Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

Άποψη δάσους στον Ταύγετο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ                                                                                                         Όπως γράφαμε και στο προηγούμεν σημείωμά μας παράδοση και λαογραφία δεν είναι μόνο τα χωριά μας με τις παλιές ονομασίες, οι λέξεις που μιλούσαν οι Μεσσήνιοι, οι χοροί  και τα τραγούδια, παράδοση είναι και τα φαγητά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές, σύμφωνα με τις συνήθειες και παραδόσεις του κάθε τόπου. Λογικό είναι άλλες οι συνήθειες της Μάνης και κατ' επέκταση άλλα τα φαγητά που έτρωγαν και άλλες οι συνήθειες των λοιπών περιοχών της υπόλοιπης Μεσσηνίας. 
Χιόνια για να δούμε....μια άσπρη ημέρα
Στη νέα προσπάθεια που κάνουμε να αναβιώσουμε και τα φαγητά άλλων εποχών απ' όλη τη Μεσσηνία  θα ζητήσουμε και πάλι τη δική σας βοήθεια και αν ψάξετε να βρείτε συνταγές που έφτιαχναν οι μανάδες σας απ' όλη τη Μεσσηνία θα είναι σημαντική η συμβολή σας να καταγράψουμε και τις γαστρονομικές συνήθειες των Μεσσηνίων.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 διαφορετικές γευστικότατες συνταγές που είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε όλες και....δεν θα το μετανοιώσετε !!
             
                   Μπακαλιάρος βραστός
                                 (Από το http://syntagesapokatina.blogspot.com) 
ΥΛΙΚΑ : 4 κομμάτια μπακαλιάρος,  4 κρεμμύδια μικρά, 3-4 πατάτες κομμένες φέτες,
2 κλωνάρια σέλινο, 1 καρότο,
 χυμός ενός λεμονιού, λίγο λάδι, αλάτι, λίγο αλεύρι
.ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
«Κόβουμε τον μπακαλιάρο κομμάτια και τον ξαρμυρίζουμε (τον βάζουμε σε μπόλικο νερό για δυο μέρες και του αλλάζουμε το νερό δυο-τρεις φορές) 
Βράζουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε χαράξει κατά μήκος, τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, το καρότο το σέλινο και λίγο λάδι.
Στη μέση, όταν έχουνε μισοβράσει οι πατάτες ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Όταν βράσουν όλα τα υλικά ξινίζουμε το φαγητό: Ανακατεύουμε λίγο αλεύρι, το χυμό ενός λεμονιού, λίγο λάδι, αραιώνουμε με λίγο ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Παίρνει ένα χούχλο και είναι έτοιμο το φαγητό».

                      ΜΑΝΗΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ : μανιτάρια, αλεύρι, αλάτι, λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε τα μανιτάρια,  τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο λάδι να ροδίσουν.
Όταν τα σερβίρουμε ζεστά, ρίχνουμε λεμόνι».
άλλοι τρόποι
να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια είναι:
Κοκκινιστά κυρίως τα ορνιθίτια: «Μαγειρεύονται όπως το κρέας.
Αντί για κρέας ρίχνουμε μανιτάρια και το φαγητό συνοδεύεται με ρύζι ή μακαρόνια».
 
Ψητά κυρίως τις γουργουλιάνες και τα ορνιθίτια:
«Βάζουμε αλάτι και λάδι και τα ψήνουμε στη σχάρα πάνω σε κάρβουνα.
Τα σερβίρουμε ζεστά με λεμόνι».

                        ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΞΥΝΑΔΑ
                                        (Από το syntagesapokatina.blogspot.com)
                                              Της Παναγούλας Αποστ. Γαϊτάνη
ΥΛΙΚΑ : 8 αγκινάρες, 2 πατάτες, 1-2 λεμόνια, 1 μεγάλο κρεμμύδι , 1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
αλεύρι, αλάτι, καρότα σε στρογγυλές ροδελίτσες και σέλινο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
«Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες, τις κόβουμε κομμάτια, ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Αλατίζουμε.
Όταν βράσουνε, τα ξινίζουμε (χτυπάμε το χυμό του λεμονιού με αλεύρι και λίγο λάδι - δυο σταγονίτσες - και λίγο από το ζουμί του φαγητού).
Αν θέλουμε ρίχνουμε και αυγό εκεί.»


                                    ΡΕΓΑΛΙ ΜΑΝΗΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 αρνίσια συκωταριά(ες),  2 ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α), 400 γρ. ψιλοκομμένα. Ντοματάκια, 1 κουτ. Ντοματοπολτός, ¼ κουταλ. Γλυκού μοσχοκάρυδο,  ¼ κουταλ. Γλ. Μπαχάρι, 100 γρ. Λάδι, 200 γρ. Κρασί κόκκινο ξηρό,  300 γρ. μακρύκοκκο Ρύζι, Αλάτι Πιπέρι.                                                                                                                                                                                                                          
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
: Πλένετε καλά τη συκωταριά και τη ζεματάτε για 4-5 λεπτά σε βραστό νερό. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει. Με ψαλίδι την κόβετε σε κύβους. Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια και τη συκωταριά για 5-6 λεπτά, να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τις ντοματούλες και τον ντοματοπολτό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 35-40 λεπτά, να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους. Στο μεταξύ βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό, στραγγίζετε και βάζετε σε πιατέλα. Περιχύνετε με τη συκωταριά και τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως με φρέσκο ψωμί και κόκκινο κρασί.

                                                                                         
          ΒΟΔΙΝΗ ΟΥΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ):
1 βοδινή ουρά κομμένη σε μερίδες, 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, 2 ντομάτες τριμμένες, 1 κονσέρβα κονκασέ (έτοιμη τριμμένη ντομάτα), 1 κουτ. του γλυκού ντοματοπελτέ (αραιωμένο σε λίγο νερό),
2 ξυλαράκια κανέλα, 1 φύλλο δάφνης, 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί,
½ πορτοκάλι κομμένο στη μέση, Λίγο μπούκοβο, Λίγο αλάτι, 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5,
Ξηρή μυζήθρα για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και, αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε τις μερίδες της βοδινής ουράς, καλύπτοντας τον πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε για 10 περίπου λεπτά (έως ότου πάρει χρώμα το κρέας μας) και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ξυλαράκια κανέλας, τη δάφνη, το κρασί, το πορτοκάλι (αν θέλουμε, αντί για πορτοκάλι, προσθέτουμε λίγη μαστίχα Χίου - στη μύτη ενός μικρού κουταλιού) και το μπούκοβο. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες, το κονκασέ και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε, τέλος, μια γερή πρέζα αλάτι και λίγο νερό και, αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνουμε το κρέας να βράσει, σε χαμηλή φωτιά, για 2-2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια.                                                                                             Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τις μερίδες της βοδινής ουράς και τρίβουμε από πάνω την ξηρή μυζήθρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου