Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η ΜΕΘΩΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Αφήνοντας πίσω την Καλαμάτα και μετά τη Μεσσήνη, είχαμε προορισμό για τη Μεθώνη. Αφού πρώτα απολαύσαμε το ιστορικό Ναβαρίνο  και την πόλη της Πύλου, κατευθυνθήκαμε προς τον τελικό προορισμό μας τη Μεθώνη.                       
Η Παραλία τησ Μεθώνης
Πανέμορφη από Φυσική Ομορφιά, πλούσια σε ιστορία, με το κάστρο της, που ακουμπάει στη θάλασσα, να δεσπόζει στην περιοχή. Η νέα πόλη της Μεθώνης με τα χαμηλά πέτρινα σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και με αυλές, που αναδύουν αρώματα λουλουδιών, γοητεύει και σας προσκαλεί να απολαύσετε τις παραλίες της και όλη την ευρύτερη πόλη.
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΚΑΣΤΡΟ                                                                             
Στην αρχαιότητα η Μεθώνη ήταν γνωστή με το όνομα Πήδασος. Ο Όμηρος
Το λιμανάκι από το κάστρο
την αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον πείσει να επιστέψει στη μάχη (Ιλιάδα , Ι 149-153). Ο Παυσανίας (Μεσσηνιακά ΙV , 35 , 1) και ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 8 , 359-360) την ονομάζουν Μοθώνη και την ταυτίζουν με την ομηρική πόλη. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Θουκυδίδη για τα ασθενή τείχη της οχυρωμένης πόλης τον 5ο αι., η μορφή και η έκταση της οποίας παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. 

Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το λιμάνι της Μεθώνης γνωρίζει μεγάλη ακμή ως εμπορικό κέντρο και σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων. Κατά την μεσοβυζαντινή περίοδο μια σειρά από σφραγίδες που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα μας δίνουν πληροφορίες για τους κρατικούς και εκκλησιαστικούς λειτουργούς της πόλης. 
Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Μεσσηνίας σε θέση που οχυρώνεται από τον 7 π.Χ αιώνα.
Το κάστρο της Μεθώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Μεσσηνίας, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το
οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.) 
Οι Ενετοί πρωτοεμφανίζονται στο ιστορικό σκηνικό κατά τον 11ο αιώνα, όταν αποκτούν προνόμια σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τους σε διάφορες πόλεις-λιμάνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και η Μεθώνη. Με την κατάλυση της
βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους το 1204 (Δ΄Σταυροφορία) και η Μεθώνη θα δοκιμάσει την κυριαρχία τους. Η φραγκοκρατία θα διαρκέσει ως το 1206, οπότε η Μεθώνη καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και με συνθήκη που υπεγράφη το 1209 εξασφαλίζεται η κυριαρχία τους στην πόλη. 

Κατά την πρώτη Ενετική περίοδο η ζωή στη Μεθώνη οργανώθηκε σύμφωνα με τα συμφέροντα της Βενετίας. 
Η πόλη οχυρώθηκε και αναπτύχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο αφού
Στο παλιό Τούρκικο Χαμάμ
ορίζεται ως υποχρεωτικός σταθμός για όλα τα βενετικά πλοία που ταξίδευαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ακμάζουσα αυτή περίοδος για την Μεθώνη λήγει τον Αύγουστο του έτους 1500 όταν, μετά από αιματηρή πολιορκία, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς. Η πρώτη περίοδος της Τουρκοκρατίας θα διαρκέσει ως το 1686 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τον Μοροζίνι και επανήλθε στην κατοχή των Βενετών. 
Το 1715 οι Οθωμανοί γίνονται για δεύτερη φορά κάτοχοι της Μεθώνης, ο πληθυσμός της οποίας αυξήθηκε καθώς και η εμπορική κίνηση στο λιμάνι. 
Στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το κάστρο της Μεθώνης δεν κατελήφθη από τους Έλληνες επαναστάτες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που είχαν καταβάλλει, λόγω της σθεναρής αντίστασης του οχυρωμένου οθωμανικού πληθυσμού. Το 1825 αποβιβάστηκε στο λιμάνι της πόλης ο Ιμπραήμ και εγκαταστάθηκε εντός του κάστρου, το οποίο έγινε ορμητήριο των Αιγυπτίων κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους στην Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι θα
Πανοραμική της παραλίας με το κάστρο Δεξιά.
παραδοθούν αμαχητί το 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του οποίου ηγείτο ο στρατηγός Μαιζών. Ο οικισμός τότε μεταφέρεται εκτός των τειχών, γίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης ενώ το κάστρο που για αιώνες υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης ερημώνεται. 
ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΝΗΣΟΙ.  Απέναντι βλέπουμε το Στενό της Μεθώνης και τρία από
Το νησί της Σχίζας
τα νησάκια της περιοχής, την 
Σχίζα, τη Σαπιέντζα  και τη μικρότερη Αγ. Μαρίνα. Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών και βρίσκεται απέναντι από τη Φοινικούντα, ενώ στα νοτιοδυτικά του νησιού εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ.                    
Η Σαπιέντζα θεωρείται το  πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα, με καταπράσινες και κρυστάλλινα νερά στην πανέμορφη και
Η Πλατεία της Μεθώνης
μοναδική της αμμουδιά. Στο νησί υπάρχει το μοναδικό στην Μεσόγειο Δάσος από Κουμαριές, αλλά και ακόμα ένα φυσικό φαινόμενο: στο κέντρο του νησιού αντί για βλάστηση υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα! Για να επισκεφθεί κανείς την Σαπιέντζα, μπορεί να αναζητήσει τα δρομολόγια με καΐκι που αναχωρούν από την Μεθώνη.
   
 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ.            Στη Μεθώνη υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, άλλες με βότσαλο, άλλες με
Η Παραλία της Μεθώνης
ψιλή άμμο, άλλες πολυσύχναστες, και άλλες απομονωμένες και ήσυχες. Εδώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους, να απολαύσει τον ήλιο, καθώς και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.
                           
Η τουριστική υποδομή της Μεθώνης έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ευχάριστη
και άνετη διαμονή. Επίσης, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί εκτός των άλλων τις ξεχωριστές γεύσεις της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας. 
Μετά από την περιήγησή μας στην πόλη της πανέμορφης Μεθώνης, την παραλία της και το υπέροχο κάστρο της, ήδη είχαμε πεινάσει, αρκετά τα εστιατόρια της Μεθώνης και κάτσαμε σε ένα από αυτά να φάμε. ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ έγραφε απ’ έξω ένα παραδοσιακό εστιατόριο
και κάτσαμε κυριολεκτικά κάτω από την κληματαριά του μαγαζιού.          
Όλη η παρέα ενθουσιάστηκε και από την ποιότητα και την εκπληκτική νοστιμιά των φαγητών που φάγαμε, αλλά και το φανταστικό service. Την προτείνουμε σε όλους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου