Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Εμείς που είμαστε εδώ στη Μεσσηνία και εσείς, είτε είστε Μεσσήνιοι είτε όχι, μπορούμε όλοι να απολαύσουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Μεσσηνία !
Ακτή Φονέα στη Μάνη
Οι απίστευτες θάλασσες με τις δαντελένιες ακτές και οι πεντακάθαρες παραλίες της, οι καρποφόροι κάμποι της, τα πανέμορφα βουνά της, οι αρχαιότητες της, οι Βυζαντινές εκκλησίες της, τα μοναστήρια της, οι υπέροχοι άνθρωποι που κατοικούν σ' αυτόν τον τόπο, τα παραδοσιακά φαγητά της, η φιλοξενία των κατοίκων της είναι κάποια πράγματα που προκαλούν τον επισκέπτη να απολαύσει υπέροχες διακοπές και τις 4 εποχές του χρόνου.
Για να διαπιστώσουμε όλοι, τι είναι αυτά που μπορούμε να απολαύσουμε ας δούμε κάποιες περιοχές, κάποιες από τις πολλές ομορφιές της Μεσσηνίας μία μία και καλή απόλαυση.
Εμείς εδώ θα σας περιμένουμε να περάσετε καλά !!!!!!!
ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ 10 ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΘΕΤΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ !
                        
                             1.  Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 Χιλιοτραγουδισμένη η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας . Η Καλαμάτα είναι από τις ομορφότερες
πόλεις σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό, διαθέτει
εκπληκτικές παραλίες που η μεγαλύτερη ξεπερνάει τα 2500 μέτρα, είναι ιδιαίτερα τουριστική, αφού τα τελευταία χρόνια έχει γίνει από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς.
Είναι σύγχρονη πόλη, αφού μετά τους σεισμούς συνδυάζει τα ανθεκτικά, πλέον, κτήρια, μαζί με τα παραδοσιακά νεοκλασσικά κτήρια που μπορεί κανείς να δει και στο κέντρο της πόλης και στην υπέροχη παραλία της.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ της Καλαμάτας ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πόλη δεσπόζει του

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, στο Πανελλήνιο.
Μεσσηνιακού Κόλπου. Πρώτοι κάτοικοι της οι Λέλεγες που Βασίλισσά τους ήταν η Μεσσήνη. Στην μακρά ιστορική διαδρομή της η Καλαμάτα κατακτήθηκε από Ρωμαίους, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους.
                                                                                                                                        Η Ιστορία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκινάει από τον Όμηρο, όπου αναφέρει τις Φαρρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.                                                          
  ΣΗΜΕΡΑ η πόλη της Καλαμάτας με 70.000 κατοίκους περίπου έχοντας δεχτεί πολλές φορές
τα πλήγματα από καταστρεπτικούς σεισμούς εξακολουθεί να διατηρεί την γοητεία της παλιάς αρχοντικής πόλης σε συνδυασμό με τα όμορφα νεοκλασικά της και τα μοντέρνα κτίρια που
Η Ανατολή του Ήλιου στην Καλαμάτα
χαρακτηρίζουν τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Κάτω από το Κάστρο- χτισμένο στην Ακρόπολη των Φαρών, πηγή έμπνευσης για το Άγγελο Τερζάκη στο γνωστό του μυθιστόρημα «Η πριγκίπισσα Ιζαμπώ»-  βρίσκεται η παλιά πόλη. Στο Κάστρο υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Από τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της πόλης ξεχωρίζουν σήμερα το Δημαρχείο, το Ζουμπούλειο Μέγαρο και το Κοταροπούλειο. Κτήρια σπουδαίας Αρχιτεκτονικής του σπουδαίου Αρχιτέκτονα Ε. Τσίλερ, υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και στην υπέροχη παραλία της.           
Ο επισκέπτης της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας καλό είναι να επισκεφθεί και την Μονή
Η Καλαμάτα από τη Βέργα
Καλογραιών
  που φημίζεται για τα μεταξωτά της που υφαίνουν οι καλόγριες, το Λαογραφικό Μουσείο που περιλαμβάνει κειμήλια από την Επανάσταση του 1821 καθώς και το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού  ως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Επίσης μπορεί να επισκεφθεί την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, την Λαϊκή Βιβλιοθήκη με πλούσια συλλογή βιβλίων και το πάρκο των Σιδηροδρόμων  με παλιές μηχανές τραίνων  και βαγόνια.
Φυσικά δεν θα εξαιρούσαμε να σας προτείνουμε να επισκευθείτε το Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, χτίσθηκε το 1873 και εορτάζει στις 
2 Φεβρουαρίου. Η Βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που ορκίσθηκαν οι πρόκριτοι κατά την Επανάσταση του 1821 χρονολογείται στα μέσα του 11ου και τέλη του 12ου αιώνα. 
Μια άλλη πανοραμική φωτο από την Παραλία Καλαμάτας
Η Καλαμάτα, γενικότερα η Μεσσηνία φημίζεται για τις  θαυμάσιες αμμουδιές και τους γραφικούς κολπίσκους με τα πεντακάθαρα και βραβευμένα νερά για την καθαρότητά τους που απλώνονται στο Ιόνιο και στο Μεσσηνιακό κόλπο.
Στην Καλαμάτα, θα βρείτε και το παραδοσιακό ταβερνάκι με τους υπέροχους λαχταριστούς

μεζέδες, μέχρι και το πολυτελές εστιατόριο. Είναι γενικά μια σύγχρονη και πανέμορφη πρωτεύουσα, η δεύτερη μαγαλύτερη πόλη, μετά την Πάτρα, της Πελοποννήσου, με πολύ αναπτυγμένο τουρισμό που όμως έχει αφήσει ανέπαφη τη γραφικότητά της. 

    2.  Η  ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ  ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Κάθε φορά που επισκεύτομαι κάποιο ή κάποια χωριά της Μάνης, διαπιστώνω ότι
Η Καρδαμύλη
εντυπωσιάζομαι όλο και περισσότερο !  Η μοναδική άγρια ομορφιά της Μάνης, η οποία είναι ένα "μοναδικό κομμάτι" πάνω στον «πλανήτη Γη», με μαγεύει όλο και περισσότερο, αφού κάθε φορά θα επισκευτώ, όχι απλά ένα άλλο χωριό, αλλά κυρίως ένα άλλο, σπάνιο πάντα, αξιοθέατο.
Αν και αξιοθέατο άλλωστε είναι όλη η Μάνη !
Την τελευταία φορά που πήγα στη Μάνη πήγα σε μερικά χωριά του ευλογημένου αυτού τόπου
Ακτή Φονέα
και λες ότι το ένα συναγωνίζεται σε ομορφιά το άλλο. Πέρασα από το δρόμο που ξεκινάει από τις Κιτριές και καταλήγει στους Δολούς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα ελαιόδενδρα που ήταν φυτεμένα ανάμεσα σε βράχια, τα γνωστά βράχια της Μάνης. Εκεί θα μπορούσε κανείς να έβαζε για επιγραφή… «ΕΛΙΑ, ΠΕΤΡΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ» και από κάτω «Να γιατί το ποιοτικό Μανιάτικο ελαιόλαδο είναι το Νο 1 στον κόσμο»
Όταν μπαίνεις στη Μάνη, στην περιοχή του τέως Δήμου Λεύκτρου, βλέπεις, και τι βλέπεις !!!
Βλέπεις αυτήν την ξεχωριστή και μοναδική άγρια ομορφιά. Πριν φτάσεις στην Καρδαμύλη περνάς από τα Λιασίνοβα, την παλιά ονομασία του σημερινού Προσηλίου. Από μακριά είδα μια μεγάλη εκκλησία και το χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο. Μπήκα μέσα στο χωριό σε μια μικρή πλατεία, είδα ένα καφενείο και δεν είδα ούτε ένα κάτοικο και αμέσως σκέφθηκα και είπα «να ένα ακόμα πανέμορφο χωριό σχεδόν ακατοίκητο». Ποιοι φταίνε για την ερήμωση των χωριών ; Ας το αφήσουμε αυτό δεν είναι της στιγμής.
 Προχώρησα λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω και έφτασα στα Τσέρια, ένα γνήσιο και γραφικό
Στενό δρομάκι στα Τσέρια
Μανιατοχώρι. Εκεί έμεινα αρκετή ώρα, το γύρισα σχεδόν όλο το χωριό, ήπια καφέ με τους ντόπιους στο μοναδικό καφενείο του χωριού, είδα τα στονοσώκακα του χωριού, τα φωτογράφισα την  εκκλησία του χωριού του 19ου αιώνα.
Στη συνέχεια έφυγα από τα Τσέρια και είπα να περιπλανηθώ και σε άλλα χωριά. Αυτό που διαπίστωσα τελικά είναι ότι η Μάνη έχει χιλιάδες αξιοθέατα και όμως δεν είναι κανένα από αυτά ιδιαίτερα προβεβλημένο, Τι κρίμα ! Χιλιάδες εκατομμύρια Έλληνες και ξένοι τουρίστες χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλη αυτή τη ξεχωριστή ομορφιά και ιδιαιτερότητα της μοναδικής Μανιάτικης φύσης.
Συνέχισα επισκέφθηκα και άλλα χωριά. Πήγα στο Νεοχώρι Λεύκτρου, ανέβηκα λίγο πιο πάνω στον Πύργο Λεύκτρου, που είχα ξαναπάει, περιπλανήθηκα εκεί σε κάποια καλντερίμια που απ’ ότι που είπε ο φίλος Κούρος, είναι παλιά καλντερίμια πο υ οδηγούσαν στο πιο ορεινά χωριά της Μάνης.
Στη συνέχεια δεν βαρέθηκα, δεν κουράστηκα και είπα να συνεχίσω, έφτασα μέχρι την Πλάτσα και μετά μου είπαν ότι στο ένα χιλιόμετρο είναι και οι Θαλάμες, οπότε θα ήταν παράλειψη να μην
Στην παραλία της Στούπας
πήγαινα μέχρι εκεί. Και τα δύο χωριά με εντυπωσίασαν,  με εντυπωσίασαν όμως και οι άνθρωποι που μίλησα μαζί τους. Σε μια ημέρα δεν θα ήταν δυνατόν να γυρίσω όλη τη Μάνη. Γι’ αυτό υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ξαναπάω να «ανακαλύψω» περισσότερα αξιοθέατα. 
Ποιά όμως χωριά να πρωτοθαυμάσεις. Την Καστάνια ; τα Ρίγκλια ; Τον Άγιο Νικόλαο την Σελίνιτσα όπως την έλεγαν παλιά, και τόσα άλλα χωριά.

                                                         3. Η ΜΑΝΗ ΤΗΣ ΑΒΙΑΣ
Η ΑΒΙΑ είναι ένα άλλο κομμάτι της Μάνης με τα Μανιάτικα χαρακτηριστικά. Μέχρι το 2010 αποτελούσε ξεχωριστό Δήμο, το Δήμο Αβίας με πρωτεύουσα τον Κάμπο.
Ηλιοβασίλεμα στο Ακρογιάλι
Σ' αυτή τη Μανιάτικη περιοχή μπορεί κανείς να βρει χωριά παραθαλάσσια, και ακόμα χωριά που βρίσκονται και στον Ταύγετο. Είναι λοιπόν μια περιοχή που τα έχει όλα. 
Χωριά της Αβίας είναι ακόμη και η Βέργα, που στην ουσία είναι η είσοδος της Μάνης, καθώς και η Μικρά Μαντίνεια, που όμως σήμερα υπάγονται στο Δήμο της Καλαμάτας.
Η περιοχή της Αβίας που είναι πάρα πολύ κοντά στην Καλαμάτα, είναι ιδανική τοποθεσία για να επισκεθείτε. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς, αν ξεκινήσουμε από την πανέμορφη Βέργα με τη
Φουρτούνα στο Ακρογιάλι
μαγεία του βουνού και της θάλασσας, τη διπλανή Μικρή Μαντίνεια με εκπληκτική πεντακάθαρη παραλία, το εκπληκτικό Ακρογιάλι που έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και με κάτι παραλίες που όσοι τις επισκέπτονται και κολυμπούν, πάντα λένε τα καλύτερα λόγια ! Να πάμε παραπέρα ; εκει θα συναντήσουμε τη Σάντοβα μια πολύ μεγάλη παραλία με τα γνωστά beach bar που  θυμίζουν  έντονα τα ξέφρενα γλέντια μέχρι πρωίας των νεολαίων της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Πάρου. Είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστά όλα τα πάρτυ της περιοχής.
Αν προχωρήσουμε λίγο πιο πέρα θα συναντήσουμε τις ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΚΙΤΡΙΕΣ !!!  Το γραφικό λιμανάκι της με τις δύο ταβέρνες του ΜΙΜΗ και του ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΥ που μπορείτε να φάτε τις υπέροχες "σπιτικές" δημιουργίες τους ευφραίνουν τον ουρανίσκο του κάθε επισκέπτη που καταλήγουν εκεί από όλο τον κόσμο.
Από την άλλη μεριά, επειδή η Αβία, όπως άλλωστε όλη η Μεσσηνία, είναι τόπος 4 εποχών, μπορείτε να ανηφορίσετε στον Ταύγετο  να δείτε κάτι εκπληκτικές ορεινές φυσικές ομορφιές που δεν είναι μόνο ότι θα σας μαγέψουν, αλλά θα πείτε "καλά αφού ο Ταύγετος είναι τουλάχιστον ισάξιας ομορφιάς με το Πήλιο, γιατί τον έχουν αφήσει να μαραζώνει ;"  Πηγάδια, Δενδρά, Κρύα Βρύση, Ριζανά, Αλτομυρά, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ χωρια απίστευτης ορεινής ομορφιάς !
Γνωρίστε τα όλα, κολυμπείστε, φάτε ξεχωριστά παραδοσιακά φαγητά, διασκεδάστε, ανεβείτε στον Ταύγετο, κάντε λοιπόν ότι τραβά η καρδιά σας, η Αβία τα έχει όλα !!!

                                                  4. ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ
Το μοναδικό και ανεπανάληπτο θαύμα της Μεσσηνιακής φύσης !!! Είναι από τις σημαντικότερες φυσικές ομορφιές που μπορεί κανείς να δει στον πλανήτη ΓΗ !!!
  
Κολυμβήγτριες στο Πολυλίμνιο
Στον πρώην  Δήμο Βουφράδος, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, στο ύψος του χωριού Καζάρμα στο δρόμο που μάμε για την Πύλο, βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του. Αφού περάσουμε από το Χωριό Χαραυγή, αφήνουμε το αυτοκίνητό μας σε ένα
Άλλη λίμνη του Πολυλίμνιου
Parking και από εκεί για να φτάσουμε στο Πολυλίμνιο, περπατάμε  ένα μικρό χωμάτινο και κατηφορικό μονοπάτι για 5 λεπτά περίπου και περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών και σιδερένια χερούλια σφηνομένα στα βράχια, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό, και άρχισαν να δέχονται τις επισκέψεις των φίλων της φύσης. Δυστυχώς, αυτό το θαύμα της φύσης που υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης, ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε και κάποιο Υπουργείο Τουρισμού το έχουν αναδείξει ώστε αξιοποιούμενο να δώσει τη χαρά σε χιλιάδες κόσμο Έλληνες και ξένους να το επισκευθούν και να απολαύσουν τέτοια απρόσμενη φυσικά ομορφιά. 
Το καλοκαίρι, πάντως, είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν τα δροσερά νερά των λιμνών του Πολυλιμνίου για να κάνουν το μπάνιο τους, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Καδούλα, η οποία πήρε το όνομά της από το σχήμα της που μοιάζει με καρδιά. Ο καταρράκτης προσφέρει μία
Καταράχτης Στο Πολυλίμνιο
μοναδική εμπειρία σε όποιον τον πλησιάσει, ενώ οι πιο τολμηροί επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους γύρω βράχους, στα βαθιά νερά της λίμνης.
 
Στο χωριό Χαραυγή που βρίσκεται το πολυλίμνιο υπάρχουν ταβερνάκια που μπορείτε και εκεί να απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά.

                                                      5. ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΑ

Η Βοϊδοκοιλιά είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής παραλία της όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά και μια από τις καλύτερης της χώρας μας. Η Βοϊδοκοιλιά αποτελείται από έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο από ψιλή αμμουδιά, που εγκλωβίζει μέσα του
Η Βοϊδοκοιλιά
πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Δίπλα στην παραλία, προσφέρει τη σκιά του ένας μεγάλος βράχος. 

Ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, οπότε ο πολιτισμός δεν έχει καταφέρει να αλλοιώσει το μέρος, και υπάρχει μία όμορφη ησυχία παρά το αρκετό κόσμο που επισκέπτεται την παραλία. Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία μας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων. Η παραλία και η ευρύτερη
Η Βοϊδοκοιλιά από το Παλαιόκαστρο
περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο
 Natura
Στην παραλία μπορείτε να φτάσετε από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, καθώς επίσης από το γειτονικό Πετροχώρι με την εκπληκτική παραλία Αμμόλοφοι την οποία προτείνουμε να επισκευθείτε.
Πάνω από τη Βοϊδοκοιλιά είναι το Παλαιόκαστρο της Πύλουπου αξίζει το κόπο να ανεβείτε μέχρι εκεί, να τραβήξετε και φωτογραφίες της Βοϊδοκοιλιάς, όλου του κόλπου του Ναβαρίνου, το Διβάρι, την σπάνια λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.
                                   6. ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η Μεσσηνία λόγω της τοποθεσίας της είναι γεμάτης από κάστρα. Άλλα είναι μεγάλα, άλλα είναι μικρότερα, άλλα είναι καλοδιατηρημένα και άλλα ερειπωμένα, άλλα είναι περισσότερο γνωστά και άλλα είναι λιγότερο γνωστά ή ακόμη και άγνωστα.
Μάθετε λοιπόν για τα κάστρα μας.  
1. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. 
Το κάστρο της Καλαμάτας, βρίσκεται πίσω από το βόρειο μέρος του Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρoς, σε θέση στην οποία εικάζεται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των ομηρικών (1580 - 1120 π.Χ) και των κλασσικών Φαρών (ανάκτορο του Ορτιλόχου και μετά του Διοκλή). Όταν το 1205 η
Το κάστρο της Καλαμάτας
Καλαμάτα και το κάστρο της υποδουλώνονται από τους Φράγκους κατακτητές, τον βράχο της Ακρόπολης των αρχαίων Φαρών τον οχυρώνουν με χοντρά τειχιά και γίνεται Κάστρο οχυρό και κυρίως στο μέρος της Εκκλησίας το χρησιμοποιούσαν για καλούπι, ρίχνουν γύρω του τείχη χοντρά πάχους 2,5 μέτρων και υψώνουν έναν πύργο με πολλούς ορόφους.
Πάνω από τους θόλους της εκκλησίας ήταν ο πρώτος όροφος του πύργου των Φράγκων.
Το 1218 πάνω στο Φράγκικο κάστρο της Καλαμάτας γεννήθηκε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουϊνος, ο προσονομαζόμενος
«Καλαμάτας» γιατί γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μιλούσε Ελληνικά, που σαν καλός Διοικητής άπλωσε τον καλύτερο πολιτισμό σε όλο το πριγκιπάτο. Και σαν πέθανε ο
Το ανοιχτό θέατρο του κάστρου
Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος το πριγκιπάτο παρακμάζει και περιέρχεται διαδοχικά σε διάφορους κυρίαρχους.
Σήμερα, το κάστρο αποτελεί μία τοποθεσία όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το πευκόφυτο τοπίο του, και η υπέροχη πανοραμική θέα του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Λόγω επικινδυνότητας, η πόρτα που οδηγεί στο κέντρο του κάστρου είναι κλειδωμένη, και ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί μόνο περιμετρικά εντός του κάστρου. 
Επίσης, στο κάστρο υπάρχει τσιμεντένιο αμφιθέατρο που το καλοκαίρι γίνονται εκπολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, με φόντο το φωτισμένο ιστορικό κέντρο.
Πηγή: Παλιά Καλαμάτα, Γιάννη Π. Ταβουλαρέα 
2. TO ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ. 
Στο νότιο τμήμα της Κορώνης ορθώνεται το κάστρο της. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε
Το κάστρο της Κορώνης
μία απλή οχύρωση, για να γίνει αργότερα Βυζαντινό φρούριο, το οποίο κατέλαβαν το 1205 οι Φράγκοι(Γάλλοι) της Δ' Σταυροφορίας.

Με την συνθήκη της νήσου Σαπιέντζας(1209) παραχωρήθηκε στους Βενετούς, οι οποίοι το κατέστησαν οχυρό του λιμανιού της για την προώθηση των εμπορικών προϊόντων τους. Τον Αύγουστο του 1500 καταλαμβάνεται απο τους Τούρκους και πολλοί κάτοικοι αναχωρούν για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και έπειτα για την Κάτω Ιταλία. Το έτος 1532 ο αυτοκράτορας της Γερμανίας και της Ισπανίας Κάρολος ο Ε΄, επιθυμώντας να προκαλέσει στο σουλτάνο Σουλεϊμαν το Μεγαλοπρεπή αντιπερισπασμό στέλνει με το ναύαρχο Αντρέα Ντόρια δυνάμεις στην Πελοπόννησο. Η επιχείρηση του Ντόρια και των συμπολεμιστών του απέτυχε και εγκατέλειψαν τη Μεθώνη το 1534 παίρνοντας μαζί τους και 2000 πρόσφυγες Κορωναίους, που εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Ιταλία. Επανέρχονται οι Βενετοί (1685 - 1715) με το Φραγκίσκο Μοροζίνη.
Το 1715 επανέρχονται οι Τούρκοι. Mέχρι το 1828, εγκαθίστανται στο Κάστρο τούρκικες οικογένειες και αρχίζει η κοινωνική και η οικονομική παρακμή η οποία συμπληρώθηκε με το βομβαρδισμό του Ορλώφ (1770).
Το 1828 απελευθερώνεται και παραδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση και στο φρούραρχο το
Ηλιοβασίλεμα μέσα από το κάστρο της Κορώνης
Νικηταρά από τον Γάλλο Στρατηγό Μαιζον.


Σήμερα το Κάστρο είναι ερειπωμένο, ενώ διατηρούνται το παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους και το «ΡΕΣΑΛΤΟ» χώρος ιστορικής μνήμης όπου εκεί έπεσαν οι Έλληνες αγωνιστές οι οποίοι προσπάθησαν το 1824 να καταλάβουν το Κάστρο.
Υπάρχουν επίσης λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημοι «θόλοι». Ενώ σήμερα υπάρχουν σπίτια όπου διαμένουν οικογένειθες Κορωναίων
Σε κάθε γωνιά του κάστρου υπάρχει και μία «θόλος» δηλ. μπαρουταποθήκη ή μπιζιχανές, ενώ η καλύτερη «θόλος» ανατινάχτηκε από Γερμανούς το 1944 κατά την αποχώρηση του.
3. ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ.  Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου σε θέση που οχυρώνεται από τον 7 π.Χ αιώνα.
Το κάστρο της Μεθώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του
Κάστρο Μεθώνης
ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Πελοποννήσου, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.) 

Στην αρχαιότητα η Μεθώνη ήταν γνωστή με το όνομα Πήδασος. Ο Όμηρος την αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον πείσει να επιστέψει στη μάχη (Ιλιάδα , Ι 149-153). Ο Παυσανίας (Μεσσηνιακά ΙV , 35 , 1) και ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 8 , 359-360) την ονομάζουν Μοθώνη και την ταυτίζουν με την ομηρική πόλη. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Θουκυδίδη για τα ασθενή τείχη της οχυρωμένης πόλης τον 5ο αι., η μορφή και η έκταση της οποίας παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. 
Το λιμάνι και το κάστρο της Μεθώνης αποτέλεσαν για αιώνες έναν σπουδαίο γεωπολιτικό κόμβο για τους εκάστοτε κατόχους της, οικονομικό για τις εμπορικές συναλλαγές και συγκοινωνιακό για τους περιηγητές στη Μεσόγειο και τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους.

4. ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ. Το Νιόκαστρο στο Ναυαρίνο Νιόκαστρο Ναβαρίνο
Νιόκαστρο Πύλου
Τείχη Νιόκαστρου
Στον όρμο του Ναβαρίνου, κοντά στην πόλη της Πύλου, βρίσκονται δύο κάστρα: το νεότερο κάστρο του Ναβαρίνου ή αλλιώς Νιόκαστρο και το φράγκικο, το Παλιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο.
Το Νιόκαστρο οικοδομείται το 1573 από τους Τούρκους και μένει στην κατοχή τους μέχρι το 1686, οπότε και παραδίδεται στους Ενετούς.
Το 1715 οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν το Νιόκαστρο μαζί με την Κορώνη και το Παλιοναβαρίνο.
Το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς γίνεται κύριος του Νιοκάστρου μέχρι το 1828, οπότε αυτό ελευθερώνεται από το Γάλλο στρατηγό Μαιζον.
Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί αρχικά έδρα του ιταλικού και αργότερα του γερμανικού στρατηγείου της ευρείας περιοχής.
Το αναστηλωμένο εξαγωνικό φρούριο του Νιοκάστρου χρησιμοποιείται σήμερα ως Μουσείο και Κέντρο Υποβρυχίων(΄Εναλίων΄) Αρχαιολογικών Ερευνών.
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα είναι:
Το Νιόκαστρο το οποίο χωρίζεται σε δύο τμήματα:
Περίβολος-Κάτω Κάστρο:
Το μεγαλύτερο από τα δύο τμήματα εκτείνεται στην πλαγιά του λόφου με περίμετρο 1566μ και καταλαμβάνει έκταση 80 στρεμμάτων, ενώ είναι κτισμένο με πελεκημένους ασβεστόλιθους
5. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΟΥ.  Τ
ο Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο, βρίσκεται σε ύψωμα του Κορυφασίου ακρωτηρίου στο βόρειο άκρο του κόλπου του Ναυαρίνου, απέναντι από το βόρειο άκρο της ιστορικής νήσου Σφακτηρίας.
Πανοραμική φωτο του Παλαιόκαστρου
To κάστρο βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία δεσπόζοντας εκτός από τον όρμο του Ναυαρίνου και στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας καθώς και στην εκπληκτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
Σήμερα η κατάσταση του κάστρου είναι απελπιστική, η εγκατάλειψη του είναι εμφανέστατη έως καθόλου καλή, με εξαίρεση το εξωτερικό τείχος του.
6. ΚΑΣΤΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 
Άποψη Κυπαρισσίας από το κάστρο
Στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας με θέα τη γαλάζια απεραντοσύνη του Ιονίου και τον ήμερο κάμπο, άγνωστο πότε, κτίστηκε το κάστρο, που αποτέλεσε την ακρόπολη της αρχαίας Κυπαρισσίας.
Τα κάτω τείχη έχουν κτιστεί κατά τον ισοδομικό τρόπο οχύρωσης, που αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής της Μυκηναϊκής Εποχής, ενώ τη Βυζαντινή εποχή, επί Ιουστινιανού το κάστρο ανακαινίζεται και στις τέσσερις γωνίες του οικοδομούνται ισάριθμοι πύργοι, από τους οποίους σήμερα σώζεται ο ανατολικός.
Την εποχή της Φραγκοκρατίας (1205-1430 μ.Χ) ανακαινίσθηκε από τους Φράγκους και αποτέλεσε απόρθητο φρούριο της ακμάζουσας τότε πόλης της Κυπαρισσίας, ενώ στην Τουρκοκρατία έμεναν Τούρκοι επιφανείς, οι οποίοι βελτίωσαν τις υποδομές του.
Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή.
 Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο χτίσμα, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205.
7. ΚΑΣΤΡΟ ΤΡΟΥΠΑΚΗ ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ. Το κάστρο του Τρουπάκη Μούρτζινου βρίσκεται στην παλιά Καρδαμύλη και χτίστηκε το 1807, και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτισμάτων, μέσα
Πύργος Μούρτζινου
στο οποίο περικλείεται και ο πολύ παλαιότερος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 6 Γενάρη 1821 ήρθε από τη Ζάκυνθο ο Κολοκοτρώνης και φιλοξενήθηκε εδώ σε αυτόν τον πύργο κάπου δυόμιση μήνες, ώσπου μαζί με τους αγωνιστές της Ανδρούβιστας και τους άλλους αρχηγούς έγινε η εξόρμηση και ξεκίνησαν για την κατάκτηση της Καλαμάτας.
 

8. ΚΑΣΤΡΟ ΖΑΡΝΑΤΑΣ. Βρίσκεται στο Σταυροπήγιο του Κάμπου Αβίας. Είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα κάστρα της Μάνης. Όλος ο εξωτερικός περίβολός του έχει χτιστεί πάνω σε τείχος προϊστορικής ακροπόλεως - πιθανόν της Ενόπης. Σώζονται ίχνη πολυγωνικού τείχους από μεγάλους πελεκημένους λίθους στα σημεία προσαρμογής. 
9. ΚΑΣΤΡΟ ΠΗΔΗΜΑΤΟΣΤο κάστρο του Πηδήματος βρίσκεται στην κορυφή εξαιρετικά
Κάστρο Πηδήματος
από
κρημνου λόφου, παρακλάδι του βουνού «Παληοηλιάς», σε θέση ιδιαίτερα οχυρή που ελέγχει μεγάλο μέρος του μεσσηνιακού κάμπου και περάσματα που συνδέουν τη Μεσσηνία με τη Λακωνία.
Η ίδρυσή του αποδίδεται στους βυζαντινούς, γύρω στο 1300.
10. ΚΑΣΤΡΟ ΜΙΛΑ.  Το κάστρο του Μίλα εντάσσεται σε μια σειρά μικρότερων κάστρων που ιδρύονται σε σημαντικές θέσεις για τον έλεγχο των μεσαιωνικών οδών ή την επιβεβαίωση της τοπικής εξουσίας των φράγκων φεουδαρχών.
 
Κάστρο Μίλα
Έχει ταυτιστεί με το Chateaunef που φέρεται ότι ίδρυσε η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1297-1301) για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων του Δεσποτάτου του Μορέως, που με ορμητήριο το αρκαδικό κάστρο του Γαρδικίου εξαπέλυαν επιθέσεις στον μεσσηνιακό κάμπο.    Πρόκειται για μικρό φρούριο χτισμένο βόρεια του χωριού Μίλα, σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του μεσσηνιακού κάμπου στα βόρεια.
11. ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ. Το Κάστρο της Ανδρούσας είναι μεσαιωνικό κτίσμα του 13ου αιώνα που ερείπια του διασώζονται σε καλή κατάσταση σήμερα στην Ανδρούσα της Μεσσηνίας 21 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα Βρίσκεται χτισμένο σε μικρό λόφο και εποπτεύει όλο τον κάμπο της περιοχής, σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.                                                                                                                            
Κάστρο Ανδρούσας
Το κάστρο χτίστηκε από τον Πρίγκιπα Αχαίας και Βαρώνο της Καλαμάτας Καλαμάτας Γουλιέλμο Β΄ Βιλλαρδουίνο μετά το 1250 περίπου. Στα τέλη του 14ου αιώνα πέρασε στην εξουσία των Ναβαραίων, τον 15ο αιώνα πέρασε στους Βυζαντινούς κι έπειτα στους Οθωμανούς, τα επόμενα χρόνια άλλαζε χέρια μεταξύ Οθωμανών και Ενετών. Το κάστρο αποτελούσε κατά την Φραγκοκρατία έδρα δικαστή και γνώρισε αυτή την περίοδο μεγάλη ανάπτυξη και ακμή
                                       7. ΜΕΘΩΝΗ - ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ
ΜΕΘΩΝΗ. Η Μεθώνη είναι μια κωμόπολη του Δήμου Πύλου Νέστορος και έδρα του πρώην
Παραλία Μεθώνης
Δήμου Μεθώνης. Η Μεθώνη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Έχει μια μεγάλη και αμμώδη παραλία, πολύ ωραίες ταβέρνες που μπορείτε να βρείτε για να φάτε ξεχωριστά φαγητά τα οποία γίνονται με γνήσιο Καλαματιανό ελαιόλαδο.

Η Μεθώνη είναι γνωστή για το υπέροχο κάστρο της που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως επίσης και από την άποκριάτικη αναπαράσταση του ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ. Στη Μεθώνη μπορείτε να βρείτε αξιόλογα ξενοδοχεία, όπως επίσης και αρκετά ενοικιαζόμενα  δωμάτια και διαμερίσματα 
ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ. Η Φοινικούντα είναι μια πανέμορφη κοσμοπολίτικη περιοχή, δίπλα στη Μεθώνη, παλαιότερα ήταν διαμέρισμα του πρώην Δήμου Μεθώνης και σήμερα διοικητικά
Παραλία Φοινικούντας
υπάγεται στο Δήμο Πύλου Νέστορος.

Στην παραλία της Φοινικούντας τα καλοκαίρια έρχεται πολύς κόσμος, στα μπαρ και κέντρα διασκέδασης ο κόσμος διασκεδάζει μέχρι πρωίας, Την περιοχή την προτιμούν πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες. Πέρα από την πανέμορφη παραλία, η Φοινικούντα  διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, Campings, ταβέρνες και ξακουστά ποιοτικά εστιατόρια, με φανταστικές και απολαυστικές γεύσεις.
                                                                8. ΚΟΡΩΝΗ
Η μικρή πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη της Μεσσηνίας. Η γόησα του Μεσσηνιακού Κόλπου.
Η Κορώνη
Έχει περί τους 1668 κατοίκους και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καλαμάτας απ' όπου απέχει 52 χιλιόμετρα. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Πύλου Νέστοροςκαι κατοικείται από 1397 κατοίκους.
Είναι τόσο γραφική που εύκολα μπορεί κανείς να την παρομοιάσει σαν νησοακρωτήρι, ή ακόμα και με νησί των Κυκλάδων.
Eύκολα επίσης μπαίνει κανείς στον πειρασμό να περπατήσει τα γραφικά ασβεστωμένα σοκάκια της πόλης όπου συναντάει παλιά, διώροφα αρχοντικά σπίτια χτισμένα σύμφωνα με το μεσαιωνικό ρυθμό.
Το λιμάνι. Το «γοητευτικό» λιμάνι της Κορώνης, σχεδόν πάντα κοσμείται με τα ιστιοφόρα, τα
Βαρκάκι τη νύχτα στο λιμάνι της Κορώνης
ψαροκάικα, τα ταχύπλοα και άλλα σκάφη, συνθέτοντας πάντα ένα, απαράμιλλης ομορφιάς, γραφικό λιμανάκι που από την αρχή γοητεύει τον επισκέπτη της Κορώνης.
Στην Κορώνη μπορείτε να κολυμπήσετε σε αρκετές εκπληκτικές παραλίες, να δοκιμάσετε όχι απλά νοστιμότατες γεύσεις, αλλά και να απολαύσετε τη Μεσογειακή διατροφή  
Μεσογειακή διατροφή

Εκπρόσωπος - πρεσβευτής της Μεσογειακής Διατροφής για την Ελλάδα είναι η πόλη της Κορώνης, για την Ιταλία το Σιλέντο, για την Ισπανία η Σορία και για το Μαρόκο το Σεφ Χάουεν. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ουσιαστικά το παράδειγμα, τρόπου ζωής στον κόσμο. Δεν την αποτελεί μόνο το κομμάτι των τροφίμων, αλλά συνδέεται με τα ήθη και έθιμα των χωρών της Μεσογειακής Λεκάνης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Οι τέσσερις πόλεις και οι αντίστοιχες χώρες προέβλεψαν αυτή τη δυναμική που δίνει η έννοια της Μεσογειακής Διατροφής, γι’ αυτό η UNESCO αναγνωρίσε τις 4 πιο πάνω πόλεις πρέσβειρες της ως προς την Μεσογειακή διατροφή. 
Παραλίες της Κορώνης.
Παραλία Ζάγκα
Πολλές είναι οι όμορφες παραλίες της Κορώνης και των γύρω περιοχών όπου κάθε χρόνο προτιμούν οι επισκέπτες να κολυμπήσουν. 
Παραλία Ζάγκα. Πρόκειται για μία υπέροχη, ατελείωτη, πολυσύχναστη αμμουδερή παραλία. Οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αναψυκτήρια, ταβέρνες και θέσεις parking προσελκύει πλήθος επισκεπτών που θέλουν να κολυμπήσουν στα καθαρά νερά της, να κάνουν ηλιοθεραπεία, και  να επιδοθούν σε υδάτινα σπορ απολαμβάνοντας ανεπανάληπτες στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης.
Παραλία Μεμί. Η παραλία Μεμί είναι μία πολύ όμορφη παραλία με χρυσή άμμο και καθαρά νερά. Έχει μεγάλο πλάτος και είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, γήπεδα beach volley, ποδοσφαίρου, ντους, αποδυτήρια, χώρο στάθμευσης και ταβέρνα πάνω από την παραλία.
Παραλία Καλαμάκι. Η παραλία Καλαμάκι είναι μία από τις πιο όμορφες και πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κορώνης. Εκτός από την ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, πολλούς  τουρίστες προσελκύει το σκουριασμένο ναυάγιο από ένα παλιό καράβι που δεσπόζει στην παραλία. Καθώς πλησιάζετε στη παραλία, η θέα είναι μαγευτική. Πάνω από την παραλία υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητά σας.
Παραλία Περούλια. Πρόκειται για μία πολυσύχναστη παραλία, μεγάλη σε μήκος με ψιλή χρυσή
Παραλία Περούλια
άμμο. Πάνω στην παραλία υπάρχει beach bar, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα δροσιστικό αναψυκτικό.

Παραλία Κολονίδες. Η παραλία Κολονίδες είναι μία όμορφη ήσυχη παραλία με εξαιρετικά ψιλή χρυσή άμμο. Τριγύρω υπάρχουν βράχια και δέντρα και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται μέσω ενός χωμάτινου μονοπατιού.
                                                            9. ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Ο Ταύγετος είναι το μεγαλύτερο βουνό της Πελοποννήσου και παράλληλα ένα από τα πιο όμορφα της χώρας, ο οποίος όμως μένει αναξιοποίητος. Έχει γραφικότατα και εκπληκτικά χωριά στα οποία διαμένουν λιγοστοί κάτοικοι. Μπορεί κανείς να ακολουθήσει μονοπάτια εκπληκτικής ομορφιάς, να δει τη πλούσια χλωρίδα του βουνού όπως επίσης μικρούς καταράχτες.
Μονοπάτι στην Αλαγονία
Το σπουδαιότερο είναι ότι μπορεί ο επισκέπτης της Καλαμάτας μπορεί το πρωί να κάνει το μπάνιο του στην υπέροχη παραλία της Καλαμάτας και το μεσημέρι να ανέβει σε μισή ώρα στον Ταύγετο να φάει διάφορα φαγητό στον παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο στις ταβέρνες του Ταϋγέτου.
Η πανίδα. Η ορνιθοπανίδα στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου αριθμεί 92 είδη εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι εποχικοί επισκέπτες καθώς το βουνό αποτελεί σημαντικό
Φθινοπωρινό δάσος στον Ταύγετο
μεταναστευτικό πέρασμα. Σημαντικά είναι τα αρπακτικά, όπως ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, το όρνιο, ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, ο τσίφτης, ο ψαλιδιάρης, η γερακίνα, το ξεφτέρι, το κιρκινέζι, το χρυσογέρακο και ο πετρίτης. Άλλα πουλιά είναι η κοκκινοκαλιακούδα, η κιτρινοκαλιακούδα, ο μπούφος, η πετροπέρδικα, το τρυγόνι, το γιδοβύζι, η βουνοσταχτάρα, η δεντροσταρήθρα, ο γαλαζοκότσυφας και ο βραχοτσιπανάκος.

 Η χλωρίδαΠερισσότερα από 700 είδη φυτών συνθέτουν τη σπάνια βλάστηση του Ταϋγέτου, παρά τη σοβαρή καταστροφή που έχει υποστεί από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς. Στον Ταΰγετο φυτρώνουν 28 τοπικά ενδημικά φυτά, 11 ενδημικά που συναντώνται σε ένα ακόμη βουνό και 120 ενδημικά που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά. Η χλωρίδα του Ταϋγέτου προσδιορίζεται από τις κλιματικές ζώνες, στις οποίες χωρίζεται το βουνό.

                                       10. ΑΓΙΟΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΓΓΑ
Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Ανδρέα του χωριού Λογγά βρίσκεται 38 χλμ. δυτικά της Καλαμάτας που είναι πάνω στο δρόμο που πηγαίνουμε προς Κορώνη, τα τελευταία χρόνια
Η Μαρίνα του Αγ. Ανδρέα
παρουσιάζει αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τουριστικό κέντρο με καλή υποδομή σε καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) και με πολλές δυνατότητες αναψυχής, διασκέδασης και καλό φαγητό στα ωραία εστιατόρια και ταβερνάκια που διαθέτει. 

Υπάρχει μια ωραία παραλία, με αναψυκτήρια όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σ' αυτήν την  παραλία  και απολαύστε τις όμορφες ακρογιαλιές του.

Θα μπορούσαμε με μεγάλη άνεση να σας αναφέρουμε όχι 10, αλλά 30 λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκευθείτε τη Μεσσηνία, η οποία η περιοχή των 4 εποχών και στην οποία
Παραλία Πεταλιδίου
μπορείτε εκτός από το θερινό τουρισμό, να κάνετε χειμερινό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό αφού μόνο τα μοναστήρια και τα Βυζαντινά εκκλησάκια που θα βρείτε είναι φανταστικά και αξιόλογα, αρχαιολογικό τουρισμό αφού μόνο η Αρχαία Μεσσήνη, ο Επικούρειος Απόλλων και τόσα άλλα αρχαιολογικά ευρήματα διασκορπισμένα σε όλο το Νομό,  μπορεί να σας καλύψει για όλα. Μπορείτε επίσης να κάνετε συνεδριακό τουρισμό και υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι που μπορείτε να επισκευθείτε τη Μεσσηνία !


                                      Καλώς ήλθατε λοιπόν και να περάσετε ΥΠΕΡΟΧΑ !!!                                          
                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου