιση ΥΓΕΙΑΣ ( Νοσοκομειακή Περίθαλψη ή Τοκετό) τώρα από 100 €
ετησίως ! Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε στα 2721 300 35 21, ή 6977 172 942. ή ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
πόλη της Κυπαρισσίας. Ονομάστηκε έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, καθώς στην πηγή που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία των Ταξιαρχών έκαναν στάση οι προσκυνητές που πήγαιναν στο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο κοντινό χωριό της Χριστιανούπολης. Το Στασιό παλιότερα ήταν χτισμένο 1,5 χιλιόμετρο ανατολικότερα και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση γύρω στα 1840. Το Στασιό είναι γνωστό για το ελαιόλαδο, το κρασί και την ρίγανη που παράγει. Εδώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται η Γιορτή της ρίγανης όπου προσφέρεται δωρεάν κοτόπουλο με ρίγανη. Τα τελευταία χρόνια το Στασιό γνωρίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με πολλές εξοχικές κατοικίες Ελλήνων, Γερμανών και Άγγλων που κτίζονται στη περιοχή.
500 μέτρα από τη θάλασσα.Τα παλαιά χρόνια εκεί χτίζονταν τα λεγόμενα «εξοχικά» που θεωρούντο τα καλύτερα σπίτια της περιοχής. Τότε λειτουργούσε και το Δημοτικό σχολείο , το οποίο όμως έκλεισε λόγω της μη προσέλευσης αρκετού αριθμού μαθητών. Διαθέτει όμως εκκλησία η οποία λειτουργεί ακόμα. Παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί σαν «αγροτική περιοχή υψηλής παραγωγικότητας» μιας και εδώ βγαίνει το γνωστό μεσσηνιακό καρπούζι, νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης. Με νόμο όμως του 2006 αποχαρακτηρίστηκε . Καλλιεργούνται ακόμα κηπευτικά, πατάτα, ελιές και εσπεριδοειδή. Η Τερψιθέα έχει παραλίες για μπάνιο, με πιο γνωστή από αυτές την Παραλία του Βλάχου, 6 χλμ νότια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Πρόκειται για παραλία με βότσαλο και κολπίσκους 200 μέτρων. Η πρόσβαση προς τις παραλίες αυτές είναι κάπως δύσκολη, μια και οι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κτίζονται στην ευρύτερη περιοχή αρκετά εξοχικά λόγω της καθαρής θάλασσας και της απρόσκοπτης θέας. Διαθέτει επίσης εξοχικές ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.
αποτελούσε το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου διαμερίσματος. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Τριφυλίας. Απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Κυπαρισσίας. Με βάση την απογραφή του 2011 η Φαρακλάδα έχει πληθυσμό 320 κατοίκους.
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς Ασφάλιση ΥΓΕΙΑΣ ( Νοσοκομειακή Περίθαλψη ή Τοκετό) τώρα από 100 €
ετησίως Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε στα 2721 300 35 21, ή 6977 172 942.
ή ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
-- -------/////---------
SAOUTIS INSURANCE
43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
&n |