Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Από την Τετάρτη που μας πέρασε μέχρι και το Σάββατο η πόλη της
H χορωδία του Λυκείου
Ελληνίδων Καλαμάτας
Καλαμάτας έζησε αξεπέραστες στιγμές, μουσικής, τραγουδιού, χρωμάτων, παραδοσιακών φορεσιών, χαράς, διαφορετικών πολιτισμών από χώρες όλων των ηπείρων της γης.                            

Η Καλαμάτα έζησε απίστευτες ημέρες που περιελάμβαναν παρέλαση όλων αυτών των χωρών, Τι Ασιατικές χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, τι Αμερικανικές και ΛατινοΑμερικανικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία, όλες οι χώρες ξεκίνησαν αυτές τις
Ομάδα από χορωδούς Λυκείου
Ελληνίδων με Κινεζάκια.
εκδηλώσεις με παρέλαση των αντιπροσωπειών τους και συνέχισαν με το διαγωνιστικό μέρος των εκδηλώσεων στο μεγαλοπρεπές μέγαρο χορού της Καλαμάτας, καθώς επίσης και σε άλλους χώρους, όπως το ΔΗΠΕΘΕΚ
  κ.α.  
 Ήταν συγκλονιστικές οι στιγμές που έζησαν οι θεατές και στο μέγαρο χορού, αλλά και στους
Πανοραμική στην Τέντα
άλλους χώρους, όπως και στην τέντα, όπου έγινε και η τελετή λήξης,
Video από το  Θρακιώτικο Μαργούδι
όλης αυτής της ωραίας εκδήλωσης η οποία θα επαναλαμβάνεται στην

Καλαμάτα κάθε δύο χρόνια. Όπως ήδη ανήγγειλαν  οι οργανωτές
Η χορωδία του ΛΕΚ εν δράσει
του Φεστιβάλ, το 2016 θα οργανωθεί και φιλοξενηθεί από μια πόλη της Ρωσίας και το 2017 θα διεξαχθεί και πάλι στην Καλαμάτα.

Οι χορωδίες διαγωνίστηκαν σε διάφορες θεματικές ενότητες, υπήρχαν χορωδίες όπως επίσης στο κλασσικό τραγούδι ή στο παραδοσιακό καθώς και άλλα είδη τραγουδιού.
Πολύχρωμη αντιπροσωπεία της Κίνας

Μια σημαντική παρουσία στο παραδοσιακό τραγούδι ήταν και η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας με επικεφαλής  το  δάσκαλο της,  Βαγγέλη Κώτσου, που διαγωνίσθηκε με 4 τραγούδια της παράδοσης.  
Πέρα από το διαγωνιστικό μέρος της Πέμπτης, το γκαλά της
Η χορωδία της Εσθονίας
Παρασκευής, η βραδιά του Σαββάτου ήταν η πιο εκδηλωτική βραδιά, αφού στην Τέντα που έγινε η τελετή της λήξης της εκδήλωσης, όλες οι χορωδίες που πήραν μέρος, είχαν συγκεντρωθεί και η Τέντα ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει τους θεατές που την πλημμύρισαν
Οι βραβρευμένες Κινεζούλες
παραβρέθηκαν  πάνω από 1200 περίπου χορωδούς, οι οποίοι έδωσαν μια ιδιαίτερη νότα αφού οι ζητωκραυγές τους, τα τραγούδια τους και τη χαρά τους όταν άκουγαν τη βράβευση της χορωδίας τους.
Σειόταν όλη η Τέντα από τις φωνές τους, τα τραγούδια τους, να χτυπούν κάτω τα πόδια τους, υπήρξαν και
Η βράβευση του ΛΕΚ με το Β.Κώτσου
και την Α. Μαύρου να παραλαμβάνουν
το βραβείο
παιδιά που έκαναν τούμπες στον αέρα και πολλές άλλες εκδηλώσεις από τη χαρά τους.
Αυτοί βέβαια που πρωταγωνίστησαν με συνεχείς εκδηλώσεις, χαράς, χορού, τραγουδιών και οι οποίοι δεν σταμάτησαν καθόλου ήταν οι Βραζιλιάνοι ! Έκπληξη σε εκδηλώσεις ήταν οι χορωδοί της Κίνας που
Η χοροδία του ΛΕΚ στην Τέντα
με διαφορετικές εκδηλώσεις και τα αρκετά βραβεία που πήραν.
                
Η εκδήλωση εκτός από αυτό, είχε και τα τραγούδια σε επανάληψη των τραγουδιών των νικητών κάθε ενότητας, αλλά και των τραγουδιών του «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσε με την ιδιαίτερη φωνή του, ο Μεσσήνιος τραγουδιστής Θωμόπουλος. 
Ήταν μια συγκλονιστική ερμηνεία που πραγματικά ξεσήκωσε όλους τους χορωδούς Έλληνες και ξένους, όπως επίσης και όλους
Ο Βαγγέλης Κώτσου (Κέντρο) με δύο χορωδούς του.
τους θεατές που είχαν πλημμυρίσει την τέντα. Μια άλλη συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν και οι 1.200 και πλέον χορωδοί Έλληνες και ξένοι, τραγούδησαν και άλλα τραγούδια από το «Άξιον Εστί» του Νομπελίτα Οδυσσέα Ελύτη, που μελοποίησε η μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Η στιγμή αυτή ήταν ότι καλύτερο χρειαζόταν η χθεσινή βραδιά φιλίας, μουσικής, χορού κλπ  που έκλεισαν αυτό το υπέροχο 4ήμερο από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών.
Ένα τελευταίο που πρέπει να αναφερθεί και στο οποίο συμφωνούν
Λίγο πριν διαγωνισθούν, τραγουδίστριες του
ΛΕΚ ποζάρουν, 
όλοι όσοι παρευρέθησαν την Πέμπτη το βράδυ
 στο μέγαρο χορού,  ήταν το Θρακιώτικο τραγούδι «Μαργούδι» που ερμήνευσε συγκλονιστικά η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων της Καλαμάτας η οποία είναι άξια συγχαρητηρίων, το οποίο ξεσήκωσε και ενθουσίασε όλο το κοινό που παρευρισκόταν εκεί. Επίσης  τα ίδια συγχαρητήρια αξίζουν και στην φανταστική ορχήστρα που πλαισίωσε τη χορωδία και «τα έδωσε όλα» ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ! 
Τέτοιες εκδηλώσεις πολιτισμού, όχι μόνο χρειάζονται στην Καλαμάτα, αλλά αυτές πρέπει να πληθύνουν, αφού όπως απεδείχθη ότι ο λαός της Καλαμάτας τα θέλει και τέτοιες δύσκολες εποχές είναι απαραίτητα.   






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου