Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

TO IΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα  η Καλαμάτα περιοριζόταν  γύρω από το κάστρο της πόλης. Σιγά - σιγά άρχισε να εξαπλώνεται προς το σημερινό κέντρο της πόλης, μέχρι ενώθηκε  με το λιμάνι στην παραλία της πόλης,
Πλ. 23ης Μαρτίου 
που μέχρι τότε λειτουργούσε σαν ένας ανεξάρτητος οικισμός.   
Στις  ημέρες μας, η περιοχή αυτή της παλιάς Καλαμάτας, ονομάζεται «Ιστορικό Κέντρο».  Αν αποτολμούσαμε να το οριοθετήσουμε, τότε θα ξεκινούσαμε από τα σπίτια που είναι κάτω από το κάστρο, τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος,  την οδό Σπάρτης, μέχρι και την Πλατεία της 23ης Μαρτίου. Μια πλατεία ιστορική, στην οποία φιλοξενείται ο Βυζαντινός Ι.Ν. των Αγ. Αποστόλων.                                
Το σημείο αυτό είναι το καλύτερο  για να ξεκινήσουμε την περιήγηση μας
στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Από εκεί θα περιπλανηθούμε στα
Ουζάκια-Κεφετέριες στο Ιστορικό Κέντρο
στενά γραφικά δρομάκια τα οποία
  θα μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή και θα μας δώσουν την ευκαιρία να ζήσουμε για λίγο στη νοοτροπία των ακινήτων και τη φιλοσοφία  μιας άλλης εποχής, να ανακαλύψουμε παλιά κτίρια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, δεκάδες αρχοντικά, λιθόχτιστες εκκλησίες, μουσεία και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Ο πρώτος μας σταθμός θα είναι ένα προσκύνημα  στο βυζαντινό εκκλησάκι
Τσιπουράδικο στο Ιστορικό Κέντρο
των Αγίων Αποστόλων, όπου τελέστηκε η πρώτη δοξολογία στις 23 Μαρτίου του 1821 σε «ελεύθερο ελληνικό έδαφος» ! μετά από 400 χρόνια στην Οθωμανική σκλαβιά. Η πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το εκκλησάκι έχει ονομαστεί σε ένδειξη μνήμης ως Πλατεία 23ης Μαρτίου.
Είναι το σημείο, όπου κτυπά η καρδιά της πόλης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στα σοκάκια του
Πλ. Όθωνος (Πανοραμική)
βρίσκεται κρυμμένη ολόκληρη η ιστορία της Καλαμάτας. Το Κάστρο, η Μονή Καλογραιών, ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, ο Ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, πανέμορφα παλαιά κτίρια, που αναστηλώθηκαν για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες (Αρχαιολογικό Μουσείο,
Στενό γραφικό δρομάκι
Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη) και η παλιά δημοτική αγορά επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου, που σήμερα έχει μετατραπεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο.
  
Εκεί θα δούμε μικρά μαγαζιά, φούρνους, μαγειρεία και παντοπωλεία, ανέγγιχτα από τον χρόνο, παπλωματάδες, μικρομπακάληδες, λευκοσιδηρουργοί, κηροπλάστες, είναι ένας ολόκληρος μικρόκοσμος που ζει και κινείται εδώ, έχοντας συνείδηση του πολιτισμού που μεταφέρει, και που κληροδοτεί στο σήμερα τις αξίες του χθες. Πολύτιμο κομμάτι της πόλης, τόπος μνήμης όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει το διαχρονικό της πρόσωπο, το Ιστορικό Κέντρο είναι το κόσμημα της Καλαμάτας.  
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και τόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αφού πολλά παρόμοια μαγαζιά, έχουν γίνει και προσφέρουν διασκέδαση, ποτό, φαγητό και σουβλάκια ποιότητας.
Αξιοθέατα.                                                        
Το κάστρο της Καλαμάτας
Σε ένα πευκόφυτο λόφο με θέα όλη την Καλαμάτα μέχρι και τη  θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου. Το κάστρο της Καλαμάτας κτίστηκε το 1208
Το κάστρο της Καλαμάτας
από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου ο οποίος χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Κάτω από το κάστρο πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών.
ΣΗΜ. Ο φύλακας που ήταν στην είσοδο του κάστρου, δεν επέτρεψε  την είσοδο στο Κάστρο και δεν μπορέσαμε να φωτογραφίσουμε το εσωτερικό του κάστρου, παρά μόνο περιμετρικά.
Μονή Καλογραιών
Στο γυναικείο μοναστήρι Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης που κτίσθηκε τον 18ο
Ι.Μ. Καλογραιών 
αιώνα κοντά στο κάστρο, ανατολικά του Ι.Ν. της Υπαπαντής, θα βρείτε ζωντανή τη βυζαντινή παράδοση ύφανσης μεταξωτών από καθαρό ζωικό μετάξι σε αργαλειούς, μια παραδοσιακή δραστηριότητα της Καλαμάτας που υπήρξε ένα από τα πλέον σημαντικά κέντρα παραγωγής μεταξιού (Ιστορικό Κέντρο) και το οποίο ολοένα και μειώνεται.
Εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρος
Λητανεία της εικόνας της Υπαπαντής
Επιβλητικός ο μητροπολιτικός Ναός της Καλαμάτας που είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Σωτήρος Χριστού, κτισμένη το 19ο αιώνα σε βυζαντινό ρυθμό.
Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων
Βυζαντινή εκκλησία (1317), ένα μνημείο που εκπέμπει μία μαγική δύναμη λόγω της σημασίας του για την πόλη. Από εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821
Ο Βυζαντινός ναός Αγ. Αποστόλων
και τελέστηκε η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Πλατεία Όθωνος.                                           Μια πλατεία που είναι βόρεια της πλατείας 23ης Μαρτίου, και στην οποία μέχρι πριν 30 χρόνια
Πλ. Όθωνος
στεγαζόταν η αγορά της Καλαμάτας. Σήμερα έχει γίνει μια όμορφη πλατεία όπου ανάμεσα στα άλλα στα αναπαλαιωμένα νεοκλασσικά της κτήρια, στεγάζει και παραδοσιακά φαγάδικα.
 
Αρχαιολογικό Μουσείο. Το επίσης αναπαλαιωμένο νεοκλασσικό κτήριο, όπου μέχρι πριν 30 χρόνια στεγαζόταν η αγορά των αγροτών που πούλαγαν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα παράγει η Μεσσηνιακή γη. Σήμερα στεγάζει το μουσείο της πόλης. 
Και άλλο στενό γραφικό δρομάκι
Μπενάκειο Μουσείο
Δεν μένει σε σας, παρά να επισκευθείτε και να απολαύσετε τα στενά γραφικά δρομάκια του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, να κάνετε τις αγορές σας, να πιείτε το ποτό σας, ή να φάτε τα παραδοσιακά φαγητά του !!!    














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου