Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ !

Η πανέμορφη Καλαμάτα είναι η Πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Η Καλαμάτα είναι από τις ομορφότερες πόλεις σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό, διαθέτει εκπληκτικές παραλίες, είναι ιδιαίτερα τουριστική, αφού τα τελευταία χρόνια έχει γίνει από
τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς.
Ηλιοβασίλεμα στην Καλαμάτα
Είναι σύγχρονη πόλη, αφού μετά τους σεισμούς συνδυάζει τα ανθεκτικά, πλέον, κτήρια, μαζί με τα παραδοσιακά νεοκλασσικά κτήρια που μπορεί κανείς να δει και στο κέντρο της πόλης και στην υπέροχη παραλία της.
Η πόλη δεσπόζει του Μεσσηνιακού Κόλπου. Πρώτοι κάτοικοι της οι Λέλεγες που Βασίλισσά τους ήταν η Μεσσήνη. Στην μακρά ιστορική διαδρομή της η Καλαμάτα κατακτήθηκε από Ρωμαίους, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους.                                                                                      Η Ιστορία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκινάει από τον Όμηρο, όπου
Γραφικό δρομάκι στην παλιά Καλαμάτα
αναφέρει τις Φαρρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. 
 η πόλη της Καλαμάτας με 70.000 κατοίκους περίπου έχοντας δεχτεί πολλές φορές τα πλήγματα από καταστρεπτικούς σεισμούς εξακολουθεί να διατηρεί την γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης σε συνδυασμό με τα όμορφα νεοκλασικά της και τα μοντέρνα κτίρια που χαρακτηρίζουν τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Κάτω από το Κάστρο- χτισμένο στην Ακρόπολη των Φαρών, πηγή έμπνευσης για το Άγγελο Τερζάκη στο γνωστό του μυθιστόρημα «Η πριγκίπισσα Ιζαμπώ»-  βρίσκεται η παλιά πόλη. Στο Κάστρο υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο
Παραδοσιακά Ψαροκάϊκα, σε μια σύγχρονη πόλη 
όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Από τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της πόλης ξεχωρίζουν σήμερα το Δημαρχείο, το
Αρχαιολογικό Μουσείο
Ζουμπούλειο Μέγαρο και το Κοταροπούλειο. Κτήρια σπουδαίας Αρχιτεκτονικής του σπουδαίου Αρχιτέκτονα Ε. Τσίλερ, υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και στην υπέροχη παραλία της.           
 Ο επισκέπτης της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας καλό είναι να επισκεφθεί και την Μονή Καλογραιών  που φημίζεται για τα μεταξωτά της που υφαίνουν οι καλόγριες, το Λαογραφικό Μουσείο που περιλαμβάνει κειμήλια από την Επανάσταση του 1821 καθώς και το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού  ως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Επίσης μπορεί να επισκεφθεί την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, την Λαϊκή Βιβλιοθήκη με πλούσια συλλογή βιβλίων και το πάρκο των Σιδηροδρόμων  με παλιές μηχανές
Δημαρχείο
τραίνων  και βαγόνια.

Φυσικά δεν θα εξαιρούσαμε να σας προτείνουμε να επισκευθείτε το Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, χτίσθηκε το 1873 και εορτάζει στις   2 Φεβρουαρίου. Η Βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που ορκίσθηκαν οι πρόκριτοι κατά την Επανάσταση του 1821 χρονολογείται στα μέσα του 11ου και τέλη του 12ου αιώνα. 
Η Καλαμάτα, γενικότερα η Μεσσηνία φημίζεται για τις  θαυμάσιες αμμουδιές και τους γραφικούς κολπίσκους με τα πεντακάθαρα και βραβευμένα νερά για την καθαρότητά τους που απλώνονται στο Ιόνιο και στο Μεσσηνιακό κόλπο.
Σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα μπορεί κανείς να επισκεφθεί πανέμορφα χωριά όπως: Καρδαμύλη που θεωρείται η πρωτεύουσα της Μεσσηνιακής Μάνης και είναι έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Δυτικής Μάνης,  Μεσσήνη,  Χώρα Τριφυλίας, Πύλο, Κορώνη, Πεταλίδι, τη Φοινικούντα, τη Μεθώνη, τη Βοϊδοκοιλιά που είναι πλησίον της Πύλου, ένα

Εξωτικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία !
εξαιρετικό φυσικό θαύμα που είναι στη Μεσσηνία, είναι και το Πολυλίμνιο που είναι σε απόσταση μισής ώρας περίπου από την Καλαμάτα κλπ. 
Επίσης  σε 30-45 λεπτά της ώρα μπορεί να επισκεφθεί ένα από τα σημαντικότερα βουνά της Ελλάδας τον πανέμορφο Ταύγετο με τα παραδοσιακά χωριά του, όπως την Αρτεμισία, τη Νέδουσα, την Αλαγονία, και πολλά άλλα που κρύβουν πάρα πολλές ιστορικές εκπλήξεις, εκπλήξεις γεύσεων, διαμονής, σπάνια παλιά μοναστήρια κλπ.
Σήμερα η Καλαμάτα, μετά την ολοκλήρωση του νέου δρόμου, απέχει περίπου 2 - 2 ½ ώρες από
Τιμή στους ήρωες του '21. Πλατ. 23ης Μαρτίου
την Αθήνα, Στην Καλαμάτα τους καλοκαιρινούς μήνες

λειτουργεί Ακτοπλοϊκή γραμμή προς Κρήτη, ενώ οι Αεροπορικές γραμμές έχουν πληθύνει αφού εκτός από την Αθήνα υπάρχει γραμμή για Ηράκλειο Κρήτης , Θεσσαλονίκη και Γερμανία, στη Σουηδία κλπ πρωτεύουσες Ευρωπαϊκών χωρών.  
Είναι πολλά τα στολίδια της Καλαμάτας, τό κάστρο της, ο Μητροπλιτικός Ναός της Τπαπαντής του Σωτήρος, το ιστορικό Βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στην Π|λατεία της 23ης Μαρτίου, η μεγάλη πλατεία που είναι μια από της μεγαλύτερες στην Ελλάδα, το πάρκο των σιδηροδρόμων 
Το γραφικό λιμάνι Καλαμάτας
Ένα μέγαρο που έχει γίνει τα τελευταία
Η εκπληκτική παραλία






χρόνια, είνα το μέγαρο χορού. Η Καλαμάτα διακρίνεται για τις πολλές πολιτιστικές της δραστηριότητες με το φεστιβάλ χορού να είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός.




                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου