Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ, ΝΕΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Αμπελιώνα Ορεινής Τριφυλίας
 ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ
Τελικά, ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτήν την έρευνα για τις παλιές ονομασίες των χωριών της Μεσσηνίας, έτσι για να κάνουμε μια ανάρτηση για μια εβδομάδα και το ενδιαφέρον πολλών Μεσσηνίων που είτε μένουν στη Μεσσηνία είτε αλλού, δεν μας αφήνει να σταματήσουμε αυτήν την έρευνα. Η ανταπόκριση πολλών Μεσσηνίων είναι τεράστια. Ακόμη και σήμερα συνεχίζετε να ενδιαφέρεστε για την παράδοση του Νομού μας.
Δεν θα σας απογοητεύσουμε, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε μέχρι να καταγράψουμε όλα τα χωριά της Μεσσηνίας και βρούμε και άλλες λέξεις που μιλούσαν και μιλούν ακόμη και σήμερα οι Μεσσήνιοι (οι παλαιότεροι τουλάχιστον)
Σήμερα λοιπόν θα δείτε το ε΄ μέρος της έραυνάς μας

ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΤΕΛΟΣ  ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΝΕΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ, ΝΕΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.


ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ & ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.


Λαγκάδα Μεσσηνιακής Μάνης
 1. ΑΒΡΑΜΙΟΥ =Το Αβραμιού είναι ένα χωριό στην κεντρική Μεσσηνία. Απέχει 10 χλμ. από την Μεσσήνη, 5,5 από την παραλία και 19 χλμ. από την Καλαμάτα. Χτίστηκε γύρω στο 1816 και τότε είχε 32 οικογένειες. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν χωριό της επαρχίας Κορώνης. Το 1835 το Αβραμιού έγινε κομάτι της επαρχίας Μεσσήνης και κεφαλοχώρι του Δήμου Λευκοθέας. Τον Αύγουστο του 1840 προσχώρησε στον δήμο Αριστομένους. Το 1846 το Αβραμιού καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από σεισμούς. Λίγα χρόνια μετά, το 1860 ιδρύθηκε το δημοτικό σχολείο του χωριού. 10 χρόνια μετά το Αβραμιού εγινε το κεφαλοχώρι του δήμου Αριστομένους. Σήμερα είναι χωριό του δήμου Μεσσήνης. Το δημοτικό διαμέρισμα του Αβραμιού περιλαμβάνει επίσης το Δρακονέρι, τον Αγ. Αυγουστίνο και φυσικά το ίδιο το χωριό. Μαζί με αυτά τα χωριά ο πληθυσμός του Δ.Δ. ανέρχεται σε 591 κατοίκους.
2.ΑΒΙΑ.  Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Παλιόχωρα τοποθετείται από τους ιστορικούς και από τους αρχαιολόγους η ομηρική πόλη Ιρή, την οποία ο Όμηρος αποκαλεί «ποιήεσσα», δηλαδή πολύχλοη, κατάφυτη και εύφορη (Ιλιάδα Ι:150 και Ι:292).
Ο περιηγητής Παυσανίας μας πληροφορεί ότι στους ιστορικούς χρόνους η πόλη μετονομάστηκε σε Αβία, από το όνομα της τροφού του Γλήνου, υιού του Ηρακλέους και της Διηάνειρας, η οποία κατέφυγε στην περιοχή διωκόμενη από τους Αχαιούς για να σώσει το βρέφος
3.ΑΡΙΟΧΩΡΙ = ΓΑΪΔΟΥΡΟΧΩΡΙ, ΒΛΑΧΑΤΑΓΑ
Η σημερινή ονομασία δόθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1927.
4. ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ = ΚΟΠΑΝΟΙ To Ακρογιάλι είναι παραθαλάσσιο χωριό του Καποδιστριακού Δήμου Αβίας και του νυν Δήμου Δ. Μάνης του νομού Μεσσηνίας που περιλαμβάνει τους οικισμούς Παλιόχωρα, Αρχοντικό και Ακρογιάλι.
5. ΑΛΑΓΟΝΙΑ = ΣΙΤΣΟΒΑ
Ένα από τα πανέμορφα χωριά του Ταϋγέτου. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο ?Καλαμάτας.
6.ΑΛΤΟΜΙΡΑ = Τα Αλτομιρά είναι ορεινό χωριό του Δήμου Αβίας του Νομού Μεσσηνίας. Το χειμώνα είναι ακατοίκητα ενώ το καλοκαίρι κατοικούν λίγοι κτηνοτρόφοι και κάποιοι παραθεριστές. Τα Αλτομιρά αναφέρονται για πρώτη φορά το 1618 με πληθυσμό 20 οικογένειες. Στη συνέχεια περιλαμβάνονται σχεδόν σε όλες τις απογραφές και αναφορές χωριών της Έξω Μάνης
7. ΑΝΘΟΥΣΑ = ΖΕΖΑ ή ΔΕΡΕ (παλαιότερα)Το Ζέζα είναι Αλβανική λέξη και σημαίνει μαύρος από το χρώμα του χώματος της περιοχής.
8.ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΓΓΑ Είναι η παραλία του χωριού Λογγά του τέως Δήμου Αίπειας και νύν του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης
9.ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ = ΤΣΕΡΝΙΤΣΑ ή ΤΖΕΡΝΙΤΖΑ Στα Σλάβικα σημαίνει περιοχή με πολλές μουριές, που υπήρχαν τότε στην περιοχή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. στον Ταύγετο.
10. ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ = ΣΟΥΛΙΜΑ
Το χωριό που μετονομάσθηκε το 1927, προέρχεται από τους 1600 Τσάμηδες και 200 γυναικόπαιδα που εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1600 μχ στην ορεινή Τριφυλία. Οι σημερινοί κάτοικοι ποτέ δεν δέχθηκαν τη νέα ονομασία Ανω Δώριο και το αποκαλούν ακόμα και σήμερα Σουλιμά, όπως επίσης μέχρι και σήμερα ομιλούν την Αρβανίτικη διάλεκτο.
11.ΑΓΡΙΛΗΣ = Πιθανότατα πήρε το όνομά του από τις πολλές άγριες ελιές που υπήρχαν εκεί παλαιότερα. Ήταν κατοικημένος και στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, πράγμα που γίνεται φανερό από την ανακάλυψη διαφόρων τάφων με το χαρακτηριστικό ρωμαϊκό "κονίαμα".
12.ΑΓΡΙΛΟΣ = ΑΓΡΙΛΙ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ. Ο Άγριλος ή Αγρίλι είναι ένας μικρός οικισμός του δήμου Φιλιατρών, στη δυτική ακτή του Μεσσηνίας. Εξελίσσεται σε παραθαλάσσιο θέρετρο με ωραία αμμουδιά και αρκετά εξοχικά κέντρα.
13.ΑΓΡΙΛΙΑ = ΑΪΔΙΝΙ Είναι ένα μικρό χωριό κοντά στην Ανδρούσα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης
14.ΑΛΛΩΝΙΑ = ΓΚΟΡΤΖΟΓΛΙ
Είναι χωριό της Μεσσηνίας 17 χλμ από την Καλαμάτα.
15.ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ = ΓΛΕΙΑΤΑ  Ενα μικρό χωριό που είναι κοντά στο πλατύ του σημερινου Καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας, πριν το 2010 ανήκε στον Καποδιστριακό Δήμο Αριος.
16.ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟΝ = ΧΑΣΑΜΠΑΣΑ Ανήκει στον Καποδιστριακό Δήμο Ιθώμης Στην περιοχή του Αριστοδημείου υπάρχουν τρεις τεχνικοί χωματόλοφοι. Πιστεύεται ότι ο ένας από τους τρεις είναι ο τάφος του Αριστοδήμου ο οποίος από απελπισία, τύψεις και πόνο σκότωσε την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, γιατί οι Μεσσήνιοι δεν απελευθερώθηκαν από τους Σπαρτιάτες. Υπάρχει διατηρητέο κτίσμα με εντοιχισμένα πιθάρια, πολεμίστρες, καμάρες και θόλους. Ο Ιμπραήμ στο κτίσμα αυτό το 1825 είχε στήσει το στρατηγείο του, που ήταν το κονάκι του τοπάρχη Χασάν πασά.
Το χωριό που μετονομάσθηκε το 1927, προέρχεται από τους 1600 Τσάμηδες και 200 γυναικόπαιδα που εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1600 μχ στην ορεινή Τριφυλία. Οι σημερινοί κάτοικοι ποτέ δεν δέχθηκαν τη νέα ονομασία Ανω Δώριο και το αποκαλούν ακόμα και σήμερα Σουλιμά, όπως επίσης μέχρι και σήμερα ομιλούν την Αρβανίτικη διάλεκτο.
17.ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ = ΜΠΙΣΜΠΑΡΔΙ
Η Ασπροπουλιά είναι ένα χωριό του τέως Δήμου Άριος.Βρίσκεται στον μεσσηνιακό κάμπο δίπλα στον ποταμό Άρι και περίπου 12 χιλιομέτρων απόσταση από την Καλαμάτα. Και αυτό το χωριό άλλαξε το παλιό του όνομα το 1927.
18.ΑΜΜΟΣ = ΜΠΑΛΙΑΓΑΣ Η παλιά ονομασία του χωριού αναφέρεται στις απογραφές των Ενετών κατακτητών της Πελοποwήσου, το 1689 και το 1700. Σ' αυτές αναφέρονται (στην Ιταλική γλώσσα), τα σπίτια, οι οικογένειες, οι κάτοικοι, τα γεωγραφικά όρια του χωριού και τα ζώα που διατηρούσαν οι κάτοικοι του Baliaga (όπως το γράφουν), προκειµένου οι «πολιτισµένοι» κατακτητές, να φορολογήσουν συστηµατικά και επακριβώς τους τότε κατοίκους του χωριού.
19. ΑΝΑΛΗΨΗ = ΤΖΙΤΖΩΡΗ
Η Ανάληψη είναι συνδυασμός του γαλάζιου και του πράσινου, της καυτής άμμου και της δροσερής θαλάσσιας αύρας, του ολόλαμπρου ήλιου και του καθάριου έναστρου ουρανού…
Για κάποιους ο κόσμος όλος, για άλλους, αγαπημένος τόπος προορισμού των καλοκαιρινών διακοπών τους, τόπος ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και περισυλλογής ενίοτε ή τόπος νοσταλγίας για τους ξενιτεμένους.
Για τους περισσότερους όμως είναι μια άνευ σημασίας μαύρη κουκίδα στον χάρτη. (Μέρος αποσπάσματος Ιστορικό κείμενο του αείμνηστου καθηγητή Ευστάθιου Γ. Σταθόπουλου.)
20. ΑΥΛΩΝΑ = ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ
Χωριό της Τριφυλίας 28 χλμ από την Κυπαρισσία, σε υψόμετρο 635μ. ιστορία του αρχίζει από το 1500 -1600 μ.χ. περίπου με το όνομα Καραμούσταφα. Ήταν έδρα του Τούρκου αγά Καρα-Μουσταφά, από τον οποίο πήρε το όνομα. Αρχικά με το όνομα αυτό δηλωνόταν όλη η περιοχή του τσιφλικιού του αγά από τη Λώζαινα μέχρι του Μάρκου. Αργότερα το όνομα έμεινε μόνο για το χωριό. Μετονομάστηκε το 1922.
21.ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΟ = ΑΓΟΡΕΛΙΤΣΑ
Το Αμπελόφυτο είναι ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Χώρας Τριφυλίας και το όνομά του το πήρε από τα πολλά αμπέλια όπου παραγόταν ένα υπέροχο κρασί. σήμερα δεν παράγεται η ποσότητα που παραγόταν άλλοτε.
22. ΑΜΦΙΘΕΑ = ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ Τη σημερινή ονομασία την πήρε το 1957.
23. ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ = ΓΡΙΖΙ  Παλιός οικισμός που δεν τον έχτισαν τυχαία, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κάστρα Κορώνης και Μεθώνης.
24.ΑΙΠΕΙΑ = ΦΑΡΜΙΣΙ  Χωριό που είναι πάνω στην Ε.Ο. Καλαμάτας Τσακώνας 8 χλμ από την Καλαμάτα.
25.ΑΙΘΑΙΑ  = ΝΤΕΛΙΜΕΜΙ Είναι και αυτό ένα χωριό που είναι δίπλα στα χωριά Αίπεια και Άνθεια
26.ΑΝΘΕΙΑ = ΒΕΪΖΑΓΑ  Γειτονικό χωριό της Αίπειας.
27.ΑΓΑΛΙΑΝΗ ΤΡΙΦΥΛ. =ΑΓΑΛΙΑΝΗ Το χωριό της Αγαλιανής ευρίσκεται στο βορειότερο άκρο της επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας σε υψόμετρο 404 μ.Τα παλαιότερα γραπτά στοιχεία (σωζόμενα και γνωστά - ως σήμερα τουλάχιστον-) είναι τα απογραφικά δελτία της Βενετικής Διοίκησης του έτους 1689 - οι Βενετοί το έτος αυτό υπό τη διοίκηση του προνοητή Κόρνερ, διενήργησαν μερική απογραφή της Πελοποννήσου (περισσότερες λεπτομέρειες στο κεφάλαιο για την πληθυσμιακή εξέλιξη) όπου συναντάται οικισμός με το όνομα Αγαλιανή με 29 κατοίκους.                  Η Αγαλιανή - πριν από αυτή τη χρονολογία έδρα ενός ή δύο Αγάδων; Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές.    Η πρώτη ότι ο Αγάς ήταν αδύνατος, λεπτός = λιανός άρα Αγά-λιανός = Αγαλιανή. Η δεύτερη ότι το δεύτερο συνθετικό της λέξης λιανή στα Τούρκικα σημαίνει το στέκι, το κονάκι, η εξοχική κατοικία του Αγά. Κατά άλλη άποψη κατά το 1200-1300 Μεγάλοι γαιοκτήμονες εκείνης της εποχής άφησαν το όνομά τους στα τοπωνύμια της περιοχής όπως: Γαργαλιάνοι, Αγαλλιανού, Λαγγουβάρδου, Κούντουρα, Ρωμανού, Χανδρινού κλπ.πιθανόν το χωριό να πήρε από εκεί το όνομάτου.
28. ΑΡΑΠΟΧΩΡΙ = ΛΙΝΑΡΔΕΝΑ. Είναι ένα μικρό χωριό λίγο πριν τη Λογγά του πρ. Δήμου Αίπειας και του νυν Δήμου Μεσσήνης
29. ΒΛΑΣΗ = ΒΛΑΣΑΙΪΚΑ Το όνομα το χρωστάει στο Γεροβλάση αρχηγό της μεγάλης Αρκαδικής οικογένειας, ο οποίος ίδρυσε το χωριό αφού έδειρε ένα Τούρκο που προσπάθησε να προσβάλει την αδελφή του Κατερίνα. Επρόκειτο για οικογένεια τσοπαναραίων.
30. ΒΑΛΤΑ = Η Βάλτα Τριφυλίας βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας ανάμεσα στις πόλεις των Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι σε υψόμετρο 237. Είναι δημοτικό διαμέρισμα του τέως, πλέον, δήμου Γαργαλιάνων, και νύν Τριφυλίας με πληθυσμό 284 κατοίκων.
31.ΒΑΛΥΡΑ = ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ Η Βαλύρα αποτελεί κωμόπολη της Μεσσηνίας στους πρόποδες του Ιερού όρους της Ιθώμης, όπου βρίσκεται και η έδρα του ομώνυμου καποδιστριακού Δήμου, σε μια παραγωγική κοιλάδα η οποία περιβρέχεται από τους ποταμούς Πάμισο και Μαυροζούμενα, με 1.005 κατοίκους στην απογραφή του 2001.
32.ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ = To Βλαχόπουλο είναι ένα χωριό στο κέντρο του Νομού Μεσσηνίας και έδρα του Δήμου Παπαφλέσσα. Το χωριό εκτείνεται στους πρόποδες του βουνού Μαγκλαβάς και βρίσκετε μόλις 20 km από την κοντινότερη παραλία. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 1.421 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία. Παράγουν (κυρίως) υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Επίσης καλλιεργούν αμπέλια και Κορινθιακή σταφίδα σε μικρή έκταση σήμερα, ενώ παλαιότερα η καλλιέργεια της σταφίδας ήταν η κυριότερη ασχολία.
Στο Βλαχόπουλο βρίσκεται μια από τις πρώτες Χριστιανικές εκκλησίες της Μεσσηνίας, ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού.
33.ΒΡΥΣΕΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.
Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα Βρυσών, ριζωμένο στους πρόποδες του βουνού Άη Βλάσης με το ομώνυμο ξωκλήσι στην κορυφή του. Τα σπίτια του χωριού Βρύσες είναι χτισμένα ανάμεσα σε δένδρα και αγναντεύουν τον κάμπο και τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου.
34.ΓΙΑΛΟΒΑ ΠΥΛΟΥ.Χωριό της Πύλου που βρίσκεται σε ιστορική θέση λόγω της Ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το όνομα προέρχεται από το Ελληνικό αιγιαλός - γιαλός και την Τούρκικη κατάληξη -όβα που σημαίνει ομαλός πεδιάδα, δηλαδή ομαλή ακτή.
35.ΓΛΥΚΟΡΡΥΖΙ = ΜΟΥΡΤΑΤΟΥ. Το Γλυκορρίζι βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αετού. Ο πληθυσμός του χωριού αριθμεί περί τα 60 άτομα, ενώ τους θερινούς μήνες ανέρχεται σε διπλάσιο αριθμό.Μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα, το χωριό ονομαζόταν Μουρτάτου.
Το χωριό κατοικείται αδιάκοπα από τουλάχιστον τον 17 αιώνα (βάσει Βενετικών αρχείων) ενώ κατά την προεπαναστατική περίοδο ο πληθυσμός της κοινότητας αυξήθηκε σταδιακά λόγω των πληθυσμιακών ανακατάξεων της εποχής.
36.ΔΑΦΝΗ = ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΩΡΙΟ. Η Δάφνη είναι ελληνικό χωριό, που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πεταλιδίου του Νομού Μεσσηνίας. Αριθμεί σήμερα ( 2010 )περίπου 200 κατοίκους.
Η ονομασία Δάφνη είναι σχετικά νέα και προήλθε μετά από την απόφαση των κατοίκων του χωριού να αλλάξουν το παλιό όνομά του, «Καινούργιο Χωριό», λόγω του ότι στο Νομό υπάρχει και άλλο χωριό με το ίδιο όνομα. Απέχει 9 χλμ. από το Πεταλίδι και 24 χλμ. από την Καλαμάτα, την πρωτεύουσα του Νομού.
37.ΔΕΝΔΡΑ = Τα Δενδρά είναι ορεινό χωριό του νομού Μεσσηνίας. Είναι χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Ταΰγετου σε υψόμετρο 1.160 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Πελοποννήσου. Διοικητικά ανήκουν στον δήμο Αβίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός τους είναι 54 κάτοικοι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται.
38.ΔΕΣΥΛΛΑΣ Είναι χωρίο πλησίον του Διαβολιτσίου. Το όνομά του προέρχεται από τον οπλαρχηγό Δεσύλα΄. Σήμερα το χωριό έχει 200 μόνιμους κατοίκους.
ΔΙΟΔΙΑ = ΛΟΪ Είναι ένα χωριό του σημερινού Δήμου Μεσσήνης
39.ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ = ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. Το Ελαιοχώρι βρίσκεται ανατολικά σε σχέση με την Καλαμάτα σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του δυτικού Ταϋγέτου στο "Καλάθι". Το Ελαιοχώρι, βρίσκεται στη βορεινή πλαγιά λόφου, στο μέρος που ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Καλάμαι. Ο λόφος προστάτευε την πόλη από την θέα των πειρατών από το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ από την κορυφή του φαίνεται ο Μεσσηνιακός κόλπος, απέναντι το Πεταλίδι και η Κορώνη ενώ μπροστά του απλώνεται η Μεσσηνική πεδιάδα (η "Μακαρία" όπως την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες).
40 ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ = ΓΡΕΒΙΤΣΑ Ενα χωριό χωριό του τέως Δήμου Μεθώνης, του σημερινού Πύλου - Νέστωρος.
41. ΝΕΡΑΪΔΟΒΡΥΣΗ = ΚΟΥΤΣΟΜΑΔΙ Από την Τούρκικη ανθρωπονυμία Κουτσού μέτη.
42.ΕΛΛΗΝΟΕΚΚΛΗΣΙΑ = ΣΑΜΑΡΙ
Ονομάσθηκε Σάμαρι από την Αγ. Σαμαρίνα που είναι εκεί κοντά. Η σημερινή ονομασία
πιθανόν να προήλθε από το εκκλησάκι του είναι πλησίον της κορυφής του βουνού ψωριάρη.
43. ΚΑΠΛΑΝΙ = Βρίσκεται λίγο πριν φτάσουμε στην Κορώνης και στα Τούρκικα σημαίνει τίγρις και κατ’ επέκταση πολεμικός, ανδρείος, αιμοβόρος άνδρας.
44.ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ = ΚΑΝΤΗΛΙΣΚΕΡΙ,
Βρίσκεται και ανήκει στην πρώην κοινότητα Χανδρινού Πυλίας
45. ΚΑΜΠΟΣ ΑΒΙΑΣ = Μανιάτικη Κωμόπολη που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εκεί ήταν χτισμένη η Ομηρική πόλη Ενόπη. Την Ενόπη διαδέχθηκε η Γερήνια που ήταν μέλος στο «κοινό των ΕλευθεροΛακώνων.
46.ΚΑΖΑΡΜΑ = ΝΤΟΥΒΡΕΪΚΑ
Το χωριό αυτό είναι στο δρόμο που μάμε για την Πύλο. Είναι η διασταύρωση που πηγαίνοντας δεξιά μα οδηγεί στα χωριά Χαντζή, Βλαχόπουλο κλπ Ενώ αριστερά μας οδηγεί στη φυσική ομορφιά της Μεσσηνίας το Πολυλήμνιο.Η ονομασία προέρχεται απο παλαιό Βενετικό κάστρο. Στη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί έκαψαν όλα τα σπίτια και οι κάτοικοι μετακόμισαν στην σημερινή θέση του οικισμού
47.ΚΑΛΟΒΡΥΣΗ = ΒΟΥΡΝΑΖΙ Είναι ένα χωριό πλησίον του Αριστοδημείου
48. ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ = ΜΠΙΛΙΟΒΑ
Είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης πλησίον του Κάμπου
49.ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ = ΟΥΣΜΑΝΑΓΑ. Το χωριό αυτό βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας, πλησίον των χωριών Πλάτανος, Ίκλαινα κλπ
50.ΛΑΜΠΑΙΝΑ = ΛΕΖΙ Η Λάμπαινα είναι χωριό του τέως Δήμου Ιθώμης και νυν Μεσσήνης. Απέχει 21 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 10 χιλιόμετρα από την αρχαία Μεσσήνη. Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Λέζι. Μετονομάστηκε σε Λάμπαινα στις 2 /6/ 1921.
51.ΜΑΓΟΥΛΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ Παραμένει η ίδια ονομασία. Η Μαγούλα, είναι σλαβική λέξη άλλα η ετυμολογία της ανάγεται στην λατινική γλώσσα (magules-μάγουλο, μικρός λοφίσκος).
52. ΝΕΡΑΤΖΙΑ = ΠΑΣΑΛΙΝΑ. Έίναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται μεταξύ Αγ. Ανδρέα και Λογγά
53. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ = ΞΕΡΟΚΑΣΙ
Το χωριό αυτό βρίσκεται κοντά στο Τρίκορφο. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε μάλλον από το
Παλιό κάστρο (Σαφλαούρο) που είναι στο βουνό πάνω από το χωριό.
54.ΠΛΑΤΥ = ΜΠΑΣΤΑ. Χωριό του τ. Δήμου Άριος πλησίον των χωριών Αριοχώρι, Αρις, Ασπροπουλιά Πήδημα κλπ
55.ΠΟΛΥΘΕΑ =ΜΑΛΙΚΙ.Κατά την απογραφή του1911 είχε 212 κατοίκους.
Από τον Αετό απείχε 20΄ λεπτά με τα πόδια και είχε ιερέα τον Παπά Κυριάκο Κατσόρο.
Αλλες Οικογένειες ήταν του Κότσιαρη που είχαν Οινοπωλείο.

56.ΠΡΟΣΗΛΙΟ = ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ Είναι ένα Μανιατοχώρι που είναι το τελευταίο χωριό πριν φτάσουμε στην Καρδαμύλη. Είναι κάτω από το χωριό Τσέρια.
57. ΠΥΡΓΑΚΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. Χωριό πλησίον των Γαργαλιάνων. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν βοσκοί και ήλθαν από τα χωριά Πυργάκι και Νεμνίτσα Βυτίνας.
Σύμφωνα με σχόλιο επισκέπτη της ιστοσελίδας μας, το χωριό ποτέ δεν λεγόταν ΠΥΡΓΑΚΙ, αφού σύμφωνα με απογραφή των Ενετών το 1684 αναφερόταν ως ΠΥΡΓΟΣ. Το ΠΥΡΓΑΚΙ έγινε μεταπολεμικά για να διακρίνεται από τον Πύργο της Ηλείας. Όσο για την καταγωγή των κατοίκων όντως είναι από την Αρκαδία αλλά όχι από τα χωριά που αναφέρονται.
Ευχαριστούμε το φίλο επισκέπτη μας για τη συμβολή του.
58.ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟ = ΒΑΡΟΥΣΙΑ
Είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης ανήκει στον τ. Δήμο Αβίας, και βρίσκεται πλησίον της έδρας του Δήμου τον Κάμπο. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Δ. Μάνης.
59.ΣΤΟΥΠΑ = Η Στούπα είναι ένα νεόδμητο χωριουδάκι, που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα φημισμένο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή της Στούπας σφύζει από κόσμο και ζωντάνια. Οι πρώτοι κάτοικοι της Στούπας προέρχονταν από το Λεύκτρο, ένα μικρό χωριό, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Στη Στούπα έζησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς. Δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς στο Νέο Προάστιο, όπου και γνωρίστηκαν. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας το μοναδικό αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
60.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ = ΚΟΥΡΤΣΑΟΥΣΙ Είναι χωριό που άπέχει 7 χλμ από την Καλαμάτα. Σήμερα είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας. Δεν έχει διευκρινησθεί ακόμη από που προέρχεται και το όνομα Σπερχογεία και το όνομα Κουρτσαούσι.
ΤΣΟΥΚΑΛΕΪΚΑ = ΣΚΑΛΟΡΙΖΑ. Είναι ένα χωριό που βρίσκεται πάνω στην Ε.Ο Καλαμάτας - Τσακώνας,
61.ΧΩΡΑ = ΛΙΓΟΥΔΙΣΤΑ. Είναι η έδρα του τέως Δήμου Νέστορος. Στη χώραβρίσκεται και το Ανάκτορο του Νέστορα όπως και το αρχαιολογικό Μουσείο.
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
62.ΑΓ.ΝΙΚΩΝΑΣ = ΠΟΛΙΑΝΑ
63.ΑΝΔΑΝΙΑ = ΣΑΝΔΑΝΙ
64.ΑΡΙΣ = ΑΣΛΑΝΑΓΑ
65.ΑΣΙΝΗ ΚΟΡΩΝΗΣ = ΤΖΑΦΕΡΟΓΛΙ
66.ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ = ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑ
67.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ = ΜΙΝΑΓΙΑ
68.ΑΡΣΙΝΟΗ = ΣΙMΙΖΑ
69.ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ = ΧΑΪΚΑΛΙ
70. ΓΛΥΦΑΔΑ ΠΥΛΙΑΣ = ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
71.ΔΑΣΟΧΩΡΙ = ΛΥΚΟΥΡΕΣΙ
72.ΔΡΑΚΟΝΕΡΙ = ΙΣΜΑΗΛ
73.ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ = ΒΙΔΙΣΟΒΑ (Αλλαγή ονόματος από το 1930)
74.ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΟΡΩΝΗΣ = ΓΑΛΛΕΪΚΑ
75.ΕΞΟΧΙΚΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ =ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ
76.ΕΥΑ = ΝΑΖΗΡΙ
77.ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ = ΣΓΡΑΠΑ
78.ΚΑΤΩ ΚΑΡΒΕΛΙ = ΧΑΝΑΚΙΑ
79.ΚΑΡΒΕΛΙ = ΚΟΥΤΣΑΒΑ ΚΑΡΒΕΛΙ
80.ΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ ΜΑΝΗΣ = ΑΡΑΧΩΒΑ
81.ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ = ΧΑΛΒΑΤΣΟ
82.ΚΥΒΕΛΕΙΑ ΜΗΛΕΑΣ = ΓΑΡΜΠΕΛΙΑ
83.ΚΟΚΛΑ = ΒΗΔΥΣΟΒΑ
84.ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ = ΖΑΓΟΡΑΙΝΑ ή ΤΑΓΑΡΑΙΝΑ
85.ΚΑΡΝΑΣΙ = ΤΣΟΡΩΤΑ
86.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ = ΑΡΚΑΔΙΆ
87.ΚΑΤΩ ΜΕΛΠΕΙΑ = (Γαλαζιον-Γαράτζα-Μπογάζι-Μέλπεια)
88.ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ = ΚΑΡΑΚΑΣΕΛΙ ή ΚΑΡΑΚΑΒΕΛΙ
89.ΚΕΝΤΡΙΚΟ = ΚΟΥΡΤΑΓΑ
90.ΚΑΛΛΙΘΕΑ = ΜΕΜΕΡΙΖ
91.ΚΑΛΛΙΡΟΗ = ΜΠΟΥΓΑ
92.ΚΥΝΗΓΟΣ = ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
93.ΚΑΛΑΜΑΚΙ = ΤΟΥΡΚΟΒΡΥΣΗ
94.ΛΑΔΑ = ΚΟΥΤΣΑΒΑ ΛΑΔΑ
95.ΛΕΥΚΟΧΩΡΑ = ΧΑΣΤΕΜΙ
96.ΜΑΘΙΑ = ΔΡΑΓΚΑ
97.ΜΑΛΘΗ = ΜΠΟΝΤΙΑ
98.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ = ΣΚΑΡΜΙΓΚΑ
99.ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ =ΑΝΩ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ή ΑΝΩ ΧΩΡΑ
100.ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ = ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ ή ΜΥΛΟΙ
101.ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ = ΒΕΛΗ
102.ΜΥΡΣΙΝΟΧΩΡΙ = ΠΙΣΠΙΣΙΑ
103.ΝΕΔΟΥΣΑ =ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΒΑ
104.ΟΙΧΑΛΙΑ = ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ & ΤΟΣΚΕΣΙ
105.ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ = ΚΟΝΤΟΓΟΝΙ
106.ΠΙΛΑΛΙΣΤΡΑ = ΚΟΥΡΤΑΛΙ
107.ΠΑΛ. ΛΟΥΤΡΟ = ΛΙΚΟΝΤΟΥΖΙ
108.ΠΕΥΚΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ = ΜΠΑΛΑ
109.ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ = ΠΟΔΟΓΟΡΑ
110.ΠΕΤΡΙΤΣΙ = ΑΡΝΑΟΥΤΑΛΙ
111.ΠΗΓΕΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ = ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΒΑ
112.ΠΗΔΑΣΟΣ = ΧΟΝΖΟΓΛΙ ή Αβαρινίτσα
113.ΠΛΑΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ = ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ
114.ΠΟΛΥΛΟΦΟΣ = ΔΑΡΑΚΛΗ
115.ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ = ΚΑΛΙΣΚΗΡΙ
116.ΠΤΕΡΗ = ΣΚΛΑΒΑΙΪΚΑ
117.ΡΕΜΑΤΙΑ = ΛΟΥΜΙ
118.ΡΙΖΟΧΩΡΙ = ΜΠΡΕΧΤΙ
119.ΣΤΕΝΗΚΛΑΡΟΣ = ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ
120.ΣΙΤΟΧΩΡΙ ΤΡΙΦΥΛ. = ΠΙΤΣΑ
121.ΣΤΕΝΩΣΙΑ = ΛΕΖΑΓΑ
122.ΤΡΙΚΟΡΦΟ = ΠΕΝΤΙΑΣ
123.ΤΡΙΚΗ = ΤΟΣΚΕΣΙ
124.ΤΡΙΟΔΟΣ = ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ
125.ΥΑΜΕΙΑ (Πυλίας) = ΤΖΑΪΖΙ
126.ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ = ΤΑΒΕΡΝΑ
127.ΦΙΛΙΑ = ΔΟΓΑΤΖΗΔΕΣ
128.ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ = ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΦΑΡΟΣ
129.ΦΑΛΑΝΘΗ = ΠΑΝΙΑΡΗ
130.ΦΟΙΝΙΚΗ ΜΕΘΩΝΗΣ = ΑΓΑΤΖΙΚΙ
131.ΦΟΙΝΙΚΗ ΜΕΘΩΝΗΣ = ΑΓΑΤΖΙΚΙ
132.ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ = ΒΛΑΚΑ (Μετονομασία το 1907)
133.ΧΑΡΑΥΓΗ (Μάνης) = ΤΡΙΚΟΤΣΟΒΑ
134.ΧΡΥΣΟΚΕΛΑΡΙΑ = ΣΑΡΑΤΖΑΣ


ΙΔΙΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Αυτό που έκανε εντύπωση, ήταν η συμμετοχή σας στην άλλη έρευνα που κάναμε όσον αφορά τους ιδιοματισμούς και τις λάξεις που μιλούσαν και μιλούν ακόμη και σήμερα οι Μεσσήνιοι, είτε αυτών που μένουν στη Μεσσηνία, είτε όσων έχουν φύγει απ' αυτήν.
Αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής  ιστορίας είναι και οι ιδιωματισμοί της γλώσσας, που χρωμάτιζαν την ομιλία των κατοίκων της Μεσσηνίας και την έκαναν πιο χυμώδη, πιο εκφραστική και πιο αυθόρμητη, και που θ’ αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο μερικές λέξεις από αυτές.  Όπως και να έχει όμως η γλώσσα αυτή είναι η γλώσσα όλων των Μεσσηνίων, όπου και να βρίσκονται.
Τέλος, εντύπωση μας κάνουν οι πολλές επισκέψεις στο blog των απόδημων Μεσσηνίων κυρίως από τις ΗΠΑ


Ας δούμε και τις καταγραφές των νέων λέξεων που μας έστειλαν φίλοι επισκέπτες του blog
Α.12.απόκανα = παρακουράστηκα,  13.απίδι= αχλάδι, 14.αποσταίνω= κουράζομαι,

1.Αγκωνή =άκρη καρβελιού φρατζόλας, 2.αγροικάω = ακούω, 3.αδειάζω= ευκαιρώ,
4.ακουμπέτι= παρά ταύτα, 5.ακώ = ακούω, 6.αλάργα= μακριά,
7.αλλαξιά= σύνολο ένδυσης,
8. ανακλανιέμαι = τεντονωμαι, 9.αμπολάω= αφήνω, 10. ασκί = τουλούμι,                          
11.απαυτώνω και μαρκαλίζω = κάνω έρωτα με οποιαδήποτε γυναίκα,  
12.αποσπερού= απόψε το βράδυ, 13.απόπατος = τουαλέτα, 14.άραχνος = κακομοίρης,
15.αραούζης = ασουλούπωτος, 16.αρούκατος= άτσαλος,                                                                 
17. αυτούνο αυτού = αυτό εκεί,  18. αψίω = τρώω χωρίς ψωμί,
Β.
19.βατεύω = κάνω sex με παρθένα, 20.βίκα = στάμνα,                                                                   21.βαβίζω = γαυγίζω ή φωνάζω, 22. βουή = συμφορά,
Γ
23.γράνα = χαντάκι, 24.γουρνοπούλα, = γουρουνόπουλα,                                                                    28.γλυφοσαγανάς = αυτός που γλείφει ή σκουπίζει με το ψωμί το πιάτο.
Δ.
29.δώθενε = από εδώ,
Ε.
30.ευτού = εκεί, 31. εφτούνο = αυτό, 32.έντο = νάτο,
Κ.
33.κατσούλα = γάτα, 34. καρκατζέλες = κοπριά κατσίκας, 35.καταπίτης ή καταπιώνα= οισοφάγος, 36.κενώνω = σερβίρω- αδειάζω, 37.κειώνω = τελειώνω, συμπληρώνω, 38.κείθενε = από ‘κει, 39.κιούπι=πήλινο,λαγήνι, 40.κιβούρι = μνήμα, 41.κουτσούνα= κούκλα, .42.κόφα = μεγάλο καλάθι,
43.κούκλα = καλαμπόκι, 44.κοφίνι=καλάθι, 45. κολιάνιτσα = ευκοίλια,
46.κουτρούλι= σωρός από χώμα και αυλάκι για ντομάτες, 47.κούμπλα = βρύση,
48.κουργιαλοί = αυλάκι για φύτεμα ντομάτας, 49.κατσούλα = γάτα,
50.καρκατζέλες = κοπριά κατσίκας, 51.κατακεφαλιά =καρπαζιά,                                                   52.καμώνομαι = σωπαίνω, 53.καμώνομαι = σωπαίνω, 54.κοτσώνομαι = καμαρώνω,                 55.κουνενές = μωρό,
56.κατσόνι = ξύλινο εργαλείο τραβήγματος κλαριού δέντρου,                                                              57.καριόλα = 2πλό σιδερένιο κρεβάτι, 58.κοπελάτος = υπηρέτης,                                         59.κόρυζα = αρρώστια πτηνών,
Λ.
60.λουμώνω=λουφάζω, 61.λακάω=τρέχω,
62.λάπατα ή λάπαθα = μακρόστενα πλατιά χόρτα, 63.λαχίδια = σκαλωτά χωράφια
64. λόπια = φασόλια, 65.λάκο = αργαλιός, 66.λεβέτι = μεγάλο καζάνι.                                    67.λούζα = πουρνάρι,

Μ
68.μαθές = λοιπόν, 69.μάπα= λάχανο, 70.ματσούκι=κοντόχοντρο ραβδί,
71.μαπίζω = σφουγκαρίζω, 72.μούργα=χοντρό λάδι, 73.μπάκακας=βάτραχος, 
74.μπατανία= κουβέρτα, 75.μπουζία = γουρούνια, 76.μπουγέλος = κουβάς,
77.μπροστέλα = ποδιά, 78. μαζόχτη = μαζεύτηκε- έφτασε, 79.μπουσουρντάνο = ντενεκές,
80.Μου βγήκε η λασά = μου βγήκε η γλώσσα,
81.μασιά = σιδερένιο όργανο που ανακατεύουν τα κάρβουνα.
Ν.
82.ναχρικά = κατσαρολικά, 83. νταβάς = χάλκινο ταψί με καπάκι,
84. νάκα = φορητή κούνια μωρών που έβαζαν στην πλάτη τους οι αγρότισες.

Ξ.
85.ξεκορφαρίζω = ο ψηλός που ξεχωρίζει, 86.ξεκωλώνω = ξεριζώνω,                                               87.ξελέμιασμα = σφάξιμο κόκορα, 88.ξυλοκέρατα = χαρούπια
89.ξεσαγωνιάστηκα = αδυνάτισα πολύ,
Π.
90.πετσί λουρί = χέσιμο, 91. πιλαλάω = τρέχω, 92.πιλάλα = τρέξιμο,
93.πέσε μου = πες μου, 94.πούντος = το μεγάλο δάχτυλο του χεριού,
95.πούργι = μεγάλο και φαρδύ καλάθι φρούτων, 96.παλιόπραμα = παλιάνθρωπος,

Σ.
97.σαγάνι = πιάτο, 98.σαρώνω = σκουπίζω, 99.σακάτου = εκεί κάτω,
100.σγούφτω=σκύβω, 101.σαπάνου = εκεί επάνω, 102.σκαρίζω = βγαίνω,
103.σαπέρα = πήγαινε πέρα, 104.σκαπέτησα = έφτασα ή έφυγα,
105.σαρωματίνα = χορτάρινη σκούπα, 106.σκιάχτηκα = τρόμαξα,
107.σουβή=συμφορά, 108.σκορδοστούμπι = γουδί, 109.σκουράντζος= ρέγγα,                              110.σκούζω = φωνάζω, 111.σούδα = στενό δρομάκι, 112.σουράω= σφυρίζω,
113.σταθιμός= σταθμός, 114.στάσεις = βραγιές που φυτεύουν πχ σκόρδα,
115.σπερνά = κόλυβα, 116.συφουλιάζομαι = σκεπάζομαι,                                                                  117.σβώλος = μικροκαμβμένος, 118.σκούρκος =χρυσόμυγα.
119.σιγουρεύω = κρύβω, 120. σεργούνι = η ξεφτύλα,
Τ.
121.τάσι ή τασάκι= σταχτοδοχείο, 122.τανιέμαι = σφίγκομαι,
123.ταχειά = αύριο, 124.τέτζερης = κατσαρόλα,125.τέντα = ανοιχτά, διάπλατα,
126.τι λογό = τι είδος, 127.τηράου=βλέπω, 128.τουρλώνω = φουσκώνω,
129.τράβα=καδρόνι στέγης, 130.τσαφάρι = κνήμη του ποδιού,
131.τσιγαρολάχανα = μυρωδικά χόρτα, 132.τσότρα=δοχείο κρασιού,
133.τσεμπερέκι ή ζεμπερέκι= πόμολο ή σύρτης πόρτας,         
134.τσουμπλέκια= κουζινικά είδη, 135.τσουράπι= κάλτσα,
136.τσιγκλάω = προτρέπω, 137.Tσεμπέρι ή τσεμπέρα = Γυναικείο μαντήλι.
Φ 
138.φακλάνα= κακόφημη γυναίκα (πουτάνα).
Χ.
139.Χαρανί = καζάνι, 140. χαντρολέμι = κολιέ, 141.χαλαστάρι =πέτρα
142.χαβάνι = σιδερένιο γουδί.
Ψ.
143.ψες = χθές.

Διορθώσαμε τις λανθασμένες καταγραφές και αφού ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες λέξεις, εφ' όσον βρούμε και άλλα λαογραφικά στοιχεία, θα συνεχίσουμε την έρευνά μας.
εσείς συνεχίστε να μας προτείνετε και τα χωριά και τις λέξεις.
Σας ευχαριστούμε.








11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13.2.11

    112.ΠΟΛΥΘΕΑ ΜΑΛΙΚΙ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1911 ΕΙΧΕ212 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΒ ΑΕΤΟ ΑΠΕΙΧΕ 20΄ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΣΙ ΕΙΧΕ ΙΕΡΕΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΤΣΩΡΟ.ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΚΟΤΣΙΑΡΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13.2.11

    ΑΝΔΡΙΑΝΗ-ΡΕΜΟΥΣΤΑΦΑΣ------ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΝ,ΑΓΑΛΙΑΝΗ,ΑΪΣΕΡΗ,ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ,ΒΑΝΑΔΑ,ΚΑΚΑΒΑ,ΒΛΑΣΑΔΑ,ΚΑΛΛΙΣΤΑΙΝΑ,ΚΑΛΟΜΕΡΟ,ΚΑΜΑΡΙ,ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ,ΚΑΥΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ,ΚΟΠΑΝΙΤΣΑ ΜΟΥΡΤΑΤΟΥ ΜΠΟΘΖΙ,ΠΙΤΣΑ,ΠΛΑΤΑΝΙΑ,ΠΙΠΕΣΙ,ΣΚΛΑΒΕΙΚΑ-ΠΤΕΡΗ,ΤΡΟΥΚΑΚΙ ΤΣΑΜΠΟΘΛΙΔΙ,ΦΟΝΙΣΣΑ.ΑΠΟΓΡΑΦΗ 1911
    ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13.2.11

    ΤΣΕΜΠΕΡΙ=ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΣΕΜΠΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13.2.11

    ΤΣΟΥΚΑΛΕΙΚΑ η ΣΚΑΛΟΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27.2.11

    ΜΑΡΑΚΑΡΠΙΚ είπε...
    ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΕ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ.ΣΣΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΛΙΚΙ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΑΛΕΙΚΑ.ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΣΙΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΥΛΙΚΟ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ.ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ -ΜΑΡΑΚΑΡΠΙΚ.-ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΩΣΕ ΜΟΥ MAIL.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΡΑΚΑΡΠΙΚ. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ. ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΣΤΟ e-mail: agsaouti@gmail.com
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το Μοναστήρι τεως Βαριμπόπι τέως Αριά δεν το αναφέρατε.Το συγκεκριμένο χωριό πρίν το πόλεμο ήταν κεφαλοχώρι με Σχολαρχείο καί Δημαρχείο.
    Είναι τόπος καταγωγής Του Ρήγα και της Κώνστα.

    ευχαριστώ Σωτήρης Καλαντζόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21.4.11

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26.10.11

    Η ονομασία Μουζούστα μήπως ξέρετε σε ποιό χωριό ανήκε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή προσπάθεια!!

    Αρβάλα= φασαρία, θόρυβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3.12.13

    Δεν αναφερετε την κορωνη,το Χαρακοποιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή