Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μια διαφορετική Φυσική Ομορφιά μπορεί κανείς να συναντήσει στη
Μαραθόπολη
Δυτική Μεσσηνία του Ιονίου Πελάγους, στη Δυτική Μεσσηνία της Τριφυλίας.                       Όσο και αν κάναμε την «περατζάδα» μας στην Τριφυλία δεν κατέστη δυνατόν να γυρίσουμε όλη την περιοχή σε μια ημέρα. Είναι τόσες οι φυσικές ομορφιές της περιοχής αυτής που θέλει υπομονή και επιμονή. Βέβαια συναντήσαμε πολλά άλλα αξιοθέατα στην περιοχή που θα πρέπει να αναφερθούμε σε άλλο σημείωμά μας.     Σ’ αυτό ας περιοριστούμε στις
Κυπαρισσία, ο Παραλιακός δρόμος
προς Παραλία
πραγματικά εκπληκτικές παραλίες της περιοχής αυτής.  Ξεχωρίσαμε κάποια σημεία που αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε από τη Μαραθόπολη και απλά να την προσπεράσουμε έτσι χωρίς μια κουβέντα. Επίσης μας εντυπωσίασε το νησάκι της περιοχής την Πρώτη, που εκεί μάθαμε ότι υπάρχει και ένα μοναστήρι και που αξίζει κάποιος να τ επισκεφτεί.   Ας τα δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά ξεχωριστά και τα δύο.  
ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ (Μάραθος)                                                                Η Μαραθόπολη ή Μάραθος, όπως το λένε οι ντόπιοι, στη νοτιοδυτική
Το πιο γραφικό λιμανάκι είναι
στη Μαραθόπολη 
μεριά της Μεσσηνίας, είναι ένα όμορφο και γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι. Ανήκει στο Δήμο Γαργαλιάνων. Στη Μαραθόπολη θα απολαύσετε ήρεμες διακοπές στην καρδιά των Μεσσηνιακών παραλιών, με πολλές επιλογές για κοντινές εκδρομές. Tο χωριό φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του, ενώ το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης από όλες τις γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας.
  Απέναντι ακριβώς (μόλις 1 ναυτ. μίλι) βρίσκεται το νησάκι Πρώτη, ένα από τα πιο γνωστά πειρατονήσια του Ιονίου. Σ'
Το νησάκι της Πρώτης, κατηφορίζοντας
από τους Γαργαλιάνους
αυτό σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής καθώς και ευχές για καλό κατευόδιο των πλοίων, που είναι σκαλισμένες στους βράχους.  
Στο χωριό υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μία ευχάριστη διαμονή. Ακόμη πιό ευχάριστη θα γίνει η διαμονή σας, αν κάτσετε να φάτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια της Μαραθόπολης αφού οι γεύσεις θα σας μείνουν αξέχαστες.                                                                         ΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΗ.  
 H Πρώτη είναι ένα πανέμορφο μικρό πρώην πειρατονήσι ακριβώς απέναντι από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Απέχει μόλις ένα μίλι από
Ι.Μ. Κοίμησης της Θεοτόκου
Γοργοπηγής στην Πρώτη
την ακτή και είναι άνυδρο και ακατοίκητο. Ωστόσο, είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος με ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά.
           Ονομασία : Το όνομα του νησιού αυτού, οφείλεται στον θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιό του Ποσειδώνα και έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Εκεί σώζονται τα ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο.
Ιστορία : Η νήσος Πρώτη μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη γιατί εκεί «ερήμου ούσης», το 424 π.Χ. στάθμευσε προσωρινά, λόγω τρικυμίας, ο αθηναϊκός στόλος (αθηναϊκή μοίρα) του Δημοσθένη, επανακάμπτοντας από την Ζάκυνθο και συνεχίζοντας προς την Πύλο, όπου πλησίον αυτής, στη νήσο Σφακτηρία, πολιόρκησε τους συγκεντρωμένους εκεί Σπαρτιάτες (Θουκυδίδη Δ’ 13).                           

Πρώτη
Αναφορές για αυτήν υπάρχουν και από το Στράβωνα και άλλους αρχαίους συγγραφείς. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις αποτελούσε στο παρελθόν καταφύγιο ναυτικών, πιθανόν δε ακόμα κατά διάφορες εποχές και λημέρι Πειρατών, Κουρσάρων Σαρακηνών που έκρυβαν εκεί και τους θησαυρούς τους (Μαρτίνης Δ. Θ., «Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος - Η τριφυλιακή νήσος Πρώτη», Τόμ. 13, Αρ. 13 (1934), σελ. 185 – 200).                                                                                           Στο νησί επίσης υπάρχει και ο ναός της Ευπλοίας Αρτέμιδος, που στην θέση του ανοικοδομήθηκε ναός της Παναγίας.                                    Στο νησί επίσης υπάρχει και ο ναός της Ευπλοίας Αρτέμιδος, που στην θέση του ανοικοδομήθηκε ναός της Παναγίας.                                   Στην θέση "Γραμμένο" είναι χαραγμένες περίπου 30 σκαλιστές επιγραφές
Θέση Γραμμένο πλάκες πέτρινες με ευχές.
μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των, κατά διαφόρων εποχών, ναυτιλλομένων που καταφεύγανε με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν ευπλοία κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.
   
Πειρατές : Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας αλλά και το θωρηκτό "Σπέτσες" προσορμίστηκε εκεί το 1899, για να σωθεί από την τρικυμία που μαινόταν στο Ιόνιο πέλαγος.                                     
Ι.Μ. Κοίμηση Θεοτόκου Γοργοπηγής : Μοναδική εμπειρία επίσης αποτελεί η επίσκεψη στο μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής που βρίσκεται βόρεια της παραλίας της Βουρλιάς και συγκεντρώνει πλήθος πιστών στις 15 και 23 Αυγούστου.
ΟΙ 12 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
1. ΑΪ ΛΑΓΟΥΔΗΣ : Ο Άι Λαγούδης είναι η παραλία που βρίσκεται
Αϊ Λαγούδης
ακριβώς κάτω από την  πόλη της Κυπαρισσίας , βραβευμένη με Γαλάζια σημαία, τόσο για την ποιότητα των νερών και της ακτής της, όσο και για τις υπηρεσίες οργάνωσης και ασφάλειας που προσφέρει στους  λουόμενους.
Ο Άι Λαγούδης είναι παραλία με άμμο, μήκους περίπου 600 μέτρων στην οποία σχηματίζονται και κάποιοι μικροί κολπίσκοι. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες και στο πάνω μέρος της θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια που λειτουργούν όλο το χρόνο. Στον Άι Λαγούδη υπάρχει και ναυαγοσώστης, τουαλέτες και ντους αλλά και ράμπα για πρόσβαση στη θάλασσα των ανθρώπων με αναπηρία.
Ο Άι Λαγούδης μαζεύει αρκετό κόσμο καθώς εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους της Κυπαρισσίας και οικογένειες με μικρά παιδιά, χρειάζεται όμως προσοχή καθώς τα νερά εκεί βαθαίνουν απότομα. Εκεί θα συναντήσετε και αρκετούς τουρίστες από τις ξενοδοχειακές  μονάδες της πόλης.
Η παραλία του Άι Λαγούδη είναι μια πολύ καλή λύση για κολύμπι κοντά στην πόλη
2.ΚΑΡΤΕΛΑΣ : Η παραλία Καρτελάς απέχει από την πόλη της Κυπαρισσίας  μόλις 3 χιλιόμετρα. Είναι μια πλατιά αμμουδιά μήκους ενός χιλιομέτρου. Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής
Παραλία Καρτελάς 
καθώς το beach bar και το γήπεδο beach volley προσελκύουν τη νεολαία.
Η παραλία Καρτελάς έχει ήπια οργάνωση με ξαπλώστρες και καλαμένιες ομπρέλες. Είναι ιδανική και προτιμάται και από οικογένειες καθώς τα νερά της βαθαίνουν ομαλά. Εκεί φυσά συχνά ισχυρός άνεμος, που οι ντόπιοι αποκαλούν Καρτελά, εξ ου και η ονομασία της συγκεκριμένης παραλίας που είναι εκτεθειμένη στο Ιόνιο πέλαγος. Στην παραλία Καρτελάς αν μείνετε μέχρι αργά το απόγευμα θα απολαύσετε και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που χάνεται μέσα στη θάλασσα.
Η πρόσβαση στην παραλία Καρτελάς είναι πολύ εύκολη με το αυτοκίνητο. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας τις πινακίδες από Κυπαρισσία.
3. ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ : Το Καλό Νερό που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βόρεια
Παραλία Καλό Νερό
της Κυπαρισσίας  είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό που βλέπει στο Ιόνιο Πέλαγος και διαθέτει μια τεράστια αμμώδη παραλία .  Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ, με αρκετές τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να έχουν χτιστεί εκεί, που τα προτιμούν κυρίως οικογένειες.
Στο Καλό Νερό (οι ντόπιοι το λένε και Καλόνερο) θα βρείτε ακόμα μερικές από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της περιοχής, όπως και ταβέρνες και καφέ.
Καλό Νερό, Καλύτερη παραλία !
Το Καλό Νερό αποτελεί περιοχή προστασίας  της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα, καθώς κάθε χρόνο στην παραλία του δεκάδες θαλάσσιες χελώνες σκάβουν τις φωλιές τους και γεννούν τα αυγά τους στη ζεστή άμμο.  Για αυτό και οι επισκέπτες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην παραλία, προκειμένου να μην καταστρέψουν τις φωλιές τους.
Σήμερα στο Καλό Νερό ζουν περίπου 700 κάτοικοι,
4.  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΙΝΑ. Μόλις 2 χλμ. νότια από την πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκεται η εκπληκτική παραλία Γιαννίτσαινα. Αποτελείται από άμμο και βότσαλο και έχει πεντακάθαρα νερά.                                                      5. ΣΑΝΙ : 5 χλμ βόρεια από την Κυπαρισσία βρίσκεται η υπέροχη
Παραλία Σανί
παραλία Σανί. Είναι μία εκτεταμένη παραλία, μήκους περίπου 800 μ., με ψιλή άμμο και ξαπλώστρες. Στην παραλία λειτουργεί επίσης καντίνα και εστιατόρια, με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Απολαύστε λοιπόν το μπάνιο σας και στη συνέχεια ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό φηγητό.
6. ΕΛΑΙΑ. Η παραλία Ελαία είναι η βορειότερη παραλία της Μεσσηνίας περίπου 10 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία. Βρίσκεται στα σύνορα με την Ηλεία και σε αυτήν εκβάλει ο ποταμός Νέδα ,
Παραλία Ελαία
πόλος έλξης πολλών φυσιολατρών που διασχίζουν το φαράγγι της.
Η παραλία Ελαία είναι τεράστια, με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της αφήνουν κάθε χρόνο τα αυγά του οι θαλάσσιες χελώνες με την περιοχή να εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές της Τριφυλίας . Πάνω από την παραλία και σε όλο το μήκος της εκτείνεται ένα υπέροχο πευκοδάσος που προσφέρει άφθονη σκιά  και ενδείκνυται για πεζοπορία ή ακόμα και ποδηλατάδα.
Στην παραλία Ελαία υπάρχει ένα beach bar και κάποιες ντουζιέρες, για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο χωρίο της Ελαίας  που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την παραλία.
Πραγματικά η παραλία Ελαία είναι μια πανέμορφη τοποθεσία που προσελκύει εκατοντάδες λουόμενους  που θέλουν να απολαύσουν με ησυχία το μπάνιο τους ή και να κατασκηνώσουν ελεύθερα κάτω από τις σκιές των πεύκων.                                                         
7. ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ – ΜΑΤΙ : Η Χρυσή Ακτή που είναι πολύ κοντά στη Μαραθόπολη, χαρακτηρίζεται από το έντονο χρυσαφί χρώμα της
Χρυσή Ακτή - Μάτι
αμμουδιάς της και την μεγάλη σε μήκος έκτασή της. Κάπου στα μέσα της παραλίας θα βρείτε αναψυκτήριο και γήπεδο beach volley, ενώ υπάρχει πάντα κάποιο ήσυχο σημείο για αυτούς που δε θέλουν κόσμο. Είναι τόσο όμορφη παραλία που σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Πράπει οπωσδήποτε να την επισκευθείτε και αυτήν.                                                                                     
8. ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ : Ο Λαγκούβαρδος είναι ανοιχτός κόλπος με αμμουδερή παραλία μήκους 2km , η χρυσαφένια άμμος σε συνδυασμό με το καταπράσινο φυσικό τοπίο την κατατάσσει στις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Ο Λαγκούβαρδος είναι μια μοναδική παραλία απαράμιλλου κάλους, η οποία είναι πόλος έλξης των επισκεπτών για στιγμές ηρεμίας
Λαγκούβαρδος Γαργαλιάνων
στα καταγάλανα νερά της και ειδικά για την προσφορά της στα θαλάσσια σπορ.  Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, ο Λαγκούβαρδος είναι ιδανικό μέρος για board surfing, και wind surfing. 
Ελκύει τουρίστες από όλη την Ευρώπη, που έρχονται να απολαύσουν αυτά τα δώρα της φύσης.  Μια χρυσή παραλία εκτείνεται σε μια απόσταση δύο χιλιομέτρων και βρίσκεται σε ένα χιλιόμετρο από το φημισμένο ψαροχώρι της Μαραθούπολης, όπου εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ολόφρεσκα θαλασσινά, τοπικά εδέσματα, καφέ και ποτό και μια ανεπανάληπτη θέα του νησιού «Πρώτη» με το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Ο Λαγκούβαρδος είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσσηνίας που αξίζει να την επισκεφτούμε, ξανά και ξανά…
9.  ΒΟΥΡΛΙΑ.  Στη Νήσο Πρώτη, βρίσκεται η πανέμορφη μικρή παραλία
Παραλία Βουρλιά στην Πρώτη
με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Ιδανικός προορισμός για καταδύσεις, απέχει μόλις 1 μίλι από το Μάραθο.                                                                         
10.  ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΡΩΜΟΝΕΡΙ. Η παραλία Βρωμονέρι το όναμά της δεν ακούγεται ευχάριστα που ουδεμία σχέση έχει όμως με την πραγματικότητα, έχει πεντακάθαρα νερά και μια «χρυσή» αμμουδιά. Το όνομα Βρωμονέρι,προέρχεται από τις θειούχες ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τα πετρώματα.
Η παραλία Βρωμονέρι έχει αρκετό πράσινο, ψιλή άμμο αλλά και βράχια στις άκρες της που προσφέρονται για βουτιές και εξερευνήσεις με μάσκα. Δεν είναι οργανωμένη παραλία αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους γύρω οικισμούς και τα χωριά της νότια Τριφυλίας. Την επιλέγουν και λόγω της εύκολης πρόσβασης με το αυτοκίνητο και την άνεσης σε ότι αφορά τη στάθμευση.
Η παραλία Βρωμονέρι βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα νότια των Γαργαλιάνων  και θα φτάσετε σε αυτήν μέσω της επαρχιακής οδού Φιλιατρών  – Κορυφασίου και αφού περάσετε μέσα από περιοχή με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Κοντά στην παραλία Βρωμονέρι, βρίσκεται και το χωριό του Ρωμανού , στο οποίο θα βρείτε πλήθος τουριστικών καταλυμάτων, καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων.
11. ΑΓΡΙΛΗΣ. Ο Αγρίλης είναι Παραθαλάσσιο θέρετρο με ωραία αμμουδιά
To λιμα;νάκι στον Αγρίλη
και αρκετές ταβέρνες σε μικρή απόσταση από τα Φιλιατρά. Αξίζει να δείτε το κάστρο των παραμυθιών που φιλοτέχνησε τον προηγούμενο αιώνα ο γλύπτης φουρναράκης.               
12. ΣΤΟΜΙΟ. Πλησίον των  Φιλιατρών μπορείτε να επισκεφτείτε τη γραφική παραλία του Στομίου! Πρόκειται ένα κολπίσκος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με το δασάκι, που τον
Το στόμιο
προσεγγίζει κανείς με σκαλάκια. Καταγάλανα νερά και «παγωμένα», λίγο απότομη η θάλασσα και περιβάλλον που συνεγείρει!

Καλά να περάσετε !
Το καλοκαιράκι συνεχίζεται !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου