Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ?

Όταν πριν 30 χρόνια ήλθα για μόνιμη εγκατάστασή μου στην Καλαμάτα, δεν μπορούσα με τίποτε να πιστέψω ότι αυτή η ευλογημένη γωνιά της Πελοποννήσου θα είχε τόσους πολλούς και αναξιοποίητους θησαυρούς !
Πανοραμική φωτό της Πύλου
Όσες ξένες χώρες έχω επισκευθεί, όλες έχουν κάποια αξιοθέατα τα οποία εμείς εδώ στην Μεσσηνία και γενικό στην Ελλάδα δεν θα είχαμε ασχοληθεί καθόλου. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι σε μια από τις χώρες που επισκεύθηκα προ ετών είχα δει σε ένα μουσείο "της σειράς" να μας δείχνουν μια εσάρπα της Μαρίας Κάλλας και αυτό το θεωρούσαν σαν αξιοθέατο. Από την άλλη μεριά εμείς στην Αθήνα στην Πατησίων έχουμε το ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟ σπίτι της μεγάλης και παγκόσμιας, της δικής μας Μαρίας Κάλλας και δυστυχώς αυτό το ιστορικό μνημείο σήμερα κατοικείται από ναρκομανείς. Στη Μεσσηνία έχουμε το πατρικό της Μαρίας Κάλλας μισιγκρεμισμένο και κανείς δεν νοιάζεται για τίποτε.
Αν ψάξουμε όλη την Ελλάδα θα βρούμε τέτοιους θησαυρούς που αν θέλαμε, γράφω θέλαμε διότι αποδεικνύεται ότι η ΆΧΡΗΣΤΗ Ελληνική Πολιτεία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ, να τα αναδείξει και να φέρει εδώ όλο τον πληθυσμό της Γης να θαυμάσει τόσα αριστουργήματα Αρχαία, Βυζαντινά, όχι όμως πρόσφατα αριστουργήματα !!!
Χρυσή Ακτή Γιάλοβας Πύλου
Γιατί τα γράφω αυτά σήμερα ? Είναι απλό. Τις τελευταίες ημέρες αυτής της εβδομάδας για επαγγελματικούς λόγους επισκεύθηκα χωριά της Μάνης που μέχρι τώρα δεν είχα επισκευθεί και εκεί τα έχασα ! είδα ένα Ναό 2όροφο που σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μόνο άλλος ένας, είδα ένα άλλο Ναό του 550 μχ είδα και άλλους σημαντικότατους Βυζαντινούς Ναούς, είδα έξω από ένα άλλο Ναό του 1820 ένα κύωνα από κατάλευκο μάρμαρο που τον είχαν φέρει Μανιάτες από την Κωνστάντζα της Ρουμανίας, είδα παραδοσιακά μονοπάτια και καλντερίμια  που ένωναν κατά το παρελθόν τα χωριά μεταξύ τους, είδα νεοκλασσικά κτήρια ημιεγκαταλελειμένα, είδα Μανιάτικους Πύργους και αυτούς να τους έχουν αφήσει στην τύχη τους, είδα καφενεδάκια που το μεράκι των σημερινών ιδιοκτητών να τα έχουν μετατρέψει σε μικρά μουσεία.
Αν καθίσει κάποιος και αναλογισθεί ότι όλα αυτά μαζί με τις σημαντικές αρχαιότητες που κρύβει η
Ηλιβασίλεμα από την "Τρύπα" της νησίδας Τσιχλίμπαμπα
στο Ναυαρίνο  (Πύλος)
Μεσσηνιακή Γη με επικεφαλής τα ευρήματα της Αρχαίας Μεσσήνης, τα κάστρα της Μεσσηνίας που σχεδόν όλα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, τις εκπληκτικές και πεντακάθαρες παραλίες μας, την φυσικά ομορφιά όλης της Μεσσηνίας, τα ορεινά χωριά μας που κοντεύουν στο σύνολό τους να εγκαταλειφθούν, τα βουνά με επικεφαλής τον Ταύγετο που είναι ένα από τα σημαντικότερα βουνά της χώρας μας, τότε γεννιέται ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ ?   ΓΙΑΤΙ κύριοι και κυρίες ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ της Μεσσηνίας δείχνετε τόση ΜΕΓΑΛΗ αδιαφορία ? ΓΙΑΤΙ κύριοι ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ δεν σας έχει απασχολήσει σχεδόν καθόλου το θέμα της ανάδειξης όλων αυτών των απλών πραγμάτων που η Μεσσηνία θα μπορούσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους Νομούς, αφού θα μπορούσαμε να έχουμε φουλ  τουρισμό 4 ΕΠΟΧΩΝ ...και να μη φτάνουμε ?
Αλτομυρά Αγ. Αθανάσιος
Εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τόσο πλούτο που είδα στα χωριά της Μάνης που πήγα πρόσφατα και αυτόματα από μόνο του, χωρίς να το προκαλέσω, πέρασαν από το μυαλό μου όλες αυτές οι σκέψεις και τότε πήρα την απόφαση αυτές τις σκέψεις μου να τις μοιραστώ μαζί σας. Έτσι ή αλλοιώς ο χώρος αυτός στο διαδίκτυο είναι αφιερωμένος στην παράδοση και τη λαογραφία της Μεσσηνίας, επομένως αυτά χωράνε εδώ σ' αυτόν τον χώρο και πιστεύω ότι επιβαλλόταν να γραφτούν,  που ξέρετε μπορεί κάποιος Βουλευτής, πολιτευτής, ή και Δήμαρχος να τα δει και να διαπιστώσει ότι αυτά μπορούν να δώσουν κάποιες λύσεις στα προβλήματά μας.
Μία από τις Λίμνες του Πολυλίμνιου
Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα θέλαμε να αδικήσουμε την υπόλοιπη Μεσσηνία η οποία ξεχωρίζει για άλλους εξ' ίσου εντυπωσιακούς θησαυρούς. Όπου και να πάει ο επισκέπτης της Μεσσηνίας θα δει, εντυπωσιασμένος, τέτοιες ομορφιές σπάνιας και ασύληπτης ομορφιάς. Ένα παράδειγμα θα φέρουμε για το ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ που βρίσκεται στην περιοχή της Πυλίας στο ύψος των χωριών Καζάρμας και Χαραυγής και κανείς δεν πρέπει να φύγει από τη Μεσσηνία αν δεν επισκευθεί το Πολυλίμνιο.
Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας
Για να λέμε όμως και του "στραβού το δίκιο" μου είπαν ότι ο σημερινός Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, ο κ. Γιαννημάρας έχει κάνει κάποιες τέτοιες κινήσεις ανάδειξης παραδοσιακών σημείων της Μάνης. Εμείς αυτό το θεωρούμε ως μια αρχή και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί όχι μόνο στη Μάνη, αλλά και στους υπόλοιπους 5 Δήμους της Μεσσηνίας.
Προσωπικά με ιδιαίτερη χαρά θα δεχόμουν να συμβάλλω, αν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, σε ότι μου ζητηθεί από οποιουσδήποτε παράγοντες του Νομού.

Αντώνης Σαούτης
6938332788  agsaouti@gmail.com


Ο Πύργος του Ρήγα στο Ελαιοχώρι της Καλαμάτας


Ι.Μονή Δημιόβης Ελαιοχωρίου









Βυζαντινό Εκκλησάκι του 550 μχ στον ΠύργοΛεύκτρου
Δήμου Δυτ. Μάνης
                   

2 σχόλια:

  1. Sakis Mousageas2.7.12

    Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΙΟΥ
    "Τρεις περδικούλες κάθονται μεσ' στο Δαφνί στον Πύργο
    η μια τη Βίγλ' αγνάντευε κι' η άλλη την Κουρτσούνα
    κι' η Τρίτη η καλλίτερη μοιρολογά και λέει:
    Θέ μου και τί να γίνεται Αυδής με το Μεράκο.
    Ουδέ σε γάμο φαίνονται μαϊδέ σε πανηγύρια.
    Μαϊδέ στη Μαύρη Ποταμιά πούχε το γύρισμά του.
    Μας είπαν πως τους κλείσανε μεσ' στο Δαφνί στον Πύργο.
    Τους πολεμά η Αφεντιά μαζί με το Μουσάγα.

    Σείστηκε η Μάνη σείστηκε, σειστήκαν τα Μπαρδούνια".
    Και η αθάνατη λαϊκή μούσα, με το τελευταίο τραγούδι που παραθέτουμε, περιγράφει θαυμάσια την επίθεση του Ζαχαριά και την εκπόρθηση του πύργου:

    "Τρία μπαϊράκια βγήκανε μέσα από τη Μάνη.
    Τα δυό ήταν του Ζαχαριά, το άλλο του Μουσάγα.
    Ο Ζαχαριάς εμίλησε και του Μουσάγα κρένει:
    -Μουσάγα, φύγε από δω, Μουσάγα, τράβα χέρι.
    Μουσάγας χέρι τράβηξε ο Ζαχαριάς μιλάει:
    -Μεράκο, για προσκύνησε μ' όλο το νταϊφά σου,
    να σου χαρίσω τη ζωή, να σ' έχω μπουλουξή μου.
    -Οσο είν' ο Μέρης ζωντανός, κανείν δεν προσκυνάει.
    Ζάχο, σύρε στον τόπο σου, μη χάνης τη ζωή σου.
    Ο Ζαχαριάς εθύμωσε και των Κοσμίτων γράφει,
    Λαγουμιτζήδες για ναρθούν, ν' ανοίξη το λαγούμι.
    Και το λαγούμι άρχισαν και τώκαμαν χαζίρι.
    -Μεράκο, για προσκύνησε, τι σούβαλα λαγούμι.
    -Αυτά τα λένε στη Βλαχιά, τα λένε στη Μπαρμπίτσα.
    Ευθύς φωτιά τους έβαλε τον Πύργο τον γυρίζει
    Έν' αγκωνάρι τούμεινε… Οι Τούρκοι ευθύς φωνάζουν:
    -Σε προσκυνούμε, Ζαχαριά, δούλοι σου να γενούμε".

    Όπως φαίνεται από το τελευταίο δημοτικό τραγούδι, ο Ζαχαριάς ζήτησε ν'απομακρυνθή ο Μουσάγας, ώστε μόνος του να επιτεθεί κατά του πύργου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε SAKIS σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Τέτοια δημοσιεύματα βοηθούν την προσπάθειά μου που κάνω για τη Μεσσηνιακή παράδοση και λαογραφία.
    Αυτό επίτρεψέ μου να το δημοσιεύσω όταν θα αναρτήσω και το θεματικό "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ"

    Και πάλι ευχαριστώ

    Αντώνης Σαούτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή