Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΛΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ & ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. (Β΄ μέρος)

Ναι, η ανταπόκριση πολλών Μεσσηνίων για να συγκεντρώσουμε όλα τα παλιά ονόματα των χωριών της Μεσσηνίας, ήταν πολύ μεγάλη. Πολλοί ήταν εκείνοι που μας βοήθησαν στην προσπάθειά μας αυτή, να συγκεντρώσουμε δηλαδή στο διαδύκτυο σε ένα τόπο μια βάση όπου θα μπορεί κανείς να βρεί όχι μόνο τις προηγούμενες ονομασίες των χωριών της Μεσσηνίας, αλλά και άλλα στοιχεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
Γνωρίζοπυμε ότι σε άλλα blog υπάρχουν τέτοια στοιχεία, αλλά αυτά είναι σκόρπια, άλλα βρίσκονται σε ένα blog  και άλλα βρίσκονται σε ένα άλλο blog ή ιστοσελίδα. Δανειστήκαμε και από εκεί ότι χρειαζόμαστε, μας έστειλαν και όσοι ενημερώθηκαν για την προσπάθεια που κάνουμε και σήμερα με τη βοήθεια όλων δημοσιεύουμε εκτός από τις παλιές ονομασίς και ιστορικές λεπτομέρειες, όπως από που βγήκαν οι ονομασίες, πότε μετονομάσθηκα, που βρίσκονται και πολλές άλλες λεπτομέρειες.
Έτσι θα έχουμε συγκεντρωμένα όλα αυτά που θα κάνουν τους παλιούς να θυμηθούν και τους νεότερους να μάθουν περισσότερα για τις ρίζες τους.
Δεν θα σταματήσουμε όμως εκεί, θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε και άλλες αναφορές όπως για παράδειγμα θα ψάξουμε να βρούμε τους ιδιοματισμούς και τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν και ίσως και να χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα εδώ στη Μεσσηνία.
Για όλα αυτά, συνεχίζουμε να περιμένουμε τη βοήθειά σας, εφ' όσον είστε Μεσσήνιοι, όπου και να βρίσκεστε ή αν γνωρίζετε οτιδήποτε για τη Μεσσηνία που θα βοηθούσε την έρευνά μας.
Μη δυστάσετε λοιπόν να μας στείλετε με κάθε τρόπο το μήνυμά σας.
Δείτε λοιπόν παρακάτω τα νέα μας δεδομένα.

ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ & ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

 1.ΕΛΛΗΝΟΕΚΚΛΗΣΙΑ = ΣΑΜΑΡΙ
Ονομάσθηκε Σάμαρι από την Αγ. Σαμαρίνα που είναι εκεί κοντά. Η σημερινή ονομασία
πιθανόν να προήλθε από το εκκλησάκι του είναι πλησίον της κορυφής του βουνού ψωριάρη.
2.ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟ = ΒΑΡΟΥΣΙΑ
Είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης ανήκει στον τ. Δήμο Αβίας, και βρίσκεται πλησίον της έδρας του Δήμου τον Κάμπο. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Δ. Μάνης.
3. ΑΡΙΟΧΩΡΙ = ΓΑΪΔΟΥΡΟΧΩΡΙ & ΒΛΑΧΑΤΑΓΑ
Η σημερινή ονομασία δόθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1927.
4. ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ = ΚΟΠΑΝΟΙ To Ακρογιάλι είναι παραθαλάσσιο χωριό του Καποδιστριακού Δήμου Αβίας και του νυν Δήμου Δ. Μάνης του νομού Μεσσηνίας που περιλαμβάνει τους οικισμούς Παλιόχωρα, Αρχοντικό και Ακρογιάλι.
5. ΑΛΑΓΟΝΙΑ = ΣΙΤΣΟΒΑ
Ένα από τα πανέμορφα χωριά του Ταϋγέτου. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο ?Καλαμάτας.
6. ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΟ = ΑΓΟΡΕΛΙΤΣΑ
7. ΑΝΘΟΥΣΑ = ΖΕΖΑ ή ΔΕΡΕ (παλαιότερα)
Το Ζέζα είναι Αλβανική λέξη και σημαίνει μαύρος από το χρώμα του χώματος της περιοχής.
8. ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ = ΤΣΕΡΝΙΤΣΑ ή ΤΖΕΡΝΙΤΖΑ Στα Σλάβικα σημαίνει περιοχή με πολλές μουριές, που υπήρχαν τότε στην περιοχή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. στον Ταύγετο.
9. ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ = ΣΟΥΛΙΜΑ10. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟΝ = ΧΑΣΑΜΠΑΣΑ  Ανήκει στον Καποδιστριακό Δήμο Ιθώμης  Στην περιοχή του Αριστοδημείου υπάρχουν τρεις τεχνικοί χωματόλοφοι. Πιστεύεται ότι ο ένας από τους τρεις είναι ο τάφος του Αριστοδήμου ο οποίος από απελπισία, τύψεις και πόνο σκότωσε την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, γιατί οι Μεσσήνιοι δεν απελευθερώθηκαν από τους Σπαρτιάτες. Υπάρχει διατηρητέο κτίσμα με εντοιχισμένα πιθάρια, πολεμίστρες, καμάρες και θόλους. Ο Ιμπραήμ στο κτίσμα αυτό το 1825 είχε στήσει το στρατηγείο του, που ήταν το κονάκι του τοπάρχη Χασάν πασά.
Το χωριό που μετονομάσθηκε το 1927, προέρχεται από τους 1600 Τσάμηδες και 200 γυναικόπαιδα που εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1600 μχ στην ορεινή Τριφυλία. Οι σημερινοί κάτοικοι ποτέ δεν δέχθηκαν τη νέα ονομασία Ανω Δώριο και το αποκαλούν ακόμα και σήμερα Σουλιμά, όπως επίσης μέχρι και σήμερα ομιλούν την Αρβανίτικη διάλεκτο.
11. ΜΑΓΟΥΛΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ Παραμένει η ίδια ονομασία. Η Μαγούλα, είναι σλαβική λέξη άλλα η ετυμολογία της ανάγεται στην λατινική γλώσσα (magules-μάγουλο, μικρός λοφίσκος).
12. ΑΜΜΟΣ  = ΜΠΑΛΙΑΓΑΣ  Η παλιά ονομασία του χωριού αναφέρεται στις απογραφές των Ενετών κατακτητών της Πελοποwήσου, το 1689 και το 1700. Σ' αυτές αναφέρονται (στην Ιταλική γλώσσα), τα σπίτια, οι οικογένειες, οι κάτοικοι, τα γεωγραφικά όρια του χωριού και τα ζώα που διατηρούσαν οι κάτοικοι του Baliaga (όπως το γράφουν), προκειµένου οι «πολιτισµένοι» κατακτητές, να φορολογήσουν συστηµατικά και επακριβώς τους τότε κατοίκους του χωριού.
13. ΑΝΑΛΗΨΗ = ΤΖΙΤΖΩΡΗ
Η Ανάληψη είναι συνδυασμός του γαλάζιου και του πράσινου, της καυτής άμμου και της δροσερής θαλάσσιας αύρας, του ολόλαμπρου ήλιου και του καθάριου έναστρου ουρανού…
Για κάποιους ο κόσμος όλος, για άλλους, αγαπημένος τόπος προορισμού των καλοκαιρινών διακοπών τους, τόπος ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και περισυλλογής ενίοτε ή τόπος νοσταλγίας για τους ξενιτεμένους.
Για τους περισσότερους όμως είναι μια άνευ σημασίας μαύρη κουκίδα στον χάρτη. (Μέρος αποσπάσματος Ιστορικό κείμενο του αείμνηστου καθηγητή Ευστάθιου Γ. Σταθόπουλου.)
14. ΑΥΛΩΝΑ = ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ
Χωριό της Τριφυλίας 28 χλμ από την Κυπαρισσία, σε υψόμετρο 635μ. ιστορία του αρχίζει από το 1500 -1600 μ.χ. περίπου με το όνομα Καραμούσταφα. Ήταν έδρα του Τούρκου αγά Καρα-Μουσταφά, από τον οποίο πήρε το όνομα. Αρχικά με το όνομα αυτό δηλωνόταν όλη η περιοχή του τσιφλικιού του αγά από τη Λώζαινα μέχρι του Μάρκου. Αργότερα το όνομα έμεινε μόνο για το χωριό. Μετονομάστηκε το 1922.
15. ΑΜΦΙΘΕΑ = ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ  Τη σημερινή ονομασία την πήρε το 1957.
16. ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ = ΓΡΙΖΙ  Παλιός οικισμός που δεν τον έχτισαν τυχαία, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κάστρα Κορώνης και Μεθώνης.
17. ΑΓΑΛΙΑΝΗ ΤΡΙΦΥΛ.    =ΑΓΑΛΙΑΝΗ   Το χωριό της Αγαλιανής ευρίσκεται στο βορειότερο άκρο της επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας σε υψόμετρο 404 μ.Τα παλαιότερα γραπτά στοιχεία (σωζόμενα και γνωστά - ως σήμερα τουλάχιστον-) είναι τα απογραφικά δελτία της Βενετικής Διοίκησης του έτους 1689 - οι Βενετοί το έτος αυτό υπό τη διοίκηση του προνοητή Κόρνερ, διενήργησαν μερική απογραφή της Πελοποννήσου (περισσότερες λεπτομέρειες στο κεφάλαιο για την πληθυσμιακή εξέλιξη) όπου συναντάται οικισμός με το όνομα Αγαλιανή με 29 κατοίκους. Η Αγαλιανή - πριν από αυτή τη χρονολογία έδρα ενός ή δύο Αγάδων; Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη ότι ο Αγάς ήταν αδύνατος, λεπτός = λιανός άρα Αγά-λιανός = Αγαλιανή. Η δεύτερη ότι το δεύτερο συνθετικό της λέξης λιανή στα Τούρκικα σημαίνει το στέκι, το κονάκι, η εξοχική κατοικία του Αγά.  Κατά άλλη άποψη κατά το 1200-1300 Μεγάλοι γαιοκτήμονες εκείνης της εποχής άφησαν το όνομά τους στα τοπωνύμια της περιοχής όπως: Γαργαλιάνοι, Αγαλλιανού, Λαγγουβάρδου, Κούντουρα, Ρωμανού, Χανδρινού κλπ.πιθανόν το χωριό να πήρε από εκεί το όνομάτου.
18. ΒΛΑΣΗ  = ΒΛΑΣΑΙΪΚΑ Το όνομα το χρωστάει στο Γεροβλάση αρχηγό της μεγάλης Αρκαδικής οικογένειας, ο οποίος ίδρυσε το χωριό αφού έδειρε ένα Τούρκο που προσπάθησε να προσβάλει την αδελφή του Κατερίνα. Επρόκειτο για οικογένεια τσοπαναραίων

19. ΝΕΡΑΪΔΟΒΡΥΣΗ = ΚΟΥΤΣΟΜΑΔΙ  Από την Τούρκικη ανθρωπονυμία Κουτσού μέτη.
20. ΚΑΠΛΑΝΙ = Βρίσκεται πλησίον της Κορώνης και στα Τούρκικα σημαίνει τίγρις και κατ’ επέκταση πολεμικός, ανδρείος, αιμοβόρος άνδρας.                                                                              21. ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ = ΚΑΝΤΗΛΙΣΚΕΡΙ, Βρίσκεται και ανήκει στην πρώην κοινότητα Χανδρινού Πυλίας
22. ΠΥΡΓΑΚΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. Χωριό πλησίον των Γαργαλιάνων. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν βοσκοί και ήλθαν από τα χωριά Πυργάκι και Νεμνίτσα Βυτίνας.
23. ΚΑΜΠΟΣ ΑΒΙΑΣ = Μανιάτικη Κωμόπολη που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εκεί ήταν χτισμένη η Ομηρική πόλη Ενόπη. Την Ενόπη διαδέχθηκε η Γερήνια που ήταν μέλος στο «κοινό των ΕλευθεροΛακώνων.
24. ΑΓΡΙΛΗΣ = Πιθανότατα πήρε το όνομά του από τις πολλές άγριες ελιές που υπήρχαν εκεί παλαιότερα. Ήταν κατοικημένος και στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, πράγμα που γίνεται φανερό από την ανακάλυψη διαφόρων τάφων με το χαρακτηριστικό ρωμαϊκό "κονίαμα".
25. ΑΛΛΩΝΙΑ = ΓΚΟΡΤΖΟΓΛΙ
Είναι χωριό της Μεσσηνίας 17 χλμ από την Καλαμάτα.
26. ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ = ΜΠΙΣΜΠΑΡΔΙ
Και αυτό το χωριό άλλαξε το παλιό του όνομα το 1927.
27. ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ = ΜΠΙΛΙΟΒΑ
Είναι χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης πλησίον του Κάμπου. Είναι στις σημερινές Γαϊτσές.
28. ΚΟΡΥΦΑΣΙΟ = ΟΥΣΜΑΝΑΓΑ
29. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ = ΣΚΑΡΜΙΓΚΑ
30. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ = ΚΟΥΡΤΣΑΟΥΣΙ
31. ΠΑΛ. ΛΟΥΤΡΟ = ΛΙΚΟΝΤΟΥΖΙ
32. ΑΝΘΕΙΑ = ΒΕΪΖΑΓΑ
33. ΑΙΠΕΙΑ = ΦΑΡΜΙΣΙ
34. ΑΙΘΑΙΑ = ΝΤΕΛΙΜΕΜΙ
35. ΧΑΡΑΥΓΗ (Μάνης) = ΤΡΙΚΟΤΣΟΒΑ
36. ΠΡΟΣΗΛΙΟ = ΛΙΑΣΙΝΟΒΑ
37. ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΟ = ΑΓΟΡΕΛΙΤΣΑ
38. ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΙ = ΜΟΥΡΤΑΤΟΥ
39. ΔΑΦΝΗ = ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΩΡΙΟ
40. ΔΑΣΟΧΩΡΙ = ΛΥΚΟΥΡΕΣΙ
41. ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ = ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
42. ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΟΡΩΝΗΣ = ΓΑΛΛΕΪΚΑ
43. ΕΞΟΧΙΚΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ =ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΗ
44. ΚΑΤΩ ΚΑΡΒΕΛΙ = ΧΑΝΑΚΙΑ
45. ΚΑΖΑΡΜΑ = ΝΤΟΥΒΡΕΪΚΑ
46. ΚΑΡΒΕΛΙ = ΚΟΥΤΣΑΒΑ ΚΑΡΒΕΛΙ
47. ΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ ΜΑΝΗΣ = ΑΡΑΧΩΒΑ
48. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ = ΧΑΛΒΑΤΣΟ
49. ΚΥΒΕΛΕΙΑ ΜΗΛΕΑΣ = ΓΑΡΜΠΕΛΙΑ
50. ΚΟΚΛΑ = ΒΗΔΥΣΟΒΑ
51. ΛΑΜΠΑΙΝΑ = ΛΕΖΙ Μετονομάσθηκε το 1921
52. ΛΑΔΑ = ΚΟΥΤΣΑΒΑ ΛΑΔΑ
53. ΜΑΘΙΑ = ΔΡΑΓΚΑ
54. ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ =ΑΝΩ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ή ΑΝΩ ΧΩΡΑ
55. ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ = ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ ή ΜΥΛΟΙ
56.ΝΕΔΟΥΣΑ =ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΒΑ                                                                                                                                            57. ΠΕΥΚΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ = ΜΠΑΛΑ
58. ΠΗΓΕΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ = ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΒΑ
59. ΠΛΑΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ = ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ
60. ΑΓ.ΝΙΚΩΝΑΣ = ΠΟΛΙΑΝΑ
61. ΣΙΤΟΧΩΡΙ ΤΡΙΦΥΛ. = ΠΙΤΣΑ
62. ΤΡΙΚΟΡΦΟ = ΠΕΝΤΙΑΣ
63. ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ = ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΦΑΡΟΣ
64. ΦΛΕΣΙΑΔΑ(Νέστωρος) = ΠΑΙΔΕΜΕΝΟΥ
65. ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ = ΤΑΒΕΡΝΑ
66. ΣΤΕΝΗΚΛΑΡΟΣ = ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ
67. ΚΑΡΝΑΣΙ = ΤΣΟΡΩΤΑ
68. ΤΡΙΚΗ = ΤΟΣΚΕΣΙ
69. ΦΙΛΙΑ = ΔΟΓΑΤΖΗΔΕΣ
70. ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ = ΒΕΛΗ
71. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ = ΑΡΚΑΔΙΆ
72. ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ = ΒΛΑΚΑ (Μετονομασία το 1907)
73. ΜΑΛΘΗ = ΜΠΟΝΤΙΑ
74. ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ = ΚΟΝΤΟΓΟΝΙ
75. ΦΑΛΑΝΘΗ = ΠΑΝΙΑΡΗ
76. ΠΗΔΑΣΟΣ = ΧΟΝΖΟΓΛΙ ή Αβαρινίτσα
77. ΥΑΜΕΙΑ (Πυλίας) = ΤΖΑΪΖΙ
78. ΑΣΙΝΗ ΚΟΡΩΝΗΣ = ΤΖΑΦΕΡΟΓΛΙ
79. ΑΝΔΑΝΙΑ = ΣΑΝΔΑΝΙ
80. ΓΛΥΦΑΔΑ ΠΥΛΙΑΣ = ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
81. ΑΡΙΣ = ΑΣΛΑΝΑΓΑ
82. ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ = ΒΙΔΙΣΟΒΑ (Αλλαγή ονόματος από το 1930)
83. ΚΑΤΩ ΜΕΛΠΕΙΑ = (Γαλαζιον-Γαράτζα-Μπογάζι-Μέλπεια)
84. ΠΟΛΥΘΕΑ = ΜΑΛΙΚΙ
85. ΧΩΡΑ = ΛΙΓΟΥΔΙΣΤΑ
86. ΡΙΖΟΧΩΡΙ = ΜΠΡΕΧΤΙ
87. ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ = ΠΟΔΟΓΟΡΑ
88. ΠΤΕΡΗ = ΣΚΛΑΒΑΙΪΚΑ
89. ΤΡΙΟΔΟΣ = ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ
90. ΟΙΧΑΛΙΑ = ΑΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ & ΤΟΣΚΕΣΙ
91. ΠΕΤΡΙΤΣΙ = ΑΡΝΑΟΥΤΑΛΙ
92. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ  = ΓΡΕΒΙΤΣΑ χωριό της Μεθώνης
93. ΔΡΑΚΟΝΕΡΙ = ΙΣΜΑΗΛ

94. ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ = ΖΑΓΟΡΑΙΝΑ ή ΤΑΓΑΡΑΙΝΑ
95. ΠΟΛΥΛΟΦΟΣ = ΔΑΡΑΚΛΗ
96. ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ = ΚΑΛΙΣΚΗΡΙ
97. ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ = ΚΑΡΑΚΑΣΕΛΙ ή ΚΑΡΑΚΑΒΕΛΙ
98. ΚΕΝΤΡΙΚΟ = ΚΟΥΡΤΑΓΑ
99. ΠΙΛΑΛΙΣΤΡΑ = ΚΟΥΡΤΑΛΙ
100. ΣΤΕΝΩΣΙΑ = ΛΕΖΑΓΑ
101. ΔΙΟΔΙΑ = ΛΟΪ
102. ΡΕΜΑΤΙΑ = ΛΟΥΜΙ
103. ΚΑΛΛΙΘΕΑ = ΜΕΜΕΡΙΖΙ
104. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ = ΜΙΝΑΓΙΑ
105. ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ = ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑ
106. ΚΑΛΛΙΡΟΗ = ΜΠΟΥΓΑ
107. ΕΥΑ = ΝΑΖΗΡΙ
108. ΚΥΝΗΓΟΣ = ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
109. ΜΥΡΣΙΝΟΧΩΡΙ = ΠΙΣΠΙΣΙΑ
110. ΧΡΥΣΟΚΕΛΑΡΙΑ = ΣΑΡΑΤΖΑΣ
111. ΕΛΑΙΟΦΥΤΟ = ΣΙΓΡΑΠΑ
112. ΑΡΣΙΝΟΗ = ΣΙMΙΖΑ
113. ΒΑΛΥΡΑ = ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ
114. ΚΑΛΑΜΑΚΙ = ΤΟΥΡΚΟΒΡΥΣΗ
115. ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ = ΧΑΪΚΑΛΙ
116. ΛΕΥΚΟΧΩΡΑ = ΧΑΣΤΕΜΙ
117. ΦΟΙΝΙΚΗ ΜΕΘΩΝΗΣ  = ΑΓΑΤΖΙΚΙ

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23.1.11

    διόρθωση: Αρσινόη: Σιμίζα (όχι Σιρίζα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ αγαπητέ μου. Η διόρθωση έγινε.
    Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μου να μας στέλνατε και κάποια επί πλέον στοιχεία για το χωριό. Όπως αυτά που γράφουμε στο κείμενο που προηγείται της ανάρτησης των χωριών.
    Πάντως και πάλι σας ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και το χωριό ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ κοντά στο Τρίκορφο που παλιά λεγόταν ΞΕΡΟΚΑΣΙ. Τη σημερινή του ονομασία τη πήρε μάλλον από το παλιό κάστρο (Σαφλαούρο)που είναι στο βουνό πάνω από το χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλέξανδρος3.3.16

    συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας...

    σχετιζόμενη με τα ζωντανά ΜΑΚΡΟ-τοπωνύμια των χωριών της Μεσσηνίας...

    εύχομαι να αναδείξετε και τα αντίστοιχα αγροτικά ΜΙΚΡΟ-τοπωνύμια....

    τα οποία βρίσκονται στους κοινοτικούς χάρτες, στα αγροτικά συμβόλαια , στο Ε9 ..

    εύχομαι κάθε επιτυχία...

    ο θεός μαζί σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To χωριό Lilla κάπου στην επαρχία Μεσσήνης ποιό χωριό είναι σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή