ΦΑΓΗΤΟ


 

     Πάμε
                     Στα λαδάδικα
    Καθημερινά παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά
   Ανοιχτά από τις 11.00 πμ έως 24.00 τα
   μεσάνυχτα
    Ναυαρίνου 27 Παραλία Καλαμάτας.
   Κιν. 699 489 7458 & 694 678 5004
    F.B στα λαδάδικα



             SAOUTIS  ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ               
                          44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ   ΥΓΕΙΑΣ.   Νοσοκομειακή,  Εξωνοσοκομιακή Περίθαλψη και
Φάρμακα σε γιατρούς της επιθυμίας σας.                                                           
                                                                                                                                                      Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ  στα    2721 300 351, ή  6977 172 942.                            
ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com    
   
                                    OΥΡΑ ΜΟΣΧΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ                                                            
 
Ένα φαγητό ασυνήθιστο, διότι η ουρά δεν υπάρχει στα κρεοπωλεία, αφού ο κόσμος δεν ξέρει πόσο νόστιμο κρέας και τι εκπληκτικής νοστιμιάς βγάζει αυτό το φαγητό.                       
Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει, είναι ευκαιρία να παραγγείλετε στον κρεοπώλη σας μια ουρά και όταν τη φάτε, είναι σίγουρο ότι θα ξανά φάτε ! 
ΥΛΙΚΑ : 1 ουρά μόσχου κομμένη από το χασάπη σας σε κομμάτια, 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1-2 σκελίδες σκόρδου επίσης ψιλοκομμένες, 
1 φλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,                                                                              
4-5 κόκκους μπαχάρι,  μακαρόνια χοντρά Νο 5
2 ξυλάκι κανέλλας, 1 φύλο δάφνης,
1 ποτήρι κόκκινο κρασί,
½ πορτοκάλι κομμένο, μπούκοβο (προαιρετικά όσοι θέλουν),                                     
1 φλ. πολτό ντομάτας, 1 κ.σ. πελτέ αραιωμένο, ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα (κονκασέ),     ξερή τριμμένη μυζήθρα,                                                                                                 
αλάτι και πιπέρι,

                                             TA AIPETIKA
                                                http://taairetika.blogspot.com
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις βλέπεται αλλού,       
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, σχεδόν άλλοι 1.200  επισκέπτες μας ημερησίως.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Παίρνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο Καλαμάτας και το αφήνουμε να κάψει. Τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια της ουράς, πρώτα τα μεγάλα της βάσης της ουράς και μετά τα μικρότερα, ώστε να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας.                                                                                                                 
Τα αφήνουμε να σοταρισθούν για 10 λεπτά και τα ανακατεύουμε να σοταρισθούν και από όλες τις μεριές, μέχρι να πάρει χρώμα. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα ξυλάκια κανέλλα, τη δάφνη, το κρασί, τα δύο κομμάτια του πορτοκαλιού τα οποία πιέζουμε με την κουτάλα ελαφρά να βγάλει λίγο από το χυμό του και το μπούκοβο.
Περιμένουμε λίγο για να εξατμιστεί το οινόπνευμα του κρασιού και μετά ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, το κονκασέ, τον πελτέ και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, ρίχνουμε το πιπέρι, ενώ το αλάτι θα το ρίξουμε ½ ώρα πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο του φαγητού.                                               
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να βράζει σε χαμηλή φωτιά για 2 – 2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.      
Εντωμεταξύ βάζουμε να βράσουν και τα μακαρόνια.       
Όταν βράσει το κρέας, σερβίρουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, τοποθετούμε το κρέας με τη σάλτσα επάνω και τρίβουμε τη μυζήθρα από πάνω και το φαγητό μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.

Καλή σας Απόλαυση                                                                                                 



                SAOUTIS  ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ               
                                 44 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφάλιση   ΥΓΕΙΑΣ.   Νοσοκομειακή,  Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη και
Φάρμακα. Σε γιατρούς της επιθυμίας σας.  
Ασφαλίσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,  ποιοτικές,  υπεύθυνες  με  τα  χαμηλότερα  Ασφάλιστρα
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ  στα    2721 300 35 21, ή  6977 172 942.                          
ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com 
   

                                                                                                                     23/9/2017


                                                      -----////-----







ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ  ΝΑΞΟΥ
 Μία υπέροχη Ναξιώτικη συνταγή, ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι! 
Ο συνδυασμός μελιτζάνας -  μοσχαριού - τυριών είναι το κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό !                          
Σας το προτείνουμε για το κυριακάτικο τραπέζι και μεταφερθείτε νοερά στα υπέροχα και μαγευτικά μας κυκλαδονήσια !


 ΥΛΙΚΑ :  2 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες κομμένες κατά μήκος στη μέση και ξεπικρισμένες,                     
4 φέτες μοσχαράκι, κατά προτίμηση φιλέτο, μαγειρεμένο κοκκινιστό όπως το φτιάχνει η κάθε νοικοκυρά,                                                                                  
4 φέτες τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα,  
4 φέτες από ντομάτα πολύ ώριμη,                                                         
4 φέτες κίτρινο τυρί, κατά προτίμηση γραβιέρα Νάξου, 
λίγη κανέλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Χαράζουμε τις μελιτζάνες από την κομμένη πλευρά και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Τις τοποθετούμε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Τοποθετούμε πάνω σε κάθε "μισό" μελιτζάνας μία φέτα μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του,   μία φέτα λευκό τυρί, μία φέτα ντομάτα, μία φέτα κίτρινο τυρί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρουμε με πατάτες πουρέ ή ρύζι.                                               


  



            Φρέσκο ψάρι + παραδοσιακά πιάτα
        
            ΚΙΤΡΙΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ       
Τηλ. Κρατήσεων 2721058010,      
e-mail:info@mimis-kitries.gr
www.mimis-kitries.gr 








                          ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ
                          (Συνταγή της Κατίνας Γούλα από Βασιλίτσι Μεσσηνίας)

ΥΛΙΚΑ : 1/2 κιλά κιμάς, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο,
1 αυγό,  ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή και σε γάλα και στυμμένο καλά.
λίγο λάδι για να μη σκορπίζει ο κιμάς,
μαϊντανός, δυόσμος ψιλοκομμένος,
αλάτι, πιπέρι, αλεύρι,
ελαιόλαδο Καλαμάτας για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
«Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και ζυμώνουμε αρκετά να ανακατευτούνε και να γίνουνε μια μαλακιά ζύμη που να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και τη βάζουμε λίγο στο ψυγείο να σφίξουνε και να ενωθούνε καλά όλα τα υλικά.
Τη βγάνουμε από το ψυγείο, πλάθουμε μικρούς κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που καίει.
Προσέχουμε να μην τους κάψουμε αλλά ούτε να τους αφήσουμε άψητους.

Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι».         .         


                                           TA AIPETIKA
                                             http://taairetika.blogspot.com
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις βλέπεται αλλού,       
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, σχεδόν άλλοι 900  επισκέπτες μας ημερησίως.




                                                                   -----------//////----------









                         ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ή ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ                                     
Ένα καλοκαιρινό φαγάκι  που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, όταν μάλιστα συνοδεύεται από τα αγαπημένα λιγκουίνι, που συνήθως λατρεύουν τα μικρά παιδιά.
Επίσης είναι τόσο αρωματικό φαγητό, αφού το ουζάκι δίνει μια άλλη νόστιμη γεύση.               
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ !                                                                       
   
                   
ΥΛΙΚΑ : 500 γρ. μακαρόνια, 24 καραβίδες  φρέσκες,                                                                                 
1 κιλό ντομάτες φρέσκιες, 1 ½  κρεμμύδι ψιλοκομμένο,                                                                                                                
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού Αγνό παρθένο Ελαιόλαδο  Καλαμάτας,                                                                                              
2 κουταλάκια του γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο,1 καυτερή πιπεριά (ή μπούκοβο), 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ούζο,                                                

3 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη, αλάτι και  πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                                                                                                                              
1. Καθαρίζουμε το σώμα από τις καραβίδες, αφαιρούμε με προσοχή το έντερο και αφήνουμε επάνω το   κεφάλι.                                                                                                 
2. Ζεσταίνουμε το Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.                                                               
3. Προσθέτουμε τις καραβίδες, τις σοτάρουμε από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1 με 2 περίπου λεπτά και βγάζουμε τις καραβίδες σε μια πιατέλα.                                                                                                                                                        
4. Ψιλοκόβουμε τις φρέσκιες ντομάτες, προσθέτουμε τη ζάχαρη  και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.                                                                                               
5. Ρίχνουμε τις καραβίδες και τα ήδη βρασμένα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα για να βράσουν για 2 με 3 λεπτά το πολύ.                                                                                                                                   
6. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε ενώ είναι ζεστά.


                                               TA AIPETIKA
                                                 http://taairetika.blogspot.com
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις βλέπεται αλλού,        για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, σχεδόν άλλοι 700  επισκέπτες μας ημερησίως.














4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  2017                                                      ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα οργανώνει 3ήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κορώνη, από την Πέμπτη 29 Ιουνίου έως και το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017.      
                                                                           
Στην Κορώνη Μεσσηνίας, θα κάνει διήμερη επίσκεψη την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Ιουνίου, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μετά από πρόσκληση του Δήμου Πύλου Νέστορος, στο πλαίσιο των εγκαινίων του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής.  Την έναρξη 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης
Απεύθυναν χαιρετισμό στην έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη Ο Δημαρχος Πύλου Νεστορος κ Καφανταρης,
Απο το Μανιατάκειον Ίδρυμα ο κ.Μανιατακης,
Η Αντιπερειφεριάρχης Μεσσηνίας κα. Ε. Αλειφερη
Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και κήρυξε την έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας, έκθεση τοπικών προϊόντων, επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή κ.ά
Ύστερα από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής έχει γίνει πλέον θεσμός. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι:                    
  • η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως συστατικό στοιχείο της άυλης κληρονομιάς της περιοχής,
  • η προβολή του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού,
  • η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών που συνυπέβαλαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην UNESCO και
  • η διάχυση όλου αυτού του εγχειρήματος όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά, σε συνεργασία με την Κροατία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Οι οργανωτές καλούν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί μας ώστε να προβληθεί το μήνυμα ότι η Μεσογειακή Δίαιτα είναι τρόπος ζωής !


  


                                    TA AIPETIKA
                                      http://taairetika.blogspot.com
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές, αποκαλυπτικές, αιρετικές  αλήθειες, 
όπως δεν τις βλέπεται αλλού, για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ,  
τη ΜΕΣΣΗΝΙΑτην ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ 
και το LIFE STYLE.
Επισκευθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, άλλοι 650 επισκέπτες μαςημερησίως !


                                    ------------ //////// -----------







                          ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ XOIΡΙΝΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ AL SAOUDI


ΥΛΙΚΑ : Χοιρινή σπάλα κομμένη σε μικρά κομμάτια.                                                               
Πράσινη πιπεριά, κίτρινη πιπεριά κομμένες σε κύβους που να καλύπτουν σε μέγεθος
το κομμάτι του κρέατος, κρεμμύδια και                                                                      ντομάτα και καλαμάκια για να περαστεί το κρέας.                                   
ΥΛΙΚΑ Για τη μαρινάδα.                                                 
3 Ψιλοκομμένες ντομάτες,                                                                                    2 κρεμμύδια και 3 σπουλίθρες σκόρδο,  αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά,
μείγμα μπαχαρικού κατάλληλο για ψητά κρέατα.         
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  Μαρινάδας         .                                                                                    Κατ’ αρχήν κόβουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, ή τις                                                                                περνάμε σε ένα τρίφτη.                       
Τις βάζουμε σε ένα μπωλ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.                                     
Τα κομμάτια του κρέατος τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε και το μπαχαρικό του μείγματος.                                                                   Ανακατεύουμε, την τριμμένη ντομάτα με τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα μείγμα, που περιέχει το αλατοπίπερο και τα άλλα υλικά.                                         Η ντομάτα, όταν τις ρίξουμε αλάτι, έχει την ιδιότητα να δημιουργεί υγρά και όταν θα  βάλουμε πάνω στα κρέατα, τότε τα υγρά με όλες τις άλλες μυρωδιές μπαχαρικών κλπ εισέρχονται μέσα το κρέας και έτσι αυτό παίρνει όλες τις νοστιμιές.                             
ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Τη μαρινάδα, πάνω στα κομμάτια του κρέατος, μέσα σε ένα ταψί, θα τα αφήσουμε 20-24 ώρες, στο ψυγείο.                                                                              
Η επόμενη κίνηση, είναι να βάλουμε στα καλαμάκια, 4-5 κομμάτια κρέατος με τη εξής σειρά. Κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, μετά πάλι κρέας, ντομάτα κλπ, κλπ.   Η ολοκλήρωση γίνεται με ένα – ένα καλαμάκι. Αν τα βάλετε στα κάρβουνα, θα πρέπει από νωρίς να έχουμε ανάψει τη φωτιά, ή αν τα ψήσετε σε ηλεκτρική ψηστιέρα, να την αφήσετε να κάψει καλά και μετά να λαδώσετε τα σουβλάκια και να τα βάλετε στη σχάρα.   Όσο τα σουβλάκια ψήνονται, καλό είναι να τα περνάτε με λίγο λαδολέμονο.    
  

  SAOUTIS   ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ                     44 Χρόνια Ποιοτικής              
          Ασφαλιστικής Προσφοράς

Στις Ασφαλίσεις,
 * ΥΓΕΙΑΣ
 * ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
 * ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
 * ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
 * ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ &
    ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

- Πρωτοπορούμε εδώ και 44 χρόνια,
   σε κάθε Ασφαλιστικό θέμα.
- Διακρινόμαστε για τις έμπειρες και
  υπεύθυνες λύσεις          
  που δίνουμε σε όλα τα Ασφαλιστικά
  θέματα.

ΤΗΛ. 2721 300 351, ΚΙΝ. 6977 172 942
e-mail : agsaouti@gmail.com

            
Για ακόμη καλύτερη γεύση, πηγαίνει σε κάθε σουβλάκι λίγη κρέμα βαλσαμικού BBQ, της KALAMATA  PAPADIMITRIOY                                                                                
Καλή απόλαυση σε ότι πιο νόστιμο σουβλάκι θα έχετε φάει, ποτέ σας.







                 ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΗΛΙΝΗ ΓΑΣΤΡΑ 

                         
Μια πολύ νόστιμη συνταγή για να μαγειρέψεις μοσχάρι κρέας κοκκινιστό με χυλοπίτες χωριάτικες, στη γάστρα στο φούρνο, ένα τέλειο φαγητό που αρέσει σε όλους και μπορείς να το φτιάξεις χωρίς κόπο. Με αυτή τη συνταγή θα το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι με λίγα υλικά που συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!                             Aπόλαυστε τη !
ΥΛΙΚΑ :
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες,
1 πακέτο χυλοπίτες χωριάτικες,
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο,
Μισή κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας,
Μισή κούπα κόκκινο κρασί                                                                                                        
2 ντομάτες γινομένες, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
Λίγη ρίγανη «φρέσκια», 2 δαφνόφυλλα,  
2 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγο θυμάρι και Αλάτι-πιπέρι (πορτοκαλοπίπερο κατά προτίμηση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τις μερίδες του μοσχαριού.         
Το βάζουμε για λίγο στο τηγάνι και το σοτάρουμε από όλες τις μεριές. 
Βγάζουμε το μοσχάρι από το τηγάνι και το τοποθετούμε προσωρινά σε μια πιατέλα.             
Στο ίδιο λάδι βάζουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. 
Μόλις σοταριστούν και τα κρεμμύδια ρίχνουμε πάλι το κρέας και το σβήνουμε με κόκκινο κρασί, το αφήνουμε για δύο λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Στη συνέχεια βάζουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και όλα τα άλλα υλικά σε μια πήλινη γάστρα, 
Αραιώνουμε με νερό σε μια κούπα, τον πελτέ και μαζί με τη ψιλοκομμένη ντομάτα και τα ρίχνουμε στη γάστρα. 
Ρίχνουμε και νερό τόσο μέχρι, σχεδόν, να καλυφθεί το κρέας και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο, να ψηθεί.                                                                                                         
Όταν δούμε ότι το κρέας μας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τις χυλοπίτες.                         
Όταν και αυτές γίνουν, βγάζουμε τη γάστρα και το πιο νόστιμο φαγητό είναι έτοιμο.



                                                                 --------//////--------




                                    ΣΜΥΡΝΕΪΚΟΙ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ                                                                          (Παραδοσιακή Συνταγή από τη Σμύρνη)                            
       

Οι παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, είναι συνταγές του λαού, μπορεί να είναι πολλών 10ετιών και που έχουν απολαύσει στο τραπέζι τους πολλές γενεές Ελλήνων.                                                                   
Σήμερα παρουσιάζουμε μι συνταγή από τη Σμύρνη, που φημίζεται για τις απίστευτες νοστιμιές της.                                                        
Aπολαύστε λοιπόν κι εσείς μια από αυτές τις νοστιμιές !

ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό μπακαλιάρος παστός, 1 φλιτζ. ψιλοκομμένος μαϊντανός,   1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 αυγό, Αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, ½ κ.γ. σόδα, λάδι για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό και τον αφήνουμε να ξαρμυρίσει καλά, αλλάζοντας τέσσερις φορές το νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη μέρα, τον ξεπλένουμε με καθαρό νερό, τον κόβουμε σε κομμάτια μεγάλα και τον βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσει καλά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε για λίγο και όταν έχει κάπως κρυώσει ο μπακαλιάρος τον ξεφλουδίζουμε, του βγάζουμε τα κόκαλα, τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα σε λεκάνη. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αυγό, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, το ανάλογο αλεύρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε όλα μαζί καλά ώστε να γίνουν ένα μείγμα. Τηγανίζουμε τους μπακαλιαροκεφτέδες μας σε λάδι καυτό, παίρνοντας από το μείγμα 1 κ.σ.. Σερβίρονται ζεστοί και κρύοι. 



   TA AIPETIKA
       Το τολμηρό e-magazino

To Τολμηρό, Φιλελεύθερο Blog με τις Αιρετικές Απόψεις, τις σκληρές αλήθειες,    το παρασκήνιο, στην Πολιτική, τον Αθλητισμό, τη Μεσσηνία, την Παράδοση, τις Ελληνικές Παραδοσιακές συνταγές και φυσικά το Life Style !
Πάνω από 500 επισκέπτες ημερησίως, ενημερώνονται από το taairetika.blogspot.com






                                   ---------////////---------








ΚΑΡΑΒΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
ΥΛΙΚΑ : Καραβίδες 10 τεμ,                                 
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο                                                            
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες,                     
Ντομάτες 2 τεμ μέτριες ώριμες τριμμένες, Ντομάτα Πελτέ,                       
Ούζο 1 ποτηράκι, Λευκό κρασί 1 ποτήρι του κρασιού,  Ντοματοπολτός 1 1/2 κουτάλι της σούπας,    
Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού,                                                    
Αλάτι- πιπέρι,                           
Ελαιόλαδο Καλαμάτας 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού,                  
Ζάχαρη 1/2 κουταλάκι του γλυκού,                                                                
Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος για πασπάλισμα προαιαρετικά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Σε κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο , προσθέτουμε την πάπρικα, τον ντοματοπολτό, την ζάχαρη και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί, αφού εξατμισθούν τα υγρά , προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη κι αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ντοματίνια κομμένα στην μέση και προς το τέλος προσθέτουμε τις καραβίδες αφού τις πλύναμε και τις στραγγίξαμε καλά πρώτα. Αφήνουμε για 5-7 λεπτά να βράσουν, ανακατεύουμε και κλείνουμε την φωτιά.    
                           
Στο διάστημα αυτό βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό τα μακαρόνια σύμφωνα με τις Οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους, τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα στην σάλτσα και κουνάμε την κατσαρόλα. Είναι έτοιμο  για σερβίρισμα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).                                     








                            ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ                                                                                                    (Συνταγή από το Ζαγόρι Ηπείρου)                                                                                                                                         
    Σήμερα, μια Χειμωνιάτικη Κυριακή, εκεί επάνω στα βουνά της Ηπείρου, στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, τέτοιες κρύες ημέρες, πάντα υπάρχει στο τραπέζι μια πίτα.                                    
Με την γνωστή Ηπειρώτικη τεχνική που ασχολούνται οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές, φτιάχνουν απίστευτα νοστιμότατα φαγητά. Mια πίτα με κιμά για σήμερα θα ήταν ότι καλύτερο και για το δικό σας μεσημεριανό φαγητό. 
Δείτε το, φτιάξτε το και….. Απολαύστε το !  
ΥΛΙΚΑ : 8 φύλλα για πίτα,  1 κιλό κιμά, 
ένα φλυτζάνι γάλα, 5 παξιμάδια,  3 αυγά,                   
μισό φλυτζάνι βούτυρο, 250 γραμμάρια τριμμένο τυρί,  
2 κρεμμύδια, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 
χυμό ντομάτας, Αλάτι, Πιπέρι, 1 ξυλάκι κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε και τον χυμό ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό και την κανέλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει ο κιμάς σε σιγανή φωτιά.  Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουσκεύουμε τα παξιμάδια. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Στύβουμε τα παξιμάδια και τα ρίχνουμε στον μαγειρεμένο κιμά μαζί με το τριμμένο τυρί και τα χτυπημένα αυγά.  Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα με λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με μυτερό μαχαίρι και την ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς C για 45 λεπτά.  




                                              ---------//////---------                    









                               ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ                                                                            ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙΑ                                                              
(Αυτή τη συνταγή σας την παρουσιάζουμε έτσι όπως μας τη μετέφερε  μια ηλικιωμένη κυρία από ένα χωριό της Μεσσηνίας. Απολαύστε τη).                                                                        
1. Για να σάξουμε αυτό το καλό φαγάκι, στην αρχή βάζουμε στην κατσαρόλα 
μισή κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, να κάψει για να τσιγαρίσουμε ελαφρά τις 4 μερίδες χοιρινού (όσοι θέλουν να το κάνουν πιο παραδοσιακά, να το βάλουν μαζί με το δέρμα).                                                                                                                  
2. Αμέσως μετά λιώνουμε 1 κουταλιά σούπας πελτέ σε 2 κούπες νερό και τον προσθέτουμε μαζί με μια κουταλιά σούπας  ψιλοκομμένη  φλούδα πορτοκαλιού.                                                                                                        
3. Αφήνουμε το φαγάκι μας, μέχρι να μισοβράσει και τότε θα ρίξουμε 1 κιλό σπανάκια, 1 ματσάκι σέλινο και 1 ματσάκι καυκαλήθρες για να δώσουν το υπέροχο άρωμά τους.                                                                                      
4. Τότε  θα ρίξουμε  1 κ.σ. πορτοκαλοπίπερο, (όσοι μπορούτε να έχουτε, διαφορετικά, σκέτο φρεσκοκομμένο πιπέρι) διότι δίνει ξεχωριστή γεύση απ’ ότι το πιπέρι σκέτο.                                                                           5. Όταν το φαγητό κοντεύει να γίνει, ρίχνουμε και το αλάτι (αν έχετε χοντρό Μανιάτικο είναι προτιμότερο), ανάλογης ποσότητας με την επιθυμία του καθενός. Το αλάτι μπορούτε να το ρίξουτε λίγο πριν το τέλος, διότι το αλάτι έχει την ιδιότητα να σκληραίνει το κρέας.                                                               
6. Τέλος, Βγάζουτε από τη φωτιά  το φαγητό σας, όταν μείνει με το λαδάκι του. 


Διατροφική Αξία του Σπανακιού.                                                             
ο σπανάκι είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου. Δηλαδή ο σίδηρος που περιέχει δεν είναι βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό όπως είναι ο σίδηρος που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα. Το ωμό σπανάκι περιέχει έναν αναστολέα που λέγεται οξαλικό οξύ ή οξαλικά.                                                                                            
Το οξαλικό οξύ συνδέεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται δύσκολο να απορροφήσει αυτά τα μέταλλα.                                                                                                               
Το μαγειρεμένο σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα» αυτής της αναστολής στην απορρόφηση του σιδήρου, άρα έτσι αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Με λίγα λόγια το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περισσότερο διαθέσιμο σίδηρο για το σώμα μας!                                                                                              
Ωμό σπανάκι(1 φλυτζ) Μαγειρεμένο σπανάκι(1 φλιτζ), Σίδηρος (mg) 0,8 6,5. Ασβέστιο (mg) 30 245.   Γενικά είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.

             TA AIPETIKA               
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε, όσο πολύ λίγοι μπορούν να γράψουν,  Αιρετικές Απόψεις, Σκληρές αλήθειες και πολύ παρασκήνιο, στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ δρώμενα,     ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗκαι για το τέλος σας σερβίρουμε ένα πιάτο από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Ελάτε τώρα στο…     http://taairetika.blogspot.com
                                                                                        
                                      
                                               --------/////-------












                                      ΑΡΝΙ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΧΛΩΡΗ.
Αυτή η συνταγή, είναι καθαρά παραδοσιακή Μανιάτικη και σας την παρουσιάζουμε έτσι όπως ακριβώς μας την περιέγραψε μια κυρία Μανιάτισσα.                                                                                            
Παράλληλα στην περιγραφή αναφέρονται και τα υλικά και η ποσότητα των υλικών που χρειάζονται για να γίνει αυτή η υπέροχη και πεντανόστιμη συνταγή.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη Μάνη έφτιαχναν και φτιάχνουν ιδιαίτερα νόστιμες συνταγές, όλων των υλικών.
               

«Βάνουμε ¾ κούπας λάδι να κάψει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τις 4 μερίδες αρνί να τσιγαριστεί. Το σβήνουμε με ½ κούπα χυμό λεμόνι, ρίχνουμε αλατοπίπερο και 2 κούπες νερό.                                                    
Όταν μισοβράσει το κρέας, ρίχνουμε μέσα το 1 κιλό τρυφερά κλωνάρια ρίγανης, την οποία θα έχουμε προηγουμένως ζεματίσει.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Άμα θέλουμε, κρατάμε το λεμόνι για το τέλος και αυγοκόβουμε το αρνάκι μας. Σε αυτή την περίπτωση θα αφήσουμε το φαγητό με 1 ½ κούπα ζουμί».   
      
                                            TA AIPETIKA                                             
Το  e-Περιοδικό,  με τις Αιρετικές απόψεις, τις  σκληρές αλήθειες για το  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,  τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ,  τα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ,  την ΠΑΡΑΔΟΣΗ,   ένα «πιάτο» από ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και αρκετές εκπλήξεις,                                                                                                                                                                     http://taairetika.blogspot.com
                                  
                                                    


                                                       -------/////-------








                                             ΜΑΣΤΕΛΟ                                                                           (Συνταγή Σίφνου)    
 Από σήμερα ξεκινάμε μια νέα σελίδα, που σκοπό έχει να διαδώσει τα Υπέροχα και νοστιμότατα Ελληνικά Παραδοσιακά Φαγητά.                                                                                               
Κληματόβεργες στο πήλινο
Η πρώτη συνταγή που θα σας «προσφέρουμε» είναι μια ΘΕΪΚΗ, μια ΜΑΓΙΚΗ συνταγή που όταν πήγα για πρώτη φορά στη Σίφνο, μου είπαν «θέλεις να δοκιμάσεις μια συνταγή από κατσίκι που δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου» ; Γενικά εμένα μου αρέσει το κατσίκι, αλλά είπα αδιάφορα «ναι, γιατί όχι». Μέχρι να σερβιριστώ μου είπαν ότι στο φαγητό δεν μπαίνει καθόλου λάδι. Ωχ, είπα θα είναι το πιο άνοστο κατσίκι που θα έχω φάει.           
Όταν επί τέ
Τοποθεούμε το κρέας στις
κληματόβεργες
λους με σέρβιραν και άρχισα να τρώω διερευνητικά, για να δω τι γεύση θα είναι, άρχισα να ανεβαίνω, και όχι να τρώω, αλλά να απογειώνομαι από τη νοστιμιά που ένιωθα στον ουρανίσκο μου.
  Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το μοναδικό, το εκπληκτικό, το απίστευτο φαγητό το φτιάχνω  και κάθε φορά που το τρώω, το βλέπω ότι είναι όλο και πιο ωραίο με αποτέλεσμα όποιοι το τρώνε να απολαμβάνουν την υψίστη γεύση στο κατσίκι. Δοκιμάστε το, το ταχύτερο δυνατόν !!! 
ΥΛΙΚΑ: 5-6 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες, κόκκινο κρασί, 
Το Μαστέλο είναι έτοιμο.
μπόλικο ψιλοκομμένο μάραθο, μπόλια (προαιρετική),  αλάτι, πιπέρι,  κληματόβεργες, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα,  (αναλόγως που θα ψηθεί).                                                                                                                                                     
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί.
Τα αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο (ειδικό πήλινο σκεύος για το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς καπάκι) ή την πήλινη γάστρα, χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Ρίχνουμε κόκκινο κρασί μέχρι τις κληματόβεργες.   Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Προαιρετικά αν
Έτοιμο στο πιάτο.
θέλουμε καλύπτουμε στο τέλος τα κομμάτια του κρέατος με μπόλια. Το καταβρέχουμε με 1 ½
 - 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί και μετά το καλύπτουμε όλο το κρέας με μπόλικο μάραθο.  
Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες !  
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 200 βαθμούς και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 60 – 70  βαθμούς. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπήσουμε! Πολλές νοικοκυρές, στον πάτο του μαστέλου, κάτω από τις κληματόβεργες, μπορούμε να τοποθετήσουμε πατάτες που τις έχουμε αλατοπιπερώσει μαζί με ρίγανη κομμένες όπως για το ψητό του φούρνου ! 
ΚΑΛΗ ΣΑΣ  ΑΠΟΛΑΥΣΗ  ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου