ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ Γιαγιαδίστικες και Μαμαδίστικες Γεύσεις, όπως τις έφτιαχνε η Γιαγιά στο χωριό. Από κάθε γωνιά της Ελληνικής Γης. Κάνε κλικ τώρα στο ........ https://ellinongefseis.blogspot.com/ Εδώ θα
βρεις 100ντάδες Ελληνικές Παραδοσιακές Γεύσεις |
ΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ www.taairetika.gr
To e-magazino με τις Φιλελεύθερες Αιρετικές απόψεις,
σκληρές αλήθειες και αρκετό παρασκήνιο, στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ, τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τη
ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, αλλά και το LIFE STYLE.
Το δικό σας Ηλεκτρονικό Περιοδικό ! με σταθερά πάνω από 2500
επισκέψεις ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ! !
|
Οι Κιτριές είναι μια από τις περιοχές της Μεσσηνίας ολόκληρης, που θεωρούνται από τις δημοφιλέστερες.
και ζει τις δόξες του χθες.
Η Βέργα βρίσκεται 8 χλμ. Ανατολικά της Καλαμάτας. Είναι αγροτική ορεινή περιοχή σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 869μ. Ο οικισμός μέχρι το 1956, ονομαζόταν Άνω Σέλιτσα (η Σλάβικη ονομασία).
Το οδικό δίκτυο της περιοχής κυριαρχείται από τον άξονα Καλαμάτα – Καρδαμύλη πλησίον του αιγιαλού που βρίσκεται η Κάτω Σέλιτσα από την οποία ξεκινάει ο ανηφορικός δρόμος προς την Άνω Βέργα.
Μπορεί κάποιος να ανέβει στο χωριό πηγαίνοντας από το χωριό Σωτηριάνικα που ίσως να είναι λίγο καλύτερος δρόμος.
Το χωριό αυτή τη στιγμή είναι ακατοίκητο, αλλά στη διάρκεια του καλοκαιριού και σε πολλές γιορτές, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις,
όπως για παράδειγμα τη γιορτή μονοπατιών, από τον Ορειβατικό σύλλογο της Καλαμάτας αλλά και πολλοί ντόπιοι που μένουν στην Κάτω Βέργα, στην Καλαμάτα και αλλού ανεβαίνουν στο χωριό με την ωραιότερη θέα στην Καλαμάτα και σε όλο το Μεσσηνιακό κόλπο.
Πάνε πολύ λίγα χρόνια όπου οι κάτοικοι του χωριού Στενωσιά της Πυλίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, φίλο Βαλάντη Καλογερόπουλο, ανακάλυψαν ένα από αυτούς τους φυσικούς θησαυρούς της ονειρεμένης Μεσσηνίας.
Πρόκειται για ένα καταπράσινο φαράγγι που διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός – χωρίς όνομα – Το «Φαράγγι της Στενωσιάς», με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες.
Όπως προαναφέραμε ο Βαλάντης Καλογερόπουλος με τους φίλους και συγχωριανούς του, λάτρεις της πεζοπορίας, δημιούργησαν υπέροχο περιπατητικό μονοπάτι. Για να γίνει αυτό, όλοι αφιέρωσαν αρκετές ώρες προσωπικής δουλειάς και πολλή αγάπη.
ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ
ΜΠΙΛΙΟΒΟ
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί ότι τα
καλντερίμια του Ταϋγέτου, θα πρέπει να καθαρισθούν και να εμφανισθούν, ώστε
αυτά να γίνουν πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους πεζοπόρους.
Ο Ταύγετος, είναι ένα μοναδικό βουνό και η
ανάδειξη όλων αυτών των ιστορικών καλντεριμιών που κάποτε ένωναν τα χωριά του
Ταϋγέτου μεταξύ τους.
Λίγα λόγια για το Μπίλιοβο
Μια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσσηνίας
είναι το περίφημο «Μπίλιοβο», το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά
Σωτηριάνικα και Αλτομιρά. Χωρίς καμία διάθεση τοπικισμού και έχοντας περπατήσει
στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας θα το κατατάσσαμε ανάμεσα στα καλύτερα
καλντερίμια στον Ελλαδικό χώρο.
Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του έχει μήκος 3000μ και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180°) ανεβαίνει από τα Σωτηριάνικα (υψ. 300μ) στα Αλτομιρά (υψ. 800μ) καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 500μ. Το καλντερίμι σε ορισμένα τμήματα αναρριχάται πάνω στο βράχο και κατά ένα μεγάλό του κομμάτι κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Μετά τα πρώτα 500μ μπαίνει σε δάσος και όσο το υψόμετρο αυξάνεται η θέα που απολαμβάνει ο πεζοπόρος προς τα χωριά της Μάνης και τον Μεσσηνιακό κόλπο γίνεται ακόμη ποιο εντυπωσιακή. Αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου δικτύου καλντεριμιών και μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα για την επικοινωνία των χωριών της Μάνης και του Ταϋγέτου.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και όποιος γνωρίζει από πέτρα θα το χαρακτήριζε ως σημαντικό επίτευγμα της λαϊκής τεχνικής και αρχιτεκτονικής. 30 από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε κλίση εδάφους πάνω από 80%. Από τις λίγες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε βρίσκουμε ότι την χάραξη των 40 στροφών έκανε ο Μηχανικός της εποχής εκείνης Παναγιώτης Αφεντάκης ενώ την κατασκευή είχαν αναλάβει τα αδέλφια Νικόλαος και Στασινός Σταυριανέας από τα Σωτηριάνικα. Εργάσθηκαν πολλοί άνθρωποι από τα γύρω χωριά και κυρίως από τα Αλτομιρά που είχαν μαστόρους γνωστούς στο λάξευμα της πέτρας.
Η πέτρα ήταν το βασικό δομικό υλικό και χρησιμοποιήθηκε τόσο για το χτίσιμο των τοίχων αντιστήριξης (που σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 4 μέτρα) όσο και για το στρώσιμο του δρόμου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για το λάξευμά της ήταν το σφυρί και το καλέμι. Το υπόλοιπο τμήμα της δεν δόθηκε σε εργολάβο. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων των Αλτομιρών. Από μια ημερομηνία που βρίσκουμε σκαλισμένη σε μια πέτρα συμπεραίνουμε πως το έργο τελείωσε το 1928.
Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το
Υπουργείο Πολιτισμού μετά από συνεργασία με τον ορειβατικό (Ε.Ο.Σ.) σύλλογο
Καλαμάτας.
Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: |
εύκολη |
|
Μήκος διαδρομής: |
4.790 μ |
|
Χρονική διάρκεια: |
1 ώρα 30 λεπτά |
Καθαρός χρόνος |
1 ώρα 50 λεπτά |
Εκτιμώμενος χρόνος
με στάσεις |
|
Υψομετρικό προφίλ
διαδρομής: |
Αφετηρία: |
315μ |
Τέρμα: |
800μ |
|
Υψομ. Διαφορά: |
485μ |
|
Ελάχιστο υψόμετρο: |
315μ |
|
Μέγιστο υψόμετρο |
870μ |
|
Έδαφος: |
Η διαδρομή ξεκινά σε
ασφαλτόδρομο ο οποίος κατά τμήματα είναι στρωμένος με τσιμέντο ή γίνεται
χωματόδρομος. Ακολουθεί το κυρίως και μεγαλύτερο τμήμα επάνω σε καλντερίμι.
Σε κάποια τμήματα το καλντερίμι θέλει αποκατάσταση, είναι όμως εύκολα
προσπελάσιμο. Το τελευταίο κομμάτι περιλαμβάνει και χωματόδρομο. |
ΠΗΓΗ : https://www.eoskal.gr/monopatia-paths/
ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Η πανέμορφη Καρδαμύλη, η Βασίλισσα της Μάνης είναι ένα Μανιάτικο παραθαλάσσιο χωριό, που απέχει από την Καλαμάτα, μόλις 35 χλμ, αποτελεί δε, ένα από τους πιο διατηρημένους οικισμούς.
Πυργόσπιτα, αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια
είναι διάσπαρτα στους ελαιώνες και τις κατάφυτες πλαγιές.
Η Καρδαμύλη δεν είναι μόνο η πλούσια ιστορία της, είναι και ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη ποικιλία τοπίων.
Οι χιλιάδες επισκέπτες,
κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούν να απολαύσουν και να θαυμάσουν
καταπράσινες πλαγιές, απέραντους ελαιώνες, φανταστικές παραλίες, περιποιημένα
πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια,
κατάφυτους κήπους και το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι του χωριού.
Η Καρδαμύλη δεν είναι ένας απλός τουριστικός προορισμός που θα λατρέψετε, ιδιαίτερα αν είστε φυσιολάτρες, η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για μοναδικές εξορμήσεις στη φύση.
Εσείς
που είστε φίλοι της πεζοπορίας θα ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες στο μοναδικό φαράγγι
του Βυρού, με πλουσιότατη βλάστης, με σηματοδοτημένα μονοπάτια που περνούν από
βυζαντινά πετρόχτιστα εκκλησάκια.
Για όσους θέλουν να κάνουν και ορειβασία, από την Καρδαμύλη ξεκινούν πολλά ορεινά μονοπάτια που καταλήγουν ακόμα και στην κορυφή του Ταϋγέτου στον Άη Λιά, την υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου (2407 μ.)
ΠΑΡΑΛΙΕΣ. Στην Καρδαμύλη, δεν θα βρείτε μόνο μια παραλία.
Η κεντρική παραλία είναι τα Ριτσά. Μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία που συγκεντρώνει πολλούς από τους επισκέπτες.
Η άλλη
παραλία, απόμερη μεν, αλλά και διάσημη. Η παραλία Φονέας,
πραγματικά, διάσημη, αλλά μην πάτε Κυριακή, γίνεται «πατός με, πατός σε».
Καλαμίτσι,
είναι μια πολύ κοντινή παραλία, από το κέντρο του χωριού.
Τέλος, τα Δελφίνια, είναι μια ακόμη πολύ κοντινή και υπέροχη παραλία, της Καρδαμύλης.
Υπέροχες
παραλίες με πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά !
Στην
Καρδαμύλη μπορείτε να βρείτε πολλά και πολύ ωραία ξενοδοχεία, όπως επίσης και ενοικιαζόμενα
διαμερίσματα και δωμάτια.
ΓΕΥΣΕΙΣ. Είναι πασίγνωστες μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι το σίγκλινο (παστά), η βραστή γίδα, ο τηγανιτός βακαλάος με σκορδαλιά, και τα μοναδικά για τη γεύση και την ποιότητά τους λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο.
Στην Καρδαμύλη, υπάρχουν πάρα πολλές
ταβέρνες και εστιατόρια, όπου εκεί θα μπορείτε να βρείτε κάθε λογίς συνταγές,
που ικανοποιούν κάθε γευστικές σας επιθυμίες.
Επίσης αξίζει να δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, τα λαλάγγια και λαδοκούλουρα, όπως επίσης δοκιμάστε κόκορα μπαρδουνιώτικο, τη τσουχτή και άλλες υπέροχες Μανιάτικες γεύσεις.
Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι, που είναι απίστευτης ποιότητας, ούζο, ξύδι μπαλσάμικο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα και φυσικά πάνω απ’ όλα το Νο 1 παγκοσμίως Μανιάτικο παρθένο ελαιόλαδο !
Κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.103 κατοίκους . Λεγόταν και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα). Στην περίοδο των ομηρικών χρόνων λεγόταν Πήδασσος. Έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.
Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια στη Μεθώνη το Καποδιστριακό σχολείο.
Τα τείχη του κάστρου είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου.
Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης. Τα τείχη, οι πύργοι, οι προμαχώνες, η βορειοδυτική πλατφόρμα πυροβολικού και οι διάφορες πύλες του κάστρου έχουν χρονολογηθεί χάρη στην ταυτοποίηση των Ενετικών θυρεών που ακόμα βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία.
Όταν κανείς φτάσει στο κάστρο και αντικρίσει την πλατιά τάφρο που κάνουν τα τείχη απρόσιτα και την εντυπωσιακή γέφυρα που οδηγεί στην είσοδο του κάστρου, νιώθει δέος. H τάφρος, βέβαια, σήμερα είναι ξερή και θα πρέπει κανείς να φανταστεί το απίθανο θέαμα όταν κάποτε ήταν γεμάτη θαλάσσιο νερό. (Διερωτώμαι είναι τόσο δύσκολο με τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν σήμερα να ξανασυνδεθεί η τάφρος με τη θάλασσα ώστε το κάστρο να επανακτήσει την παλαιά του ομορφιά;
Τα τείχη σε διάφορα σημεία κοσμούνται από μεγάλες ανάγλυφες παραστάσεις του φτερωτού λιονταριού του Αγίου Μάρκου, του πάτρωνα αγίου των Βενετών. H επιβλητική είσοδος αποτελείται από τρεις διαδοχικές πύλες. Όταν κανείς τις περάσει και εισέλθει στο εσωτερικό του κάστρου, εντυπωσιάζεται από τον μεγάλο μονολιθικό κίονα από γρανίτη που ορθώνεται μπροστά στα μάτια του και από την αχανή έκταση την οποία τα τείχη προστατεύουν.
Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει αρκετές ώρες εξερευνώντας το κάστρο και παρατηρώντας τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και την ομορφιά του.Το κάστρο είχε και πόσιμο νερό το οποίο έφτανε ως εκεί μέσω του υδραγωγείου που είχαν κατασκευάσει οι Βενετοί. Το κάστρο σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, όμως επικρατεί απέραντη ερημιά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο φιλοξενίας για αυτόν που έχει κάνει τον κόπο να φτάσει ως εκεί. Ούτε καν μία πινακίδα που να ενημερώνει στοιχειωδώς τον επισκέπτη για την ιστορία του μνημείου. Ο επισκέπτης αναγκάζεται να περιφέρεται και να θαυμάζει, ιδιαίτερα όταν περάσει από την πύλη των τειχών που οδηγεί μέσω του μόλου στο Μπούρτζι χωρίς να γνωρίζει τι είναι όλα αυτά που αντικρίζει, εκτός αν έχει διαβάσει μόνος του από πριν.
ΤΡΑΧΗΛΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Ένα μικρό ψαροχώρι της Μάνης,
πλούσιο από άγρια φυσική ομορφιά!
Αυτό το μικρό και άγνωστο στους πολλούς Μανιατοχώρι, που όμως έχει μια σημαντική ιστορία.
Η Τραχήλα απέλει περί τα 17 χλμ από την Καρδαμύλη, ενω από
την Καλαμάτα απέχει 55 χλμ και βρίσκεται μετά τη Στούπα, μετά τον Αγιο Νικόλαο
και μετά τον Αγ. Δημήτριο.
Η Τραχήλα, άρχισε να γίνεται γνωστή στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν οι Μανιάτες επιβιβάστηκαν από το λιμανάκι της Τραχήλας και έφυγαν για την Κορσική.
Πιο γνωστή έγινε όταν η Τραχήλα απετέλεσε θαλάσσιο συγκοινωνιακό κόμβο και κέντρο του
διαμετακομιστικού εμπορίου για τα ορεινά
Μανιατοχώρια, αφού εκείνες τις εποχές δεν υπήρχαν δρόμοι που να εξυπηρετούνται
αυτά τα χώρια.
Στην Τραχήλα της Δυτικής
(Μεσσηνιακής) Μάνης, υπάρχουν γραφικές παραλίες με βράχια και χωρίς αυτά. Επίσης όσοι θέλουν να κάνουν βουτιές από ψηλά,
θα πρέπει να πάνε στην παραλία «Καταφύγι».
Και βέβαια θα πρέπει να
μείνουμε και στο πολύ εντυπωσιακό Σπήλαιο Καταφύγι. Που ίσως να είναι
και το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο της περιοχής.
Το σπήλαιο αυτό έχει μήκος περί τα 2000 χλμ και θεωρείται αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως. Αν είχε εξερευνηθεί, ενδεχομένως να είχε πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί έχει μείνει έτσι.
Οι εξερευνήσεις του σπηλαίου
άρχισαν στις αρχές της 10ετίας του ’50 από το γνωστό σπηλαιολόγο Γιάννη
Πετρουλάκη. Το 1972 από άλλο σπηλαιολόγο, το σπήλαιο χαρακτηρίστηκε ως «μνημείο
της φύσης» και ως ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια Πανελληνίως.
Ενα ακόμη σημαντικό θέμα του
σπηλαίου, είναι η κοίτη του παλαιού
υπόγειου ποταμού, που θεωρείται ότι είναι η παλαιά κοίτη του σημερινού υπόγειου
ποταμού που εκβάλλει στη θάλασσα σε απόσταση 200 μέτρων από τη σπήλαιο, την
οποία ονομάζουν «Δράκος».
Το σημαντικότερο όμως επικεντρώνεται στην είσοδο του σπηλαίου, όπου υπήρξε η έξοδος του παλαιού ποταμού, η οποία είναι εντυπωσιακή καθώς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο αμφιθέατρο απαράμιλλης άγριας ομορφιάς.
Εκεί σ’ αυτό το σημείο έχει
δημιουργηθεί μια φυσική παραλία με λείους βράχους στους οποίους μπορεί κάποιος να ξαπλώσει πάνω. Κάτω απο την
επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει υποθαλάσσιο σπήλαιο ιδανικό για σπηλαιοκατάδυση
!
Φέτος Η Μάνη, η Τραχήλα, σας
περιμένουν να τiς εξερευνήσετε
http://messiniaka.blogspot.com
To blog της Παράδοσης, λαογραφίας και τουρισμού της Μεσσηνίας
Γραφικά λιμανάκια , παραλίες, λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακοί ξενώνες, ελιές, λυγαριές και δάφνες συνθέτουν το σκηνικό αυτής της Μανιάτικης γης. Σπάνια ένας τόπος συνδυάζει τόσες εικόνες μεσογειακής ομορφιάς και έντονων αντιθέσεων όπως η Καρδαμύλη. Η γαλήνια διάφανη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου ενώνεται με το απότομο μεγαλείο του Ταΰγετου, οι πλούσιοι ελαιώνες μπλέκονται με κυπαρίσσια και βουκαμβίλιες, ο ένας κολπίσκος διαδέχεται τον άλλον σε κάθε στροφή του δρόμου και οι μανιάτικοι πύργοι δηλώνουν μέσα από την ιστορία της
πέτρας τους την φύση και την ψυχή των ανθρώπων που κατοικούν εδώ. Προσανατολισμένη δυτικά και απλωμένη σε μια ομαλή αγκαλιά γης και θάλασσας, προστατεύεται από τον Ταΰγετο που υψώνεται σχεδόν σε ορθή γωνία πίσω της και την καθιστά απλώς μοναδική.
χαρακτηριστική πέτρα που παντού τη συναντάτε, την ελιά και το απέραντο γαλάζιο. Η μαγική παλιά πόλη με το κάστρο, τα πέτρινα ερείπια και την ιδιαίτερη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά, ενώνεται πια με την νέα πόλη που κι αυτή διατηρεί την πέτρα στην κατασκευή της αλλά την πλουτίζει με ανθισμένες αυλές και κάτι από την ατμόσφαιρα των νησιών στο γραφικό λιμανάκι και στα δρομάκια της. Μέσα στους ελαιώνες της και στα κυπαρίσσια, διάσπαρτες ωραίες κατοικίες και αρχοντικά δηλώνουν πόσο δημοφιλής τόπος διακοπών είναι η Καρδαμύλη και πόσο μοναδικό είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.
Η Καρδαμύλη είναι στο κέντρο μιας υπέροχης ακτογραμμής με εξαιρετικές παραλίες, λιμανάκια και κολπίσκους, όπου το πράσινο σχεδόν κατεβαίνει ως την θάλασσα σε πολλά σημεία, όπου απότομοι βράχοι και μικρονήσια στολίζουν τα γαλαζοπράσινα νερά, όπου η αμμουδιά εναλλάσσεται με τα βότσαλα και τις φυσικές πέτρινες εξέδρες. Ωραιότερες παραλίες είναι τα Ριτσά, ο Φονέας, τα Δελφίνια, και λίγο πιο πέρα η Καλογριά στη Στούπα, η παραλία της Στούπας, ο Αγιος Νικόλαος, ο Αγιος Δημήτριος, το Καταφύγι, προς την Καλαμάτα υπάρχει η Σάντοβα, Το Ακρογιάλι και η Μικρά Μαντίνεια, προς την Λακωνική Μάνη μέχρι την Αρεόπολη το Νέο Οίτυλο, το Λιμένι κλπ παραλίες
Το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει χαρακτηρίσει – με αποφάσεις του – ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, τα εξής: Βάρδια (Παρατηρητήριο) Δημητρέων, Ναό Αγίου Ιωάννη, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Οχυρό Συγκρότημα, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, Καμάρα – Δεκούλου, Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, Αρχαία Λατομεία, Οικία Πατριαρχέα (Καταραχέα), Ναό Αγίου Δημητρίου, Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (σημερινός ενοριακός),
Πυργόσπιτο Κωστοπούλου, Πυργόσπιτο Λυμπερέα, Πυργόσπιτο Πατριαρχέα, Πυργόσπιτο Φουντέα, Αρχαία Ακρόπολη, Πυργόσπιτο Πετρέα, Κοιμητηριακό Ναό Αγίων Θεοδώρων, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Ιερά Μονή Φανερωμένης, Ιερά Μονή Καράβελη ή Στριτιτσίου.
Στην περιοχή λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Διαθέτει, επίσης, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Αστυνομικό Τμήμα και Περιφερειακό Ιατρείο.
Το Καρβούνι είναι μικρό χωριό του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας . Πρόκειται για ένα οικισμό χτισμένο ολόκληρο πάνω σε λόφο με θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Στη σημερινή του θέση φαίνεται να ήρθαν οι κάτοικοί του στις αρχές του 1900. Η τοποθεσία Παλιό Καρβούνι κατά την παράδοση φιλοξένησε τους πρώτους κατοίκους του, που έφθασαν από τη Μάνη και την Αρκαδία. Στη θέση αυτή που είναι κρυμμένη σε ρεματιά με νερά και πλατάνια, βρίσκονται ερείπια σπιτιών, ενώ ο γειτονικός λόφος φέρει το όνομα του Αγίου Νικολάου από την ομώνυμη εκκλησία που υπήρχε. Το όνομά του το οφείλει κατά την παράδοση στις μεγάλες ποσότητες κάρβουνου που έβγαζαν από τα δασωμένα βουνά του ή την απειλή του Ιμπραήμ Πασά ότι θα κάνει το χωριό "κάρβουνο", κάτι που δεν έγινε. Στην απογραφή του 1941 αριθμούσε 133 κατοίκους, ενώ σήμερα . Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία αλλά και η καλλιέργεια κηπευτικών. Μείωση πληθυσμού έφερε η μετανάστευση τόσο προς το εξωτερικό, όσο και εντός Ελλάδας, ιδιαίτερα στην Αθήνα.
Μοναστήρι της Παναγίας Κατσιμικάδας Στο χωριό ανήκει το μοναστήρι της Παναγιάς Κατσιμικάδας. Χτισμένο στο βουνό Αιγάλεω ή Ψυχρό -όπως το λένε οι ντόπιοι-σε υψόμετρο 650μ. έχει θέα για περισσότερα από 1000 χρόνια το Ιόνιο πέλαγος.
Η ονομασία προέρχεται από την κατσικούλα που βρήκε την εικόνα της Παναγιάς στη ρεματιά που έπινε νερό. Το μοναστήρι κάηκε από τον Ιμπραήμ μαζί με τους 40 καλόγερους.
Σήμερα,
έχει έναν ιερομόναχο, ενώ γιορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη.
Η Αρτεμισία μέχρι
το 1927 ονομαζόταν Τσερνίτσα ή Τζερνίτζα. Βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του
Ταϋγέτου, στο μέσον της διαδρομής Καλαμάτας - Σπάρτης, 24 χλμ. από την Καλαμάτα
και 36 χλμ. από την Σπάρτη, αποτελώντας συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει τις δύο
πόλεις. Η Αρτεμισία βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρα από την επιφάνεια της
θάλασσας και καλύπτει έκταση 38.797 στρεμμάτων και πληθυσμό 142 κατοίκους.
Στα Σλάβικα σημαίνει περιοχή με πολλές μουριές, που υπήρχαν τότε στην περιοχή. Μετά την εφαρμογή του νόμου Καποδίστρια, αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμάτας με 310 κατοίκους που προκύπτει από την απογραφή του 2001 και 339 κατοίκους στην απογραφή του 1991. Παλιότερα, αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα, η οποία από το 1835 μέχρι το 1912 ανήκε στον Δήμο
Η Αρτεμισία είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Δενθαλιάτιδας με αξιόλογα ιστορικά μνημεία, όπως ο Ναός της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας στο Βόλιμνο, το μοναστήρι του Μελέ με το ομώνυμο Κάστρο και η Κάτω Χώρα. Το μοναστήρι του Μελέ στέγασε τη Μεσαιωνική Σχολή Μελέ και τα Εκπαιδευτήρια του εθνικού ευεργέτη Πέτρου Δημάκη, ο οποίος έφτασε στην περιοχή από το εξωτερικό το 1854 και στα ιδρύματα του οποίου μαθήτευσαν αξιόλογα μέλη της διοίκησης της αναπτυσσόμενης μετά την απελευθέρωση Καλαμάτας. Η Αρτεμισία είναι το μεγαλύτερο χωριό σε γεωγραφική έκταση μαζί με τα χωράφια σιταριού του Πέρα, της Ρογκοζωνίτσας και του Βόλιμνου, καλύπτοντας έκταση 38.797 στρεμμάτων, λίγο μικρότερη από αυτή της Καλαμάτας και σχεδόν διπλάσια των άλλων χωριών. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του δήμου, περιτριγυρισμένη από τα άλλα πέντε χωριά.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ. Σημαντικά αξιοθέατα μπορεί να επισκεφθεί κανείς τόσο στο χωριό όσο και στη γύρω περιοχή. Από τοξωτά πέτρινα γεφύρια μίας άλλης εποχής όσο και τα ιστορικά κτήρια της Μονής του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στο Μελέ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αρτεμισία. Εκεί θα βρείτε τα ερείπια της περίφημης Μεσαιωνικής Σχολής Μελέ και των Δημάκιων Εκπαιδευτηρίων, όπου φοίτησαν γνωστά ονόματα και δίδαξαν αξιόλογοι καθηγητές και Ιεράρχες. Σαν παραδοσιακό, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίουμε το Νερόμυλος Γιαννόπουλου, όπως το παλιό εργοστάσιο Ξυλοπριστήριο του Ταϋγέτου που πρόσφερε πολλές θέσεις εργασίας επί σειρά ετών, σε πολλούς κατοίκους του ίδιο του χωριού όπως και κοντινών. Όλα αυτά είναι αξιοθέατα που μπορείτε να επισκευθείτε κι εσεις. Την Αρτεμισία εύκολα μπορούμε να την επισκευθούμε καθώς βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης.
ΕΧΕΙ
ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ
Ηλιόλουστη ήταν η Κυριακή και προγραμμάτιζα μια έξοδο.
Έξοδο και οδοιπορικό στη γοητευτική Μάνη με στόχο τους Δολούς.
Θεωρήσαμε ότι το καλύτερο θα ήταν να μην πήγαινα από τον Κάμπο, αλλά να πήγαινα από Κιτριές, Καλιανέϊκα και μετά δολούς.
Τελικά στάθηκα τυχερός που πήγα από Κιτριές. Ο δρόμος προς Κιτριές μέσω Καλιανέϊκων είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακός, αφού εκεί είδαμε κάτι που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει σαν «εξωγίηνο, αφού ανάμεσα στις ελιές, νόμιζες ότι έχουν φυτευτεί και τα γνωστά Μανιάτικα βράχια. Πραγματικά διάσπαρτα βράχια
– σαν πέτρινα ελαιόδενδρα – που μου τράβηξαν αμώσως την προσοχή.
Τότε σκέφτηκα ότι το γνωστό η «Γη της ελιάς», θα έπρεπε να μετονομασθεί σε «Η γη της ελιάς και της πέτρας» ! Ναι η Μάνη αυτό ακριβώς είναι, πέτρες και βράχια και γύρω από αυτά η ελιά, ριζωμένη και θεριεμένη να δίνει το γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο, που κατά πολλούς είναι το «Νο 1» ελαιόλαδο παγμοσμίως !
Τελικά, αφού μείναμε, φωτογραφίσαμε, αυτό το υπέροχο και μοναδικό τοπίο, συνεχίσαμε το οδοιπορικό μας προς τον τελικό
προορισμό, τους δολούς. Σε λίγα λεπτά της ώρας είμαστε εκεί και σταματήσαμε σε ένα άπλωμα, που αργότερα μάθαμε ότι είναι η πλατεία του χωριού. Εκεί είδαμε μια πολύ μεγάλη εκκλησία που μάθαμε όιτι είναι ο ενοριακός ναός και είναι θεμελιωμένος από τα τέλη του 18ου αιώνα.
Δεν ήταν μόνο η εκκλησία που είδαμε, πολλά ήταν αυτά που
μας έδειξαν οι λιγοστοί κάτοικοι που συναντήσαμε και οι οποίοι καθόντουσαν έξω
στα πεζοδρόμια και σε κάποια πεζούλες δυο κλειστών μαγαζιών, που όπως μας είπαν
αυτά ήταν τα δύο καφενεία από τα 5-6 που συνολικά πριν μερικά χρόνια υπήρχαν
στο χωριό.
«Πόσοι κάτοικοι μένετε σήμερα στο χωριό ;»
Ήταν η πρώτη ερώτηση που κάναμε.
«40 – 50 περίπου, εκ των οποίων σχεδόν είναι οι μισοί είναι
Αλβανοί, αλλά είναι καλοί άνθρωποι, νοικοκυραίοι, έχουν πάρει μισακά πολλούς
ελαιώνες και ενω τους πήραν λόγγους, αυτοί τα νοικοκύρεψαν, τα έφτιαξαν και
σήμερα είναι παράδειγμα καλών ελαιώνων»
Και οι λιγοστοί κάτοικοι που μας είδαν, και μαζεύτηκαν στην Πρ. Πλατεία, μας είπαν ότι περιμένουμε να φτιάξουν αυτή τη μικρή πλατεία που αν και έχουν
εγκριθεί κάποια χρήματα γι’ αυτό το έργο, οι δήμαρχοι, εκλέγονται από 2 φορές ο καθένας, αλλά το μικρό αυτό έργο δεν γίνεται ποτέ.
ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ, Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΎ
ΧΩΡΙΟΥ.
Και δεν είναι μόνο οι Δολοί εγκαταλελειμένοι, σχεδόν όλα τα χωριά, αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί.
Εν πάσει περιπτώση. Οι λογοστοίκάτοικοι του χωριού που
είδαν ένα ξένο να έρχεται να γράψει κάποια πράγματα για το χωριό τους, είχαν
την καλοσύνη να με πάνε εκεί σε κάποια αξιοθέατα που θα μπορούσα να φωτογραφίσω
και να τα κάνω και λίγο πιο γνωστα και να μεταφέρω και τον πόνο τους, αφού ο
νεώτερος Έλληνας που μένει εκεί, είναι 70 ετών !
Ανάμεσα στα άλλα ήταν και μια κατοικία των Μαυρομιχαλαίων, εντελώς εγκαταλλειμένη, μισοερείπιο. Τι κρίμα, αυτά είναι ιστορικά μνημεία ! Είδα ένα πύργο των Κετσέων που και αυτός σώζεται μόνο ένα τοίχος. Είδα επίσης πάρα πολλά αξιολαγα ιστορικά μνημεία. Μέχρι και μνημείο των πεσόντων στην Πηγάδα κατά τον εμφίλιο πόλεμο. Είδα και τι δεν είδα, το Δημοτικό σχολείο, ένα σημαντικό κτήριο και ακόμα, σπίτια σημαντικών ανθρώπων που γέννησε αυτό το χωριό, που είναι από μόνο του ένα κομμάτι, ένα σημαντικό κομμάτι της μεγάλης Μανιάτικης ιστορίας.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είδα όλα αυτά τα σημαντικά,
στους Δολούς και στους «ηρωικούς» ελάχιστους κατοίκους που εκεί γνώρισα.
---------////////--------
ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΜΙ. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία που διαθέτει ξαπλώστρες, επίσης γήπεδο ποδοσφαιρου και beach volley. Επίσης να τονίσουμε ότι διαθέτει ντους και μεγάλο parking. Oλα αυτά συνδυάζονται με μια πλατιά αμμουδερή παραλία με καθαρά νερά ! Έναν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό για όλα τα γούστα, μικρών, μεγάλων, ανδρών και γυναικών !
ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΓΚΑ. Προσπερνώντας την Κορώνη, στην πίσω πλευρά του Κάστρου, νότια, υπάρχει μια από τις καλύτερες παραλίες του Μεσσηνιακού Κόλπου και από άποψη νερών και από άποψη εικόνας. Είναι η παραλία Ζάγκα. Συνδυάζει την πολύ καθαρή θάλασσα, μιας και κοιτάει το πέλαγος, είναι ακρωτήρι, δεν είναι μέσα στον κόλπο. Έχει ψιλή άμμο, είναι από πάνω της το Κάστρο της Κορώνης και η Ελεήστρια ! Δηλαδή το σκηνικό είναι διαφορετικό και ξεχωριστό Εκεί , βρείτε και ταβερνάκια και ξαπλώστρες για να καθίσετε να “φάετε” τη μέρα σας. Αυτή η παραλία είναι ιδανική για να πιάσει ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, ακόμα και να διανυκτερεύσει άμα θέλει, γιατί είναι πλήρως προστατευμένη το καλοκαίρι από τους μαΐστρους, τους βόρειους ανέμους, έχει πολύ καλό αγκυροβόλιο, ενώ και το τοπίο είναι μαγευτικό.
Για να πάτε στην παραλία, ακολουθείστε την κατηφορική ασφαλτοστρωμένη διαδρομή και θα βρεθείτε στο τέρμα του δρόμου, που οδηγεί στην παραλία. Παλιότερα, η κατάβαση μέχρι το Τσαπί ήταν δύσκολη και η επικοινωνία γινόταν κυρίως δια θαλάσσης με σκάφος από τη Φοινικούντα. Ήταν προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και του ελεύθερου camping. Εκεί, λειτουργούσε μονάχα μία ταβέρνα και μάλιστα χωρίς ρεύμα. Πλέον ο επισκέπτης θα βρει οργανωμένο camping λίγο πιο πάνω από την παραλία και δύο ταβέρνες για τον καφέ και το φαγητό του. Απέναντι από το Τσαπί βλέπετε το νησάκι Σχίζα , αλλά και προς τα δεξιά τον όρμο της Φοινικούντας. Πριν φτάσετε στο Τσαπί θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα καθώς ο κοντινότερος οικισμός είναι μακριά από την παραλία. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο είναι ένα καρτοτηλέφωνο στο εστιατόριο, καθώς στο Τσαπί δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Η παραλία έχει άμμο και μια λεπτή ζώνη από μεγάλα βότσαλα.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΟΥΛΙΑ. Η μοναδική παραλία με ασανσέρ ! Τα Περούλια βρίσκονται βορειοδυτικά από την Κορώνη από την οποία απέχουν 8 περίπου χιλιόμετρα και νοτιοανατολικά από την Πύλο από την οποία απέχουν περίπου 37 χιλιόμετρα. Έχουν υψόμετρο 28 μέτρα και απέχουν μερικά μέτρα από τη θάλασσα του.
Η Παραλία Περούλια, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά του ομώνυμου οικισμού και στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου. Πρόκειται για μια πλατιά και απάνεμη από τους βοριάδες παραλία, μήκους περίπου 1.200 μέτρων, με χρυσή αμμουδιά και σχετικά ρηχά καταγάλανα νερά.
Διαθέτει οργανωμένη υποδομή, με πρόσβαση προς αυτήν ακόμη και από ασανσέρ !
Ενώ στην περιοχή πίσω από αυτήν υπάρχουν επίσης καφετέριες και ταβέρνες, καθώς και διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια, για όσους θέλουν να διαμείνουν στην περιοχή αυτή
Η Παραλία
Περούλια βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα βορειότερα από την Κορώνη.
Ερχόμενος από Καλαμάτα δηλαδή, θα τη συναντήσετε 8 χλμ πριν την Κορώνη και έχει προσβάσεις, μέσω της 9ης Επαρχιακής Οδού Ριζόμυλου
- Κορώνης, είτε από τα Βουνάρια είτε από τους Κόμπους.
Το τοπίο είναι τόσο όμορφο και προσφέρει τόσες πολλές επιλογές που σας παρουσιάζουμε, αφού μπορεί να μην τα είχετε ανακαλύψει νωρίτερα.
Τα Βουνάρια, μαζί
με τα διπλανά Περούλια, είναι ίσως από τους ομορφότερους τουριστικούς
προορισμούς της πανέμορφης Μεσσηνίας !
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Κορώνη, κάπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο. Ανήκει στις μικρές και σχετικά άγνωστες παραλίες
Χαρακτηριστικό,
γραφικό, πανέμορφο ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης δίπλα στη Στούπα, με όλη την
δράση γύρω από το λιμάνι.
Απίθανα κλασικά
κτίσματα νεόκτιστες βίλες με παραδοσιακό στυλ και γραφικά δρομάκια, συνθέτουν
το όμορφο Μανιατοχώρι.
Ονομάζεται και
Σελίνιτσα.Το όνομα Σελίνιτσα προέρχεται από τη μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη,
σύμφωνα με το: «Σελινίτσα, στ’ άκουσμα σου ριγ’ η Σελήνη, καθώς ο Πάρις θωπεύει
την Ελένη». Η ονομασία του προέρχεται
απο την σλάβικη λέξη Selo=χωριό, selinitsa= μικρό χωριό.
Σύμφωνα με το μύθο, στην παραλία της περιοχής αποβιβάστηκε ο Πάρης και άρπαξε την Ωραία Ελένη. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου ταυτίζεται με την αρχαία Πέφνο. Απέναντι από το γειτονικό χωριό Άγιος Δημήτριος, βρίσκεται η νησίδα Πέφνος, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν οι Διόσκουροι.
Πρωτοκατοικήθηκε κατά
την περίοδο 1830-1840. Χτισμένο ακριβώς δίπλα στην παραλία, σε μία από τις
λίγες πεδινές περιοχές του Δήμου, ώθησε τους κατοίκους του να ασχοληθούν
αποκλειστικά με το ψάρεμα και το εμπόριο, ανταλλάσοντας τα ψάρια με άλλα
προϊόντα στα γειτονικά χωριά.
Στην πρώτη είσοδο του γραφικού χωριού συναντάμε
το καστράκι του Αγίου Νικολάου, το πυροβολείο του Γερακάρη όπως λέγεται το
οποίο χτίστηκε κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου την περίοδο 1941 – 1944
από τον αρχηγό των χιτών στη Μάνη Σταύρο Γερακάρη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτίριο ιδιοκτησίας Χρήστου Σκαλκέα, ένα σημαντικό μνημείο για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του χώρου. Αξιόλογες οι εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου Ιερος Ναος Αναληψεως του Χριστου, απ’ όπου πήρε το όνομά του το χωριό, ενώ είναι ξακουστές και μοναδικές οι ψαροταβέρνες του. Διαθέτει νηπιαγωγείο, λιμενικό σταθμό και κέντρο υγείας.
ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.
ΠΑΝΤΑΖΗ έχει ένα μίγμα χοντρή άμμο και βότσαλα. Υπάρχει αφθονία των φυσική σκιά κάτω από μια σειρά δέντρα (αρμυρίκια). Υπάρχει ένα καφέ ακριβώς πάνω στην παραλία, η οποία νοικιάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ότι δεν πάρει συνωστισμό πάρα πολύ ακόμη και στο ύψος του καλοκαιριού.τόπος γέννησης των Διόσκουρων.
GNOSPI. Δεν είναι μια παραλία- περισσότερα από ένα βραχώδη όρμο που έχει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα να κολυμπήσετε. Είναι μια παραλία για κολύμβηση με αναπνευστήρα. Βρίσκεται στρίβοντας αριστερά ένα δρομάκι, ακριβώς πριν ξεκινήσει το παραθαλάσσιο μονοπάτι στην Στούπα.
ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Την τραγουδάει ο Ν. Νηφάκος:
«Μπροστά είν' η Καστάνιτζα, στις μάχες ξακουσμένη
και στην Τουρκίαν ακούεται, ας είν' και μεθυσμένη3».
Την καμαρώνει ο λαός, αναφερόμενος σ’
εκείνα τα δύστυχα χρόνια της σκλαβιάς του Γένους:
«Πάρε μπαρούτ’ απ’ τη Στροντζά
και βόλια απ’ την Άρνα
Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες του 12ου και 14ου αιώνα και η μία από τις δύο διώροφες χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης. Μια από αυτές τις εκκλησίες είναι και αυτή του Αγ. Πέτρου. Η αρχιτεκτονική του ναού ακολουθεί τον τύπο τετρακιόνιων σταυροειδών εγγεγραμμένων με τρούλο ναών, έχοντας έναν νάρθηκα με μορφή στοάς στα δυτικά του, που προστέθηκε έναν αιώνα αργότερα, και ένα κωδωνοστάσιο σε σχήμα πύργου που χτίστηκε το 1813. Προστάτης του χωριού είναι η Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με δοξολογία και πανηγύρι έμπροσθεν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού.
Το χωριό είναι προορισμός δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες και κυνηγιού το χειμώνα. Η Καστάνια υπήρξε σπουδαίο Βυζαντινό κέντρο από τον 13ο αιώνα.
------//////------
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ ΑΛΑΓΟΝΙΑ
ΑΛΑΓΟΝΙΑ. (Σίτσοβα) Τον όγδοο αιώνα επί αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου
Ε΄,
με την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο, τα χωριά του Ταϋγέτου δέχτηκαν
σημαντικό νέο πληθυσμό και πήραν σλάβικα ονόματα. Το χωριό ονομάστηκε
Σίτσοβα και η περιοχή της αρχαίας Δενθαλιάτιδας, μετονομάσθηκε από τους
Σλάβους Μιλιγγούς σε Κουτσαβές, ή Κουτσαβά, το οποίο σημαίνει
"περιοχή" και οι κάτοικοι όλων των οικισμών που δημιουργήθηκαν
(Μεγάλη Αναστάσοβα, Μικρή Αναστάσοβα, Σίτσοβα, Τσερνίτσα, Κουτσαβά Λαδά και
Κουτσαβά Καρβέλη) ονομάζονταν Κουτσαβίτες, ονομασίες οι οποίες
άτυπα χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Από τον 8ο αιώνα μέχρι
τον 13ο αιώνα αποτελούσε συνοικισμό των Κουτσαβών και ανήκε
διοικητικά στη Μεσσηνία.
Από το 13ο αιώνα, την
περίοδο της Φραγκοκρατίας, μέχρι 27-12-1836 αποτελούσε συνοικισμό των Πισινών Χωριών της
Επαρχίας Μυστρά (Λακεδαίμονος),
ο οποίος περιελάμβανε και τους οικισμούς: Κάτω Μαχαλάς (σημερινή Κάτω Μεριά),
Χώρα, Απάνω Μαχαλάς (σημερινή Απάνω Μεριά) και Πέρα Μαχαλάς (σημερινός
Μαχαλάς).
Από 28-12-1836 έως 30-8-1912, μαζί με
τον Μαχαλά αποτελούσαν συνοικισμό του Δήμου Αλαγωνίας της Επαρχίας Καλαμών του
Νομού Μεσσηνίας. Ως κεφαλοχώρι, αποτέλεσε έδρα του δήμου από 28-12-1836 μέχρι
3-3-1841, από 26-6-1863 μέχρι 14-2-1875 και από 26-11-1879 μέχρι 5-12-1907.
Από 31-8-1912 έως 31-12-1998, αποτελούσε
μαζί με το Μαχαλά αυτόνομη Κοινότητα της Επαρχίας Καλαμών του Νομού Μεσσηνίας.
Το έτος 1927 αποφασίστηκε η μετονομασία των Δήμων και των Κοινοτήτων που είχαν Σλάβικα ονόματα και η αντικατάσταση τους ονόματα αρχαίων πόλεων ή ιστορικών τοπωνυμίων που με την πάροδο του χρόνου είχαν λησμονηθεί. Έτσι η Σίτσοβα με Διάταγμα (το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 306/22-12-1927) μετονομάσθηκε σε Αλαγονία παρόλο που η θέση της σύμφωνα με τον Παυσανία δεν ταυτίζεται με εκείνη της αρχαίας πόλης.
Αξιοθέατα Το ιστορικό χωριό της αλαγονίας έχει αξιοθέατα, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη του χωριού και τα οποία είναι : Ο ναός του Αγίου Σώζοντος (9ος αιών),
Ο ναός του Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας (15ος αιώνας) και δίπλα η οικία του Πατριάρχη Πελεκάση, Ο ναός Αγίου Νικολάου Κάτω Μεριάς (1700 περίπου),
Ο ενοριακός ναός των Εισοδίων της Παναγίας (1845) και
Ο ναός της Υπαπαντής του Χριστού στον Μαχαλά, στον οποίο ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σε απόσταση χιλίων περίπου μέτρων από την πλατεία του χωριού (διαδρομή που γίνεται μόνον με τα πόδια) υπάρχει τοπίο με μεγάλους βράχους, ψηλά πλατάνια, άφθονα νερά και μικρό καταρράκτη. Πρόκειται για την παραδοσιακή βρύση Νίκα και τη θέση Λουκά.
Η Γιορτή της πατάτας. Τα παλαιότερα χρόνια, η Αλαγονία φημιζόταν για την καλή ποιότητα πατάτας την οποία παρήγαγε σε μεγάλες ποσότητες στα πατατοχώραφα του Ταϋγέτου. Το πρώτο Σάββατο μετά το 15Αύγουστο κάθε χρόνο, γίνεται η γιορτή της πατάτας. Σερβίρονται δωρεάν πατάτες παρασκευασμένες με όλους τους τρόπους. Η γιορτή πλαισιώνεται με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η Αλαγονία, αυτό το όμορφο γραφικό χωριό του Ταϋγέτου που είναι ένα από τα ομορφότερα βουνά της χώρας μας, έχει έκταση 22093 στρεμ. και πληθυσμό 176 κατοίκους, σε υψόμετρο 790 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην περιοχή αυτή αφθονούσαν και ακόμη αφθονούν, σχετικά, οι πατάτες, το λάδι, τα κάστανα, τα καρύδια, τα κεράσια και διάφορα οπωρικά. Σήμερα η Αλαγονία, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, είναι Δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου της Καλαμάτας και είναι ένα ήσυχο αλλά πολύ γραφικό ορεινό χωριουδάκι του υψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου τον Ταύγετο και απέχει από την Καλαμάτα περί τα 29 χλμ---------------//////////-------------
ENA ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΟ, ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ,
ΚΙΤΡΙΕΣ
Από την Καλαμάτα πήραμε την παραλιακή λεωφόρο Ναυαρίνου.
Όσο διασχίζαμε την φανταστική Καλαματιανή παραλιακή λεωφόρο, συγχρόνως την απολαμβάναμε αφού πλησιάζει τα 3000 μ. απολαυστικής αμμώδους και βραβευμένης παραλία, που είχαμε μπροστά μας. Στο τέλος αυτού του δρόμου, μετά το Φιλοξένεια, στρίψαμε δεξιά στο δρόμο που μας οδηγεί στη Μάνη.
Το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι η Βέργα, εκεί επάνω στο βουνό καλάθι, σκαρφαλωμένη από τη μία και από την άλλη να βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου. Όσο προχωράμε, συνεχίζουμε στο ίδιο χωριό, και φτάνουμε σε ένα άγαλμα, αριστερά μας, και παρατηρούμε ένα τείχος να φτάνει προς τα πάνω στο βουνό. Αυτό το τείχος, είναι το σημείο όπου οι Μανιάτες σταμάτησαν τις ορδές του ΤουρκοΑιγύπτιου Ιμπραήμ, που οι Μανιάτες συνέτριψαν και έτσι η Μάνη έμεινε «ελεύθερη» και «αδούλωτη» ! Το σημείο εκείνο λέγεται Αλμυρός. Αριστερά βλέπουμε ένα όμορφο πάρκο και δεξιά μια «άπαιχτη» παραλία, γεμάτη από κόσμο να απολαμβάνουν στα καταγάλανα νερά το μπάνιο τους. Εκεί κάναμε και τις πρώτες βουτιές μας, και όλοι συμφωνήσαμε για το πεντακάθαρο νερό που έχει αυτή η θάλασσα.
Λίγο πιο πέρα, μετά τη στροφή, στα δεξιά μας συναντάμε ένα μεγάλο και πολύ καλό ξενοδοχείο το MESSINIAN BAY, που η εκπληκτική του θέα, δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτούς που μένουν στο ξενοδοχείο να αγναντεύουν όλο το Μεσσηνιακό κόλπο, μέχρι απέναντι στην Κορώνη. Φεύγοντας από εκεί βλέπουμε το δρόμο να σχηματίζει το γράμμα "Υ"
Ο αριστερός δρόμος οδηγεί προς τη Μάνη του πρώην Δήμου Λεύκτου (Καρδαμύλη, Στούπα κλπ) και ο αριστερός δρόμος οδηγεί προς τα παραθαλάσσια χωριά του πρώην Δήμου Αβίας.
Να σημειώσουμε ότι οι δύο Δήμοι ενώθηκαν το 2010 και έγινε ο Δήμος
Δυτικής Μάνης (Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι η Λακωνική Μάνη). Παίρνουμε λοιπόν το δεξιό δρόμο και το επόμενο χωριό που συναντάμε είναι η Μικρή Μαντίνεια. Φτάνουμε λοιπόν σε μια παραλία όπου οι εκπληκτικές μυρωδιές που αναδύονται, είναι από τις ψαροταβέρνες που είναι όλες μαζί, η μια μετά την άλλη, κυριολεκτικά όλες επάνω στη θάλασσα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι όσοι κολυμπούσαν, αμέσως μετά πήγαιναν στις ψαροταβέρνες και έτρωγαν το φρέσκο ψάρι τους ή ότι άλλο περαδοσιακό φαγητό πρόσφεραν οι ταβέρνες αυτές. Να σημειώσουμε ότι όλες αυτές οι ταβέρνες τα φαγητά τους τα μαγειρεύουν με το Νο 1 στον κόσμο Μανιάτικο γνήσιο παρθένο Ελαιόλαδο.
Αυτό το εκπληκτικό συναίσθημα, μπορεί κανείς να το απολαύσει μόνο στις πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας. Μετά τη Μ. Μαντίνεια συναντάμε 3 οικισμούς, την Παλιόχωρα, το Αρχοντικό και το Ακρογιάλι. Ποιόν από τους 3 οικισμούς να πρωτοθαυμάσει κανείς. Το Ακρογιάλι, προσωπικά, μας γοήτευσε περισσότερο. Αφού το χαζέψαμε και συγχρόνως το απολαύσαμε, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας μέχρι που φτάσαμε στις εκβολές του εκπληκτικού φαραγγιού του Ριντόμου. Αμέσως μετά, είδαμε μια μεγάλη παραλία.
Η παραλία της Σάντοβας ! Μια μεγάλη παραλία που εκεί γίνεται συνωστισμός, κυρίως, από νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα βράδια μέχρι πρωίας, οι νέοι ξεφαντώνουν εκεί στα παρακείμενα Beach Bar !
Φαίνεται ότι το οδοιπορικό μας στις παραθαλάσσιες περιοχές του πρώην Δήμου Αβίας, φτάνει στο τέλος του. Εκεί που τελειώνει η μεγάλη παραλία της Σάντοβας, εκεί αρχίζει ένα άλλο παραθαλάσσιο χωριό, ένα ειδυλιακό χωριό, ένα χωριό με ιστορία, ένα χωριό που προτιμούν έλληνες και ξένει. Ο λόγος γίνεται για τις Κιτριές. Ο δρόμος μας οδηγεί σε μια στροφή κατηφορική σε ένα στενό, πλην όμως γραφικό δρομάκι, που μας οδηγεί στο λιμανάκι στις Κιτριές. Δεξιά μας βλέπουμε μια επιγραφή που γράφει «Ψαροταβέρνα Γαϊτανάρος». Βλέπουμε και αριστερά μας μια άλλη
ταβέρνα που λέει «Ψαροταβέρνα ο Μίμης». Το αυτοκίνητό μας το παρκάραμε δίπλα στου «Μίμη» και καθίσαμε σε μια από τις δύο υπέροχες ειδυλιακές ταβέρνες.
Φανταστικά, απίστευτα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που μοίριζαν ακόμη θάλασσα, μεζεδάκια, που συνοδεύονταν, με τι άλλο ; φυσικά με τσιπουράκι !
----///----
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΗ
Παραλία Βουρλιάς |
Το νησί κατά καιρούς έγινε φυσικό λιμάνι για καράβια που ήθελαν να γλιτώσουν από τις φοβερές τρικυμίες του Ιονίου Πελάγους, όπως το θωρηκτό "Σπέτσες" που προσορμίστηκε εκεί το 1899.
Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριό του ο Κεφαλλονίτης κουρσάρος Κατούλιας, με πλήρωμα από την Μάνη – το Αυλάκι του Κατούλια.
Μονή Παναγίας Γοργοπηγής |
« Όποιος νύχτα κοιμηθεί στα στενά της Πρώτης, αν δεν αγρυπνεί θα γίνει λάφυρο των ληστών της Μπαρμπαριάς. ».
Παραλία Βουρλιάς |
---------//////////--------
ΤΑ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΑ
την ΑΝΩ ΒΟΥΤΑΙΝΑ, που πραγματικά είναι ένα ιστορικό χωριό που, πραγματικά πολλοί από εμας θα έπρεπε να το έχουμε γνωρίσει και γιατί όχι να μην το κάναμε ένα τουριστικό ορεινό προορισμό.
Εμείς σας παρουσιάζουμε ότι ακριβώς βρήκαμε στο πιο blog, με την επιμέλεια του κ. Γιάννη Λάσκαρη.
Για τη σειρά "Ξεναγήσεις" και για τον φορέα ψηφιακής προβολής "Στην ομορφιά που χάνεται"
Η μάχη φαντάζει άνιση όμως η Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου (πρόεδρος του συλλόγου) και ο Κώστας Πουλόπουλος (αντιπρόεδρος του συλλόγου) πασχίζουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο το γραφικό και ιστορικό αυτό χωριό. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα ξεναγηθούμε μέσα από το φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε αλλά και μας παραδόθηκε στην βρύση του χωριού όπου γίνεται ένα λαμπρό και γεμάτο ζωή πανηγύρι τον Αύγουστο, αλλά και
αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς και φιλοξενίας για τους περιηγητές του όμορφου χωριού. Είναι μια βρύση που μετρά αρκετές δεκαετίες από την κατασκευή της σε έναν χώρο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για εκδηλώσεις και φιλοξενία. Στην εκκλησία και στο σχολείο με την παιδική χαρά η θέα είναι μαγική τόσο που δεν θέλεις να φύγεις από αυτό το σημείο του χωριού. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο αλώνι στην καρδιά του χωριού όπου μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι νέοι του χωριού συγκεντρώνονταν τα βράδια και έλεγαν ιστορίες από τα παλιά και ζούσαν στιγμές αυθεντικές αυτές που μόνο τα χωριά προσφέρουν. Οι κάτοικοι του κατά πλειοψηφία ζούσαν από την κτηνοτροφία και γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολα χρόνια έζησαν αλλά δεν ξέχασαν.
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος που ζει μόνιμα στο χωριό φροντίζει και επιμελείται την "παρουσία" του χωριού ενώ οι κάτοικοι είναι έτοιμοι πάντα να συζητήσουν και να προσεγγίσουν με ζεστασιά τον περιηγητή. Στο χωριό υπάρχουν δύο καφενεία ενώ
στην είσοδο του χωριού σε προυπαντήζει μια όμορφη εκκλησούλα που "διχοτόμει" γοητευτικά τον δρόμο ενώ δίπλα τα τραπέζια με τους πάγκους είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν υπαίθριες εκδηλώσεις και πικ νικ με συντροφιά την μαγευτική θέα. Οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν δώσει έναν μεγάλο αγώνα και φαίνεται αυτό από τις υποδομές που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τον περιηγητή και τους επισκέπτες ενώ τόσο ο πρόεδρος του χωριού (Διονύσης Αθανασόπουλος) όσο και οι κάτοικοι έχουν συμβάλλει στην όμορφη εικόνα του απομακρυσμένου αλλά θελκτικού χωριού.
Σε προηγούμενα αφιερώματα είχαμε αναφερθεί στη Μάκραινα και στην Κάτω Βούταινα. Μαζί με την Άνω Βούταινα αποτελούν το "τρίπτυχο" της ορεινής γοητείας που θα επανέλθουμε για να καταγράψουμε να ζήσουμε και να παρουσιάσουμε γιατί είναι ένας τόπος που προσφέρεται για βιωματικό τουρισμό και κυρίως ψυχική γαλήνη. Κάντε τα προορισμό λοπόν.
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΜΑΝΗΣ
-------//////-------
Διώροφα αρχοντικά με τα περίτεχνα μπαλκόνια και τις στολισμένες προσόψεις, θα τραβήξουν την προσοχή σας, μιλάνε για μια αρχοντιά, αλλά και για την ακμή της πολιτείας αυτής, σε παλιότερες εποχές, που δεν πρέπει να παραλείψετε να περπατήσετε στα στενά πανέμορφα σοκάκια, ενώ απαραίτητη είναι μία στάση στην παραδοσιακή κεντρική πλατεία. Επίσης θα δείτε το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καράπαυλου και τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε το 1864. Η θέα από το κάστρο προς τον Μεσσηνιακό κόλπο είναι μοναδική. Μέσα στο κάστρο θα δείτε το
παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου και όχι μόνο, αφού μέσα στο κάστρο, υπάρχουν και άλλα εκκλησάκια και πολλά ακόμη σημαντικά αξιοθέατα.
ενοικειαζόμενα δωμάτια.
ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ.
-------///////------
Τα παιδιά όταν μεγάλωσαν ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία όπως λογικά οι περισσότεροι αυτή την εποχή.
Κάποια μέρα που έβοσκαν το κοπάδι τους στην περιοχή του χωριού μας είδαν ένα τράγο να είναι βρεγμένος και κατάλαβαν ότι κάπου υπάρχει νερό. Η περιοχή ήταν δυσπρόσιτη λόγω μεγάλης βλάστησης γι αυτό τον λόγο μάλλον δεν το είχαν ανακαλύψει, έτσι έψαξαν και βρήκαν την πηγή η οποία υπάρχει ακόμα στο κέντρο του χωριού αλλά έχει νερό μόνο τους χειμερινούς μήνες μέχρι και την άνοιξη.
Μετά την ανακάλυψη του νερού τα δύο αδέλφια έχτισαν σπίτια (καλύβες δηλαδή όπως ήταν τα σπίτια τότε)κοντά στην πηγή.
Ο Κώστας έχτισε το σπίτι του δίπλα στην πηγή και ο Γιώργος κάτω από το προηγούμενο καφενείο του χωριού.
Έτσι άρχισε η ιστορία του χωριού μας. Αν ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι είναι άγνωστο όμως λογικά πρέπει να ήρθαν γιατί οι Καλογερέοι δεν κατάγονταν από τα δύο αδέλφια.
|
Γενικοί
Καθαρισμοί Κτηρίων
Διαχείριση Βραχυχρόνιων
Μισθώσεων Ακινήτων
Βιοκαθαρισμοί Στρωμάτων. Θεμιστοκλέους 90 Καλαμάτα Τηλ. 27210 81720
e-mail:clc@ath.forthnet.gr www.cleaning.gr
|
----------//////////-----------
Ποδολογικό Κέντρο Καλαμάτας Καλλιρρόη
Πετροπούλου
Μητροπέτροβα 7-9 | Τ: 27210 25523 Μ: 6946924358, http://podologiakalamata.gr Κλείστε ένα ραντεβού για τον έλεγχο των ποδιών σας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ |
Σ’ αυτό το μαντρότοιχο οι Μανιάτες σταμάτησαν το φοβερό στρατό του Ιμπραήμ προξενώντας του μεγάλες απώλειες. Σώζονται ακόμα πολλά κομμάτια του τείχους που άρχιζε από μια βραχώδη τοποθεσία της κάτω Βέργας και έφτανε μέχρι τη θάλασσα, όπου σήμερα έχει στηθεί το μνημείο του Μανιάτη πολεμιστή.
Χαράλαμπο. Στη κορφή του βουνού ο Άγιος Γεώργιος και ο Προφήτης Ηλίας και μέσα στο χωριό ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου (12ος ή 13ος αι.) που ήταν ο καθεδρικός του χωριού. Στη θέση "Σκλήβα" βρίσκεται το "σπήλαιο του Βαχάονος", όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μέσω του οποίου επικοινωνούσαν οι βασιλείς της Σπάρτης και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τη παράδοση. Στη θέση "Άγιος Νικόλαος" βρέθηκαν σε ανασκαφή κάτω από τη "Μεγάλη πέτρα" λείψανα σιδερένιων οργάνων που οι παλιοί κάτοικοι χρησιμοποιούσαν αντί για καμπάνα. Επίσης στη θέση "Αριά", έχουν επισημανθεί Ιερό άγνωστης εκκλησίας με βυζαντινές αγιογραφίες και τρεις παλιοί τάφοι.
καθορίζουν ονομασίες ναών που αναφέρονται μέχρι σήμερα, παρότι οι ναοί έχουν πλέον εξαφανισθεί. Έχομε: Άγιος Νικόλαος, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Γεώργιος, Σωτήρας, Άγιοι Ανάργυροι.
ένα σημείο (μεγέθους πόρτας) ήταν λεπτότεροι για να μπορούν να γκρεμισθούν (αν παρίστατο ανάγκη) και οι άνδρες του ενός να περνάνε στο άλλο στην περίπτωση κινδύνου έξωθεν. Όλοι οι τοίχοι είχαν πολεμότρυπες, ακόμη και οι αυλόγυροι. Και αν ακόμη κατόρθωνε να μπει ανεπιθύμητος στο χωριό, ήταν αδύνατο να κινηθεί, διότι σε κάποια πολεμίστρα θα βρισκόταν «μπούκα».
ληνών. Είχαν όμως το μειονέκτημα του βάρους και εξελικτικώς αντικατεστάθησαν με κάτι χειροποίητες τεράστιες κεραμίδες που κατασκευάζοντο επιτοπίως και σήμερα θεωρούνται περιζήτητα αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Αλλά και αυτές προοδευτικώς αντικατεστάθησαν από ψιλά κεραμίδια «Κορωνέικα».
Ενώ η μάχη εξελίσσετο ακόμη, οι άμαχοι της Σέλιτσας (της σημερινής Άνω Βέργας) σήκωσαν από το προσκυνητάρι της εκκλησίας των Εισοδίων την «Ελπίδα των Χριστιανών», καθώς και όλες τις φορητές εικόνες του ναού, και σχημάτισαν λιτανεία που κατευθύνθηκε στο Κάλπινο (φρύδι του Καλαθίου όρους) από όπου φαινόταν πανοραμικά το πεδίον της μάχης. Οι γέροι άδειαζαν τις κουμπούρες τους χαιρετίζοντας και εμψυχώνοντας τους ταμπουρωμένους και δίνοντας στους Αραπάδες την εντύπωση ότι έρχονται ενισχύσεις. Την τρίτη ημέρα ακούστηκε από τη Γιάννιτσα και η τρομπέτα του Κολοκοτρώνη που κατέφθανε με τους Λεονταρίτες του. Οι Αιγύπτιοι απεσύρθησαν οριστικώς και κατησχημένοι. Η Μάνη σώθηκε, όπως επίσης σώθηκε η Επανάσταση.
Σύμφωνα με μια αρχαία λαϊκή παράδοση η Κορώνη πήρε το όνομά της από ένα χάλκινο νόμισμα (Κουρούνα) που βρέθηκε όταν έσκαβαν τα θεμέλια για τα τείχη. Αναφέρεται ακόμη πως το αρχικό της όνομα ήταν Κορώνεια, που της έδωσε ο οικιστής Επιμηλίδης, ο οποίος καταγόταν από τη βοιωτική Κορώνεια. Οι ντόπιοι, επειδή δεν μπορούσαν να συνηθίσουν την ονομασία την παρέφθειραν σε Κορώνη.
Η γεωγραφική της θέση εκτιμάτο πάντοτε για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Το επιβλητικό σχήμα της χερσονήσου με το μεγάλο ύψος και την πλατειά επιφάνεια προσφερόταν για οχύρωση και παρείχε ασφάλεια, μεγαλύτερη από ότι οι άλλες παραλιακές μεσσηνιακές οχυρές πόλεις.
Το κάστρο, που δόθηκε σαν τιμάριο στην οικογένεια του Βιλλεαρδουίνου δεν έμεινε για πολύ στα χέρια των Φράγκων. Τον επόμενο χρόνο (1206) οι Βενετοί, που αναζητούσαν νέους ναυτικούς σταθμούς για την εξυπηρέτηση του εμπορίου, πέτυχαν να γίνουν κύριοι της Κορώνης, «που έγινε σταθμός εφοδιασμού απ´ όπου τα πλοία που περνούσαν, έπαιρναν ενός μηνός εφόδια -έθιμο που διατηρήθηκε όταν η πόλη έγινε κανονική βενετσιάνικη αποικία». Ο Βιλλεαρδουίνος υποχρεώθηκε λίγο αργότερα να υπογράψει ειρήνη με τη Βενετία, τις ναυτικές δυνάμεις της οποίας γρήγορα κατάλαβε πως θα είχε ανάγκη και το 1209 επικυρώθηκε η κυριαρχία της στην
Κορώνη, όπως επίσης και στη Μεθώνη και σε όλες τι παραλιακές θέσεις της Μεσσηνίας, νότια του κόλπου του Ναβαρίνου. Έτσι, όπως έγραψε ο Κ. Andrews, "κάτω από τη διακυβέρνηση της Βενετίας η Μεθώνη και η Κορώνη είχαν κοινή ιστορία ή μάλλον απουσία ιστορίας, αφού το ενδιαφέρον της Βενετίας ήταν να κρατάει όσο γινόταν μακρύτερα την ιστορία από τις κτήσεις της". Το 1265 η εξουσία της Βενετίας επικυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγο, γεγονός που τις έδωσε τη δυνατότητα μέσω των εκπροσώπων της να επιδίδεται στις απαραίτητες δολοπλοκίες κατά τις διάφορες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων και των διεκδικητών του Πρι γκηπάτου της Αχαΐας.
Οι Βενετοί, εκτός από την ισχυρή οχύρωση, που κατασκεύασαν στο κάστρο της Κορώνης, οργάνωσαν τη ζωή και τη διοίκηση της πόλης, πάντοτε σύμφωνα με το συμφέρον της Βενετίας. Η πόλη απέκτησε μεγάλη ακμή και έγινε ονομαστή για τη βιοτεχνία της και το εξαγωγικό της εμπόριο. Η αίγλη της σημειώνεται στα οδοιπορικά των διαφόρων ευρωπαίων προσκυνητών, οι οποίοι υποχρεωτικά στάθμευαν στην περιοχή είτε για ανεφοδιασμό είτε για να επισκευάσουν τα πλοίατους. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους μέσα στο κάστρο φαίνεται πως κατοικούσαν όχι μόνον οι Βενετοί αλλά και οι Έλληνες, έμποροι και βιοτέχνες. Με βάση την κοινωνική διαστρωμάτωση διαμορφώθηκε και η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, που μέχρι σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον.
Τον Αύγουστο του 1500 ο Βαγιαζήτ Β´ κατέλαβε το κάστρο της Μεθώνης, μετά από μια απελπισμένη αντίσταση των κατοίκων. Οι κάτοικοι της Κορώνης, τρομοκρατημένοι
από τη σφαγή και τη λεηλασία της Μεθώνης και αφού έλαβαν υποσχέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση, παραδόθηκαν στους Τούρκους. Πολλοί βρήκαν καταφύγιο στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά. Ο Βαγιαζήτ ευχαριστημένος για τη νίκη του προσευχήθηκε στην καθολική εκκλησία που υπήρχε στο κάστρο, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1532 η Κορώνη καταλήφθηκε από τον συμμαχικό στόλο του αυτοκράτορα Καρόλου 5ου, του Πάπα και των Ιπποτών της Μάλτας με επικεφαλής τον Γενουάτη ναύαρχο Andrea Dοria και με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, που ήλπιζαν στην απελευθέρωσή τους. Στα 1534 οι συμμαχικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Κορώνη και πήραν μαζί τους περισσότερους από 2000 κατοίκους για να τους εγκαταστήσουν μετά από φοβερές περιπέτειες στην Κάτω Ιταλία. Το 1685 ο Μοροζίνι ανακατέλαβε την Κορώνη και ανέπεμψε ευχαριστήρια δέηση στην παλιά καθολική μητρόπολη. Στη Βενετία η είδηση προκάλεσε μεγάλους πανηγυρισμούς. Σ´αυτή τη σύντομη περίοδο της δεύτερης Βενετοκρατίας έγιναν προσπάθειες να ζωντανέψει ξανά η πόλη, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Το
1715 η Κορώνη καταλήφθηκε ξανά από τους Toύρκoυς. Και έτσι έληξε ο άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα στον Σουλτάνο και τη Βενετία για την κυριαρχία των δύο σημαντικών κάστρων της Μεθώνης και της Κορώνης, που οι ντόπιοι τα ονόμαζαν με κοινό όνομα "Μοδονοκόρωνα". Στο κάστρο της Κορώνης εγκαταστάθηκαν οι τουρκικές οικογένειες, ενώ οι Έλληνες κατοικούσαν έξω απ´ τα τείχη. Η οικονομική και κοινωνική παρακμή που είχε αρχίσει την περίοδο της πρώτης Τουρκοκρατίας ολοκληρώθηκε κατά τη δεύτερη. Το 1770 η πολιτεία γνώρισε μια ακόμη καταστροφή. Όταν το 1776 ο Γάλλος περιηγητής Ch. Gouffier πέρασε από την περιοχή βρήκε μια τρομοκρατημένη πολιτεία, που προσπαθούσε να συνέλθει μετά το βαμβαρδισμό των Ορλώφ. Και ένας άλλος περιηγητής, ο Castellan, όταν αντίκρυσε το λιμάνι της Κορώνης ξαφνιάστηκε από την εικόνατης καταστροφής. "έχει σβήσει κάθε δραστηριότητα. Από το κάστρο της Κορώνης οι Τούρκοι σκορπίζουν τον τρόμο στον Μοριά". Ο ίδιος περιγράφει και μια σκηνή βασανισμού ενός Έλληνα στο κτίριο του μώλoυ της Κορώνης από τους Τούρκους, επειδή τάχα είχεανακαλύψει κάποιο θησαυρό.
Τα ερείπια του κάστρου της, που στάθηκε σιωπηλός μάρτυρας των δεινών που έπληξαν την Πελοπόννησο την περίοδο της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, στέκονται στην άκρη του λιμανιού έρημα και ρημαγμένα. Στο κάστρο ανεβαίνει κανείς εύκολα ακολουθώντας τον δρόμο που περνάει μέσα από τα στενά καλντερίμια του οικισμού. Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Είναι διαμορφωμένη σε μια μεγάλη τετράγωνη κατασκευή, που στην κορυφή απολήγει σε οξυκόρυφο τόξο στο κατώτερο τμήμά της. Στο ανώτερο, όπου υπήρχε δωμάτιο για τη φρουρά της πύλης, σχηματίζει καμπύλο τόξο. Την εποχή της ακμής του κάστρου υπήρχε πριν από την είσοδο πρόπυλο, που διατηρήθηκε μέχρι την Ελληνική Επανάσταση, με παραστάδες, δεξιά και αριστερά, και πάνω από την είσοδο ανάγλυφο με το Λιοντάρι του Αγίου
Μάρκου. Αμέσως μετά ανοιγόταν μια εσωτερική αυλή, που οδηγούσε στην κεντρική είσοδο με τον επιβλητικό πύργο, που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο χώρος της αυλής καταλήφθηκε από μικρά σπίτια του οικισμού.
Στην κατασκευή του τείχους χρησιμοποιήθηκαν καλοδουλεμένες πέτρες αλλά και αρχαίο οικοδομικό υλικό, που σήμερα καλύτερα διακρίνεται στον μεγάλο πύργο καθώς και στον τοίχο δίπλα στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Το αρχαιότερο τμήμα του κάστρου είναι ο μεγάλος τοίχος, που σώζεται στη βορειοανατολική πλευρά και χρησίμευε για να χωρίζει τα δύο πλατώματα στα οποία αναπτύχθηκε το φρούριο.
Το αρχικό βυζαντινό φρούριο καταλάμβανε το ψηλότερο σημείο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι. Στα ανατολικά του απλώνεται μια μεγάλη χαμηλότερη έκταση η οποία οχυρώθηκε όταν οι Βενετοί κατέλαβαν την Κορώνη το 1209. Δημιουργήθηκε τότε μια δεύτερη εξωτερική αυλή, τετραπλάσια σε έκταση από την προηγούμενη που περιβαλλόταν με πύργους και πολεμίστρες. Οι πύργοι, τα τείχη και οι πολεμίστρες του παλιού φρουρίου ενισχύθηκαν. Ολόκληρος ο χώρος στο εσωτερικό καταλήφθηκε από τις εμπορικές εγκαταστάσεις και τις κατοικίες, που πρέπει στην πλειοψηφία τους να ήταν ξύλινες ή από φθαρτά υλικά, που καταστράφηκαν κατά τις μετέπειτα πολιορκίες. Στην ανατολική άκρη οι Τούρκοι προσέθεσαν τον 16ο αιώνα τις απαραίτητες οχυρώσεις για τα πυροβολαρχεία. Μια θολωτή είσοδος οδηγεί στο εσωτερικό του δεύτερου οχυρωματικού περιβόλου. Κατά μήκος της πλευράς προς το λιμάνι και τον Μεσσηνιακό κόλπο το τείχος υψώνεται κάθετα και μόνον στη βορειοανατολική άκρη κάμπτεται και σχηματίζει δυο στρογγυλούς μεγάλους πύργους πάνω στην απόκρημνη ακτή. Το τμήμα αυτό σύμφωνα μετον Κ. Andrews αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πλαστικότητας της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Σήμερα, βέβαια, μεγάλο τμήμα δεν σώζεται γιατί εδώ συγκεντρώθηκε η
προσπάθεια των κατοίκων για την απόσπαση χώματος, κατάλληλου για την κεραμοποία της περιοχής, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα να καταπέσει ενώ η θάλασσα και ο αέρας συμπλήρωσαν το έργο της ανθρώπινης καταστροφής. Στην ανατολική πλευρά το τείχος ενισχυόταν από μια δεύτερη αμυντική γραμμή, που ανατινάχτηκε από τον Μοροζίνι το 1685 και έτσι επιτεύχθηκε η παράδοση του κάστρου. Δυο μεγάλοι στρογγυλοί πύργοι υπήρχαν στις δύο άκρες, από τους οποίους, ο βορειότερος ανατινάχτηκε το 1944 από τους Γερμανούς, που τον χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη πυρομαχικών. Στην πλευρά αυτή του φρουρίου συγκεντρώθηκε επίσης η προσοχή των Τούρκων, όταν το κατέλαβαν και έκαναν επισκευαστικές εργασίες και προσθήκες. Στο ψηλότερο σημείο μέσα στο τείχος βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Στη δυτικότερη άκρη διατηρείται το "νέο οχυρό" που αρχικά έχτισαν οι Βενετοί το 1463 και το οποίο καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε μετά το 1685. Στον εσωτερικό περίβολο διατηρείται επίσης ένας μεγάλος Οκταγωνικός πύργος που χτίστηκε από τους Τούρκους. Σε χαλκογραφίες του 17ου και18ου αιώνα το κάστρο έχει απεικονιστεί με όλη τη μεγαλοπρέπειά του.
Ανάμεσα στα ερείπια βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας κτισμένη τον 12ο αιώνα.
Η πολυτάραχη ιστορία του κάστρου της Κορώνης αντανακλάται στους πολλούς θρύλους και παραδόσεις που συνδέθηκαν μαζί του και αντικατοπτρίζουν πολλές φορές αληθινά γεγονότα. Η παλιά βενετσιάνικη εκκλησία του Σαν Ρόκο, σήμερα Άγιος Χαράλαμπος, συνδέθηκε με τη σωτηρία της πολιτείας κατά το λοιμό του 1689. Η εκκλησία της Ελεήστριας στην άκρη του γκρεμνού, χτίστηκε μετά από θαύμα, όταν ο βράχος άνοιξε από σεισμό και βρέθηκε ένα μικρό άγαλμα της Παναγίας.
Το κάστρο της Κορώνης έχει να διηγηθεί το δικό του ρομαντικό θρύλο για την όμορφη βασιλοπούλα του, που για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων που με δόλο παραβίασαν την πύλη -έντυσαν κάποιον καλόγερο- έπεσε, καβάλα στο άλογό της, από τα τείχη στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον θρύλο ο ανατολικός προμαχώνας από όπου γκρεμίστηκε έμεινε στοιχειωμένος. Γι´ αυτό και κάθε χρόνο την ημέρα της Αναλήψεως, επέτειο του θανάτου της, λίγο πριν ξημερώσει, οι ψαράδες άκουγαν φωνές και ουρλιαχτό στη ρίζα του κάστρου, Οι περισσότερο αλαφροΐσκιωτοι, νόμιζαν
πως έβλεπαν και μια αρμάδα να αργοπλέει κοντά στα τείχη με ένα ρηγόπουλο στην πλώρη, τον βενετσιάνο άρχοντα που επρόκειτο να την παντρευτεί αλλά καθυστέρησε να φθάσει. Κι άλλοι τέλος έβλεπαν να σχηματίζεται, ανάμεσα στις πρώτες αχτίνες του ήλιου, ένας φωτεινός κύκλος κι από μέσα να προβάλλει μια "πεντάμορφη νεράιδα" και να προχωράει προς τα πλοία. Η ηρωϊκή αντίσταση των κατοίκων εναντίον των Τούρκων το 1823 συνδέθηκε με την απελπισμένη προσπάθεια ενός πρωτοπαλλίκαρου της περιοχής που κατόρθωσε να σώσει τη φυλακισμένη μέσα στο κάστρο από τους Τούρκους αδελφή του.
Σήμερα μέσα στο κάστρο δεν κατοικούν παρά ένα δυο οικογένειες σε σπίτια που έχουν ξανακτισθεί ή συντηρηθεί. Στα φοβερά τείχη του φυτρώνουν αγριόχορτα και φραγκοσυκιές, Στα πόδια του απλώνεται η μικρή πολιτεία με τα μονώροφα και
διώροφα σπίτια της, εξαίρετα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα πορτοπαράθυρα και οι τοίχοι τους είναι βαμμένα με έντονα χρώματα που έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα του κάστρου, ιδιαίτερα τις ώρες του μεσημεριού που το φως του ήλιου γίνεται εκτυφλωτικό.
Ψηλά από το πλάτωμα του κάστρου μπορεί να χαρεί κανείς την ομορφιά του Μεσσηνιακού κόλπου με τις κορφές των βουνών του Ταϋγέτου να αχνοφαίνονται στο βάθος. Αντικρίζοντας το από τη θάλασσα, έχει κανείς την εντύπωση πως μοιάζει με παλιά φρεγάτα που αργοπλέει στα νερά.
Πηγή: Κάστρα της Πελοποννήσου
Μικρό και μεγάλο Μαράθι |
Την επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες και ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, τουρίστες. Διαθέτει εκπληκτικές παραλίες, Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες. Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι η Φοινοικούντα κατοικείται από 677 μόνιμους κατοίκους.
Παραλία ανεμόμυλος |
Παραλία Λάμπες |
Παραλία Λούτσας |
Παραλία Φοινικούντας |
Παραλία Μεγάλο Μαράθι |
Παραλία Μαυροβούνι |
Ποδολογικό Κέντρο Καλαμάτας Καλλιρρόη Πετροπούλου
Μητροπέτροβα 7-9 | Τ: 27210 25523 Μ: 6946924358, http://podologiakalamata.gr Κλείστε ένα ραντεβού για τον έλεγχο των ποδιών σας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ |
και συναντήσαμε μια άλλη παραλία, την παραλία Φονέα. Εκπληκτική και διαφορετική παραλία που συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο για να κολυμπήσουν εκεί.
και το φίλο του το Ζορμπά. Η Καλογριά της Στούπας πραγματικά δεν είναι μόνο μια πασίγνωστη παραλία που την προτιμούν Έλληνες αλλά και
Σελίνιτσα ! σύμφωνα με την παλιά του ονομασία που έχει τις ρίζες της στα Σλάβικα. Αυτό το λιμανάκι με τα ψαροκάϊκα, είναι τόσο γραφικό που δεν χορταίνεις να το βλέπεις και φυσικά να το φωτογραφίζεις. Περιπλανηθήκαμε στα στενά σοκάκια της «Σελίνιτσας», που ήταν εντυπωσιακά. Εύλογα ρωτήσαμε, καλά παραλία δεν υπάρχει ; Πως δεν υπάρχει. Υπάρχει μια εντυπωσιακή και μοναδική παραλία. Η παραλία Πανταζή. Την απολαύσαμε και αυτή, μας άρεσε και συνεχίσαμε.
Τραχήλα, δύο ακόμα καθαρά αντιπροσωπευτικά Μανιάτικα χωριά. ο Καταφύγι, βρίσκεται 500 μ. από τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Το καταφύγι είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Πέτρινες οριζόντιες πλάκες και βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα. Στο Καταφύγι είδαμε πολλούς που έκαναν εντυπωσιακές βουτιές από τα βράχια και απολαμβάνουν την ηλιόλουστη ημέρα. Εκεί κοντά στον Αγ. Δημήτριο θα βρείτε και την παραλία Μάλσοβας.
τελευταίο σταθμό, την Τραχήλα. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει όλο το Μανιάτικο Φυσικό μεγαλείο σε στεριά και θάλασσα, βράχια, άγριο φυσικό τοπίο, και το απέραντο πεντακάθαρο γαλάζιο της Μανιάτικης θάλασσας. Μάνη, σήμερα σε απολαύσαμε για μια ακόμη φορά, ήσουν και πάλι ότι καλύτερο, που θα μπορούσαμε να δούμε από την πανέμορφη "άγρια" φύση σου.
Ήταν ένα οδοιπορικό θεαματικό, υπέροχο, γευστικό, που ακολουθήσαμε, μέσα σε πολύ λίγα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, μια πόλη που μπορεί να προσφέρει τέτοιες απολαύσεις, γαστρονομικές, φυσικού κάλους, θάλασσας όπως και να την προτιμάτε, γραφικές περιοχές και ενός μπάνιου σε τόσο καθαρές καταγάλανες θάλασσες !
Ήταν ένα πρωινό Σαββάτου, όπου η «γεύση» και η αύρα της παραλίας ήταν τόσο έντονη που είπαμε να κάνουμε τη βόλτα μας, παραθαλάσσια και όπου μας αρέσει να κάτσουμε να πιούμε ένα καφέ, απολαμβάνοντας αυτή την εικόνα που μας προσφέρει η απεραντοσύνη του πανέμορφου Μεσσηνιακού κόλπου.
Τα βήματα μας μας οδήγησαν σε ένα σύγχρονο, και διαφορετικό μαγαζί, που βρίσκεται στη Ναυαρίνου και Αύρας. DL έγραφε η πινακίδα, DALUZ ολόκληρη η ονομασία. Η εξωτερική του όψη, αλλά και η ονομασία του, μας τράβηξε το ενδιαφέρον και η παρέα αποφάσισε ότι πρέπει να καθίσουμε σ’ αυτό το μαγαζί. Δεν κάτσαμε απλά δίπλα στη θάλασσα, κάτσαμε, σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Τι μαγεία ήταν αυτή που μας πρόσφερε και η απίστευτη παραλία της Καλαμάτας και το μαγαζί που επιλέξαμε να κάτσουμε !
Από την πρώτη στιγμή που μας πλησίασε ο άνθρωπος που μας πήρε την παραγγελία, διαπιστώσαμε ότι το Service του μαγαζιού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και με θετική ενέργεια. Από τις 8 το πρωί, μπορεί κάποιος να απολαύσει το καφεδάκι του, δίπλα σ’ αυτή την υπέροχη, τη μοναδική παραλία.
Η συζήτηση της παρέας μας, που είχαν έλθει από την Αθήνα, εξελίχθηκε γύρω από την ομορφιά της
Καλαμάτας γενικά και ειδικά για την πανέμορφη, πολύ μεγάλη και καθαρή παραλία της Καλαμάτας, η ώρα πέρασε και έφτασε 11 το πρωί, τότε μάθαμε ότι το μαγαζί αυτήν την ώρα ανοίγει την κουζίνα του και προσφέρει εκτός από πιάτα ψαρικών και κρεάτων, φανταστικές ποικιλίες, όπως επίσης και απίστευτες και μοναδικές μακαρονάδες !
Όλοι μαζί η παρέα, με ένα στόμα προτιμήσαμε ψαροποικιλές. Όταν έφτασαν οι ποικιλίες , εκεί πραγματικά είδαμε το service του μαγαζιού, που από μόνο του σε συνδυασμό με μια τέτοια παραλία, είπαμε «Καλαμάτα, είσαι μια και μοναδική» !!!
Και τι δεν είχε, «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει» !
Ο κόσμος είχε αρχίσει να γεμίζει το μαγαζί και τα πιάτα που σερβίριζαν, με τις απίστευτες μυρωδιές σε έκαναν να μη θέλεις να φύγεις, αντίθετα, να θέλεις να πάρεις και κάτι άλλο !
Η κουβέντα, τα τσιπουράκια, οι φανταστικοί μεζέδες, και η απόλαυση της θάλασσας, έκαναν την ώρα να περάσει χωρίς να το καταλάβουμε. Αφού πληρώσαμε και πριν φύγουμε μια ευγενέστατη κοπέλα μας ενημερώνει ότι από τις 10 Ιουνίου, ανοίγει και το Coktail Bar το οποίο «θα σας μεταφέρει σε μοναδικές, εξωτικές και μουσικές βραδιές με Ελληνικά swings».
Αν μια τέτοια πρωινή βόλτα στην τεράστια παραλία της Καλαμάτας, καταλήγει τόσο πολύ ευχάριστα και όμορφα, πίνοντας το καφεδάκι μας σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, σε μια τόσο όμορφη παραλία και απολαμβάνοντας, μια τόσο εκπληκτική ψαροποικιλία με το ασυνήθιστο design και απαράμιλλη νοστιμιά.
Εσείς που δεν έχετε έλθει ακόμα στην Καλαμάτα και στο DALUZ, μην αργείτε, η Καλαμάτα από την Αθήνα απέχει πλέον 2 – 2 ½ ώρες. Όλες αυτές τις απολαύσεις, μπορείτε να τις νοιώσετε έστω και σε ένα Σαββατοκύριακο
Καλώς να έλθετε, η Καλαμάτα σας περιμένει !!!
----------////------------
Έπρεπε να γίνει το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ της Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς για να μάθουμε περισσότερα πράγματα και για την Ελιά και για το Ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Μεσσηνιακής Γης, το καλύτερο και ποιοτικότερο ελαιόλαδο του πλανήτη Γη, το οποίο δεν είναι ένα απλό τρόφιμο, αλλά ένα φάρμακο, όπως απέδειξαν εργαστηριακές έρευνες Αμερικανικού Πανεπιστημίου. .
ΑΛΑΓΟΝΙΑ (ΣΙΤΣΟΒΑ): Η ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ ΤΩΝ 4 ΕΠΟΧΩΝ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΑΠΟΛΑΥΣΗ»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
……για
Γλυκιές Απολαύσεις, στη Μεσσήνη και στην Καλαμάτα.
Μεσσήνη 2722023620, Καλαμάτα 2721089785
|
Το "α" αυξητικό. Δηλαδή ο τόπος με τις πολλές πτυχές (στο ανάγλυφο των πλαγιών της περιοχής). Σήμερα η Αλαγονία, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, είναι Δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου της Καλαμάτας και είναι ένα ήσυχο αλλά πολύ γραφικό ορεινό χωριουδάκι του υψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου τον Ταύγετο και απέχει από την Καλαμάτα περί τα 29 χλμ.
SAOUTIS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
44
Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής Προσφοράς
Ασφαλίσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,
ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ,
Τηλεφωνείστε μας ΤΩΡΑ στα 2721 300 35 21, ή 6977 172 942.
ή στείλτε μας ένα μήνυμα στο agsaouti@gmail.com
|
Κουτήφαρη |
Βούτενα |
Πάμε
Στα
λαδάδικα
Καθημερινά παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά
Ανοιχτά από τις 11.00 πμ έως 24.00 τα
μεσάνυχτα
Ναυαρίνου 27 Παραλία Καλαμάτας.
Κιν. 699 489 7458 & 694 678 5004
F.B
στα λαδάδικα
|
ΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ο Νέος διευρυμένος Δήμος Μεσσήνης έχει πλέον πολλές και όμορφες
TA AIPETIKA
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις βλέπεται αλλού,
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, την ΠΑΡΑΔΟΣΗ,
τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, πάνω από 900 επισκέπτες μας ημερησίως.
|
Το 15Αύγουστο της Παναγίας έφτασε, όλη η Ελλάδα, όλη η Ορθοδοξία
TA AIPETIKA
Ένα τολμηρό, e-περιοδικό, με σκληρές αλήθειες, όπως δεν τις
βλέπεται αλλού,
για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, τα ΑΘΛΗΤΙΚΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ,
την ΠΑΡΑΔΟΣΗ,
τις ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ και το LIFE
STYLE.
Επισκεφθείτε μας σήμερα, όπως κάνουν, πάνω από 900 επισκέπτες μας ημερησίως.
|
Σύμφωνα με μια αρχαία λαϊκή παράδοση η Κορώνη πήρε το όνομά της από ένα χάλκινο νόμισμα (Κουρούνα) που βρέθηκε όταν έσκαβαν τα θεμέλια για τα τείχη. Αναφέρεται ακόμη πως το αρχικό της όνομα ήταν Κορώνεια, που της έδωσε ο οικιστής Επιμηλίδης, ο οποίος καταγόταν από τη βοιωτική Κορώνεια. Οι ντόπιοι, επειδή δεν μπορούσαν να συνηθίσουν την ονομασία την παρέφθειραν σε Κορώνη.
Η γεωγραφική της θέση εκτιμάτο πάντοτε για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Το επιβλητικό σχήμα της χερσονήσου με το μεγάλο ύψος και την πλατειά επιφάνεια προσφερόταν για οχύρωση και παρείχε ασφάλεια, μεγαλύτερη από ότι οι άλλες παραλιακές μεσσηνιακές οχυρές πόλεις.
οχυρωμένη αρχαία ακρόπολη, την οποία οι κάτοικοι κατά καιρούς επισκεύαζαν, όπως δείχνει το οικοδομικό υλικό που ξαναχρησιμοποιείτο. Εξαιτίας της θέσης της έγινε νωρίς στόχος των διαφόρων πειρατών και επιδρομέων. Όταν οι Φράγκοι ανέλαβαν την κατάκτηση του Μοριά, έφθασαν στην Κορώνη και προσπάθησαν να καταλάβουν την οχυρωμένη ακρόπολη της τρομοκρατώντας τους λίγους κατοίκους, που την υπεράσπιζαν, όπως αναφέρει το Χρονικό του Μορέως. Με την κατάληψη της άρχισαν και μια σειρά περιπέτειες για τους κατοίκους με επίκεντρο το κάστρο, στις οχυρώσεις του οποίου αντανακλάται όλη η ιστορία του.
Το κάστρο, που δόθηκε σαν τιμάριο στην οικογένεια του Βιλλεαρδουίνου δεν έμεινε για πολύ στα χέρια των Φράγκων. Τον επόμενο χρόνο (1206) οι Βενετοί, που αναζητούσαν νέους ναυτικούς σταθμούς για την εξυπηρέτηση του εμπορίου, πέτυχαν να γίνουν κύριοι της Κορώνης, «που έγινε σταθμός εφοδιασμού απ´ όπου τα πλοία
που περνούσαν, έπαιρναν ενός μηνός εφόδια -έθιμο που διατηρήθηκε όταν η πόλη έγινε κανονική βενετσιάνικη αποικία». Ο Βιλλεαρδουίνος υποχρεώθηκε λίγο αργότερα να υπογράψει ειρήνη με τη Βενετία, τις ναυτικές δυνάμεις της οποίας γρήγορα κατάλαβε πως θα είχε ανάγκη και το 1209 επικυρώθηκε η κυριαρχία της στην Κορώνη, όπως επίσης και στη Μεθώνη και σε όλες τι παραλιακές θέσεις της Μεσσηνίας, νότια του κόλπου του Ναβαρίνου. Έτσι, όπως έγραψε ο Κ. Andrews, "κάτω από τη διακυβέρνηση της Βενετίας η Μεθώνη και η Κορώνη είχαν κοινή ιστορία ή μάλλον απουσία ιστορίας, αφού το ενδιαφέρον της Βενετίας ήταν να κρατάει όσο γινόταν μακρύτερα την ιστορία από τις κτήσεις της". Το 1265 η εξουσία της Βενετίας επικυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγο, γεγονός που τις έδωσε τη δυνατότητα μέσω των εκπροσώπων της να επιδίδεται στις απαραίτητες δολοπλοκίες κατά τις διάφορες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων και των διεκδικητών του Πρι γκηπάτου της Αχαΐας.
Οι Βενετοί, εκτός από την ισχυρή οχύρωση, που κατασκεύασαν στο κάστρο της
Κορώνης, οργάνωσαν τη ζωή και τη διοίκηση της πόλης, πάντοτε σύμφωνα με το συμφέρον της Βενετίας. Η πόλη απέκτησε μεγάλη ακμή και έγινε ονομαστή για τη βιοτεχνία της και το εξαγωγικό της εμπόριο. Η αίγλη της σημειώνεται στα οδοιπορικά των διαφόρων ευρωπαίων προσκυνητών, οι οποίοι υποχρεωτικά στάθμευαν στην περιοχή είτε για ανεφοδιασμό είτε για να επισκευάσουν τα πλοίατους. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις τους μέσα στο κάστρο φαίνεται πως κατοικούσαν όχι μόνον οι Βενετοί αλλά και οι Έλληνες, έμποροι και βιοτέχνες. Με βάση την κοινωνική διαστρωμάτωση διαμορφώθηκε και η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, που μέχρι σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον.
Τον Αύγουστο του 1500 ο Βαγιαζήτ Β´ κατέλαβε το κάστρο της Μεθώνης, μετά από
μια απελπισμένη αντίσταση των κατοίκων. Οι κάτοικοι της Κορώνης, τρομοκρατημένοι από τη σφαγή και τη λεηλασία της Μεθώνης και αφού έλαβαν υποσχέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση, παραδόθηκαν στους Τούρκους. Πολλοί βρήκαν καταφύγιο στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά. Ο Βαγιαζήτ ευχαριστημένος για τη νίκη του προσευχήθηκε στην καθολική εκκλησία που υπήρχε στο κάστρο, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1532 η Κορώνη καταλήφθηκε από τον συμμαχικό στόλο του αυτοκράτορα Καρόλου 5ου, του Πάπα και των Ιπποτών της Μάλτας με επικεφαλής τον Γενουάτη ναύαρχο Andrea Dοria και με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, που ήλπιζαν στην απελευθέρωσή τους. Στα 1534 οι συμμαχικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Κορώνη και πήραν μαζί τους περισσότερους από 2000 κατοίκους για να τους εγκαταστήσουν μετά από φοβερές περιπέτειες στην Κάτω Ιταλία. Το 1685 ο Μοροζίνι ανακατέλαβε την Κορώνη και ανέπεμψε ευχαριστήρια δέηση στην παλιά καθολική μητρόπολη. Στη Βενετία η είδηση προκάλεσε μεγάλους πανηγυρισμούς. Σ´αυτή τη σύντομη περίοδο της δεύτερης Βενετοκρατίας έγιναν προσπάθειες να ζωντανέψει ξανά η πόλη, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Το 1715 η Κορώνη καταλήφθηκε ξανά από τους Toύρκoυς. Και έτσι έληξε ο άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα στον Σουλτάνο και τη Βενετία για την κυριαρχία των δύο σημαντικών κάστρων της Μεθώνης και της
Κορώνης, που οι ντόπιοι τα ονόμαζαν με κοινό όνομα "Μοδονοκόρωνα". Στο κάστρο της Κορώνης εγκαταστάθηκαν οι τουρκικές οικογένειες, ενώ οι Έλληνες κατοικούσαν έξω απ´ τα τείχη. Η οικονομική και κοινωνική παρακμή που είχε αρχίσει την περίοδο της πρώτης Τουρκοκρατίας ολοκληρώθηκε κατά τη δεύτερη. Το 1770 η πολιτεία γνώρισε μια ακόμη καταστροφή. Όταν το 1776 ο Γάλλος περιηγητής Ch. Gouffier πέρασε από την περιοχή βρήκε μια τρομοκρατημένη πολιτεία, που προσπαθούσε να συνέλθει μετά το βαμβαρδισμό των Ορλώφ. Και ένας άλλος περιηγητής, ο Castellan, όταν αντίκρυσε το λιμάνι της Κορώνης ξαφνιάστηκε από την εικόνατης καταστροφής. "έχει σβήσει κάθε δραστηριότητα. Από το κάστρο της Κορώνης οι Τούρκοι σκορπίζουν τον τρόμο στον Μοριά". Ο ίδιος περιγράφει και μια σκηνή βασανισμού ενός Έλληνα στο κτίριο του μώλoυ της Κορώνης από τους Τούρκους, επειδή τάχα είχε ανακαλύψει κάποιο θησαυρό.
Τα ερείπια του κάστρου της, που στάθηκε σιωπηλός μάρτυρας των δεινών που έπληξαν την Πελοπόννησο την περίοδο της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, στέκονται στην άκρη του λιμανιού έρημα και ρημαγμένα. Στο κάστρο ανεβαίνει κανείς εύκολα ακολουθώντας τον δρόμο που περνάει μέσα από τα στενά καλντερίμια του οικισμού. Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Είναι διαμορφωμένη σε μια μεγάλη τετράγωνη κατασκευή, που στην κορυφή απολήγει σε οξυκόρυφο τόξο στο κατώτερο τμήμά της. Στο ανώτερο, όπου υπήρχε δωμάτιο για τη φρουρά της πύλης,
Στην κατασκευή του τείχους χρησιμοποιήθηκαν καλοδουλεμένες πέτρες αλλά και αρχαίο οικοδομικό υλικό, που σήμερα καλύτερα διακρίνεται στον μεγάλο πύργο καθώς και στον τοίχο δίπλα στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Το αρχαιότερο τμήμα του κάστρου είναι ο μεγάλος τοίχος, που σώζεται στη βορειοανατολική πλευρά και χρησίμευε για να χωρίζει τα δύο πλατώματα στα οποία αναπτύχθηκε το φρούριο. Το αρχικό βυζαντινό φρούριο καταλάμβανε το ψηλότερο σημείο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι. Στα ανατολικά του απλώνεται μια μεγάλη χαμηλότερη έκταση η οποία οχυρώθηκε όταν οι Βενετοί κατέλαβαν την Κορώνη το 1209. Δημιουργήθηκε τότε μια δεύτερη εξωτερική αυλή, τετραπλάσια σε έκταση από την προηγούμενη που περιβαλλόταν με πύργους και πολεμίστρες. Οι πύργοι, τα τείχη και οι πολεμίστρες του παλιού φρουρίου ενισχύθηκαν. Ολόκληρος ο χώρος στο εσωτερικό καταλήφθηκε από τις εμπορικές εγκαταστάσεις και τις κατοικίες, που πρέπει στην πλειοψηφία τους να ήταν ξύλινες ή από φθαρτά υλικά, που καταστράφηκαν κατά τις μετέπειτα πολιορκίες. Στην ανατολική άκρη οι Τούρκοι προσέθεσαν τον 16ο αιώνα τις απαραίτητες οχυρώσεις για τα πυροβολαρχεία. Μια θολωτή είσοδος οδηγεί στο εσωτερικό του
Ανάμεσα στα ερείπια βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας κτισμένη τον 12ο αιώνα.
Το κάστρο της Κορώνης έχει να διηγηθεί το δικό του ρομαντικό θρύλο για την όμορφη
βασιλοπούλα του, που για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων που με δόλο παραβίασαν την πύλη -έντυσαν κάποιον καλόγερο- έπεσε, καβάλα στο άλογό της, από τα τείχη στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον θρύλο ο ανατολικός προμαχώνας από όπου γκρεμίστηκε έμεινε στοιχειωμένος. Γι´ αυτό και κάθε χρόνο την ημέρα της Αναλήψεως, επέτειο του θανάτου της, λίγο πριν ξημερώσει, οι ψαράδες άκουγαν φωνές και ουρλιαχτό στη ρίζα του κάστρου, Οι περισσότερο αλαφροΐσκιωτοι, νόμιζαν πως έβλεπαν και μια αρμάδα να αργοπλέει κοντά στα τείχη με ένα ρηγόπουλο στην πλώρη, τον βενετσιάνο άρχοντα που επρόκειτο να την παντρευτεί αλλά καθυστέρησε να φθάσει. Κι άλλοι τέλος έβλεπαν να σχηματίζεται, ανάμεσα στις πρώτες αχτίνες του ήλιου, ένας φωτεινός κύκλος κι από μέσα να προβάλλει μια "πεντάμορφη νεράιδα" και να προχωράει προς τα πλοία. Η ηρωϊκή αντίσταση των κατοίκων εναντίον των Τούρκων το 1823 συνδέθηκε με την απελπισμένη προσπάθεια ενός πρωτοπαλλίκαρου της περιοχής που κατόρθωσε να σώσει τη φυλακισμένη μέσα στο κάστρο από τους Τούρκους αδελφή του.
Σήμερα μέσα στο κάστρο δεν κατοικούν παρά ένα δυο οικογένειες σε σπίτια που έχουν ξανακτισθεί ή συντηρηθεί. Στα φοβερά τείχη του φυτρώνουν αγριόχορτα και φραγκοσυκιές, Στα πόδια του απλώνεται η μικρή πολιτεία με τα μονώροφα και διώροφα σπίτια της, εξαίρετα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα πορτοπαράθυρα και οι τοίχοι τους είναι βαμμένα με έντονα χρώματα που έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα του κάστρου, ιδιαίτερα τις ώρες του μεσημεριού που το φως του ήλιου γίνεται εκτυφλωτικό.
Ψηλά από το πλάτωμα του κάστρου μπορεί να χαρεί κανείς την ομορφιά του Μεσσηνιακού κόλπου με τις κορφές των βουνών του Ταϋγέτου να αχνοφαίνονται στο βάθος. Αντικρίζοντας το από τη θάλασσα, έχει κανείς την εντύπωση πως μοιάζει με παλιά φρεγάτα που αργοπλέει στα νερά.
Πηγή: Κάστρα της Πελοποννήσου
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΝΗ
Επειδή ο φυσική και άγρια ομορφιά της Μάνης είναι δεδομένη και όσο περισσότερο την απολαμβάνεις, τόσο την ευχαριστιέσαι. Έτσι και φέτος είπαμε να απολαύσουμε τη Μάνη νωρίτερα και από τώρα θελήσαμε να την επισκευθούμε, να τη δούμε, αλλά ένα διαβολεμένος και ισχυρός ιός, μας κατέστρεψε όλο το φωτογραφικό αρχείο και έτσι οι φωτογραφίες μας
θα είναι περιορισμένες.
Το δεύτερο που μπορεί κάποιος να φέρει στο μυαλό του είναι ότι από αυτήν την περιοχή, όλοι αυτοί οι γενναίοι ξεκίνησαν να πάνε στην Καλαμάτα και εκεί μετά τη δοξολογία στο Βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων να ορκιστούν στις 23 Μαρτίου του 1821 και να απελευθερώσουν την πρώτη Ελληνική πόλη την Καλαμάτα. Πως λοιπόν η Καρδαμύλη να μη σε μεταφέρει σε άλλες ένδοξες εποχές;
; Πως δεν υπάρχει. Υπάρχει μια εντυπωσιακή παραλία Πανταζή. Την απολαύσαμε και αυτή, μας άρεσε και συνεχίσαμε.