ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ


                                            TA AIPETIKA                                            
Το  e-Περιοδικό,  με τις Αιρετικές απόψεις, τις  σκληρές αλήθειες και πολλές αποκαλύψεις,  για το  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,  τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ,  
τα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ,  την ΠΑΡΑΔΟΣΗ,     ένα «πιάτο» από ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και αρκετές  εκπλήξεις,                                                                                                     http://taairetika.blogspot.comhttp://taairetika.blogspot.com

                                                  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣH                                                                                     ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ      
 Η Μεσσηνία, ως νομός της Πελοποννήσου είναι πιστή στα περισσότερα  από τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα της υπόλοιπης  Πελοποννήσου στην οποία υπάγεται.  Εκτός από αυτά, υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα ήθη και έθιμα τα οποία συναντάμε μόνο στη
Μεσσηνία και τα χωριά της. Συγκεκριμένα,   την πρώτη μέρα κάθε χρόνου, διαπιστώνουμε ακόμα και στην εποχή μας να συνεχίζονται συνήθειες περασμένων χρόνων ή και αιώνων, που φτάνουν μέχρι σήμερα από τα αρχαία χρόνια, την πρωτοχριστιανική περίοδο, τη βυζαντινή εποχή, τον τουρκικό ζυγό και κάθε άλλη περίοδο που έχει περάσει πάνω από τούτο το μέρος μαζί με τον καιρό και τους χρόνους.
  Η νέα  χρονιά είναι πολύ σημαντική στιγμή για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο. Συνδέεται άμεσα με την τύχη, την ελπίδα, το φόβο, την αγάπη και την κοινωνικότητα. Οι πρόγονοι μας λοιπόν, θέλοντας να εξασφαλίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό την καλή έκβαση των πραγμάτων σε όλους αυτούς τους τομείς χρησιμοποιούσαν διάφορα μέσα, τα λεγόμενα γούρια, άλλα και δεισιδαιμονικά και προληπτικά,  αλλά συντροφικά και ανιδιοτελή, όλα τους όμως καθιερωμένα. 

Τα μεσάνυχτα, την ώρα της αλλαγής του χρόνου, η οικογένεια μαζευόταν  γύρω από ένα τραπέζι, είχε φάει το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας, το οποίο είναι κόκορας μακαρονάδα. Οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν τα μακαρόνια την ίδια μέρα και τα έβραζαν σε άφθονο νερό με ελαιόλαδο, τα πασπάλιζαν με μυτζήθρα και κανέλλα και τα "έκαιγαν" με ελαιόλαδο του τόπου μας αρωματισμένο με μια φλούδα λεμονιού. Ο κόκορας μαγειρευόταν στην κατσαρόλα αργά μέχρι να μαλακώσει με όλα του τα μυρωδικά και με σάλτσα ντομάτας. Ο νοικοκύρης (πατέρας ή παππούς) ευχόταν καλή χρονιά στην αρχή του δείπνου και όλοι έπιναν σε αυτό. Όταν κόντευε να αλλάξει ο χρόνος, όλα τα φώτα και οι φλόγες στο σπίτι έσβηναν, εκτός από το τζάκι και μόλις έμπαινε ο νέος χρόνος, όλοι αγκαλιάζονταν και φιλιόντουσαν, και πολύ συχνά οι άντρες του σπιτιού έριχναν ντουφεκιές. Αμέσως μετά, ο νοικοκύρης σταύρωνε τη βασιλόπιτα, το γλυκό της ημέρας, και ευχόταν καλή χρονιά και άρχιζε να κόβει ένα - ένα τα κομμάτια με τη γνωστή σειρά "Του Χριστού, Της Παναγίας, του Αγιο-Βασίλη, του φτωχού, του σπιτιού..."
Όταν ξημέρωνε η Πρωτοχρονιά, όλη η οικογένεια βγαίνοντας από το σπίτι πατούσε μια πλατιά πέτρα που έχει φυλάξει η νοικοκυρά από την παραμονή και την έχει τοποθετήσει στο κατώφλι. Πηγαίνοντας προς την εκκλησία, ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του ένα ρόδι και στο γυρισμό το σπάει με την είσοδο του στο σπίτι για να φέρει καρποφορία και ευγονία ο νέος χρόνος. Στην εκκλησία παρακολουθούν όλοι τη λειτουργία του Άγιο Βασίλη, στον οποίο είναι αφιερωμένη η γιορτή της ημέρας και μετά το πέρας της λειτουργίας, στη μητρόπολη κάθε πόλης ή χωριού γίνεται η δοξολογία για τη νέα χρονιά. Πολλοί κρεμούν πάνω από την εξώπορτα τους ένα μποτσίκι, όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο η αγριοκρεμμύδα, που θεωρείται φυτό που φέρνει γούρι!

              SAOUTIS  INSURANCE                      
                      43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής  Προσφοράς                                    Ασφάλιση   ΥΓΕΙΑΣ τώρα από 100 € ετησίως  !                                                               
Ασφάλιση  Αυτοκινήτου Νέα Ασφάλιστρα, πάλι τα φθηνότερα   !                   
Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε  στα    2721 300 351, ή  6977 172 942.                                 
ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com    
Η βασιλόπιτα φτιάχνεται με αυγά, γάλα, αλεύρι και σταφίδες, καρύδια, μύγδαλα - όλα σύμβολα ευγονίας- και πασπαλίζεται με άχνη και κανέλλα. Μέσα της κρύβεται είτε ένα νόμισμα είτε ένα γούρι "που το έβαλε ο αγιο-Βασίλης" και όποιος το βρει είναι το τυχερό πρόσωπο της νέας χρονιάς, και συνήθως η τύχη του αυτή συνοδεύεται από ένα μποναμά, δηλαδή ένα χρηματικό ποσό ως δώρο! Μποναμάδες ή μπουναμάδες δίνονται και στα μικρά παιδιά της οικογένειας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, κυρίως τους άντρες. Το γλυκό της Πρωτοχρονιάς είναι οι κουραμπιέδες, που ετοιμάζονται από την παραμονή και σερβίρονται και ως γλύκισμα από τους εορτάζοντες με τα ονόματα Βασίλης ή Βασιλική!                                                 ------/////------


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ  ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού . Σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, στην οποία ανήκουν οι

ανήκουν οι περισσότεροι Έλληνες, είναι η δεύτερη σημαντικότερη γιορτή μετά το Πάσχα. Πριν από τα Χριστούγεννα, από του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής και η ψυχική προπαρασκευή για τη μεγάλη εορτή της γέννησης του Χριστού. Έτσι όλες οι οικογένειες το βράδυ του Αγίου Φιλίππου θ’ αποκρέψουν και θα ευχηθούν: «Καλή σαρακοστή να περάσουμε».

Πριν τα Χριστούγεννα οι γυναίκες καθάριζαν τα σπίτια τους και έφτιαχναν τα γλυκά (κουραμπιέδες, μπακλαβά κ.ά.). Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έφτιαχναν τις «κλούρες». Την πρώτη «κλούρα» την έφτιαχναν για το Χριστό και την έβαζαν στο καντήλι του σπιτιού.
ΤΑ ΚΟΛΙΑΝΤΑ
Λίγες μέρες αφού έμπαινε ο Δεκέμβρης, τα αγόρια του χωριού ανέβαιναν σε
υψώματα και όλα μαζί φώναζαν δυνατά πολλές φορές «κόλιαντα», για να ακουστούν σε όλο το χωριό. Αυτό συνεχιζόταν κάθε μέρα, μέχρι την 23η Δεκεμβρίου. Ήταν μια προειδοποίηση πως πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Μετά τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, τα παιδιά κατά ομάδες, (και ήταν πολλά τότε), αφού χτυπούσαν πρώτα την καμπάνα της εκκλησίας, ξεκινούσαν για να πουν τα «κόλιαντα» στα σπίτια του χωριού. Στον ώμο τους είχα κρεμασμένο τον «τρουβά» για να βάλουν μέσα τις «κλούρες» (μικρά στρογγυλά ψωμάκια), τα κάστανα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα που θα τους πρόσφεραν οι νοικοκυρές. Στα χέρια τους κρατούσαν τις «τζιουμπανίκες», (γερά ξύλα που κατέληγαν σε στρογγυλό σκληρό εξόγκωμα). Σε όλα τα σπίτια τραγουδούσαν το:
                  Κόλιαντα μπάμπω μ’ κόλιαντα, κι εμένα μπάμπω μ’ κλούρα
                  Κι εμένα την τρανύτερη και τώρα και του χρόνου
                  Κι αν δε μας δώσεις κόλιαντα δώσ’ μας ένα σιουτζιούκι
                  Να’ ναι τρανό, να’ ναι χοντρό, να’ ναι ζαχαρωμένο
                  Κι αν δεν έχεις κι σιουτζιούκι, δώσ’ μου τη θυγατέρα σ’
                  Να τη φιλώ, να την τσιμπώ να μι ζισταίν’ τα βράδια.
Σε μερικά σπίτια τους ζητούσαν να «σιουμπήσουν» (ανακατέψουν) τη φωτιά. Έμπαινε τότε μέσα ένα παιδί και με την «τσιουμπανίκα» του «σιουμπούσε» τη φωτιά λέγοντας: «Φέρνω αρνιά, φέρνω κατσίκια, φέρνω κι έναν γαμπρό» (ή ανάλογα με την περίσταση, ότι επιθυμούσαν οι νοικοκύρηδες του σπιτιού).
Αφού τα παιδιά λέγανε τα «κόλιαντα» και «σιουμπούσαν» τη φωτιά, τους δίνανε τις «κλούρες». Αν κάποιος ήθελε να δώσει κάστανα, καρύδια ή αμύγδαλα, έλεγε στα παιδιά να «βουλιάξουν». Τότε τα παιδιά έπεφταν στα γόνατα και βέλαζαν ενώ η νοικοκυρά τους έριχνε τα αμύγδαλα, καρύδια ή κάστανα. Αυτό γινόταν γιατί πίστευαν πως έτσι τα πρόβατα και τα γίδια τους θα γεννούσαν περισσότερα αρνιά και κατσίκια.
Την ημέρα των Χριστουγέννων κανένας δε λείπει από την εκκλησία που είναι ολόφωτη από τα κεριά και τις λαμπάδες μέσα στη νύχτα. Μετά τη λειτουργία, χαιρετά ο ένας τον άλλον και εύχεται «χρόνια πολλά».
Κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο στις Αμυγδαλιές Γρεβενών την ημέρα των Χριστουγέννων γίνονταν η «γουρνοχαρά». Δηλαδή το σφάξιμο των γουρουνιών. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που στο χωριό μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όσοι έχουν την ονομαστική τους εορτή (Χρήστος, Χριστίνα, Μανώλης…), γιορτάζουν όχι στις 25, αλλά στις 26 Δεκεμβρίου. Γιατί η «γουρνοχαρά» για να ετοιμαστεί, θέλει πολύ δουλειά και δεν αφήνει
περιθώρια για γιορτές.
Η «γουρνοχαρά» είναι ένα από τα»σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Έτσι από παλιά όλες οι οικογένειες έκαναν τα πάντα για να έχουν τον μεγαλύτερο χοίρο, δίνοντάς του να φάει αλεσμένο καλαμπόκι, πίτουρα, ακρίσιο, ζεστό νερό και αλάτι. Ήταν η εποχή που οι οικογένειες εξέτρεφαν τα χοιρινά για το κρέας και το λίπος τους. Όταν μάλιστα η οικογένεια είχε πολλά μέλη, το γουρούνι έπρεπε να παχύνει πολύ, ώστε το λίπος του να είναι αρκετό. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα. Άλλωστε το κρέας του γουρουνιού ήταν το μόνο κρέας που θα έτρωγαν για όλο το χρόνο. (Εκτός πια και αν ψοφούσε κάποιο πρόβατο, γίδα ή κότα.) Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν 5-6 άνδρες, εκτός των παιδιών, που έφταναν πολλές φορές τα 20-25, τα οποία περίμεναν να πάρουν τη «φούσκα» του γουρουνιού, να τη φουσκώσουν και να παίξουν μ’ αυτή ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια. Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι’ αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως "γουρουνοχαρά ή γουρνοχαρά". Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον την ημέρα αυτή, δεν έλεγαν "έλα να σφάξουμε το γουρούνι", αλλά "έλα, έχουμε γουρουνοχαρά".
Η εργασία ήταν σκληρή και ο σφαγέας έπρεπε να είναι καλός τεχνίτης. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει τσεκούρι για να αποκόψει την καρωτίδα. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να το σφάξουν, οπότε το γουρούνι έτρεχε να ξεφύγει με μισοκομμένο λαιμό.
Επίσης, το γδάρσιμο απαιτούσε χέρι δυνατό και τεχνικό για να μην κάνει τρύπες, δεδομένου ότι το δέρμα αυτό το χρησιμοποιούσαν και έκαναν τα λεγόμενα «γουρνοτσάρουχα», που τα φορούσαν για όλο το χρόνο και προπαντός στα χωράφια.
Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά κομμάτια. Το αλάτιζαν και το έβαζαν στην «κάδ’» (ξύλινος κάδος) για να το έχουν σαν ένα από τα κύρια φαγητά τους τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα.
Αφού τελείωναν όλες τις δουλειές, καταπιάνονταν ύστερα με το γέμισμα των λουκάνικων, για τα οποία έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια.
Το κρέας το έκοβαν κομματάκια με μαχαίρια. Το έπαιρναν κυρίως από τα πλευρά και το φιλέτο. Αυτό το κομμένο κρέας το έβραζαν μαζί με κομμένα πράσα και διάφορα μπαχαρικά, τα οποία έκαναν τα λουκάνικα να ευωδιάζουν. Να σημειώσουμε ότι λουκάνικα έφτιαχναν με τον ίδιο περίπου τρόπο και με το συκώτι του γουρουνιού (σκ’ωτένια ή σκ’ωτίσια).
Το λίπος, τον λεγόμενο «παστό», το έκοβαν μικρά κομματάκια και το ‘λιωναν μέσα σε καζάνι, που έβραζε κάτω από μεγάλη φωτιά. Για να λιώσει το παστό, η νοικοκυρά πάσχιζε πραγματικά, επί 2-3 ημέρες, ανάλογα με την ποσότητά του.
Αφού άδειαζε το ρευστό λίπος στο δοχείο, έμεναν τα υπολείμματα, μικρά τεμάχια που όχι μόνο δεν τα πετούσαν, αλλά αποτελούσαν τους καλύτερους μεζέδες για όλους. Αυτά τα ροδοκοκκινισμένα κομματάκια, ιδιαίτερα ελκυστικά και γευστικά για πολλούς, ήταν οι «τσιγαρίδες».
Το γουρουνίσιο κρέας γινόταν μαγειρευτό αλλά ο καλύτερος μεζές του ήταν η τηγανιά, μικρά κομμάτια χοιρινού στο τηγάνι με ρίγανη.
Το λιωμένο λίπος (=λίγδα) το έβαζαν σε δοχεία λαδιού ή πετρελαίου και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που πολλοί δεν το αντικαθιστούσαν με τίποτα.
Ακόμα τοποθετούσαν μέσα στη λίγδα κομμάτια βρασμένου κρέατος που το έλεγαν «καβουρμά». Ο «καβουρμάς» κρατούσε, χωρίς να χαλάσει, μέχρι το καλοκαίρι.
Ακόμα και το καλοκαίρι στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν λίπος, γιατί ήταν δική τους παραγωγή και επομένως φθηνό, σε αντίθεση με το λάδι που το αγόραζαν μισή ή μια οκά για να περάσουν ένα και δυο μήνες. Επίσης, πολλές φτωχές οικογένειες δεν αγόραζαν καθόλου λάδι και δεν ήξεραν ούτε ποιο είναι το χρώμα του.
Από το γουρούνι τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τίποτα δεν πετούσαν. Με το κεφάλι, τα αυτιά και τα πόδια, έφτιαχναν πατσά. Τον πατσά τον έβαζαν σε πιάτα, τον άφηναν να παγώσει και έτρωγαν σχεδόν όλο το χειμώνα.               SAOUTIS  INSURANCE                 
                        43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς                Ασφάλιση   ΥΓΕΙΑΣ τώρα από 100 € ετησίως  !    
 Ασφάλιση  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Όπως πάντα ποιοτικά και φτηνά !                                            Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε  στα    2721 300 35 21, ή  6977 172 942.                        
ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com    


                                                    ----------///////---------
\


                                    ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
                               ΤO  KOΥΠΑΡΙ ΣΤΗΝ  ΑΥΛΩΝΑ 

Επιμέλεια:  Αμβρόσιος  Καρατζάς

      Το κουπάρι είναι μία πρόποση που μένει έθιμο στα χωριό μας σ' όλα τα τραπέζια επίσημα και απλά, οικογενειακά και γενικά. Δε μοιάζει με τις επίσημες προπόσεις, που ένας «εγείρει το ποτήριον προς τιμήν του...» λέγει όσα έχει να ειπεί, πίνει λίγο και ταυτόχρο­να με αυτόν «έχουν εγείρει το ποτήριον» όλοι οι παρευρισκόμενοι και πίνουν το κρασί τους χωρίς να λένε τίποτα.
Το κουπάρι έχει τη δική του σειρά και τάξη, τους δικούς του κανόνες και τα λόγια εί­ναι γεμάτα εγκαρδιότητα και ζεστασιά. Πρώτος κανόνας είναι τούτος. Κάποιος πρέπει «να διατάξει, να σηκώσει», όπως λέμε, το κουπάρι, για να το πιουν όλοι με ορισμένη σειρά εις υγείαν ενός άλλου. Αυτός που διατάζει το πρώτο κουπάρι δεν είναι όποιος, όποιος, αλλά εκείνος που πρέπει να το διατάξει ανάλογα με το τρα­πέζι. Στο κάλεσμα του κουμπάρου, στους γάμους και τα βαφτίσια το διατάζει ο οικοδεσπότης ή ένας στενός συγγενής του ώριμος στην ηλικία, στα πανηγύρια και στα γενικά τραπέζια ένα σεβαστό και ηλικιωμένο πρόσωπο. Αυτός, στην υγεία του οποίου θα πιουν το κουπάρι, είναι το τιμώμενο πρόσωπο, τιμώμενα δε πρόσωπα εί­ναι άλλα κάθε φορά. 
Στο τραπέζι για το κάλεσμα είναι ο καλεστής, στους γάμους και στα βαφτίσια ο κουμπάρος, στα πανηγύρια το πιο επίσημο πρόσωπο ή ένας από άλλο χωριό. Σε τραπέζια υποδο­χής ξενιτεμένων τιμώμενο πρόσωπο είναι εκείνος που ήρθε από την ξενιτιά, σε οικογενειακά τραπέζια ο γεροντότερος της οικογέ­νειας.
Το κουπάρι αρχίζει και τελειώνει κατά την ακόλουθη σειρά. Εκείνος που θα διατάξει το κουπάρι, ζητάει ένα καθαρό πιάτο, γε­μίζει ξέχειλο ένα ποτήρι κρασί και το βάζει επάνω στο πιάτο, χτυ­πάει με ένα πιρούνι το πιάτο για να γίνει ησυχία. Σηκώνεται όρ­θιος κρατώντας με το αριστερό χέρι το πιάτο και με το δεξί το πο­τήρι και αρχίζει την πρόποση ως εξής: «Ορισμός σας.»  ενώ οι άλλοι κρατούν ησυ­χία . 
«Του Θεού» απαντούν όλοι . -«Αγα­πητοί συγγενείς και φίλοι. Αυτό το κουπαράκι θα σας παρακαλέ­σω να το πιούμε όλοι εις υγείαν (λέγει ποίου) και να του ευχηθού­με (οι ευχές είναι ανάλογες με την περίπτωση). Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στο σπίτι μας να μας τιμήσετε (λέει για ποιο γεγονός) .Εύχομαι σε όλους σας ότι ποθείτε, να είσαστε καλά και στα δικά σας σπίτια να κάμουμε τέτοια τραπέζια. Πολύχρονοι άντρες, χα­ρούμενες γυναίκες, στις χαρές σας ανύπαντροι, καλή ψυχή γερόντοι.»  Κάνει και συστάσεις. -«Απόψε θα γλεντήσουμε, θα διασκε­δάσουμε, θα φάμε και θα πιούμε. Να φάτε καλά γιατί το κρασί θέ­λει φαΐ. Το κρασί με ρέγουλα για να μη μεθύσουμε και χαλάσουμε τη διασκέδαση μας, αλλά τα κουπάρια όλοι στη στάλα.»
Τελειώνει την πρόποση, πίνει λίγο από το κρασί και λέγοντας «γεια σου (τά­δε)» βρίσκει εκείνον που θα συνεχίσει το κουπάρι. Πίνει τότε και το υπόλοιπο κρασί και κάθεται.

Εδώ χρειάζεται να σημειώσουμε και  τούτη τη λεπτομέρεια. Αν κάμει λάθος και πιει όλο το κρασί και  υστέρα βρει τον άλλο που θα συνεχίσει, δικάζεται, ενώ η τιμω­ρία είναι να πιει άλλο ένα ποτήρι, με το οποίο θα βρει κανονικά το συνεχιστή.  Αυτό ισχύει για όλους που θα πιουν το κουπάρι. Εκείνον που θα βρει, σ' εκείνον που θα δώσει το κουπάρι όπως λέμε, δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Πρέπει να μην είναι από το σόι του αλ­λά από το σόι της γυναίκας του ή της μάνας του ή ένα σεβαστό πρό­σωπο ανάλογα με την περίπτωση. Το πιάτο με το κουπάρι πηγαί­νει τώρα στο δεύτερο. Αλλά στο μεταξύ εκείνος που το διέταξε, έχει αρχίσει το πρώτο τραπεζιτικό τραγούδι, που είναι κατάλληλο για την περίσταση. Σαν τελειώσει το τραγούδι, σηκώνεται ο δεύτερος, γεμίζει το ποτήρι κρασί, χαιρετά με χειραψία αυτόν που του το 'δω­σε, τον ευχαριστεί για την τιμή που του 'κανε να τον βρει πρώτον. Όρθιος πάντοτε και κρατώντας το πιάτο με το κουπάρι αρχίζει την πρόποση λέγοντας : -«Ο αγαπητός συγγενής μάς υποχρέωσε να πιούμε αυτό το κουπαράκι εις υγείαν του... Το πίνω στην υγεία του και του εύχομαι...» λέγει ευχές για το γεγονός που γίνεται το τραπέ­ζι και για όλους. Πίνει το μισό ποτήρι, βρίσκει άλλον και κάθεται.
Κατ' αυτό τον τρόπο γυρίζει το κουπάρι από τον ένα στον άλλο και φθάνει στο τιμώμενο πρόσωπο, που το πίνει τελευταίος. Το πρώτο κουπάρι στα μεγάλα  τραπέζια, γάμους, βαφτίσια κ.τ.λ διαρκεί μία περίπου ώρα, τα επόμενα λιγότερη ώρα. Στο διάστημα που γύριζει το κουπάρι τρώγουν, πίνουν γεμάτα ποτήρια κρασί γεια σου, γεια μου και το ένα τραγούδι διαδέχεται το άλλο.

Έρχε­ται η σειρά του τιμώμενου προσώπου να χαιρετίσει το κουπάρι. Γί­νεται ησυχία, σηκώνεται όρθιος, χαιρετά με χειραψία αυτόν που του το 'δωσε, γεμίζει κρασί το ποτήρι και αρχίζει την πρόποση:  « 0 αγαπητός μας... σας υποχρέωσε όλους και ήπιατε ένα κουπάρι στην υγειά μου. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάματε και για τα καλά σας λόγια. Μου ηύρατε πολλές καλοσύνες και προτε­ρήματα και αρχίζω να το παίρνω απάνω μου. Ας είστε καλά. Πίνωκαι εγώ με τη σειρά μου το κουπάρι στην υγεία όλων σας και σας εύχομαι...». Πίνει  όλο το κρασί, γιατί δεν υπάρχει άλλος να βρει και κάθεται. Γέλια, χειροκροτήματα, τσιγκρίσματα ποτηριών ακο­λουθούν. παίρνουν όλοι μεζέ, πίνουν λίγο κρασί, κουβεντιάζουν λίγο για να ξανασάνουν από τα τραγούδια και την κράσο-πιοτούρα κι' έρχεται η σειρά του δεύτερου κουπαριού.
Ο ίδιος τώρα, το τιμώμενο κάθε φορά πρόσωπο, είναι υποχρεω­μένος να διατάξει και δεύτερο κουπάρι. Κι αυτό γίνεται  με την ί­δια σειρά και τάξη όπως το πρώτο και φτάνει η σειρά του τρίτου, τέταρτου κ.λ.π. Στην περίπτωση που θέλουν να τιμήσουν πολλά πρόσωπα, 2 - 3, και η ώρα φυσικά δεν επαρκεί, βάζουν στο ,πιάτο δύο και τρία ποτήρια και τα πίνουν το ένα κατόπιν του άλλου στην υγειά των προσώπων αυτών. Αποφεύγονται, όμως, τα πολλά ποτήρια, γιατί μεθάει ο κόσμος, γίνεται φασαρία και διαλύεται  γρήγορα το τραπέζι. Όταν η ώρα περνά και πρεπει να διαλυ­θεί το τραπέζι, εκείνος που είχε το κουπάρι δε διατάζει άλλο για ,πρόσωπο, αλλά για τη διάλυση. Το κουπάρι της διάλυσης πίνουν ό­λοι μαζί, τσιγκρίζοντας τα ποτήρια και κατόπιν λίγοι - λίγοι απο­χωρούν. Αυτά με το ωραίο έθιμο του κουπαριού και τους κανό­νες του, όπως διατηρείται ακόμη στα χωριό μας.

             SAOUTIS  INSURANCE                      
                               43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς                                                                    
Ασφάλιση   ΥΓΕΙΑΣ τώρα από 100 € ετησίως    !                                
Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε  στα    2721 300 35 21, ή  6977 172 942.                 
 ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com    

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
                                                   «Η ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ»
Ποιος είδε ψα-, γεια σ’ Αρκαδιανή,                                                 
ποιος είδε ψάρι στο βουνό.                                                                                                           Και θάλασσα σπαρμένη,                                                          
Αρκαδιανή καημένη.                                                                                             
Ποιος είδε τη, γεια σ’ Αρκαδιανή. 
Ποιος είδε την Αρκαδιανή.                                                          
Στα κλέφτικα  ντυμένη,                                                                                  
Αρκαδιανή καημένη.                                                                                            
Δώδεκα χρό-,  γεια σ’ Αρκαδιανή.                                                  
Δώδεκα χρόνους έκανε.                                                                                 
Αρκαδιανή καημένη,  
στους κλέφτες καπετάνιος.                                                                                          
Κανείς δεν τη, γεια σ’ Αρκαδιανή,                                                        
Κανείς δε -ν τηνε γνώρισε.                                                                               
Αρκαδιανή  καημένη,                                                                                      
πως ήταν κορασίδα. 

Αρκαδιανή είναι η γυναίκα που κατάγεται από την Αρκαδιά, δηλαδή την Κυπαρισσία, ή από την επαρχία Αρκαδιάς, δηλαδή από την Τριφυλία, και όχι η καταγόμενη από την Αρκαδία ή το νομό Αρκαδίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την άποψη πολλών μελετητών του Δημοτικού μας τραγουδιού, η περίφημη Αρκαδιανή, που ντύθηκε ανδρικά  και ακολούθησε την κλέφτικη ζωή, δεν είναι άλλη παρά η Διαμάντω Μπουχανά ή Κόντου, κόρη του  κλεφτοκαπετάνιου Μπουχανά και αδελφή του οπλαρχηγού Κώστα Μπουχανά από το χωριό Τριπύλα 
των Κοντοβουνίων.
Ήταν αρραβωνιαστικιά του οπλαρχηγού Γιάννη ή Αναγνώστη Γκότση από τον Αετό. Σύμφωνα με την παράδοση, η Διαμάντω ακολούθησε για πολλά χρόνια τους Κοντοβουνήσιους κλέφτες κι έλαβε μέρος στην ιστορική μάχη του Μανιακίου, στις 20/5/1825, κατά την οποία έπεσε μαχόμενη ηρωϊκά στο πλευρό του αδελφού της Κώστα και του Αετοβουναίου αρραβωνιαστικού της  Γιάννη ή Αναγνώστη Γκότση.  


Πηγή: Από το βιβλίο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΩΝ                 
του Δημητρίου Γρηγ. Μουγγού


              SAOUTIS  INSURANCE              
                        43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς            
Ασφάλιση   ΥΓΕΙΑΣ τώρα από 100 € ετησίως  !                                                          
Αρκεί να μας τηλεφωνήσετε  στα    2721 300 35 21, ή  6977 172 942.                         
ή στείλτε μας ένα  μήνυμα στο  agsaouti@gmail.com                                                                


                             --------//////--------

Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας

Οι χοροί και τα τραγούδια στη Μεσσηνία ήταν ένας θεσμός απαράβατος. Συχνά, πολύ συχνά σε όλη τη Μεσσηνία γινόντουσαν γλέντια, όλες τις εποχές του χρόνου.
Εμείς σήμερα θα καταγράψουμε 8 γνωστά ή λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Εσείς δεν έχετε παρά να απολαύσετε αυτά τα υπέροχα Μεσσηνιακά Παραδοσιακά τραγούδια.

                     1.ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ
 (Του γάμου, το τραγουδούν οι συγγενείς και φίλοι του γαμπρού   όταν την Παρασκευή έπαιρνα τα προικιά της νύφης). 


Φίλοι ωχ φίλοι, καλώς σας βρήκαμε φίλοι καλώς σας βρήκαμε ν’                                   αρχοντοσυμπεθέροι    (δις)                              

ν’ εμείς ωχ ν’ εμείς εδώ δεν ήρθαμε                                                                              ν’ εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε (δις)                                                        
Τα ρου – ωχ τα ρούχα μας θα πάρουμε                                                                          τα ρούχα μας θα πάρουμε, κι’ έχετε γεια θα πούμε   (δις) 
                                                                                                                                     Ν’ όσα, ωχ ν’ όσα στολίδια έχουνε                                                                              ν’ όσα στολίδια έχουνε, νύφη μου τα προικιά σου    (δις)
                                                                                                                                        Τόσα ω τόσα να ‘ναι τα χρόνια σου                         
τόσα να ‘ναι τα χρόνια σου, και τόσα τα καλά σου    (δις)2. ΝΥΦΗ ΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ                                              (Όταν χορεύει η νύφη)                                                                                   
                                                                                       
Νύφη ωχ νύφη μου καλωσόρισες  (δις)                                νύφη μου καλωσόρισες μες του γαμπρού το  σπίτι                                 
                                                                                                                                  Σαν κυ – ωχ σαν κυπαρίσσι να σταθείς                    (δις)                                                σαν κυπαρίσσι να σταθείς σαν δέντρο να ριζώσεις
                                                                                                                                    και σα ωχ και σαν μηλιά γλυκομηλιά
και σα ωχ και σαν μηλιά γλυκομηλιά τους κλώνους σου ν’ απλώσεις
                                                                                                                                   Να κα – ωχ να κάνεις τρεις καλούς ιγιούς             
να κάνεις τρεις καλούς ιγιούς και τρεις καλούς λεβέντες
                                                                                                                                       ν’ ένας – ωχ ν’ ένας να γίνει στρατηγός κι’ ο άλλος καπετάνιος
ν’ ένας να γίνει στρατηγός κι’ ο άλλος καπετάνιος                                        
ν’ ο τρί – ωχ ν’ ο τρίτος ο μικρότερος                                             
ν’ ο τρίτος ο μικρότερος  κατής να πάει να κραίνει 
                                                                                                                                     να κραι – ωχ να κραίνει τους ανύπαντρους

να κραίνει τους ανύπαντρους τους αρραβωνιασμένους.

                 3. Η  ΓΑΛΑΝΗ

Αν θε ν’ ακούσετε βιολιά, κλαρίνα, μαντολίνα,
περάστ’ απ’ την Αναβερτή.
Περάστ’ απ’ την Αναβερτή και τη Φανερωμένη,
Εκεί βαρούνε τα βιολιά, κλαρίνα, μαντολίνα.

Εκεί βαρούνε τα βιολιά, κλαρίνα, μαντολίνα.
Μπροστά χορεύει η Γαλανή.
Μπροστά χορεύει η Γαλανή και σειέτε και λυγιέται.
Κι από το σείσι το πολύ
Κι από το σείσι το πολύ και τα κουνήματα της.

Της κόπει τ’ αργυρό κουμπί.
Της κόπει τ’ αργυρό κουμπί και φάνηκ’ ο λαιμός της.
Άλλοι το λένε μάλαμα, κι άλλοι το λεν’ ασήμι.
Δεν είναι ούτε μάλαμα. Δεν είναι ουτ’ ασήμι.
Είναι της κόρης ο λαιμός…                        4. Η ΠΡΟΣΦΥΓΓΟΥΛΑ
Αρχοντονιός παντρεύεται και παίρνει προσφυγούλα
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου, και παίρνει προσφυγγούλα
Προσφυγγούλα σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Η μάνα του σαν τ’ άκουσε πολύ της κακοφάνει.
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου.
Πολύ της κακοφάνει προσφυγγούλα σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Πιάνει δυό φίδια ζωντανά, τα ξεροτηγανίζει.
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου, τα ξεροτηγανίζει
Προσφυγγούλα σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Έλα νύφη, κάτσε να φας χέλια τηγανισμένα.
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου.
Χέλια τηγανισμένα
Προσφυγγούλα  σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Πρώτη μπουκιά που δάγκωσε, την πνίγει το φαρμάκι,
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου.
την πνίγει το φαρμάκι,
Προσφυγγούλα  σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Μάνα κρασί…μάνα νερό…να πνίξω το φαρμάκι,
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου.
να πνίξω το φαρμάκι,
Προσφυγγούλα  σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Εμείς κρασί δεν έχουμε. Στα μαγαζιά πουλάνε,
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου
Στα μαγαζιά πουλάνε,
Προσφυγγούλα  σε κλαίν’ τα μάτια μου.
Και το νερό μας σώθηκε. Στη βρύση πάω να φέρω,
Προσφυγγούλα μαυρομάτα μου
Στη βρύση πάω να φέρω,
Προσφυγγούλα  σε κλαίν’ τα μάτια μου.

  

                      5.  ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ
                                             (Της ξενητειάς)

 Νερατζούλα φουντωμένη που ‘ναι τα’ άνθη σου που ‘ναι η πρώτη σου ομορφάδα και τα κάλη σου ; φύσηξε βοριάς αγέρας και τα τίναξε, κι η  φουρτούνα του πελάγου τ’ αποχάλασε.                                       
Σε παρακαλώ βοριά μου φύσα ταπεινά,  για ταπείνωσ’ την αντάρα και τον κουρνιαχτό,  τη βοή σου τη μεγάλη και τον αχητό  *                     
για ν’ αράξουν τα καράβια τα Σπετσιώτικα να ‘ρθουν και τα παλικαριά τα νησιώτικα.                                                                                                                                           Όλα τα καράβια αράξαν, κι ‘όλα φάνηκαν, κι ο λεβέντης ο δικός μου δεν εφάνηκεν, και ποιος ξέρει σε τι κύμα δέρνει να πνιγεί ;
και δεν κλαις την ομορφιά σου, κόρη ν’ όμορφη, μόνε κλαίς τον ταξιδιάρη που σ’ απάριασε **  τάχα ποιάν θε να φιλήσει τα μεσάνυχτα τάχα ποιαν θεν’ αγαπήσει το ξημέρωμα.                                         

*  αχητός  = κρότος, ήχος                                                                                                     
** απάριασε = άφησε                 6. ΑΣ ΠΑΝ’ ΝΑ ΙΔΟΥΝ …….

                           Ας παν’ να ιδούν τα μάτια μου
                           πως τα περνά η αγάπη μου.
                           Μην ηύρ’ αλλού κι αγάπησε
                           Και μένα μ’ απαράτησε.

                           Ποιος στόπε βρε μελαχροινό
                           ποιος στόπε πως δεν σ’ αγαπώ.
                           Αν στοπ’ ο Ήλιος να μη βγει
                           τα’ άστρι να μην ξημερωθεί.

                           Αν στόπανε στη γειτονιά
                           εκεί δουλεύει η ρουφιανιά.
                           Κι αν στόπανε στα καπηλιά
                           Να τους ξυδώσουν τα κρασιά.


                             7.  ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΙΣΣΑ
                                          (Αποκριάτικο)

Δε φταί – μωρέ δε φταίνε τα γλυκά κρασιά                                                                     άϊντε δε φταίν τα παλικά – παλικάρια μ’ Σουλιμιώτισσα         
Σουλιμιώτισσα με λένε κι αν σ’ αρέσει γύρεψέ με                      

Το φταίν’ μωρέ οι   Σουλιμιώτισσες                                       
άϊντε που βάζουν το κρασί – το φτιασίδι μ’ Σουλιμιώτισσα                                                         Σουλικιώτισσα κυρά μου, μου χεις κάψει την καρδιά μου

Το βα – μωρέ το βάζουν νιες το βάζουν γριές                                                                             άϊντε το βάζουν παντρεμέ – παντρεμένες Σουλιμιώτισσα                
Σουλιμιώτισσα  Σουλτάνα θε να κοιμηθούμε αντάμα.

Το βα – μωρέ το βάζουν και οι παπαδιές                                                                                           άϊντε κι’ αφήνουν τους παπά – τους παπάδες Σουλιμιώτισσα                                                                                                                      
Σουλιμιώτισσα κυρά μου μου ‘χεις κάψει την καρδιά μου.


             8. ΕΝΑΣ ΝΙΟΣ ‘ΝΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ
                              (Της αγάπης και του έρωτα)


                   Ένας νιός γραμμένα μου μάτια
                   ένας νιός ‘να παλληκάρι            (δις)
                   σαν τ’ αστρί σαν το φεγγάρι

                   ήτανε γραμμένα μου μάτια
                   ήτανε γραμμάτισμένος                                                  
                   στην αγάπη μπερδεμένος

                   το κατή – γραμμένα μου μάτια                                     
                   το κατήντησε για αγάπη             (δις)                             
                   πέντε χρόνια στο κρεβάτι

                   και οι γονιοί γραμμένα μου μάτια
                   ξήντα δυο γιατρούς εφέραν                                              
                   σύρτε φε – γραμμένα μου μάτια 
                                                        
                   σύρτε φέρτε την αγάπη               (δις)
                   λέει ο νιός απ’ το κρεβάτι                                         
                   πάτησε γραμμένα μου μάτια
                                     
                   πάτησε για αγάπη στη σκάλα      (δις)                                                         
                   κι’ αναστήθηκε μια στάλα                                         
                   πάτησε γραμμένα μου μάτια
                                                                                
                   πάτησε για αγάπη στην πόρτα     (δις)                    
                   κι’ αναστήθηκε όπως πρώτα
                                                                 
                  ΤΑ “ ΑΙΡΕΤΙΚΑ”                                                             Εδώ μπορείτε να διαβάσετε, όσο πολύ λίγοι μπορούν να γράψουν,  Αιρετικές Απόψεις, Σκληρές αλήθειες και πολύ παρασκήνιο, στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ δρώμενα,              ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ
και για το τέλος σας σερβίρουμε ένα πιάτο από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Ελάτε τώρα στο…     http://taairetika.blogspot.com 
              SAOUTIS  INSURANCE
   43 χρόνια στην Ελληνική Ασφαλιστική   αγορά,                                                              
Σας προσφέρει Ασφάλιστρα έκπληξη στις Ασφαλίσεις των ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6977 172 942

            SAOUTIS  INSURANCE
            43 χρόνια στην Ελληνική Ασφαλιστική  αγορά,
 Όταν είστε 61-79, και οι άλλοι δεν  σας ασφαλίζουν  στην ΥΓΕΙΑ,                           ….τότε, εμείς είμαστε εδώ !
 Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6977 172 942                     


                                              ----------//////----------

                               ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ               
                                "ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΙΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ"

Η παράδοση ενός τόπου δεν είναι μόνο οι όμορφες περιοχές, είναι και τα ήθη και έθιμα. Η Μάνη μας δίνει εντυπωσιακά ήθη και έθιμα που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Μέσα από αυτά μπορούμε να μάθουμε τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και γενικά τον τρόπο ζωής των Μανιατών.
Ας δούμε όμως το άρθρο του Νίκου Καπετανέα, στο Μανιάτικο site που το είδαμε και σας το μεταφέρουμε.
                                                                                                                                                                "Με αφορμή τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο «Αρραβώνες», στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, θα αναφερθώ στο προξενιό, ή συνοικέσιο, ή συμπεθεριό που γινόταν πριν τον αρραβώνα. Στην επιτυχία του προξενιού οφειλόταν η πραγματοποίηση του αρραβώνα.
Η παράδοση εδώ ήθελε τον προξενητή ή συμπεθερολόγο, που σκοπό είχε να μεσιτέψει για την γνωριμία των δύο οικογενειών, κάτω από απόλυτη
μυστικότητα. Στη συνέχεια ακολουθούσε μια κουραστική συζήτηση γύρω από την «Προίκα», έννοια που κύρια σφράγιζε το στέργιωμα του συμπεθεριού και του γάμου. Ας αναφερθούμε στις αναμνήσεις κάποιων γερόντων - που πρόσφατα γιόρτασαν τους χρυσούς γάμους τους 50 χρόνια συμβίωσης) - για να γνωρίσουμε το άλλοτε προξενιό.
Ήταν Αύγουστος του 1935. Η θειά Θοδώρα τότε - και μετέπειτα πεθερά - αφού έκρινε ότι η κοπελιά ήταν κατάλληλη για το σπιτικό της, ανάλαβε χρέη προξενητή, πηγαίνοντας η ίδια να μηνύσει τη σκέψη της στην εκλεκτή της.
Ε! κοπελιά, αποφάσισα να σε ζητήσω για νύφη μου. Αυτά τα σταράτα λόγια της θειάς Θοδώρας, έκαναν τα νεανικά μάγουλα να κοκκινήσουν και ένα τρέμουλο διαπέρασε το δυνατό κορμί της που μετά βίας μπόρεσε να το κρατήσει πάνω στη συκιά
Το επόμενο βράδυ μέσα στο κατασκόταδο η θειά Θοδώρα, ο γιός και ο άνδρας της περνούν την πόρτα της νέας. Κάτω από το αμυδρό φως της λάμπας πετρελαίου στην «Σάλα», το καθιστικό του σπιτιού, γύρω στις σκόρπιες καρέκλες βολεύονται οι ξεραγκιανές Μανιάτικες φιγούρες των δύο οικογενειών. Από τους γύρω τοίχους κάποια κάδρα με απλανή βλέμματα και επιβλητικά μουστάκια - φωτογραφίες προγόνων - φαίνονται να γίνονται οι σιωπηλοί μάρτυρες του σκηνικού, ενός σκηνικού με διαφορετικές σκέψεις και διαθέσεις. Η πλευρά της νύφης έχει κι' άλλα κορίτσια, «γραμμάτια», και πρέπει να μείνουν και κάτι για τα «παιδιά», τα αρσενικά μέλη. Η πλευρά του γαμπρού σκέπτεται την μεγάλη μελλοντική οικογένεια, τους δύσκολους καιρούς, αλλά και τη συνήθεια «ότι έχει γιο και πρέπει να πάρει».
Έτσι σε τούτο το μικρό ανθρώπινο κύκλο το μόνο που περιβάλλει τα πάντα
είναι το συμφέρον, ένα συμφέρον που αρχικά φαίνεται να χωρίζει τις οικογένειες, αλλά που στο βάθος τις ενώνει πάλι πιο δυναμικά, στην σκέψη ότι πρέπει να παντρέψουν τους νέους.
Μ’ αυτή τη σκέψη και ο μπάρμπα - Χαράλαμπος, ο μεγάλος θείος και «διανοούμενος» της οικογένειας, ανέφερε χαριτολογώντας εκείνες τις αξέχαστες λέξεις. «Και τώρα αγαπητοί μου ας έλθουμε στο θέμα περί προίξ, στο δούναι και λαβείν που λέμε». Τα βλέμματα της οικογένειας στρέφονται για λίγο στους τοίχους, σαν να αποζητούν από εκεί τη συγκατάθεση στο τελετουργικό που θα ακολουθήσει και αμέσως οι μέχρι τώρα σκέψεις γίνονται έντονες συζητήσεις προσφοράς και ζήτησης αγαθών. Αξέχαστοι μονομάχοι του οικονομικού κονταροκτυπήματος ο Μπάρμπα Χαράλαμπος και η θειά Θοδώρα - με έντονη πάντα την απουσία της νύφης - δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται στο αλισβερίσι κάποιας ζωοπανήγυρης με απρόβλεπτη έκβαση. Ευτυχώς που η επομένη φάση γίνεται ικανή να φέρει τη συμφωνία της προίκας που είναι κάποια ελαιόδενδρα, λίγες οκάδες λάδι, κάποιο ξέσκεπο για να παίρνουν τα παιδιά το στάρι τους, τα «προικιά» κάποια ρούχα και η «Γρίβα», το μουλάρι που θα βοηθάει στις δουλειές.
Προικοσύμφωνο; Ε! εδώ φθάνει πλέον ο Μανιάτικος λόγος, που γίνεται ταυτόχρονα και συμβόλαιο. Τώρα τα πρόσωπα πάλι χαμογελούν και στη σκέψη της επιτυχίας των νέων ξεχνιούνται οι προηγούμενες κωμικές ίσως στιγμές που σημάδεψαν την ανθρωπιά των οικογενειών και την προσωπικότητα των παιδιών τους.
Στο διπλανό δωμάτιο πρώτα η πεθερά και μετά ο γαμπρός κάτι λένε στη νύφη που ποτέ δε θα μαθευτεί και αμέσως μετά αφού ενισχύεται ο φωτισμός με
κάποια ακόμη, λυχνάρια, το ζευγάρι οδηγείται στη «Σάλα» όπου στη νύφη φορούν τη μεγάλη λευκή μαντίλα - δείγμα χαράς και σεβασμού - και στου γαμπρού το λαιμό το χρυσοκέντητο λευκό μαντήλι - δείγμα προκοπής και αγάπης. Είναι η στιγμή που πρωτοακούγονται οι λέξεις «Συμπέθερε» και «Συμπεθέρα» και οι ευχές γεμίζουν την ατμόσφαιρα.
Μεγάλες τούτες οι στιγμές, γιατί οι πάντες πιστεύουν στην ευλογία των γονιών για την ευτυχία της οικογένειας. Ακολουθούν κάποια κεράσματα και την μέχρι τώρα μυστικότητα διαδέχεται το «χαρούμενο μαντάτο» που γρήγορα σα χείμαρρος πλημμυρίζει τα στενά σοκάκια του χωριού. Το επόμενο «μαντάτο» θα είναι τα αρραβωνιάσματα με όλες τους τις χαρές και τα γλέντια.
Τούτα τα σεβαστά γεροντάκια, πρωταγωνιστές άλλων εποχών - που σήμερα ζούνε ήσυχα με τις αναμνήσεις τους - μέσα σε τούτο το θυμητικό οδοιπορικό τους επιθυμούν να περάσουν, το παρελθόν μέσα από το παρόν, με την ευχή, το σφιχταγκάλιασμα τούτο να προσφέρει απλόχερα τα μηνύματα της πείρας τους που είναι κοντά στην πίστη της παράδοσης, στην αμοιβαία υποχώρηση και αγάπη και κύρια κοντά στην πάλη για μια αταλάντευτη και ευτυχισμένη οικογένεια".
Πηγή : www.mani.org.gr
του Νίκου Καπετανέα


                                 SAOUTIS  INSURANCE                                                43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς                  
  Βρείτε τα Ποιοτικότερα και χαμηλότερα Ασφάλιστρα του ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ σας,
  ανάμεσα
  σε 25 Ασφαλιστικές που   εκπροσωπούμε.                                                                    Με ένα δικό σας τηλεφώνημα στα 2721 300 351 και Κιν. 6977 172 942, θα έχετε  κάθε   ενημέρωση.


            
                                                    ------/////------
                  ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
                               Το Κάστρο της Μεθώνης

Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου σε θέση που οχυρώνεται από τον 7 π.Χ αιώνα.
Το Μπούρτζι του Κάστρου της Μεθώνης
Το κάστρο της Μεθώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό
Το κάστρο από την παραλία
παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Πελοποννήσου, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.) 
Στην αρχαιότητα η Μεθώνη ήταν γνωστή με το όνομα Πήδασος. 
Ο Όμηρος την αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον πείσει να επιστέψει στη μάχη (Ιλιάδα , Ι 149-153). Ο Παυσανίας (Μεσσηνιακά ΙV , 35 , 1) και ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 8 , 359-360) την ονομάζουν Μοθώνη και την ταυτίζουν με την ομηρική πόλη. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Θουκυδίδη για τα ασθενή τείχη της οχυρωμένης πόλης τον 5ο αι., η μορφή και η έκταση της οποίας παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. 
Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη κερδίζει την αυτονομία της από τον αυτοκράτορα Τραϊανό και ενισχύεται με καλύτερες οχυρώσεις. Ο Παυσανίας μάλιστα αναφέρει την ύπαρξη ναού της
Αθηνάς Ανεμώτιδος και ιερού της Άρτεμης, ενώ από την πόλη σώζονται νομίσματα που απεικονίζουν το λιμάνι της. Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το λιμάνι της Μεθώνης γνωρίζει μεγάλη ακμή ως εμπορικό κέντρο και σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων. Κατά την μεσοβυζαντινή περίοδο μια σειρά από σφραγίδες που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα μας δίνουν πληροφορίες για τους κρατικούς και εκκλησιαστικούς λειτουργούς της πόλης. 
Οι Ενετοί πρωτοεμφανίζονται στο ιστορικό σκηνικό κατά τον 11ο
αιώνα, όταν αποκτούν προνόμια σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τους σε διάφορες πόλεις-λιμάνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και η Μεθώνη. Με την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους το 1204 (Δ΄Σταυροφορία) και η Μεθώνη θα δοκιμάσει την κυριαρχία τους. Η φραγκοκρατία θα διαρκέσει ως το 1206, οπότε η Μεθώνη
Τούρκικο χαμάμ
καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και με συνθήκη που υπεγράφη το 1209 εξασφαλίζεται η κυριαρχία τους στην πόλη. 
Κατά την πρώτη Ενετική περίοδο η ζωή στη Μεθώνη οργανώθηκε σύμωνα με τα συμφέροντα της Βενετίας. Η πόλη οχυρώθηκε και αναπτύχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο αφού ορίζεται ως
υποχρεωτικός σταθμός για όλα τα βενετικά πλοία που ταξίδευαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ακμάζουσα αυτή περίοδος για την Μεθώνη λήγει τον Αύγουστο του έτους 1500 όταν, μετά από αιματηρή πολιορκία, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς. 
Η πρώτη περίοδος της Τουρκοκρατίας θα διαρκέσει ως το 1686 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τον Μοροζίνι
και επανήλθε στην κατοχή των Βενετών. Το 1715 οι Οθωμανοί γίνονται για δεύτερη φορά κάτοχοι της Μεθώνης, ο πληθυσμός της οποίας αυξήθηκε καθώς και η εμπορική κίνηση στο λιμάνι. 
Στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το
κάστρο της Μεθώνης δεν κατελήφθη από τους Έλληνες επαναστάτες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που είχαν καταβάλλει, λόγω της σθεναρής αντίστασης του οχυρωμένου οθωμανικού πληθυσμού. Το 1825 αποβιβάστηκε στο λιμάνι της πόλης ο Ιμπραήμ και εγκαταστάθηκε εντός του κάστρου, το οποίο έγινε ορμητήριο των Αιγυπτίων κατά την διάρκεια
της εκστρατείας τους στην Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι θα παραδοθούν αμαχητί το 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του οποίου ηγείτο ο στρατηγός Μαιζών. Ο οικισμός τότε μεταφέρεται εκτός των τειχών, γίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης ενώ το κάστρο
Το εσωτερικό του χαμάμ
που για αιώνες υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης ερημώνεται. 
Το λιμάνι και το κάστρο της Μεθώνης αποτέλεσαν για αιώνες έναν σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο για τους εκάστοτε κατόχους της, οικονομικό για τις εμπορικές συναλλαγές και συγκοινωνιακό για τους περιηγητές στη Μεσόγειο και τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους.                                                         ---------///////-------
             SAOUTIS  INSURANCE                                                              43 Χρόνια  Ποιοτικής  Ασφαλιστικής Προσφοράς                          
    Σε 19 Ελληνικές και ξένες Ασφαλιστικές Εταιρείες, θα βρείτε την καλύτερη και
    φθηνότερη Ασφάλιση του Αυτοκινήτου σας ! 
    Αριστοδήμου 42, 24100 Καλαμάτα.                         
    
Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6977 172942, e-mail: saouti@gmail.com               
     
URL:  http://asfalisistinpraxi.blogspot.com      


                      ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
                               Το Κάστρο της Κορώνης
Σήμερα, σας παρουσιάζουμε ένα ακόμα σημαντικό κάστρο της Μεσσηνίας. Το εντυπωσιακό Κάστρο της Κορώνης.  
Στο νότιο τμήμα της Κορώνης ορθώνεται το κάστρο της. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε μία απλή οχύρωση, για να γίνει αργότερα Βυζαντινό φρούριο, το οποίο κατέλαβαν το 1205 οι Φράγκοι(Γάλλοι) της Δ' Σταυροφορίας.
Με την συνθήκη της νήσου Σαπιέντζας(1209) παραχωρήθηκε στους Βενετούς, οι οποίοι το κατέστησαν οχυρό του λιμανιού της για την προώθηση των εμπορικών προϊόντων τους. Τον Αύγουστο του 1500 καταλαμβάνεται απο τους Τούρκους και πολλοί κάτοικοι αναχωρούν για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και έπειτα για την Κάτω Ιταλία. Το έτος 1532 ο αυτοκράτορας της Γερμανίας και της Ισπανίας Κάρολος ο Ε΄, επιθυμώντας να προκαλέσει στο σουλτάνο Σουλεϊμαν το Μεγαλοπρεπή αντιπερισπασμό στέλνει με το ναύαρχο Αντρέα Ντόρια δυνάμεις στην Πελοπόννησο. Η επιχείρηση του Ντόρια και των συμπολεμιστών του απέτυχε και εγκατέλειψαν τη Μεθώνη το 1534 παίρνοντας μαζί τους και 2000 πρόσφυγες Κορωναίους, που εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Ιταλία. Επανέρχονται οι Βενετοί (1685 - 1715) με το Φραγκίσκο Μοροζίνη.
Ηλιοβασίλεμα από το κάστρο της Κορώνης
Το 1715 επανέρχονται οι Τούρκοι. Mέχρι το 1828, εγκαθίστανται στο Κάστρο τούρκικες οικογένειες και αρχίζει η κοινωνική και η οικονομική παρακμή η οποία συμπληρώθηκε με το βομβαρδισμό του Ορλώφ (1770).
Το 1828 απελευθερώνεται και παραδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση και στο φρούραρχο το Νικηταρά από τον Γάλλο Στρατηγό Μαιζον.
Σήμερα το Κάστρο είναι ερειπωμένο, ενώ διατηρούνται το παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του

Ι.Ν. Παναγίας Ελεήστρια
Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους και το «ΡΕΣΑΛΤΟ» χώρος ιστορικής μνήμης όπου εκεί έπεσαν οι Έλληνες αγωνιστές οι οποίοι προσπάθησαν το 1824 να καταλάβουν το Κάστρο.
Υπάρχουν επίσης λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημοι «θόλοι».

Σε κάθε γωνιά του κάστρου υπάρχει και μία «θόλος» δηλ. μπαρουταποθήκη ή μπιζιχανές, ενώ η καλύτερη «θόλος» ανατινάχτηκε από Γερμανούς το 1944 κατά την αποχώρηση του.

Ι.Μ. Προδρόμου
Το σχήμα του κάστρου της Κορώνης είναι πιθανότατα τετράγωνο. Αποτελείται από δύο σειρές τειχών ενώ στο δυτικό μέρος του στέκεται με δέος η ακρόπολη. Είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως το σημείο αυτό είναι το υψηλότερο του κάστρου.
Χριστιανικός ναός πάνω σε ερείπια Αρχαίου ναού

Η βόρεια και η νότια πλευρά του κάστρου ατενίζουν τη θάλασσα. Στη νότια πλευρά υπάρχουν απότομα βράχια - τα βράχια του Ρεσάλτου- τα οποία καταλήγουν σε μία ακρογιαλιά. Η βόρεια, όπου είναι και η κεντρική είσοδος του κάστρου, οδηγεί στα σπίτια του οικισμού που εκτείνονται μέχρι και τη δυτική πλευρά του ενώ η ανατολική στρέφεται προς τη Λειβαδιά. 
Η κεντρική είσοδος είναι διαμορφωμένη σε μια μεγάλη τετράγωνη κατασκευή, όπου η κορυφή, στο κατώτερο τμήμα της, απολήγει σε ένα οξυκόρυφο τόξο. Στο ανώτερο σημείο, όπου υπήρχε το δωμάτιο της φρουράς της πύλης σχηματίζεται καμπύλο τόξο.
Κατά τη περίοδο της ακμής του κάστρου, υπήρχε πρόπυλο με παραστάτες δεξιά και αριστερά ενώ στη κορυφή, ένα ανάγλυφο που απεικόνιζε το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Έπειτα, μια εσωτερική αυλή, που οδηγούσε στη κεντρική
Ηλιοβασίλεμα από το κάστρο
είσοδο του κάστρου, έκανε τη παρουσία της. Η αυλή αυτή, με το πέρας των χρόνων, καταλήφθηκε από μικρά σπίτια. 
Για την κατασκευή του τείχους χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και αρχαίο υλικό οικοδόμησης τα οποία είναι εμφανή τόσο στο μεγάλο πύργο όσο και στο τοίχο δίπλα από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. 
Ο μεγάλος τοίχος στη βορειοανατολική πλευρά αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα του κάστρου ενώ το υψηλότερο σημείο είναι το βυζαντινό φρούριο εκεί που σήμερα βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι.
Τα τείχη του κάστρου
Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά, απλώνεται μια χαμηλότερη έκταση η οποία
Το κάστρο όπως φαίνεται από την παραλία
οχυρώθηκε το 1209, όταν οι Βενετοί κατέλαβαν την Κορώνη. Μια δεύτερη εξωτερική αυλή δημιουργήθηκε τότε, τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε έκταση από την προηγούμενη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πύργοι και τα τείχη του παλιού φρουρίου να ενισχυθούν. Ο εσωτερικός χώρος κατακλείστηκε από εγκαταστάσεις οι οποίες ήταν από υλικά που δεν άντεξαν στο χρόνο. 
Τον 16ο αιώνα, οι Τούρκοι ενίσχυσαν την ανατολική άκρη με κατάλληλες οχυρώσεις για τα πυροβολαρχία τους. Μια θολωτή είσοδος οδηγεί στο εσωτερικό του δεύτερου οχυρωματικού περιβόλου. Το τείχος αυτό υψώνεται κάθετα ενώ στη βορειοανατολική πλευρά σχηματίζει δυο
στρογγυλούς πύργους. Σήμερα, μεγάλο τμήμα αυτού έχει καταστραφεί εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και των καιρικών συνθηκών. 
Στη δυτικότερη άκρη εμφανίζεται το πιο πρόσφατο οχυρό, το οποίο αρχικά χτίστηκε το 15ο αιώνα από τους Βενετούς. Το 1685 ξαναχτίστηκε λόγω των καταστροφών που είχε υποστεί.

Το μοναστήρι του κάστρου της Κορώνης               
 
SAOUTIS  INSURANCE         43 Χρόνια Ποιοτικής    Ασφαλιστικής Προσφοράς     Τηλ. 2721 300351,            
Κιν. 6977 172 942  e-mail : agsaouti@gmail.com
                                                                                       
 Για την Εξ-ασφάλιση  της ΥΓΕΙΑΣ σας.                  
 Για την  ΚΑ
ΤΟΙΚΙΑ σας.                    
 Για το  Α
ΥΤΟΚΙΝΗΤΟ   σας                           
Για τη μελλοντική ΣΥΝΤΑΞΗ  σας.                    
 
Για  τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΙΣΜΟ μας  Και  τις
 
ΕΜΠΕΙΡΕΙΕΣ μας                              

Το μοναστήρι του Προδρόμου βρίσκεται στα δυτικά της Αγίας του Θεού Σοφίας. Είναι γυναικείο και εντάσσεται στο παλαιό ημερολόγιο. Αποτελείται από ένα χαμηλό περίβολο όπου είναι εμφανή πολλά προσκυνητάρια. 
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις του κάστρου αξιοποιούνται και οι χρήσεις αυτών αρκετές όπως για υπόγειες δεξαμενές, κελιά, σπηλιές, κτλ. 
Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το "σκολειό" στην οποία μπορεί κάποιος να περιηγηθεί μόνο με την άδεια και την παρουσία της ηγουμένης. Ο χώρος έχει την παρουσία κατακόμβης με τη διαφορά ότι η υποβλητικότητα του είναι ιδιαίτερα εμφανή. Το χαρακτηριστικό του έγκειται στα εικονίσματα που είναι τοποθετημένα σε βράχους. 
Στο σημείο αυτό είναι χτισμένος ο ψηλότερος προμαχώνας του κάστρου τον οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν "μεγάλη ντάπια". Λόγω του ότι χτίστηκε πάνω στις παλιές υπόγειες αποθήκες του κάστρου, έπρεπε να μην είναι επίπεδο αλλά να υψωθεί.
Ο Άγιος Χαράλαμπος 
Απέναντι από το μοναστήρι βρίσκεται το κοιμητήριο του Αγίου Χαραλάμπους, στο ναό του οποίου τιμούσαν παλαιότερα οι καθολικοί τον "Άγιο Ρωη". 

Το νότιο τείχος 
Το νοτιότερο τείχος, που βρίσκεται στη μεριά της θάλασσας, είναι συνδεδεμένο με πολλές λαϊκές ιστορίες γεμάτες μυστήριο και φαντασία. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο χώρος του ολοκαυτώματος για την απελευθέρωση, το "Ρεσάλτο". 
Όταν ο επισκέπτης διαβεί τη δυτική πύλη θα συναντήσει το πλάτωμα του Ηρώου. Εκεί βρίσκεται η προτομή του μάρτυρα επισκόπου Γρηγορίου, μέσα στο άλσος της Ελεήστριας. Το άλσος αποτελεί ιερό χώρο καθώς εκεί βρίσκεται ο ναός της Παναγιάς Ελεήστριας καθώς νωρίτερα είχε βρεθεί η Αγία εικόνα της. 
Παναγιά η Ελεήστρια 
Η Παναγιά η Ελεήστρια είναι η προστάτισσα της Κορώνης. Όλοι οι κάτοικοι την τιμούν και πληθώρα πιστών προσέρχονται στο ναό για να ασπαστούν την εικόνα της. Πολλά θαύματα έχουν πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της Ελεήστριας, σύμφωνα με τους κατοίκους.
Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού, τη Μαρία Σταθάκη. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά, κάτι που προκάλεσε δέος και συγκίνηση στους κατοίκους. 

Είσοδος Κάστρου
Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Περιέργεια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι βρέθηκαν στα βράχια. Μία πιθανή αιτιολόγηση είναι πως κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε.
Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής ή τους "δημιουργούς" τους παραμένει ένα μυστήριο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. 
Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες. Η ανέγερση και η αποπεράτωση του πραγματοποιήθηκαν μέσα σε τρία (3) χρόνια και τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 26 Δεκεμβρίου 1900. 
Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, εορτάζει ο ιερός Ναός της Παναγίας της Ελεήστριας. Την ημέρα εκείνη τελείται επίσημη θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Ακολουθεί λιτάνευση της Εικόνας στους δρόμους της Κορώνης. Επιπροσθέτως, ο ναός εορτάζει στις 25 Μαρτίου, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 22 Ιανουαρίου (ημέρα ευρέσεως της Εικόνας της Παναγίας).
                                                 ----////----                                               «ΤΑ  ΑΙΡΕΤΙΚΑ»                                               
«Εδώ θα διαβάζετε αυτά που λίγοι τολμούν να πουν. Αιρετικές απόψεις σκληρές αλήθειες και αρκετό πολιτικό παρασκήνιο».                                                                              Για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ δρώμενα, για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΌ, για τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ κ ΚΟΥΖΙΝΑ   Επισκευθείτε το ……. http://taairetika.blogspot.com

                 ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
Από σήμερα ξεκινάμε να κάνουμε μια αναφορά στα κάστρα της Μεσσηνίας. Αξίζει να γνωρίσουμε τα κάστρα της Μεσσηνίας, αφού η περιοχή μας είναι μια περιοχή της χώρας, από εκείνες που έχουν πολλά κάστρα.         
Είναι πολύ θετικό λοιπόν να τα γνωρίσουμε όλα ένα πρός ένα. 
Για πρώτο κάστρο θα σας παρουσιάσου με το .............
                                      ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το κάστρο της Καλαμάτας, βρίσκεται πίσω από το βόρειο μέρος του Ναού
της Υπαπαντής του Σωτήρoς, σε θέση στην οποία εικάζεται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των ομηρικών (1580 - 1120 π.Χ) και των κλασσικών Φαρών (ανάκτορο του Ορτιλόχου και μετά του Διοκλή).
Η Καλαμάτα από το κάστρο
Όταν το 1205 η Καλαμάτα και το κάστρο της υποδουλώνονται από τους Φράγκους κατακτητές, τον βράχο της Ακρόπολης των αρχαίων Φαρών τον οχυρώνουν με χοντρά τείχη και γίνεται Κάστρο οχυρό και κυρίως στο μέρος της Εκκλησίας το χρησιμοποιούσαν για καλούπι, ρίχνουν γύρω του τείχη χοντρά πάχους 2,5 μέτρων και υψώνουν έναν πύργο με πολλούς ορόφους.
Πάνω από τους θόλους της εκκλησίας ήταν ο πρώτος όροφος του πύργου των Φράγκων.

Το 1218 πάνω στο Φράγκικο κάστρο της Καλαμάτας γεννήθηκε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουϊνος, ο προσονομαζόμενος «Καλαμάτας» γιατί γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μιλούσε Ελληνικά, που σαν καλός Διοικητής άπλωσε τον καλύτερο πολιτισμό σε όλο το πριγκιπάτο. Και σαν πέθανε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος το πριγκιπάτο παρακμάζει και περιέρχεται διαδοχικά σε διάφορους κυρίαρχους.
Το 1292 εξακόσιοι Σλάβοι της Γιάννιτσας κατεβαίνουν μια νυχτιά και με σκάλες

Είσοδος Αμφιθεάτρου
που είχαν μαζί τους, ανέβηκαν τα τείχη του κάστρου και το κατέλαβαν, αλλά κατόπιν προδοσίας από τον Πρωτοστάτωρα του Βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά, οι Σλάβοι το παρέδωσαν ξανά στους Φράγκους.
Έρχεται κατόπιν ο Νικόλαος Ατζαϊόλης και γίνεται κύριος της Καλαμάτας και του κάστρου ως τα 1430 οπότε περιέρχεται στα χέρια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για να πέσει αργότερα ο τόπος στα χέρια των Τούρκων.

Οι Φράγκοι βασίλευσαν στην Καλαμάτα 255 χρόνια. Ήρθαν το 1205 και τους έδιωξαν οι Τούρκοι το 1460. 
Απ’ το 1460 ο τόπος της Ελλάδας εστέναζε στο ζυγό της Τουρκίας, εκτός από τη Μάνη που ήταν ελεύθερη.
Το 1659 οι Βενετοί προσπαθούν να κυριεύσουν το Κάστρο και την Καλαμάτα αλλά δεν το κατορθώνουν.
Το 1685 ο Μοροζίνης με Βενετούς και Μανιάτες ξανάρχεται πάλι με στόλο,

Το θέατρο 
αράζουν στο ανατολικό μέρος της θάλασσας στην παραλία της Καλαμάτας και κάνουν απόβαση κατά τη θέση Μπαργιάμαγα, τα στρατεύματα των βενετών ανεβαίνουν κατά τη σημερινή τοποθεσία της Ζωοδόχου πηγής, εκεί φτάνουν και 1500 Μανιάτες καλώς εξοπλισμένοι, ενώνονται με τα στρατεύματα των Βενετών του Αρχιστράτηγου Ντέγγελφεντ. 14 Σεπτεμβρίου έδωσαν τη μάχη με τους Τούρκους και τους κατενίκησαν. Οι Τούρκοι ηττηθέντες και μη μπορώντας να κρατήσουν την πόλη της Καλαμάτας και το κάστρο της, γιατί οι Βενετοί και οι Μανιάτες είχαν ένα κανόνι στις Στούρλες ανεβάσει και το βομβάρδιζαν, τότε οι Τούρκοι το ανατίναξαν και έφυγαν για την Ανδρούσα και την Κορώνη.
Τότε ανέβηκε ο στρατός του Μοροζίνη και οι Μανιάτες στο κάστρο της Καλαμάτας, το κατέλαβαν και ότι είχε απομείνει αχάλαστο το εχάλασαν αυτοί για να μην ξαναταμπουρωθούν εκεί οι Τούρκοι. Κύριοι του Φράγκικου κάστρου τώρα, παραμένουν οι Βενετοί , το οχυρώνουν και κτίζουν και το δεύτερο διάζωμα, και στην πύλη του βάνουν το λιοντάρι, σήμα της
Ένα από τα τείχη του κάστρου
γαληνοτάτης Δημοκρατίας των Βενετών.
Το μεσαιωνικό κάστρο κτίσθηκε το 1205 μ.Χ από τον Γοδεφρέδο Βιλλεαρδουϊνο και δέχτηκε πολλές οικοδομικές μετατροπές και συμπληρώσεις από τους μετέπειτα κυρίαρχους του, τους Βυζαντινούς του Μυστρά, τους Τούρκους και τους Ενετούς του Μοροζίνι.
Στην είσοδό του δεσπόζει το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου δείγμα της περιόδου των Ενετών, ενώ μέσα και γύρω από το κάστρο υπάρχουν όστρακα (θραύσματα) και λείψανα μυκηναϊκών και ρωμαϊκών χρόνων καθώς και τάφοι της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής.
Στην βορεινή πλευρά του σώζεται μικρός βυζαντινός ναός, που πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στην Παναγία την Καλομάτα, από την οποία κατά μια εκδοχή πήρε το όνομα της η πόλη της Καλαμάτας.
1821. Ευλογημένη εαρινή μέρα. 23 Μαρτίου σήμανε για τους Έλληνες της Καλαμάτας η μέρα της λευτεριάς.
Οι Τούρκοι μπροστά στο επαναστατικό κύμα που βράζει γύρω από το κάστρο αποφασίζουν να παραδοθούν.

Ο τρομερός ως τότε Βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αρναούτογλου πιάνεται αιχμάλωτος μαζί με 150 αρματωμένους Τούρκους.
Έτσι για μια ακόμα φορά πάτησε το Ελληνικό ποδάρι λεύτερο πλέον στα χώματα του κάστρου.
Το 1905 ανέβηκε στο κάστρο της Καλαμάτας ο τότε Γάλλος δημοσιογράφος Κλεμανσώ ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο λεγόμενος Τίγρης, του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Ο Κλεμανσώ όταν είδε την Καλαμάτα από το ύψος του βράχου της ακρόπολης της Καλαμάτας αναφώνησε: Τι ωραία πόλις η Καλαμάτα, φυσικά εδώ θα κατοικούσαν θεοί των αρχαίων Ελλήνων. Και όταν έστρεψε το βλέμμα του κατά τον κάμπο της Μεσσήνης, τον αποκάλεσε το χρυσό χαλί της Μεσσηνίας.
Το 1941-1944, το κάστρο ήταν στην αρχή και διοίκηση των Ιταλών που το είχαν σα δικό τους.

Οι Ιταλοί είχαν κάνει μερικά έργα στο Κάστρο, είχαν στήσει αντιαεροπορικά πυροβόλα και μυδράλια.
               
                  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
                 
ΗΛΙΑ Γ. ΦΛΕΣΣΑ
                 * ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ
                 * ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
                 * ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
                 * ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
      ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ 42 (Ισόγειο) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
      Τηλ. 2721 402799, Κιν. 6972 031 519
Για καλή ορατότητα της πόλεως είχαν κόψει τις κορφές των πεύκων και είχαν καθαρίσει τις βατουργιωτώνες από τη λεγόμενη εκκλησία της Παναγίας «Καλομάτας» που την είχαν μεταβάλει σε αποθήκη.
Το κάστρο σήμερα
Σήμερα, το κάστρο αποτελεί μία τοποθεσία όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το πευκόφυτο τοπίο του, και η υπέροχη πανοραμική θέα του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Λόγω επικινδυνότητας, η πόρτα που οδηγεί στο κέντρο του κάστρου είναι κλειδωμένη, και ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί μόνο περιμετρικά εντός του κάστρου. 
Επίσης, στο κάστρο υπάρχει τσιμεντένιο αμφιθέατρο που το καλοκαίρι γίνονται εκπολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, με φόντο το φωτισμένο ιστορικό κέντρο.
Πηγή: Παλιά Καλαμάτα, Γιάννη Π. Ταβουλαρέα 

ΣΗΜ. Στο επόμενο δείτε το κάστρο της Κορώνης 
                                                       --- /// ---
     
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ
Πόσο σίγουροι είμαστε ότι από πάπου πρός πάπου, είμαστε Μεσσήνιοι ;
Όταν κάνω περιγραφές διαφόρων χωριών της Μεσσηνίας, διαβάζω για
Αρκάδες που ήλθαν και έμειναν στη Μεσσηνία, διαβάζω για Αρβανίτες της Β. Ηπείρου που εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, για Σλάβους κλπ
Από πού τελικά είμαστε ;
Την απάντηση τη βρήκα σε ένα άλλο blog της Μεσσηνίας το  messiniwn-ithi.blogspot.com
Τη δανείζομαι λοιπόν και τη συμπληρώνω με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Μεσσηνία και…..απολαύστε το.

Ο ντόπιος, ο γηγενής πληθυσμός της Μεσσηνίας αποτελεί ένα μικρό ποσοστό
των σημερινών της κατοίκων και βρίσκεται σκορπισμένος σε όλη σχεδόν τη Μεσσηνία και κυρίως στις ορεινές περιοχές της και λιγότερο στα πεδινά. Και αυτό διότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες προτιμούσαν τις ορεινές περιοχές γιατί τις εύφορες πεδιάδες τις εκμεταλλεύονταν οι Τούρκοι. Αλλά και σε αυτές, έχουμε πληθυσμούς μικρούς μεν σε όγκο αλλά με μεγάλη οικονομική ισχύ και πολιτική επιρροή  Ανδρούσα, Κορώνη, Καλαμάτα, Νησί (Μεσσήνη), Αρκαδιά (Κυπαρισσία) κ.α.]. Οι μεγάλες καταστροφές και σφαγές μετά τα Ορλωφικά στα τέλη του 18ου αιώνα αλλά και αργότερα οι επιδρομές και λεηλασίες του Ιμπραήμ στη Μεσσηνία, ανάγκασε ένα μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού να εκπατριστεί είτε προσωρινά είτε οριστικά σε άλλες περιοχές του ελληνισμού.
Το κενό αυτό που υπήρχε στις περιοχές κυρίως της νότιας και δυτικής Μεσσηνίας, ήρθαν να το καλύψουν έποικοι που προέρχονταν από χωριά
της ορεινής κυρίως Αρκαδίας και οι οποίοι από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση άρχισαν μαζικά να μεταναστεύουν προς τη Μεσσηνία, είτε για να εγκατασταθούν μόνιμα σε οργανωμένους οικισμούς, είτε ως ημινομάδες κτηνοτρόφοι που το χειμώνα διαχείμαζαν στη Μεσσηνία και το καλοκαίρι ανέβαιναν στα ορεινά χωριά τους (ανεβοκατεβάτες). Αυτή η ημινομαδική μετακίνηση συνεχιζόταν σε ορισμένα μέρη μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950 περίπου. Αρκάδες εποίκους προερχομένους και από την περιοχή της Τσακωνιάς, έχουμε μετά την απελευθέρωση λόγω των καταστροφών του Ιμπραήμ στη συγκεκριμένη περιοχή. Επόμενο λοιπόν ήταν ένα μεγάλο μέρος των εθίμων, των τραγουδιών και των χορών να είναι κοινά και στις δύο περιοχές.
Δε μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ότι στη γη της Μεσσηνίας εγκαταστάθηκαν, από τη βυζαντινή ακόμη εποχή, πολυπληθείς ομάδες προερχόμενες από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου, (Αρβανίτες) που εγκαταστάθηκαν γύρω από τα μεγάλα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης και στην ορεινή περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, στα Σουλιμοχώρια (Ντρέδες).     Οι μεν πρώτοι στην πλειοψηφία τους μετανάστευσαν στην Κάτω Ιταλία και Σικελία όταν τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης δόθηκαν στους Τούρκους, οι δε δεύτεροι παρέμειναν στα ορεινά χωριά τους και διατήρησαν σε μεγάλο ποσοστό τόσο την παράδοση τους όσο και τη γλώσσα τους μέσα στην κλειστή ως τα τέλη του 19ου αιώνα αρβανίτικη κοινωνία
τους. Ακόμη, ομάδες Ηπειρωτών (κυρίως σε οικογενειακό επίπεδο και όχι τόσο σε οργανωμένες ευρύτερες ομάδες) εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και κυρίως στην περιοχή του Ταϋγέτου λόγω των διωγμών του Αλή-Πασά, αλλά και αργότερα μετά την απελεθέρωση Ακόμα κατά τη βυζαντινή περίοδο, στις πλαγιές του Ταϋγέτου εγκαταστάθηκαν ομάδες Σλάβων του γένους των Μελίγκων, που με τον καιρό εκχριστιανίστηκαν και εξελληνίστηκαν. Στην ίδια περιοχή, κατά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οικογένειες Κρητικών , κυρίως από την περιοχή των Χανίων. Κρητικές οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιόδους και κυρίως κατά τη διάρκεια των αποτυχημένων Κρητικών επαναστάσεων, σε αρκετές περιοχές της νότιας Μεσσηνίας (περιφέρεια Μεσσήνης) και κυρίως στην περιοχή της Φοινικούντας (Ταβέρνας). Μάλιστα ο πληθυσμός στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν αμιγώς κρητικός έτσι ώστε τα πρώτα χρόνια της
Όλοι αυτοί οι έποικοι στη Μεσσηνιακή γη, έφεραν μαζί τους και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα τους και τις παραδόσεις τους, τα οποία αναμείχθηκαν με αυτά των γηγενών κατοίκων και έτσι αποτελούν σήμερα ένα κοινό σύνολο και την ιδιαίτερη παράδοση αυτής της ελληνικής γωνιάς.
Πηγή : messiniwn-ithi.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου