ΠΑΡΑΛΙΕΣ & ΝΗΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


                           
        

 ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ  ΑΠΟΛΑΥΣΗ
                                                                                Δημιουργούμε την πιο γλυκειά Παράδοση !
Για .... γλυκειές Απολαύσεις, στη Μεσσήνη
και στην Καλαμάτα !

Μεσσήνη  Τηλ. 27220 23620          
Καλαμάτα Τηλ. 27210 89785


                                             
                                                                           ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                                               
                                                               ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΣΤΟΥΠΑΣ
       

Η Καλογριά στην Στούπα, μια από τις πιο διάσημες παραλίες, η πιο πολυσύχναστη και η πιο οργανωμένη παραλία στη Δυτική Μάνη.         
Η παραλία αυτή είναι ανάβαθη με τιρκουάζ διάφανα νερά.               
Η παραλία αυτή έχει γίνει διάσημη, αφού στην παραλία της Καλογριάς έζησε για δύο χρόνια (1917-1918) ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον θρυλικό ήρωα του μυθιστορήματός του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».                    
Στο βόρειο άκρο της ακρογιαλιάς βρίσκεται το σπίτι που έμενε με τον Ζορμπά, ενώ στο νότιο άκρο, πολύ κοντά από την αμμουδιά υπάρχει η «σπηλιά του Καζαντζάκη», όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Την σπηλιά μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί σήμερα είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.   
Η παραλία της Καλογριάς σήμερα συγκεντρώνει χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες. Δεν είναι μόνο το όνομα Καζαντάκης και Ζορμπάς που έκαναν την παραλία γνωστή, είναι και η αμμώδης παραλία και τα γαλαζιοπράσινα νερά της.                                                                                               
Όλα αυτά τα προσόντα της Καλογριάς, δικαιολογημένα, την έκαναν διάσημη διεθνώς.
Εκεί κοντά μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, ενοικειαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εστιατόρια που μπορείτε να γευθείτε κάθε είδους γεύσεις, όπως τοπικές, παραδοσιακές, με ντόπια πεντανόστιμα φαγητά !                                 
Μια επίσκεψη σας στην Παραλία Καλογριας, στη Στούμα και στη Μάνη, θα σας αποζημειώσει πλήρως !                                            
  SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
46 Χρόνια Ασφαλιστικής Προσφοράς
                        *
ΤΗΛ. 2721 300351 ΚΙΝ. 6942 551350
e-mail: saoutisins@gmail.com
http:saoutisinsurance.blogspot.com

Έχοντας 46 Χρόνια στο χώρο των Ασφαλειών, Διαμορφώνουμε το μέλλον των Ασφαλειών
στη Μεσσηνία !
Στην ΥΓΕΙΑ, ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Και σε όλους τους λοιπούς Ασφαλιστικούς κλάδους.


                                                              

                                                                                     
                                                    ----------/////////------------                                                                           ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΚΟΡΩΝΗΣ
                                                            ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΣΑΠΙ ΚΟΡΩΝΗΣ
              

Σήμερα παρουσιάζουμε μια ακόμη παραλία της Μεσσηνίας. Μια μικρότερη, αλλά ιδιαίτερα πιο γοητευτική, καθαρή και οικογεμειακή. Μιλάβε για την παραλία Τσαπί.  
Η παραλία Τσαπί βρίσκεται  μετά την Φοινικούντα, στον δρόμο προς Κορώνη. 

                         

                     ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ
                            Μια μπύρα να την πιείς.... στο ποτήρι !!


23ο χλμ Ε.Ο Σπάρτης – Γυθείου, Χάνια Βασιλακίου           23057 Λακωνία
Τηλ. 27350 71300, Fax 27350 71301, Kιν. 6983 011500
www.spartabeer.gr   e-mail: info@spartabeer.gr

Υπάρχει σχετική ταμπέλα στο δεξί σας χέρι πάνω στον παραλιακό δρόμο που ενώνει την Κορώνη με την Φοινικούντα, στο ύψος της περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.  Είναι μια πργματικά  απόμακρη  και πανέμορφη παραλία, όχι από αυτές που είναι με τα πολλά τουριστικά καταστήματα. Η παραλία Τσαπί, είναι μικρή αφού είναι μήκους  
100 μ. Περίπου, εκεί  θα βρείτε μια ταβέρνα, μια μικρή κατασκήνωση 45 θέσεων και λίγα σπίτια στην μικρή πανέμορφη κοιλάδα. Η ακτή είναι στρωμένη με άμμο και τα νερά της θάλασσας είναι βαθιά.
Για να πάτε στην παραλία, ακολουθείστε την κατηφορική ασφαλτοστρωμένη διαδρομή και θα βρεθείτε στο τέρμα του δρόμου, που οδηγεί στην παραλία. Παλιότερα, η κατάβαση μέχρι το Τσαπί ήταν δύσκολη και η επικοινωνία γινόταν κυρίως δια θαλάσσης με σκάφος από τη Φοινικούντα. Ήταν προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και του ελεύθερου camping. Εκεί, λειτουργούσε μονάχα μία ταβέρνα και μάλιστα χωρίς ρεύμα. Πλέον ο επισκέπτης θα βρει οργανωμένο camping λίγο πιο πάνω από την παραλία και δύο ταβέρνες για τον καφέ και το φαγητό του. Απέναντι από το Τσαπί βλέπετε το νησάκι Σχίζα , αλλά και προς τα δεξιά τον όρμο της Φοινικούντας. Πριν φτάσετε στο Τσαπί θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα καθώς ο κοντινότερος οικισμός είναι μακριά από την παραλία. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο είναι ένα καρτοτηλέφωνο στο εστιατόριο, καθώς στο Τσαπί δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Η παραλία έχει άμμο και μια λεπτή ζώνη από μεγάλα βότσαλα. 

  SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
46 Χρόνια Ασφαλιστικής Προσφοράς
                        *
ΤΗΛ. 2721 300351 ΚΙΝ. 6942 551350
e-mail: saoutisins@gmail.com
http:saoutisinsurance.blogspot.com

Έχοντας 46 Χρόνια στο χώρο των Ασφαλειών, Διαμορφώνουμε το μέλλον των Ασφαλειών
στη Μεσσηνία !
Στην ΥΓΕΙΑ, ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Και σε όλους τους λοιπούς Ασφαλιστικούς κλάδους.

                                                           --------//////-------
                                                      ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η Μεσσηνία διαθέτει και 10 νησιά και νησίδες; Πραγματικά η Μεσσηνία έχει και αυτή τα νησιά της !                                                  
Ελάτε λοιπόν μαζί μας να κάνουμε μια βόλτα στις θάλασσες της Μεσσηνίας για να δούμε ποιά και τι νησιά είναι αυτά ; Έχουν ιστορία ; έχουν παραλίες ; και άλλα πολλά! 

1 .ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ. Στα νότια της  Σαπιέντζας , ανάμεσα σ’ αυτήν και τη Σχίζα , βρίσκεται το γραφικό νησάκι της Αγίας Μαρίνας ή Αγίας Μαριανής. Ιστορικά το νησί αναφέρεται µε το όνομα Πράσινο στις γραπτές οδηγίες του Τάγματος των Ιωαννίνων Ιπποτών στον απεσταλμένο διαπραγματευτή µε την ελληνική κυβέρνηση, το 1823.
Η Αγία Μαρίνα μαζί µε τη Σαπιέντζα είχαν χρησιμοποιηθεί ως «λοιμοκαθαρτήρια» από τους Βενετούς. Η επιλογή τους στηρίχθηκε στο εξαιρετικό και υγιεινό κλίμα των νησιών, αλλά και στη γειτνίαση µε τη Μεθώνη . Το νησί έχει πυκνή χαμηλή βλάστηση, όπως και τα άλλα νησιά, και στο ψηλότερο σημείο του, κοντά σε πεύκα και αγριελιές είναι ευδιάκριτο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που του έδωσε και το όνομα του.  Δίπλα στο σημερινό ναό, διακρίνονται ακόμη τα λείψανα του παλαιότερου μικρού ναού.
Στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, πολλά καΐκια, βάρκες και άλλα σκάφη δένουν στο μικρό τσιμεντένιο µόλο, στην αμμουδιά που βρίσκεται στα ανατολικά, και οι προσκυνητές κατανυκτικά συμμετέχουν στη λειτουργία.
Εκτός από την αμμουδιά κοντά στο µόλο, οι ακτές του νησιού της Αγίας Μαρίνας είναι βραχώδεις και βαθαίνουν ομαλά. Η κατάδυση γύρω από το μικρό νησί μένει αξέχαστη, αφού εδώ σχηματίζονται εντυπωσιακοί βυθοί µε αρκετά ψάρια.


2.ΒΕΝΕΤΙΚΟ. Στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας – απέναντι από το ακρωτήριο Ακρίτας – βρίσκεται το νησάκι Βενέτικο. Πρόκειται για ένα έρημο νησάκι, που
παλαιότερα ονομαζόταν Θηγανούσα. Οι ακτές του είναι απόκρημνες, με κοφτερά βράχια. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει μια μικρή παραλία.
Στο βόρειο άκρο του, το Βενέτικο καταλήγει σε μια μικρή επίπεδη «γλώσσα» ξηράς. Στη θέση αυτή διατηρείται αλυκή, η οποία πιθανότατα είναι από τις πηγές παραγωγής αλατιού που μαρτυρούνται από τους βυζαντινούς χρόνους. Διασώζονται τα λείψανα ενός συγκροτήματος που αποτελείται από το κυρίως κτίριο, δύο προσθήκες, έναν πύργο, ένα δεύτερο κτίριο πάνω στον αιγιαλό και ένα πηγάδι κτιστό, ενεργό μέχρι σήμερα.
Το συγκρότημα, διαστάσεων 20×7μ., είναι κτισμένο από ψαμμιτόλιθους – πέτρωμα που υπάρχει στο νησί – με ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Οι τοίχοι του έχουν πάχος περίπου 0,80μ. Ο πυρήνας του συγκροτήματος ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, ενώ μια από τις ύστερες φάσεις του ανήκει στον 17ο -18ο αι. Το δεύτερο κτίριο, στο Βενέτικο, πάνω στον αιγιαλό, είναι τετράγωνης κάτοψης με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα σε κάθε πλευρά και καλύπτεται με τρουλίσκο. Είναι κτισμένο με αργολιθοδομή και ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Πρόκειται, πιθανόν, για φάρο ή κτίριο που είχε σχέση με την παραγωγή αλατιού και ανήκει στους μεταβυζαντινούς χρόνους (17ος -18ος αι).
           
                                               SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
 46 Χρόνια Ασφαλιστικής Προσφοράς
 ΤΗΛ. 2721 300351                     ΚΙΝ. 6942 551350
e-mail: saoutisins@gmail.com
http:saoutisinsurance.blogspot.com

Έχοντας 46 Χρόνια στο χώρο των Ασφαλειών, Διαμορφώνουμε το μέλλον των Ασφαλειών
στη Μεσσηνία !
Στην ΥΓΕΙΑ, ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Και σε όλους τους λοιπούς Ασφαλιστικούς κλάδους.

3.ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ. Απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Σαπιέντζας , του νησιού των Μεσσηνιακών Οινουσσών, βρίσκονται οι βραχονησίδες Δύο Αδέλφια
Στη μεγαλύτερη βραχονησίδα υπάρχουν ερείπια ενός παμπάλαιου φάρου, του «Παλιοφάναρου». Εδώ είχε χτίσει αρχικά ο Άγγλος μηχανικός τον φάρο της Σαπιέντζας κάνοντας λάθος στην τοποθεσία που του είχαν ορίσει! Όπως λέει ο θρύλος, όταν ο αρχιμηχανικός πήγε να επιθεωρήσει το έργο, του έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις για το λάθος του, κάτι που ο μηχανικός δεν μπόρεσε να αντέξει και από τη λύπη του, αυτοκτόνησε.
Νοτιοδυτικά από τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια, προς το Ιόνιο, σε απόσταση 6 μιλίων, βρίσκεται το «φρέαρ των Οινουσσών», μία υποθαλάσσια άβυσσος που φτάνει στο μεγαλύτερο βάθος της Μεσογ είου, στα 5.121 μ.. Εκεί, σε βάθος 4.200 μ., ποντίζεται ένα τεράστιο υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων  και διεξάγεται το ερευνητικό πρόγραμμα «Νέστωρ». Πρόκειται για πρωτοποριακές έρευνες από ελληνικά και ξένα ερευνητικά κέντρα για τα νετρίνα και το παρελθόν του σύμπαντος.
Τα Δύο Αδέλφια, όπως και όλο το σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών είναι ενταγμένα στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.
4.Νησάκι Μερόπη. Το πανέμορφο νησάκι Μερόπη στην Καρδαμύλη μπροστά στο παλιό τελωνείο στο λιμάνι και την βάρδια Δημητρέων, είναι ένα κόσμημα της Μεσσηνίας. Βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή μέσα στον όρμο της Καρδαμύλης στο
βορειοανατολικό άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Απέχει 400 μέτρα από το λιμάνι και 100 μέτρα από τη βραχώδη ακτή και έχει έκταση 35 στρέμματα.  Το νησάκι Μερόπη είναι καταπράσινο νησί όπου υπάρχουν ερείπια βενετσιάνικων τειχών. Εκεί υπάρχει επίσης το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο Ιερός Ναός είναι μονόκλιτος, θολοσκέπαστος και λιθόκτιστος. Στο εσωτερικό του είναι γραμμένη η χρονολογία 1779, που υπολογίζεται ότι είναι το έτος που κατασκευάστηκε. Γύρω από το ναό στο νησάκι Μερόπη σώζονται επίσης γκρεμισμένα κελιά και στέρνα, δεξαμενή συλλογής νερού. Σε επαφή με την εκκλησία υπάρχει και διώροφο πέτρινο κτίσμα μεγάλων διαστάσεων. Η εξωτερική πλευρά του κτίσματος καθώς και η εξωτερική πλευρά του Αγίου Νικολάου αποτελούν μέρος του τείχους που περιβάλλει το νησάκι Μερόπη και που τοποθετείται χρονολογικά στον 18ο αιώνα.
Το νησάκι Μερόπη λέγεται επίσης και Αμυγδαλόνησος και μπορεί κανείς να το προσεγγίσει ακόμα και κολυμπώντας!
5. ΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΗ.  Απέναντι από τη Μαραθόπολη  και σε πολύ κοντινή απόσταση από την ακτή βρίσκεται η νησίδα Πρώτη, ένα πανέμορφο μικρό νησάκι, έκτασης 3 τ.χλμ.. Η ονομασία του νησιού προέρχεται κατά άλλους στον θαλασσινό θεό Πρωτέα,
γιό του Ποσειδώνα και κατά άλλους στο γεγονός ότι είναι το πρώτο έδαφος που βλέπουν τα πλοία που έρχονται από μακριά και προσεγγίζουν την Πελοπόννησο.
Οι ακτές της νησίδας Πρώτης είναι απότομες και βραχώδεις, υπάρχουν όμως και ήρεμοι όρμοι, όπως η παραλία Βουρλιάς στην ανατολική πλευρά του νησιού με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Βόρεια από την Βουρλιά βρίσκεται το ανδρικό μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής. Το όνομα του το πήρε από την ομώνυμη εικόνα του 1832 που βρέθηκε στα βράχια του νησιού το 1984 στο σημείο που σήμερα υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 24 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών. Η Μονή τις ημέρες του εορτασμού προσφέρει στους επισκέπτες γεύμα με ψάρια της περιοχής. Διαθέτει μικρό ξενώνα, φιλοξενεί προσκυνητές, αλλά και όσους αποκλειστούν στο Νησί από την κακοκαιρία.
Η νησίδα Πρώτη έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία. Εκεί σώζονται ερείπια μυκηναϊκής ή προκλασικής ακροπόλεως με τείχος και κυκλικό πυργίσκο. Η νησίδα Πρώτη μνημονεύεται και από τον Θουκυδίδη γιατί εκεί το 424 π.Χ. στάθμευσε προσωρινά, λόγω τρικυμίας, ο αθηναϊκός στόλος υπό τον Δημοσθένη,  που κατευθυνόταν στην Πύλο .
Στη θέση «Γραμμένο» υπάρχουν κάπου 30 επιγραφές μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής. που εκφράζουν ευχές των ναυτικών, που κατέφευγαν με τα καράβια τους στο νησί για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν καλό καιρό κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους. Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, η νησίδα Πρώτη ήταν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας.
Η Νησίδα Πρώτη ενδείκνυται για θαλάσσιες εκδρομές, αναρρίχηση στα απότομα βράχια της, πεζοπορία μέσα στο κατάφυτο περιβάλλον της και καταδύσεις στο μαγευτικό βυθό της. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με καΐκια που δρομολογούνται το καλοκαίρι από τη Μαραθόπολη.
6.ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ. Απέναντι από τις νότιες ακτές της Μεθώνης  βρίσκεται η Σαπιέντζα, το  πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Έχει συνολική έκταση 8.500 στρέμματα με μήκος 6,5 χιλιόμετρα και πλάτος που κυμαίνεται από 250 μέτρα στη θέση Λαιμός μέχρι 2 χλμ. στο βόρειο τμήμα της.
Οι πλαγιές της Σαπιέντζας είναι καταπράσινες και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας έχουν ένα μοναδικό εξωτικό χρώμα. Οι ακτές της είναι βραχώδεις, ενώ υπάρχει και μια πανέμορφη αμμουδιά στο νησί: βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού, απέναντι από την Μεθώνη και φέρει το όνομα Άμμος. Έχει έναν υποτυπώδη μόλο και ένα ξύλινο περίπτερο όπου κανείς μπορεί να ξεκουραστεί σ’ αυτό.
Η Σαπιέντζα ήταν το αγαπημένο αγκυροβόλιο κάθε στόλου που είχε δοσοληψίες με τις πολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης , τις σημαντικές αυτές πόλεις της Μεσογείου σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ένας βραχώδης όρμος με το όνομα Μαγαζάκια, όπου υπάρχει ένας καλός μόλος. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην καρδιά της Σαπιέντζας και σε ένα θαύμα της φύσης, όπως λέγεται, το μοναδικό στην Μεσόγειο Δάσος από Κουμαριές της Σαπιέντζας. Αποτελείται από δένδρα και όχι θάμνους, με ύψος που ξεπερνάει τα 10 – 12 μ., τα οποία αναπτύσσονται τόσο πολύ λόγω της απομόνωσης και κλιματολογικών συνθηκών εδώ και 10.000 περίπου χρόνια. Το δάσος και η γύρω περιοχή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Πριν από το δάσος αυτό, άλλο ένα φυσικό φαινόμενο χαρακτηρίζει τη Σαπιέντζα: στο
κέντρο του νησιού αντί για βλάστηση υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο πέτρωμα που σχηματίστηκε από τεράστιες ποσότητες γύρης! Η κοιλάδα αυτή ονομάζεται Σπαρτόλακκα και είναι για τους επιστήμονες η καλύτερη πηγή πληροφοριών για την ηλικία του δάσους.
Σήμερα, 120 και πλέον είδη ζώων διαβιούν ελεύθερα στο νησί, μεταξύ των οποίων και σημαντικός πληθυσμός κρητικών αίγαγρων, των γνωστών κρι-κρι. Φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες, είναι μερικά από τα είδη της ορνιθοπανίδας που συναντώνται εκεί.
Νοτιότερα και μετά από το στενότερο σημείο του νησιού (Λαιμός), συναντάμε ένα μεγάλο κλειστό όρμο τον Πόρτο Λόγγο που ήταν το ασφαλές αγκυροβόλιο των ναυτικών και των στόλων. Μπαίνοντας στον όρμο περνάμε δίπλα από την βραχονησίδα Μπόμπα. Στο σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι όπου οδηγεί στο νότιο τμήμα του νησιού που είναι κτισμένος ο φάρος της Σαπιέντζας. Είναι ένα εντυπωσιακό πέτρινο οκταγωνικό κτίσμα ύψους 8 μ. που χτίστηκε από τους Άγγλους το 1885. Στη βάση του υπάρχουν τα δωμάτια των φαροφυλάκων. Ανεβαίνοντας 75 πέτρινα σκαλοπάτια φτάνουμε στην κορυφή του φάρου. Η θέα είναι καταπληκτική. Η απόσταση που έφτανε το φως του φάρου στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ήταν τα 40 μίλια ενώ σήμερα η απόσταση αυτή έχει μειωθεί και φτάνει τα 27 μίλια.
Στις απόκρημνες δυτικές ακτές της Σαπιέντζας συναντάμε τον προστατευόμενο κολπίσκο του Μανέτα. Πήρε το όνομά του από έναν ξακουστό πειρατή, που το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριο.

7.ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ. Μπροστά από την Πύλο και σε όλο το άνοιγμα του κόλπου του Ναυαρίνου εκτείνεται η βραχονησίδα Σφακτηρία που λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης και καθιστά το λιμάνι της Πύλου ως ένα από τα ασφαλέστερα της Μεσογείου.  Η Σφακτηρία είναι μακρόστενο νησί και έχει έκταση 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, η Σφακτηρία έγινε θέατρο αιματηρού αγώνα ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και στους Αθηναίους, με τους πρώτους να χάνουν ολοκληρωτικά. Στη Σφακτηρία έγινε επίσης μάχη κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, μεταξύ των Ελλήνων και των Φιλελλήνων από τη μία μεριά και των Τουρκοαιγυπτίων από την άλλη, στις 16 Απριλίου 1825, που έληξε με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων. Στη νότια πλευρά της Σφακτηρίαςφτιάχτηκε το 1959 ένα μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες της μάχης αυτής.
Βορειότερα βρίσκεται ο τάφος του Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος σκοτώθηκε το 1827 από εκπυρσοκρότηση του όπλου του πάνω στη φρεγάτα Ελλάς. Η σωρός του θάφτηκε, τελικά, στη Σφακτηρίατο 1832 αφού παρέμεινε για πέντε χρόνια σε ένα βαρέλι ρούμι. Βορειότερα, πάνω, στην ακτή, βρίσκεται το μνημείο του φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Σφακτηρίας.
Πιο βόρεια ακόμα βρίσκεται το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Δίπλα του βρίσκεται το ρωσικού ρυθμού εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου, δωρεά των ομογενών από την πόλη Πετροζάβοντσε. Το εκκλησάκι αυτό είναι μια ξύλινη κατασκευή χωρίς καρφιά και τσιμέντο.
Στο βόρειο τμήμα της η Σφακτηρία έχει το στενό της Συκιάς, μία θαλάσσια λωρίδα μέγιστου πλάτους 150 μέτρων η οποία έπαψε να είναι είσοδος του λιμανιού όταν βυθίστηκαν από τους Τούρκους κατεστραμμένα πλοία από την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Στα νότια της βρίσκεται η βραχονησίδα Φανάρι ή Τσιχλί-μπαμπά.
Σήμερα τη Σφακτηρία μπορεί κανείς να επισκεφτεί με καραβάκι και να κολυμπήσει στις μικρές ακτές της. Το νησί ενδείκνυται και για καταδύσεις. Σίγουρα θα θαυμάσετε και θα εντυπωσιαστείτε από τη βραχώδη ομορφιά της 
αλλά και από την θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου από τη μία, και του Ιονίου πελάγους από την άλλη.
8.ΣΧΙΖΑ. Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών και βρίσκεται απέναντι από τη Φοινικούντα . Παλαιότερα ονομαζόταν Καμπρέρα ή Καρβέρα. Eίναι ένα νησί με ακανόνιστο σχήμα, έχει έκταση 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ψηλότερη κορυφή τη Βίγλα με ύψος 201 μ. στην βόρεια πλευρά της.
Οι ακτές του νησιού είναι βραχώδεις με βαθιά νερά και μόνο στην νότια πλευρά υπάρχει ένας κλειστός υπήνεμος όρμος.
Νοτιοδυτικά της Σχίζας εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών με βάθος 5.121μ.
Η Σχίζα καλύπτεται από χαμηλούς θάμνους και πάνω της βόσκουν κοπάδια από κατσίκια. Το νησί είναι σήμερα απαγορευμένος τόπος γιατί χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής από την πολεμική αεροπορία.
Στη δυτική πλευρά της Σχίζας και σε απόσταση 400 μ από την θάλασσα, υπάρχει ένα θαυμάσιο ανεξερεύνητο σπήλαιο γνωστό ως «Μαύρη Τρύπα». Το σπήλαιο είναι διανοιγμένο μέσα σε Παλαιοκαινικό ασβεστόλιθο. Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι πολύ δύσκολη, αλλά το θέαμα των σταλακτιτών και σταλαγμιτών είναι υπέροχο.
Στη Βίγλα, υπάρχουν ερείπια κτισμάτων, αλλά και θραύσματα κεραμικής της ρωμαϊκής κυρίως εποχής. Χαρακτηριστικό της Σχίζας είναι τα δάση µε τις βελανιδιές που θα πρέπει να συνδεθούν µε τη μεγάλη ακμή των βενετσιάνικων ναυπηγείων της Μεθώνης, αφού το ξύλο της βελανιδιάς ήταν η πρώτη ύλη για τους καραβοµαραγκούς της.
Η Σχίζα μαζί με τη γειτονική Σαπιέντζα  είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000. 

9.ΤΣΙΧΛΙ ΜΠΑΜΠΑ ή ΦΑΝΑΡΙ. τα νότια της Σφακτηρίας  απέναντι από την Πύλο , βρίσκεται η βραχονησίδα Τσιχλί Μπαμπά ή Φανάρι, με τη χαρακτηριστική κάθετη τρύπα στη μέση της. Το καραβάκι δένει στη μικρή προβλήτα και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην κορυφή του νησιού αφού ανέβουν 134 σκαλάκια.
Εκεί βρίσκεται μια μαρμάρινη στήλη, το μνημείο της Γαλλικής Κυβέρνησης (1890) που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Η θέα από την κορυφή του Τσιχλί-Μπαμπά είναι μοναδική, καθώς αντικρίζετε την Πύλο, με το Νιόκαστρο και όλο τον κόλπο του Ναυαρίνου στα πόδια σας.
Το όνομα Φανάρι έχει αποδοθεί στο Τσιχλί Μπαμπά λόγω του φάρου που βρίσκεται πάνω του και φωτίζει τις νυχτερινές διαδρομές των πλοίων. Το φάρο, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1873, θα τον δείτε ευθεία κάτω, στην άκρη της νήσου.
Μπορείτε με προσοχή να περπατήσετε ανάμεσα στις πέτρες και τα θυμάρια και να βρεθείτε στην άλλη πλευρά του νησιού, αυτή που βλέπει στο Ιόνιο Πέλαγος για να θαυμάσετε τη θέα.
10, ΧΕΛΟΝΑΚΙ. Είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς όσων διαθέτουν σκάφος, αλλά και όσους επιλέγουν να κάνουν βόλτα στον κόλπο της Πύλου με καραβάκι.                                                                             
Το Χελωνάκι έχει μία μικρή προβλήτα στην οποία μπορούν να δένουν τα σκάφη και οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στο νησί και να δουν από κοντά  το Αγγλικό μνημείο, το οποίο έχει στηθεί στη μνήμη των Άγγλων που έπεσαν κατά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.


                                                                       ---------////////---------


                                                                ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
                                   ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ)


Σε όλες τις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας, το να έχεις δίπλα σου  τη θάλασσα είναι μεγάλο και εντυπωσιακό πράγμα. Το να μπορείς να κάνεις και το μπάνιο σου, χωρίς να χρειάζεσαι να πας μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα. 
Αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα δεν το έχουν ούτε η παραθαλάσσια Πάτρα, ούτε ο μεγάλος Βόλος, ούτε η Καβάλα και άλλες πόλεις. Το πλεονέκτημα αυτό, που ίσως να είναι και  σε μια και μοναδική πόλη, την Καλαμάτα !
Είναι γνωστό και "σήμα κατατεθέν" και κάθε Καλαματιανό και κάθε Καλαματιανό παραλιώτη, το Πανελλήνιο ! ένα μαγαζί όπου γεννεές και γεννεές μεγάλωσε με το Πανελλήνιο, εκεί πίνεις τον καφέ σου, το γλυκό σου, ακριβώς και χωρίς υπερβολή, πάνω στη θάλασσα !
Το κομμάτι από το Πανελλήνιο μέχρι τη θάλασσα, στο νότιο μέρος, ζήτημα είναι αν απέχει 50 μ. όμως το κομμάτι αυτό ήταν εντελώς αναξιοποίητο και ήταν μια ασκήμια. Σήμερα όμως το "κομμάτι" αυτό με πρωτοβουλία ενός ομογενή Μεσσήνιου του ζεύγους Μαίρης και Γεώργιου Μάντζη, που ζει και δημιουργεί στην Αυστραλία αξιοποιήθηκε και έχει γίνει ένα κομμάτι πανέμορφο. 
Μέχρι εδώ όλα καλά. Το έργο αυτό το εκτέλεσε ο Δήμος Καλαμάτας με την χορηγία του κ. Γ. Μάντζη. Ασφαλώς το έργο ομόρφυνε την κάτω (νότια) πλευρά του Πανελληνίου. Αυτό που έχει κάποια ερωτηματικά είναι πως πριν την κατασκευή του ακουγόταν ότι εκεί σ' αυτό το χώρο ακούγονταν πολλά. Ότι θα
έμπαινε συντριβάνι, ότι θα έμπαιναν και άλλα πράγματα που θα ήταν χρηστικά και για μικρούς και για μεγάλους. όμως το έργο που τελείωσε πολύ γρήγορα, (βουρ - βουρ που λένε) δεν τα είχε αυτά που ακούγονταν. Θα μου πείτε αυτά μπορεί να ήταν "ράδιο αρβύλα".
Το μεγάλο πρόβλημα όμως στην Καλαμάτα - ίσως και Πανελληνίως -  είναι ότι ένα έργο γίνεται χωρίς καμία φαντασία, χωρίς να το δούμε χρηστικό για μερικά χρόνια μετά. Για παράδειγμα. Είναι γνωστό ότι στην Παραλία γίνονται τα καλοκαίρια διάφορες εκδηλώσεις, γιατί να μη διαμορφωθεί αυτός ο χώρος έτσι ώστε να φτιάξουν ένα μικρό αμιθεατράκι, να κάθεται ο κόσμος και να απολαμβάνει την όποια παράσταση δίνεται εκεί, συνήθως μουσικές
παραστάσεις, γιατί εκεί να μην γίνεται μια άλλη εκδήλωση, παράδειγμα μια γιορτή της σαρδέλας γινόταν εκεί, και ας μη γινόταν γιορτή της σαρδέλας, ας γινόταν γενικά γιορτή του ψαριού, γιατί εκεί να μη γίνονται κάποιες εκδηλώσεις για τα παιδιά ; Η Φάρις ο οργανισμός πολιτισμού του Δήμου Καλαμάτας, θα μπορούσε να διοργάνωνε διάφορες παιδικές εκδηλώσεις, ζωγραφικής,             - πλιότερα γινόταν ζωγραφική για παιδιά -  κεραμεικής, και άλλα αντικείμενα.
Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να γίνει χώρος πηγής και χαράς για μικρούς και μεγάλους.
Όπως και να έχει όμως το πράγμα αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει, έστω και καθυστερημένα,   σε χώρο αναβάθμισης της παραλίας. Μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο Δημοτικών εκλογών, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ας το λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους. 
Η ΄πανέμορφη παραλία της Καλαμάτας, είναι η καλύτερη και αξίζει να γίνει      "το στολίδι της πόλης και γενικά της Πελοποννήσου" !!!


                                                 -------///////-------                                         


                                           ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ     


Στη Μεσσηνία μπορεί κανείς να συναντήσει 10δες για να μην πούμε 100ντάδες παραλίες που είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Αν ακολουθήσουμε από την Καλαμάτα, το δρόμο που θα μας οδηγήσει  στην Κορώνη και αφού περάσουμε το Πεταλίδι και άλλα πανέμορφα χωριά με παραλίες ασυναγώνιστες, φτάνουμε
στους πασίγνωστους διεθνώς Χράνους και μετα από πολύ λίγα χιλιόμετρα θα συναντήσουμε το άλλο παραλιακό χωριό, τον Αγ. Ανδρέα.  Προχωράμε και διασχίζουμε το Νότιο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας και πριν προλάβουμε να κάνουμε λίγες σκέψεις, φτάνουμε σε μια μεγάλη πλατεία με μια επιβλητική εκκλησία που είναι η πλατεία και η εκκλησία της  Νέας Κορώνης.  
Αφού περάσουμε και αυτό το χωριό σε λίγο φτάνουμε στο χωριό Βουνάρια.  Εκεί στρίβουμε και κατηφορίζουμε προς την παραλία.
Κατηφορίζοντας ανάμεσα σε ένα τοπίο που πλημυρίζει από ελαιόδενδρα, από
τα οποία παράγεται το εκπληκτικό ελαιόλαδο «Κωρωνέϊκης» ποικιλίας, το μάτι μας πέφτει σε μια    Oνειρώδη, ολόχρυση παραλία, αυτή δεν ήταν άλλη από την παραλία Περούλια που ανήκει, όπως προαναφέραμε στο χωριό Βουνάρια, λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στην Κορώνη. Μια από τις πιο αγνές και κρυφές αμμουδιές της Μεσσηνίας, στην οποία για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση πρέπει να ρωτήσει τους ντόπιους. Είναι κρυμμένη κυριολεκτικά  για αυτούς που δεν γνωρίζουν. Κολυμπάς στα ήρεμα ζεστά νερά της σαν να είσαι σε πισίνα. Όταν κουραστείς μπορείς να κοιτάζεις τη γαλαζοπράσινη θάλασσα ξαπλωμένος στην σκιά που σου προσφέρουν τα πεύκα που υψώνονται ακριβώς μπροστά στην παραλία. 
 Εσείς που θα έλθετε στη Μεσσηνία, δεν πρέπει να παραλείψετε να περάσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε ένα τέτοιο ονειρώδες και εξωτικό περιβάλλον!  
Η Μεσσηνία με το φανταστικό τοπίο, τις πανέμορφες θάλασσες και την απίστευτη παραδοσιακή γαστρονομία της, σας περιμένει. Εσείς δεν έχετε να την απολαύσετε !!! 
     

                                                  Στην Οδό Μητροπέτροβα στην Καλαμάτα
                                                      -------///////-------                       6 ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
                       
Δεν είναι μόνο οι παραλίες της Καλαμάτας, της Μάνης και της Πύλου, που κάνουν τη Μεσσηνία να ξεχωρίζει !
Στην κατηγορία των υπέροχων και ξεχωριστών παραλιών της Μεσσηνίας, μπορούμε να προσθέσουμε και τις πιο κάτω πανέμορφων παραλιών των Γαργαλιάνων. 
Ελάτε λοιπόν μαζί μας να σας γνωρίσουμε 6 μοναδικές παραλίες, που θα εντυπωσιαστείτε και θα κολυμπήσετε, έστω νοερά, αφού είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα τις γνωρίσετε αφού θα τις επισκευθείτε.

 1. Παραλία Χρυσή Ακτή – Μάτι,                                         
Η παραλία Μάτι είναι μια απέραντη χρυσή αμμουδιά (4,5 χλμ) γι’ αυτό και
λέγεται και Χρυσή Ακτή. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής καθώς λόγω του μεγέθους της ακόμα και όταν έχει πολύ κόσμο υπάρχουν πάντα σημεία με ησυχία. Στην παραλία Μάτι υπάρχει beach bar, περίπου στο μέσον της και γήπεδο beach volley για τους λάτρεις των σπορ στην αμμουδιά. Εκεί μπορείτε ακόμα να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ, όπως surfing, kite-surfing, κανό, θαλάσσιο σκι και τζετ σκι.                                                     
Η παραλία Μάτι είναι οργανωμένη σε ορισμένα σημεία της με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά σκιά μπορείτε να βρείτε και κάτω από τα δέντρα που βρίσκονται στην άκρη της παραλίας σε όλο σχεδόν το μήκος της.  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και χελώνες caretta-caretta που βγαίνουν στην ακτή για την ωοτοκία τους.                       
Η παραλία Μάτι που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους , αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας Ρωμανού προς βορά και του ομώνυμου οικισμού ,  που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά με ραγδαίους ρυθμούς και διαθέτει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων και καταστημάτων για φαγητό και διασκέδαση. 
2. Παραλία Αγία Σωτήρα.
Η παραλία είναι η φυσική προέκταση της Χρυσής Ακτής. Ένα ιδανικό μέρος
για ψάρεμα. (Απόσταση: 8χμ). Ιδανική επιλογή για τους επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία. Ακριβώς πάνω από την παραλία βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι του Σωτήρος από όπου πήρε και το όνομα της και το οποίο γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

3. Παραλία Βουρλιά στη Νήσο Πρώτη.                       
Οικογένειες με παιδιά, παρέες νέων, αλλά και αρκετοί δύτες που παρακολουθούν μαθήματα κατάδυσης, επισκέπτονται την μικρή παραλία του Βουρλιά, που βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με
καταγάλανα πεντακάθαρα νερά στο βόρειο μέρος του νησιού.                                   
Στο σημείο εκείνο, οι εκδρομείς έχουν την δυνατότητα λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, να δουν ένα βυθισμένο σκάφος που κάποια μέρη του βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια.   
4. Παραλία Βρωμονέρι
Βρίσκεται επτά (7) χλμ. Νότια των Γαργαλιάνων. Το Βρωμονέρι είναι ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι με μια γραφική παραλία η οποία έχει γρήγορη πρόσβαση. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλή άμμο, και υπάρχουν σκαλάκια από τα οποία μπορείτε να κατεβείτε σε αυτή. Το όνομα Βρωμονέρι, προέρχεται από τις θειούχες ιαματικές
πηγές που αναβλύζουν από τα πετρώματα. Η παραλία Βρωμονέρι έχει αρκετό πράσινο, ψιλή άμμο αλλά και βράχια στις άκρες της που προσφέρονται για βουτιές και εξερευνήσεις με μάσκα.      
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους γύρω οικισμούς και τα χωριά της νότιας Τριφυλίας. Την επιλέγουν και λόγω της εύκολης πρόσβασης με το αυτοκίνητο και την άνεσης σε ότι αφορά τη στάθμευση. Είναι ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά.
5. Παραλία  Λαγκούβαρδος               
Η παραλία Λαγκούβαρδος είναι φημισμένη  στους λάτρεις του wind surfing σε όλη την Ελλάδα, αφού έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων και παράλληλα είναι ασφαλής χωρίς δυνατά ρεύματα.
Η παραλία αυτή, είναι μια «χρυσή» αμμώδης παραλία που εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, έχει βράχια δεξιά και αριστερά  και περιβάλλεται από πεύκα που προσφέρουν τη σκιά τους.  Τα νερά στην παραλία Λαγκούβαρδος που είναι καταγάλανα, προσδίδουν εξωτική ομορφιά σε αυτή την περιοχή της ακτογραμμής, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
Τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία Λαγκούβαρδος λειτουργεί καντίνα με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχουν επίσης ντους και καμπίνες για να αλλάξετε.
Η Λαγκούβαρδος είναι προσβάσιμος με το αυτοκίνητο. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα
βόρεια από τη Μαραθόπολη , το γραφικό ψαροχώρι με την υπέροχη θέα στη νησίδα Πρώτη . Στη Μαραθόπολη μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ψάρια ή να απολαύσετε τον καφέ και το ποτό σας μπροστά από ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Από την γειτονική κωμόπολη των Γαργαλιάνων απέχει περίπου 7,5 χιλιόμετρα.
6. Παραλία Μπάρλα
Απέχει από την Μαραθούπολη γύρω στα 4 χλμ. περίπου Η παραλία του
Μπάρλα έχει μια ξεχωριστή γοητεία Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αμμώδους και βραχώδους παραλίας. Τα κρυστάλλινα νερά της σας υποδέχονται για βουτιές και ψαροντούφεκο.
Οι σπηλαιώσεις των βράχων που διαμορφωθήκαν από το κύμα και τον χρόνο, αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
             ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΣΟΥΒΛΑΚΙ

                                                         Ναυαρίνου & Ακρίτα 
                                                  (δίπλα στην Εθνική Τράπεζα)
                                                               Καλαμάτα                             ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ

                           

 Δεν τη γνώριζα. Κάποιοι ντόπιοι κάτοικοι Πετροχωρίου την πρόβαλαν και όταν την είδα σε φωτογραφίες τρελάθηκα. Ήταν σαν μια εξωτική παραλία και μέσα σε 2-3 εβδομάδες προγραμμάτισα να πάω εκεί για κολύμπι και εξερεύνηση της παραλίας αυτής.  Όσα και να πω, όσα και να γράψω, θα είναι λίγα στην προσπάθειά μου να περιγράψω την απίστευτη παραλία Αμμόλοφοι !!! 
Παραλία Γλώσσα
Κατ’ αρχήν θέλησα να μάθω για το ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ.  Είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο παραλιακό χωριό κοντά στο Ρωμανό, κοντά στη Βοϊδοκοιλιά, στην ευρύτερη περιοχή της  Γιάλοβας  της  Πύλου.                                             
Το χωριό αυτό διαθέτει μία από τις γνωστότερες παραλίες της περιοχής, την παραλία Αμμόλοφοι,  ανάμεσα στη μοναδική πασίγνωστη και διάσημη Βοϊδοκοιλιά  και στην άλλη υπέροχη παραλία του Ρωμανού , με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, όπως επίσης μια άλλη εκπληκτική παραλία Γλώσσα
Εκτός από την φανταστική παραλία του το ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ αποτελεί έναν ιστορικό οικισμό της Μεσσηνίας με αναφορές από τις Οθωμανικές και Ενετικές απογραφές του 17ου αιώνα. Η περιοχή γύρω από το χωριό θεωρείται μέρος του βασιλείου της Αρχαίας Πύλου, βασιλιάς της οποίας ήταν ο Νέστορας.
Το ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του. Στην περιοχή θα βρείτε πολλά τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες αλλά και πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και καταστήματα. 
Η παραλία Αμμόλοφοι και φυσικά το ίδιο το χωριό, βρίσκονται περί τα  60 χλμ από την Καλαμάτα, 14 χιλιόμετρα από την Πύλο και 42 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία.  Κοντά στο χωριό, αξίζει να επισκεφτείτε το ανάκτορο του Νέστορα , έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Πελοπόννησο, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων στο χωριό  Χώρα Μεσσηνίας.            

                                                ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
                                                     ΜΕΣΣΗΝΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
                                      ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΝΕΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ                                                                                                                                                                               

Η παραλία του Φονέα είναι η πιο αγαπημένη από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ουσιαστικά ανοργάνωτη (με μία μόνο καντίνα με τραπεζάκια τους θερινούς μήνες), έχει λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό της παραλίας του Φονέα είναι ένας μεγάλος βράχος που τη χωρίζει στα δύο
και χαρίζει φυσική σκιά. Οι πιο… ευέλικτοι και περιπετειώδεις μπορούν να τον σκαρφαλώσουν και από εκεί να βουτήξουν στα βαθιά νερά.
ΟΝΟΜΑΣΙΑ. Δύο εκδοχές υπάρχουν για τον «φονιά» της υπέροχης παραλίας στη μεσσηνιακή Μάνη. Σύμφωνα με την πρώτη, ήταν ένας πειρατής που ναυάγησε εδώ και σκότωνε τους περαστικούς για να τους ληστέψει μέχρι να καταφέρει να επισκευάσει το πλοίο του. Η δεύτερη, πάλι, θέλει τον φονιά να είναι ένα γιγάντιο φίδι, που κατασπάραζε τα κοπάδια των καλόγερων στο καστρομονάστηρο της Βαϊδενίτσας. Κάποτε οι ντόπιοι προσπάθησαν να το κάψουν, κι εκείνο, τσουρουφλισμένο από τη φωτιά, έσπευσε να πέσει στο ρέμα που οδηγούσε στην θάλασσα και πνίγηκε εκεί.
Η παραλία του Φονέα βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 2,5
χλμ. νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Στούπα και προς Λακωνία. Σε μία απότομη στροφή, όπου περνάτε πάνω από ένα γεφυράκι με κίτρινα κάγκελα, θα δείτε έναν ασφάλτινο και έναν χωμάτινο δρόμο να κατηφορίζουν. Μπορείτε να κατεβείτε με το αυτοκίνητο από τον ασφάλτινο δρόμο, όπου θα βρείτε και ένα χώρο πάρκινγκ με αρκετά δέντρα.
Παραλία που ταιριάζει στο Μανιάτικο τοπίο. Χοντρό άσπρο βότσαλο, πράσινα ζεστά νερά, μικρή σε έκταση. Ο βράχος στη μέση τής παραλίας προσθέτει ένα στοιχείο γλυκιάς τραχύτητας που την κάνει ιδιαίτερη και προσθέτει χαρακτήρα. Τα νερά είναι ιδιαίτερα διαυγή. Κατά τα υπόλοιπα η παραλία λέει πάρα πολλά ! Είναι μοναδική και αξίζει να την επισκεφθείτε.
                                        ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΣΟΥΒΆΚΙΑ
                                         ΝΑΥΡΙΝΟΥ & ΑΚΡΙΤΑ
                                        ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

       
                                 

                                                               ------///////-------

               
                                                       
                                                       ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ  
                   Η πιο Ιστορική και διάσημη παραλία της Μεσσηνίας 
   
Η Άνοιξη, έχει μπει για καλά, και βρισκόμαστε προ των Πυλών του Καλοκαιριού, αφού στη Μεσσηνία το καλοκαίρι αρχίζει από νωρίς και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβρη.                                                                                                                     
Αυτό που μπορεί να διακρίνει κάποιος στη Μεσσηνία, πέρα από τα βουνά της, με ηγέτη τον Ταύγετο, είναι οι απίστευτες, πανέμορφες, παραλίες όλης της Μεσσηνίας.     Δεν μπορεί κανείς όμως να αμφισβητήσει ότι η Νο 1 παραλία της Μεσσηνίας, που είναι διάσημη παγκοσμίως είναι η Βοϊδοκοιλιά !!!                              Η Βοϊδοκοιλιά είναι η παραλία που θα μας απασχολήσει στο σημερινό μας αφιέρωμα.      
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι μια από τις διασημότερες, αν όχι η διασημότερη παραλία όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και μια από τις ωραιότερες και διασημότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, "εκεί που ζουν τα βόδια". Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα - Βοϊδοκοιλιά.  Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.
Κάθε ιδιαίτερη παραλία κρύβει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην περίπτωση της Βοϊδοκοιλιάς, έχουμε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό κολπίσκο! Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ' άκρη σ' ακρη της παραλίας. Στα αριστερά σας, σαν κάθεστε στο αμμουδερό, βλέπετε το Παλιόκαστρο. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της παραλίας πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο. Η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια - αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο! 
Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει "αυθεντική"! Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.

Η πρόσβαση γίνεται από το μονοπάτι κάτω από το Παλιόκαστρο, που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας του Διβαριού/Ντιβαρίου. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας εκεί και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που υποδεικνύει η ταμπέλα. Η ευκολότερη στη πρόσβαση διαδρομή είναι μέσα από το Πετροχώρι. Καθώς κινείστε στην οδό Πύλου-Γαργαλιάνων, στρίβετε αριστερά στη σήμανση για Πετροχώρι/Βοϊδοκοιλιά. Μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα από αιώνια ελαιόδεντρα, θα συναντήσετε στο τέρμα ένα mini market. Εκεί, στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε ευθεία στο χωματόδρομο για τη παραλία. Ο δρόμος σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα στενός και θέλει προσοχή, ιδιαίτερα κατά τους πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες.                   
                                                         
Η παραλία θα σας ανταποδώσει με το καλύτερο τρόπο την επίσκεψη σας! Χαθείτε ανάμεσα στις αμμοθίνες και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στις εικόνες που σας χαρίζει απλόχερα!
Περισσότερα στοιχεία Μυθολογίας: Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος. Στην συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα. Εκεί παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα. Οι λεπτομέρειες της τελετής αποδεικνύουν την ισχύ και την ευμάρεια της Πύλου ανάμεσα στα υπόλοιπα Μυκηναϊκά κέντρα. Εννέα μαύροι ταύροι προσφέρθηκαν για θυσία από εννιά σειρές των πεντακοσίων ατόμων. Περισσότερα από 4.500 άτομα ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, όλοι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

                                                          ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΒΑ 7-9 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

                                                                                                                                                                           

                                          ------///////------

                   

       

                                    ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ 
                                                ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΙ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ                     

Αφήνοντας πίσω μας τις παραλίες τις Κορώνης και μετά από την τελευταία στροφή του δρόμου που συνδέει την Κορώνη με την Φοινικούντα, βλέπουμε την
παραλία του πασίγνωστου και εκτός Ελληνικών συνόρων, ψαροχωρίου, την αγαπημένη μας Φοινικούντα !               
Η παραλία της Φοινικούντας είναι η ομώνυμη παραλία του γραφικού ψαροχωρίου, που πλέον αποτελεί έναν ιδιαίτερα γνωστό τουριστικό προορισμό της Πελοποννήσου. Η αμμουδερή ακτή απλώνεται απ' άκρη σ' άκρη του κόλπου. Προσφέρεται για γρήγορες βουτιές στους καλοκαιρινούς παραθεριστές του οικισμού. Είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά και για όσους
προτιμούν να έχουν τα πάντα σε απόσταση αναπνοής! Ακριβώς πάνω από την παραλία και κατά μήκος της ακτής, θα βρείτε πολλά και ποιοτικά καφέ και ψαροταβέρνες, καθώς και άλλα καταστήματα για τις  καθημερινές σας ανάγκες.   
Παραλία Μαράθι. Πρόκειται για δύο παραλίες, το
μεγάλο Μαράθι, και το Μικρό Μαράθι, είναι πραγματικά πανέμορφες και απομακρυσμένες όσο χρειάζεται από τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες από τον κεντρικό δρόμο μετά την Φοινικούντα, ο επισκέπτης θα ακολουθήσει την διαδρομή προς την 

Παραλία Τσαπί (θα δείτε σχετική σήμανση πάνω στον δρόμο προς Κορώνη) και στη συνέχεια, θα βρεθεί σε μια διασταύρωση όπου πρέπει να ακολουθήσει το χωμάτινο δρόμο μέχρι τις παραλίες. Το Μαράθι είναι προσβάσιμο και με σκαφάκι από τη Φοινικούντα. Καλό είναι να μεριμνήσετε να έχετε τις απαραίτητες προμήθειες, όπως νερό και φαγητό, μαζί σας.                                                                            
Τον Αύγουστο πραγματοποιείται στο Μαράθι τριήμερο νεανικό festival.
Οι Λάμπες (είναι δύο παραλίες: οι Εμπρός και οι Πίσω Λάμπες είναι από τις πλέον γνωστές παραλίες της Μεσσηνίας.  Λέγεται πως ονομάστηκαν έτσι από  
  Κρήτες που εγκαταστάθηκαν εκεί από την περιοχή Λάμπης του Ρεθύμνου.
Φυσικά υπάρχει και άλλη ερμηνεία κατά τη οποία, η ονομασία της παραλίας
προέρχεται από την περίοδο της Βενετοκρατίας.
Πρόκειται για έναν οργανωμένο προορισμό, όπου ο επισκέπτης πέρα από το
μπάνιο του μπορεί να απολαύσει το φαγητό και τον καφέ του. Υπάρχουν

ξαπλώστρες σε ένα μεγάλο μέρος της παραλίας, αλλά και ελεύθερος χώρος για όσους επιθυμούν να στήσουν τη δική τους ομπρέλα. 
Οι Λάμπες είναι ίσως η ωραιότερη παραλία της περιοχής, βρίσκονται μερικά
χιλιόμετρα έξω από τη Μεθώνη στον δρόμο προς την Φοινικούντα, θα τις
βρείτε στο δεξί σας χέρι καθώς ακολουθείτε την ακτογραμμή.
Οι δύο παραλίες, αν θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε έτσι,
χωρίζονται από μια μύτη-ακρωτήρι που εκτείνεται ανάμεσά τους.
Οι παραλίες έχουν άμμο και τα νερά τους είναι ρηχά και συνεπώς, κατάλληλα
για μικρά παιδιά. Επίσης, η παραλία  είναι οργανωμένη με ομπρέλες όπου
μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας από το beach bar το οποίο διαθέτει
και εστιατόριο.
Η παραλία Τσαπί βρίσκεται μετά την Φοινικούντα, στον δρόμο προς Κορώνη.
Υπάρχει σχετική ταμπέλα στο δεξί σας χέρι επάνω στον δρόμο.  Ακολουθείστε
την κατηφορική ασφαλτοστρωμένη διαδρομή και θα βρεθείτε στο τέρμα του
δρόμου, που οδηγεί στην παραλία. Παλιότερα, η κατάβαση μέχρι το Τσαπί
ήταν δύσκολη και η επικοινωνία γινόταν κυρίως δια θαλάσσης με σκάφος από
τη Φοινικούντα. Ήταν προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και του
ελεύθερου camping.                                                                                                                                             Εκεί, κάποτε λειτουργούσε μία και μοναδική ταβέρνα και 
μάλιστα χωρίς ρεύμα.  Ο επισκέπτης σήμερα θα βρει οργανωμένο camping
λίγο πιο πάνω από την παραλία και δύο ταβέρνες για τον καφέ και το φαγητό του.
Η παραλία έχει άμμο και μια λεπτή ζώνη από μεγάλα βότσαλα.                    
Η παραλία της Μεθώνης απλώνεται σε όλο το μήκος του κόλπου από το
κάστρο μέχρι την αμμουδερή μύτη που σχηματίζεται στην άλλη άκρη.
Πρόκειται για μια μεγάλη σε έκταση παραλία με άμμο και βότσαλο κατά τόπους. Τα νερά είναι ιδανικά για παιδιά 
και ενδείκνυται για 
οικογένειες.                    
Η παραλία “Ανεμόμυλος” είναι μια μικρή παραλία που βρίσκεται στη δυτική 
πλευρά της Φοινικούντας. Μπορείτε να φθάσετε στην παραλία οδικώς καθώς
υπάρχει πρόσβαση μέσω ασφάλτινου δρόμου. Η παραλία είναι εξοπλισμένη
με ομπρέλες και κατά μήκος της υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που
σερβίρουν κυρίως Μεσσηνιακές συνταγές.                                                                    

 Η δημοφιλής παραλία Μαυροβούνι βρίσκεται στο δρόμο από τα Καμάρια
προς την Φοινικούντα. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία που εκτείνεται σε
μήκος 2χλμ. και φθάνει έως τις παρυφές της Φοινικούντας. Είναι αμμώδης με


κρυστάλλινα νερά και προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω ασφάλτινου δρόμου .
Δεν διαθέτει κάποιο σκιερό μέρος, ούτε beach bar ή καντίνα, γι’ αυτό και πρέπει 
να την επισκεφθείτε έχοντας μαζί σας όλα τα απαραίτητα.                               
Η παραλία της Μεθώνης απλώνεται σε όλο το μήκος του κόλπου από το
κάστρο μέχρι την αμμουδερή μύτη που σχηματίζεται στην άλλη άκρη.
Πρόκειται για μια μεγάλη σε έκταση παραλία με άμμο και βότσαλο κατά
τόπους. Τα νερά είναι ιδανικά για παιδιά και ενδείκνυται για οικογένειες.  
Η Καστροπολιτεία και το Μπούρτζι  είναι ορατά από την παραλία της Μεθώνης,
δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα για τον επισκέπτη.                   
Υπάρχει επίσης δρόμος ακριβώς πάνω από την παραλία για να αφήσετε τα οχήματα σας.
Η παραλία Άμμος στη Νήσος Σιαπέντζα είναι η μοναδική ακτή της Σαπιέντζας, ενός από τρία νησιά του συμπλέγματος των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Η θέα προς την Πελοπόννησο και την Μεθώνη, είναι πολύ όμορφη. Απέχει ένα ναυτικό μίλι από την Μεθώνη, με την οποία ενώνεται με καϊκια, που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές προς το νησί. Η παραλία δεν διαθέτει τουριστικές εγκαταστάσεις και λοιπές παροχές. Τα νερά είναι πολύ καθαρά, όπως και η ακτή.                                                           Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν σε παρθένες τουριστικά περιοχές.


                                               TA AIPETIKA
                                                 http://taairetika.blogspot.com
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις βλέπεται αλλού,        για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν,  περίπου 1.000  επισκέπτες μας ημερησίως.

        

                                                                 -------//////-------

                               Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑΣ

               

ΒοϊδοκοιλιάΤο φυσικό μνημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλο, στην περιοχή της Γιάλοβας, είναι από τις πλέον πολυφωτογραφημένες αμμουδιές της Ελλάδας. Το υπέροχο ημικύκλιο που σχηματίζει, τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ
νερά της και οι λευκοί της αμμόλοφοι με την ψιλή σαν πούδρα άμμο συνθέτουν ένα τοπίο φαντασμαγορικό, μια από τις ομορφότερες και ποιοτικότερες παραλίες της Ελλάδος.

Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με το αυτοκίνητο, ακολουθώντας το δρόμο Πύλου - Γαργαλιάνων, λίγο μετά τον κοσμοπολίτικο και πολύ τουριστικό οικισμό της Γιάλοβας, όπου θα φτάσετε στο Πετροχώρι με τους Αμμόλοφους, μια άλλη υπέροχη παραλία, και αμέσως στη Βοϊδοκοιλιά.

                                          TA AIPETIKA
                                             http://taairetika.blogspot.com
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις βλέπεται αλλού.
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, σχεδόν άλλοι 700  επισκέπτες μας ημερησίως.Ο δεύτερος δρόμος περιλαμβάνει, ως ένα σημείο πάλι αυτοκίνητο, αλλά ως ένα σημείο. Πάλι μετά τη Γιάλοβα θα κάνετε αριστερά για παραλία Διβάρι, εκεί
πλησίον μιας καντίνας που συνήθως είναι εκεί, θα παρκάρετε το αυτοκίνητο και θα πάτε με τα πόδια στη Βοϊδοκοιλιά. Θα αποζημιωθείτε αφού πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή που θα απολαύσετε.

Εκεί, πολύ κοντά θα δείτε το Παλαιόκαστρο της Πύλου που αν αποφασίσετε να ανεβείτε, είναι μεν
μια ανηφορική διαδρομή, αλλά  πολύ ενδιαφέρουσα από ιστορικής πλευράς, αλλά και με πανοραμική θέα, όπου οι λάτρεις της φωτογραφίας, μπορείτε να βγάλετε εκπληκτικές φωτογραφίες, αφού η θέα είναι εντυπωσιακή και η καταλληλότερη για εντυπωσιακές φωτογραφίες.


                SAOUTIS  ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ               
                           44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφάλιση   ΥΓΕΙΑΣ.   Νοσοκομειακή,  Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη και
Φάρμακα. Σε γιατρούς της επιθυμίας σας.  
Ασφαλίσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,  ποιοτικές,  υπεύθυνες  με  τα  χαμηλότερα  Ασφάλιστρα
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ  στα    2721 300 35 21, ή  6977 172 942.                          
ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com 
   
                                                 --------------///////-------------
 ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ 
                                Η γοητευτική Μάνη και οι παραλίες της
                         

Η Μάνη έτσι ή αλλιώς, είναι μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Μεσσηνίας και της χώρας μας, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι γνωστή άλλωστε παγκοσμίως, αφού την επιλέγουν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δε τυχαίο που πολλοί Γερμανοί, Αυστριακοί και λοιποί κεντρο - Ευρωπαίοι, έχουν αγοράσει πολλά σπίτια για παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και για μόνιμες.                                              
Πολλά είναι αυτά που ελκύουν Έλληνες και ξένους τουρίστες στην Καρδαμύλη και γενικά στη Μάνη, ένα από αυτά είναι οι εκπληκτικές Μανιάτικες παραλίες, οι οποίες διακρίνονται για την καθαρότητά τους, το βοτσαλάκι τους και τις καταγάλανες θάλασσες.                                                                                        
Εσείς σήμερα μπορείτε να δείτε τις παραλίες της Καρδαμύλης, εδώ στη σελίδα των υπέροχων παραλιών της Μεσσηνίας. 
 1.  Παραλία Ριτσά.                                                                                     
Πρώτη και καλύτερη είναι η παραλία Ριτσά. Ακριβώς στην είσοδο της Καρδαμύλης  καθώς έρχεστε από Καλαμάτα,  στο Γυμνάσιο-Λύκειο Καρδαμύλης, στρίψτε δεξιά, και στα 200 μ. περίπου θα συναντήσετε  την παραλία Ριτσά. Θα προχωρήσετε δεξιά και εκεί απλώνεται η παραλία.   Είναι οργανωμένη σε μεγάλο κομμάτι της, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, άσπρο βότσαλο, καταγάλανα νερά και θέα τον Ταΰγετο. Κάποια σημεία της σκιάζονται από τα αρμυρίκια και τις ελιές, όπου και υπάρχουν καλά  
ταβερνάκια.                                                                 Τα νερά στην παραλία Ριτσά είναι πεντακάθαρα, όμως βαθαίνουν απότομα. Αξίζει να έχετε τη μάσκα σας μαζί γιατί έχει ένα πολύ ωραίο βυθό. Το καλοκαίρι μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό. 
                                                                      
2. Παραλία Φονέα  Καρδαμύλης.                            
Η παραλία του Φονέα είναι η πιο αγαπημένη από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ουσιαστικά ανοργάνωτη (με μία μόνο καντίνα με τραπεζάκια τους θερινούς μήνες), έχει λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό της παραλίας του Φονέα είναι ένας μεγάλος βράχος που τη που χωρίζει στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Οι πιο… ευέλικτοι και περιπετειώδεις μπορούν να τον σκαρφαλώσουν και από εκεί να βουτήξουν στα βαθιά νερά.
Η παραλία του Φονέα βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 2,5
χλμ. νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Λακωνία. Σε μία απότομη στροφή, όπου περνάτε πάνω από ένα γεφυράκι με κίτρινα κάγκελα, θα δείτε έναν ασφάλτινο και έναν χωμάτινο δρόμο να κατηφορίζουν. Μπορείτε να κατεβείτε με το αυτοκίνητο από τον ασφάλτινο δρόμο, όπου θα βρείτε και ένα χώρο πάρκινγκ με αρκετά δέντρα.
Στην παραλία του Φονέα καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία.    

 3. Παραλία Δελφίνια.                                                                                         
Τα Δελφίνια είναι μια από τις γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης. Βρίσκεται ανάμεσα στο δρόμο της Καρδαμύλης προς Στούπας στο μέσον της ευρύτερης τουριστικής περιοχής.
Σε έναν προστατευμένο κόλπο, με καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά, που είναι ήρεμα, λόγω της φυσικής θέσης της. Η παραλία Δελφίνια στέκεται ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, σε μια καταπράσινη χερσόνησο, «χαμένη» μέσα σε ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Το πράσινο σχεδόν κατεβαίνει ως την θάλασσα , όπου απότομοι βράχοι στολίζουν τα γαλαζοπράσινα νερά, η αμμουδιά εναλλάσσεται με τα βότσαλα και τις φυσικές πέτρινες εξέδρες.  

 4. Παραλία Καλαμίτσι.                                                                                       
Βγαίνοντας από την Καρδαμύλη με κατεύθυνση την Στούπα, σε 1,5 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Καρδαμύλης, συναντάμε το Καλαμίτσι, μια μοναδικά όμορφη, μικρή και ήσυχη παραλία με μικρά βότσαλα, αλλά και άμμο τριγυρισμένη από πράσινο.                                                                                  
Μια λεπτή λωρίδα άμμου, με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, ιδανική για παιδιά καθώς τα νερά είναι ρηχά για αρκετή απόσταση από τη στεριά.

Στην Καρδαμύλη, θα βρείτε και αρκετά, τα περισσότερα, ποιοτικά εστιατόρια και ταβέρνες με παραδοσιακές  γεύσεις, που σίγουρα θα σας θυμίζουν το παραδοσιακό «μαμαδίστικο» φαγητό και το οποίο θα απολαύσετε μετά το μπάνιο σας στις καταγάλανες Μανιάτικες θάλασσες.
Καλή απόλαυση στο συνδυασμό μπάνιου στις γαλαζοπράσινες ή καταγάλανες θάλασσες της Καρδαμύλης και στα υπέροχα παραδοσιακά φαγητά.
                              


      εστιατόριο                          ψαροταβέρνα                 

Τηλ. Κρατήσεων 2721058010,      ΚΙΤΡΙΕΣ  e-mail:info@mimis-kitries.gr   ΜΕΣΣΗΝΙΑ
www.mimis-kitries.gr                                          

                                                                                                                                   
     


                               --------------------- / / / / / / / /----------------


                              4 ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ 
                                               ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Το καλοκαίρι του 2017 ήδη έχει μπει και η Μεσσηνία έχει αρχίσει να υποδέχεται Έλληνες και ξένους τουρίστες.                                                                      
Η μεγάλη βιομηχανία της Ελληνικής οικονομίας που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ο τουρισμός, που στη Μεσσηνία είναι σε ανερχόμενη φάση.

Η Μεσσηνία έχει γίνει πλέον ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και ήδη έχει τάσεις μεγάλης αύξησης του Τουριστικού  προϊόντος, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ένα μεγάλο μέρος των ξένων επισκεπτών όπως όλα δείχνουν, στρέφονται προς τη Μεσσηνία. Μπορεί οι υποδομές να μην είναι αυτές που πρέπει, αλλά κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα πράγματα στον τουριστικό χώρο. Όλο και περισσότερα καλά ξενοδοχεία, όλο και περισσότερα και καλά εστιατόρια και ταβέρνες με πολύ προσεγμένα φαγητά.                                    
Οι παραλίες είναι οι περιοχές πού συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος τουριστικός πληθυσμός. Μια πεντακάθαρη  παραλία, πάντα έχει τα πλεονεκτήματά της, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Όταν κολυμπάς και νοιώθεις ότι είναι να την πιείς στο ποτήρι, απλά ευχαριστιέσαι το μπάνιο σου, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραλία.                
Σήμερα, παρουσιάζουμε 4 από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Μεσσηνίας, που προτιμούν οι ντόπιοι και οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες.                              
1.  Aνατολική Παραλία Καλαμάτας. 
Καλαμάτα, μια ζωντανή πόλη με μεγαλύτερο ατού της την προνομιακή θέση
πάνω στη μεγάλη παραλία, στο μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου και ανατολικά το εκπληκτικό βουνό του Ταυγέτου να θαυμάζει αυτήν την πανέμορφη πόλη, που μόνο πλεονεκτήματα έχει.
Η μεγάλη και όμορφη Ανατολική παραλία, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων ντόπιων, Ελλήνων επισκεπτών, αλλά και ξένων. 
Η παραλιακή περαντζάδα, ο διάσημος πεζόδρομος, o γνωστός «by pass»
όπου ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων περπατάει καθημερινά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και η ίδια, όχι απλά πεντακάθαρη, αλλά βραβευμένη καθαρή θάλασσα με 2 γαλάζιες σημαίες, η παραλία με ψιλή άμμο, προσελκύει καθημερινά επί 4-5μήνες, πάρα πολλούς ντόπιους, και άλλους τουρίστες Έλληνες και ξένους. Η παραλιακή λεωφόρος Ναυαρίνου είναι το υπ’ αριθμόν ένα meeting point της πόλης και το καλύτερο σημείο εκκίνησης για να μπείτε στους ρυθμούς της.                                                                                            
Κατά μήκος της Ναυρίνου, είναι μαζεμένα ορισμένα από τα πιο αγαπημένα
στέκια της πόλης για καφέ, φαγητό, χορό ή ποτό και γενικά για διασκέδαση. Επίσης εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία της Καλαμάτας.                Να σημειωθεί δε, ότι όσο κόσμο και αν συγκεντρώσει αυτή η παραλία, πάντα θα βρείτε ένα ήσυχο ή και απόμερο σημείο όπου θα κάνετε το μπάνιο σας. Και μη ξεχνάτε σε καθαρή θάλασσα, βραβευμένη με 2 Γαλάζιες Σημαίες.

2. Παραλία Χρυσή Ακτή – Μάτι,                                           
Η παραλία Μάτι είναι μια απέραντη χρυσή αμμουδιά γι’ αυτό και λέγεται και
Χρυσή Ακτή. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής καθώς λόγω του μεγέθους της ακόμα και όταν έχει πολύ κόσμο υπάρχουν πάντα σημεία με ησυχία. Στην παραλία Μάτι υπάρχει beach bar, περίπου στο μέσον της και γήπεδο beach volley για τους λάτρεις των σπορ στην αμμουδιά. Εκεί μπορείτε ακόμα να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ, όπως surfing, kite-surfing, κανό, θαλάσσιο σκι και τζετ σκι.
Η παραλία Μάτι είναι οργανωμένη σε ορισμένα σημεία της με ομπρέλες και
ξαπλώστρες, αλλά σκιά μπορείτε να βρείτε και κάτω από τα δέντρα που βρίσκονται στην άκρη της παραλίας σε όλο σχεδόν το μήκος της.  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και χελώνες caretta-caretta που βγαίνουν στην ακτή για την ωοτοκία τους.                     Η παραλία Μάτι που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους , αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας Ρωμανού προς βορά και του ομώνυμου οικισμού ,  που
τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά με ραγδαίους ρυθμούς και διαθέτει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων και καταστημάτων για φαγητό και διασκέδαση. 
3. Καλογριά Στούπας.                                                                        
Η παραλία της Καλογριάς είναι το μεγάλο «μυστικό» της Στούπας. Μια από τις διασημότερες και πιο πολυσύχναστες και
οργανωμένες παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης, με ψιλή άμμο, ήσυχη, οργανωμένη και πολύ εντυπωσιακή.          
Το καλοκαίρι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, «δεν πέφτει καρφίτσα». Ξένοι και  Έλληνες κατακλύζουν την υπέροχη ακτή, που είναι στρωμένη με λευκή άμμο. Χαρακτηριστικό της παραλίας Καλογριάς είναι τα καταγάλανα, ρηχά, παγωμένα όμως, νερά, με τις υποθαλάσσιες πηγές με νερό του Ταΰγετου να τη διατηρούν πάντα καθαρή.        
                                                                       
Η παραλία Καλογριάς διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, γήπεδο beach volley, μπαράκια, ταβέρνες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιάσεις ποδηλάτων και κανό. Είναι ιδανική και για τη νεολαία, αλλά και για οικογένειες με μικρά παιδιά.                                                         
Αν έχετε τη δυνατότητα να παραμείνετε στην παραλία Καλογριάς μέχρι αργά το απόγευμα, θα δείτε τον ήλιο να δύει ακριβώς μπροστά σας, μέσα στο νερό, σε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.                                    
Στην παραλία Καλογριάς έζησε για δύο χρόνια (1917-1918) ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον θρυλικό ήρωα του μυθιστορήματός του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Το 1917 ο Καζαντζάκης αγόρασε το
λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς, ακριβώς πάνω από την παραλία Καλόγριας και διόρισε τον Ζορμπά ως αρχιεργάτη. Στο βόρειο άκρο της ακρογιαλιάς βρίσκεται το σπίτι που έμενε με τον Ζορμπά ο συγγραφέας, ενώ στο νότιο άκρο, πολύ κοντά από την αμμουδιά υπάρχει η «σπηλιά του Καζαντζάκη», όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Την σπηλιά μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.
4. Παραλία Φονέα Καρδαμύλης.                                                                      Η παραλία του Φονέα είναι η πιο αγαπημένη από τις λιγότερο γνωστές
παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ουσιαστικά ανοργάνωτη (με μία μόνο καντίνα με τραπεζάκια τους θερινούς μήνες), έχει λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό της παραλίας του Φονέα είναι ένας μεγάλος βράχος που τη που χωρίζει στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Οι πιο… ευέλικτοι και περιπετειώδεις μπορούν να τον
σκαρφαλώσουν και από εκεί να βουτήξουν στα βαθιά νερά.                       Η παραλία του Φονέα βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 2,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Λακωνία. Σε μία απότομη στροφή, όπου περνάτε πάνω από ένα γεφυράκι με κίτρινα κάγκελα, θα δείτε έναν ασφάλτινο και έναν χωμάτινο δρόμο να κατηφορίζουν. Μπορείτε να κατεβείτε με το αυτοκίνητο από τον ασφάλτινο δρόμο, όπου θα βρείτε και ένα χώρο πάρκινγκ με αρκετά δέντρα.
Στην παραλία του Φονέα καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία. 

                                 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !                                                                     


                   


                                                                                          
                        21 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΕΣ 
                                  ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                      

Το καλοκαίρι του 2017 σιγά – σιγά  βρίσκεται προ των πυλών της Μεσσηνίας. Η μεγάλη βιομηχανία της Ελληνικής οικονομίας που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ο τουρισμός, που στη Μεσσηνία είναι σε ανερχόμενη κατάσταση.

Η Μεσσηνία έχει γίνει πλέον ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και ήδη έχει τάσεις μεγάλης αύξησης του Τουριστικού  προϊόντος, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ένα μεγάλο μέρος των ξένων επισκεπτών όπως όλα δείχνουν, στρέφονται προς τη Μεσσηνία. Μπορεί οι υποδομές να μην είναι αυτές που πρέπει, αλλά κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα πράγματα στον τουριστικό χώρο.
Όλο και περισσότερα καλά ξενοδοχεία, όλο και περισσότερα και καλά εστιατόρια και ταβέρνες με πολύ προσεγμένα φαγητά.  
Οι παραλίες είναι οι περιοχές πού συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος τουριστικός πληθυσμός. Μια πεντακάθαρη  παραλία, πάντα έχει τα πλεονεκτήματά της, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Όταν κολυμπάς και νοιώθεις ότι είναι να την πιείς στο ποτήρι, απλά ευχαριστιέσαι το μπάνιο σου, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραλία. 
Όταν αυτήν την παραλία που συνήθως κολυμπάς, τη βραβεύσουν, τότε τα πράγματα παίρνουν μια άλλη τροπή.
Η παραλία που της έχουν απονείμει  τη γνωστή Γαλάζια Σημαία που 
κυματίζει  υπερήφανα  εκεί, πάντα έλκει την προτίμηση των περισσοτέρων λουομένων, έχει φυσικά τα πλεονεκτήματά της !     
Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλές παραλίες με πεντακάθαρα γαλάζια και γαλαζοπράσινα νερά.                                                                                        
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 21 σημαντικές, πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες της Μεσσηνίας.    

1. Η Βοϊδοκοιλιά,                                                                                           
Το φυσικό μνημείο που βρίσκεται στην Πύλο, είναι από τις πλέον
πολυφωτογραφημένες αμμουδιές της Ελλάδας. Το υπέροχο ημικύκλιο που σχηματίζει, τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της και οι λευκοί της αμμόλοφοι με την ψιλή σαν πούδρα άμμο συνθέτουν ένα τοπίο φαντασμαγορικό.
                                                                                                                             
2. Καλαμάτα Ανατολική Παραλία Ανάστασης.           
Με πολύ ωραία αμμουδιά. Είναι μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, πράγμα που
σπανίζει για άλλες περιοχές της χώρας μας και αυτό δείχνει ότι η Καλαμάτα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και αυτός είναι και ένας λόγος που ο τουρισμός στην Καλαμάτα και γενικά στη Μεσσηνία είναι ανερχόμενος.  

 3. Παραλία Αμμόλοφοι Πετροχωρίου.                   
Οι Αμμόλοφοι Πετροχωρίου, είναι μια εντυπωσιακή αμμώδης παραλία, που νομίζει κανείς ότι βρισκόμαστε σε μια εξωτική πανέμορφη και ειδυλλιακή παραλία. 

4. Καλαμάτα Ανατολική Παραλία Τέρμα Ναυαρίνου. 
 Και αυτή η παραλία βρίσκεται πλησίον του ξενοδοχείου Φιλοξένεια, μέσα στην πόλη της Καλαμάτας που σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται αυτά που έγραφα και για την προηγούμενη παραλία της Ανάστασης.

5. Αλμυρός & Μικρή Μαντίνεια Καλαμάτας  
Περί τα 4 – 5 χλμ μακριά από την Καλαμάτα, στο δρόμο προς την Αβία της Μάνης, βρίσκεται ο Αλμυρός Βέργας. Η παραλία του Αλμυρού είναι  μια τόσο καθαρή βοτσαλένια παραλία, που πραγματικά είναι να την πίνεις στο ποτήρι. 
Η παραλία Μ. Μαντίνεια, όπως και στον Αλμυρό, που στην ουσία και οι δύο αυτές περιοχές ανήκουν στη Μάνη και είναι περίπου ίδιες παραλίες, τα κύρια χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, είναι η δροσερή θάλασσα, η παραλία με βότσαλα και τα πολύ καθαρά νερά !

6. Μπούκα  Μεσσήνης                                                          
Από την άλλη μεριά, τη μεριά της Μεσσήνης, σε απόσταση 2-3 
χιλιομέτρων, συναντάμε μια μεγάλη και υπέροχη αμμουδερή παραλία, την παραλία της Μπούκας. Έχει γίνει πολυσύχναστη παραλία με μαγαζιά, διασκέδαση και φαγητό.
                                                                                                                          
7. Παραλία Χρυσή Ακτή - Μάτι. 
Πλησίον των Γαργαλιάνων, Χρυσή Ακτή ή Μάτι, όπως συνηθίζουν να την λένε οι ντόπιοι. Μια πλατιά και μεγάλου μήκους αμμώδης παραλία κοντά στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Ένα μέρος αυτής της εντυπωσιακής παραλίας, αποτελεί οργανωμένη παραλία, με beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach-volley κλπ.  

8. Παραλία Πανταζή.  Θα την συναντήσετε ανάμεσα στα χωριά Άγιος
Δημήτριος και Άγιος Νικόλαος. Με άμμο και περιτριγυρισμένη από δέντρα, πρόκειται για μια παραλία οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Λειτουργεί, επίσης και καφετέρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας.    


9. Παραλία Γνώσπη

Στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται ένας υπέροχος όρμος με βραχάκια και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η περιοχή ονομάζεται
Γνώσπη και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που απολαμβάνει τον ήλιο, τη θάλασσα και τις βουτιές μέσα σε ένα  μοναδικό τοπίο.                            


10. Η Ελαία.                                                               
Ο μικρός παράδεισος κοντά στην Κυπαρισσία, μια απέραντη  αμμουδιά με πευκοδάσος στο σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Νέδα.              11. Καλογριά Στούπας.                         
Η παραλία της Καλογριάς είναι το μεγάλο «μυστικό» της Στούπας. Μια από τις
διασημότερες παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης, με ψιλή άμμο, ήσυχη, οργανωμένη και πολύ εντυπωσιακή.                                                                     
12. Παραλία Δελφίνια Καρδαμύλης.                        Τα Δελφίνια είναι μια από τις γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης. Βρίσκεται ενδιάμεσα Καρδαμύλης και Στούπας στο μέσον της
ευρύτερης τουριστικής περιοχής.
Σε έναν προστατευμένο κόλπο, με καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά, που είναι ήρεμα, λόγω της φυσικής θέσης της. Η παραλία Δελφίνια στέκεται ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, σε μια καταπράσινη χερσόνησο, «χαμένη» μέσα σε ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Το πράσινο σχεδόν κατεβαίνει ως την θάλασσα , όπου απότομοι βράχοι στολίζουν τα γαλαζοπράσινα νερά, η αμμουδιά εναλλάσσεται με τα βότσαλα και τις φυσικές πέτρινες εξέδρες.


13. Παραλία Φονέα  Καρδαμύλης.                                                                                         Η παραλία του Φονέα είναι η πιο αγαπημένη από τις λιγότερο
γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ουσιαστικά ανοργάνωτη (με μία μόνο καντίνα με τραπεζάκια τους θερινούς μήνες), έχει λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό της παραλίας του Φονέα είναι ένας μεγάλος βράχος που τη που χωρίζει στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Οι πιο… ευέλικτοι και περιπετειώδεις μπορούν να τον σκαρφαλώσουν και από εκεί να βουτήξουν στα βαθιά νερά.                                                                            
                                                                                                                                                     14. Παραλία Ριτσά  Καρδαμύλης
Ακριβώς στην είσοδο της Καρδαμύλης  καθώς έρχεστε από Καλαμάτα, στο
παλιό σχολείο, στρίψτε δεξιά, και θα βρείτε την παραλία Ριτσά. Είναι οργανωμένη σε μεγάλο κομμάτι της, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, άσπρο βότσαλο, καταγάλανα νερά και θέα τον Ταΰγετο. Κάποια σημεία της σκιάζονται από τα αρμυρίκια και τις ελιές, όπου και υπάρχουν καλά ταβερνάκια.         Τα νερά στην παραλία Ριτσά είναι πεντακάθαρα, όμως βαθαίνουν απότομα. Αξίζει να έχετε τη μάσκα σας μαζί γιατί έχει και ωραίο βυθό. Το καλοκαίρι μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό. 


15. Παραλία Καταφύγιο
Στο Καταφύγιο, 500 μ. από τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου, το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Πέτρινες οριζόντιες πλάκες και βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα. Η περιοχή αυτή προσελκύει πολλούς λουόμενους που επιδίδονται σε βουτιές από τα βράχια και απολαμβάνουν τον καυτό ήλιο. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν στην περιοχή υπάρχει κύμα.


16. Παραλία Μάλσοβα
Βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο και αποτελείται από αμμοχάλικο. Τα νερά είναι καθαρά και στο πλάι υπάρχουν μικρά βραχάκια. Υπάρχει επίσης χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων.

17. Παραλία Βουρλιά στη Νήσο  Πρώτη.                Οικογένειες με παιδιά, παρέες νέων, αλλά και
αρκετοί δύτες που παρακολουθούν μαθήματα κατάδυσης, επισκέπτονται την μικρή παραλία του Βουρλιά, που βρίσκεται μέσα σε ένα ήσυχο όρμο με καταγάλανα πεντακάθαρα νερά στο βόρειο μέρος του νησιού.  Στο σημείο εκείνο, οι εκδρομείς έχουν την δυνατότητα λίγα μόλις μέτρα από την παραλία, να δουν ένα βυθισμένο σκάφος που κάποια μέρη του βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια.                                                               

18. Παραλία Φοινικούντας
Είναι μία τεράστια αμμουδιά με καταγάλανα καθαρά νερά που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Πάνω από την παραλία θα βρείτε μία πληθώρα από καφετέριες και ταβέρνες.   

19. Παραλία Λάμπες. Στο δρόμο από Φοινικούντα προς Μεθώνη συναντάμε δύο υπέροχες παραλίες.
Η πρώτη είναι οι Λάμπες Φοινίκης. Είναι μία πολυσύχναστη παραλία, στρωμένη με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η δεύτερη είναι οι Λάμπες Μεθώνης που είναι στρωμένη με βότσαλο. Πρόκειται για μία ερημική παραλία, που ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ήσυχα το μπάνιο τους.   

20. Μικρό και Μεγάλο Μαράθι.                                                                                                  
Πρόκειται για δύο παραλίες, το μικρό και το μεγάλο Μαράθι, είναι πραγματικά πανέμορφες και απομακρυσμένες όσο χρειάζεται από τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι παραλίες είναι προσβάσιμες από τον κεντρικό δρόμο μετά την Φοινικούντα, ο επισκέπτης θα ακολουθήσει την διαδρομή προς την Παραλία Τσαπί (θα δείτε σχετική σήμανση πάνω στον δρόμο
προς Κορώνη) και στη συνέχεια, θα βρεθεί σε μια διασταύρωση όπου πρέπει να ακολουθήσει το χωμάτινο δρόμο μέχρι τις παραλίες. Το Μαράθι είναι προσβάσιμο και με σκαφάκι από τη Φοινικούντα. Καλό είναι να μεριμνήσετε να έχετε  μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες, όπως νερό και φαγητό κλπ.

21. Η παραλία του Ρωμανού.                                                                                                    Βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό  της δυτικής Μεσσηνίας. Οι ντόπιοι την λένε και Γλυφαδάκι. Είναι μια μεγάλη παραλία με θέα στο Ιόνιο
που διαθέτει ψιλή άμμο. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές παραλίες, η μία δίπλα στην άλλη. Την παραλία του Ρωμανού επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σε αυτήν είναι χτισμένη και η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα της Μεσογείου.
Το πρώτο κομμάτι της παραλίας του Ρωμανού είναι οργανωμένο, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach cafe και bar, ενώ από πάνω λειτουργεί και εστιατόριο για αυτούς που θα πεινάσουν. Το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας είναι παρθένο και πιο ήρεμο και προτιμάται από οικογένειες και αυτούς που αποζητούν την ηρεμία.
Βρίσκεται περίπου 2 χλμ. βόρεια της Βοϊδοκοιλιάς και πέραν του όμορφου τοπίου, της αμμώδους παραλίας και των καταγάλανων νερών της, η παραλία του Ρωμανού είναι δημοφιλής για την αφθονία μικρών χελωνών που επισκέπτονται την παραλία για να αποθέσουν τα αυγά τους.


Όλες  παραλίες της Μεσσηνίας, είναι ΥΠΕΡΟΧΕΣ, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ,
καθαρές σύμφωνα με όλα τα γούστα των λουόμενων και μπορείτε  να τις απολαύσετε.                                       
Προγραμματίστε λοιπόν τις διακοπές σας στην 

ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ  ! ! !
                             ΟΙ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΤΗΣ  ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ
Φεύγοντας από την Καλαμάτα για τη Μάνη, μπαίνουμε σε ένα δρόμο με πολλές στροφές, αλλά όμως είναι τόσο όμορφη διαδρομή που αποζημιώνεστε
πλήρως.  Περνάμε από τα Μανιάτικα χωριά, πρώτα από τα Σωτηριάνικα, μετά από τον Κάμπο, φτάνουμε στο Σταυροπήγιο ή όπως λεγόταν παλιά τα Βαρούσια και αφού περάσουμε τα Βαρούσια,   λίγο πιο πέρα είναι το Προσήλιο, τα παλιά Λιασίνοβα.  Από εκεί και μετά, λίγο – λίγο,  αρχίζουν να φαίνονται τα παράλια της Καρδαμύλης.
 Όταν κατέβουμε στην Καρδαμύλη, οι  θάλασσα είναι ένα από τα πολλά  στοιχεία που χαρακτηρίζουν την απίστευτη ομορφιά της Μάνης. Ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να απολαύσει κυριολεκτικά, πεντακάθαρες παραλίες.                
Σήμερα θα κάνουμε μια αναφορά στις πανέμορφες παραλίες της Καρδαμύλης και αρχίζουμε πρώτα με την απίστευτη…………….  
ΠΑΡΑΛΙΑ ΡΙΤΣΑ.  Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι είναι στην είσοδο της Καρδαμύλης και είναι εύκολο να πάτε αφού μόλις φτάσετε στο σχολείο
στρίβεται δεξιά και ο δρόμος σας οδηγεί στα Ριτσά, μια μεγάλη παραλία , με λευκό βότσαλο, πεντακάθαρη και με δροσερά ελκυστικά νερά.                         Σ’ αυτήν την παραλία μπορεί να κάνει κανείς το μπάνιο του, αφού είναι ελεύθερη για τον καθένα χωρίς κανένα κόστος. Υπάρχουν ομπρέλες, αλλά καλό είναι να πάρετε μαζί σας και τη δική σας ομπρέλα ώστε  να ξαπλώσετε με την άνεσή σας και να απολαύσετε όχι μόνο το μπάνιο σας σε μια υπέροχη θάλασσα, αλλά και το γύρω υπέροχο Μανιάτικο τοπίο.  

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ.   Μερικά  χιλιόμετρα μετά την Καρδαμύλη και λίγο πριν φθάσετε στη Στούπα, θα βρείτε στο δεξί σας χέρι έναν υπέροχο κόλπο με
γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία είναι με  άμμο και λεπτό βότσαλο, έχει δε σχεδόν πάντα ήρεμα νερά, αφού την προστατεύει ο κόλπος.
 Πάνω από την παραλία υπάρχει οργανωμένο camping, ενώ η Πρόσβαση  στην παραλία γίνεται  από ένα  χωματόδρομο. Επειδή σίγουρα σ’ αυτήν την παραλία θα πάτε με το αυτοκίνητο σας, θα υπάρξει και λίγη περιπέτεια αφού θα χρειαστεί ή να περπατήσετε περί τα 300 μέτρα σε χωματόδρομο ή θα πάτε με το αυτοκίνητο αυτά τα 300 μ, αλλά είναι και επικίνδυνο για το αυτοκίνητο.     Αυτό όμως δεν θα σας εμποδίσει να απολαύσετε μια υπέροχη παραλία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ.   Κατευθυνόμενοι από Καρδαμύλη προς Σούπα,
αμέσως μετά την Καρδαμύλη, θα συναντήσετε  μια πολύ γραφική παραλία που διαθέτει μέσα στη θάλασσα  άμμο και έξω η παραλία διαθέτει βότσαλα.                                        
ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΝΕΑ. Η παραλία του Φονέα είναι η αγαπημένη από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Είναι ανέγγιχτη
από τον τουρισμό, ουσιαστικά ανοργάνωτη (με μία μόνο καντίνα με τραπεζάκια τους θερινούς μήνες), έχει λευκό βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό της παραλίας του Φονέα είναι ένας μεγάλος βράχος που τη που χωρίζει στα δύο και χαρίζει φυσική σκιά. Οι πιο… ευέλικτοι και περιπετειώδεις μπορούν να τον σκαρφαλώσουν και από εκεί να βουτήξουν στα βαθιά νερά.
Αυτή η υπέροχη παραλία  βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 2,5 χλμ. από την Καρδαμύλη, στο δρόμο προς Στούπα. Σε μία απότομη στροφή, όπου περνάτε πάνω από ένα γεφυράκι με κίτρινα κάγκελα, θα δείτε
έναν ασφάλτινο και έναν χωμάτινο δρόμο να κατηφορίζουν. Μπορείτε να κατεβείτε με το αυτοκίνητο από τον ασφάλτινο δρόμο, όπου θα βρείτε και ένα μικρό χώρο πάρκινγκ με αρκετά δέντρα.
Στο Φονέα καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα  ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη γαλαζοπράσινη παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου