Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ

        ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
                            "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ"
Πριν από αρκετό καιρό, στο blog  αυτό κάναμε την αρχή και δημοσιεύσαμε μερικά χωριά με τη σημερινή τους ονομασία και στη συνέχεια δημοσιεύσαμε και τα παλιά ονόματα αυτών των χωριών.
Σε κάθε νεότερη ανάρτυση που κάναμε γράφαμε όλο και περισσότερα χωριά με τις παλιές του ονομασίες.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών αυτού του blog γινόταν όλο και μεγαλύτερο που είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσετε τις ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ  αυτού του blog στις 125 !!! περίπου. Αυτό και μόνο μας έδειξε τουλάχιστον ότι η έρευνα που κάναμε έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Μεσσήνιους όπου και αν βρίσκονται, είτε στη Μεσσηνία, είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα, είτε στις ΗΠΑ, είτε στον Καναδά, είτε στην Αυστραλία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Γης.

Το μήνυμα λοιπόν το λάβαμε και επομένως την έρευνά μας δεν την περιορίσαμε μόνο στις νέες και παλιές ονομασίες των χωριών του Νομού μας, αλλά το επεκτείναμε και σε περιγραφές των χωριών μας. Σε άλλα χωριά γράψαμε περισσότερα, σε άλλα γράψαμε λιγότερα. Αυτό δεν έγινε διότι κάναμε κάποιες διακρίσεις, αλλά διότι σε κάποια χωριά κάποιοι φίλοι μας έστειλαν πολλά για το χωριό τους, σε άλλα, διότι μας έστειλα μικρά κείμενα για κάποια από τα χωριά τους, ενώ σε άλλα δεν μας έστειλε κανείς τίποτε και έτσι αναγκαστήκαμε να ψάξουμε σε κάποιες πηγές όπως για παράδειγμα στο Internet για να βρούμε κάποιες πληροφορίες για αρκετά χωριά ή και σε διάφορα έντυπα όπου βρίσκαμε αναφορές  για Μεσσηνιακά χωριά. Σημασία έχει ότι πολλοί είναι εκείνοι που μας έχουν βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν όλο και περισσότερα στοιχεία για τα χωριά μας τα οποία αυτή τη στιγμή ο κατάλογός μα μετρά στον αριθμό 207. Δεν σταματάμε όμως εκεί συνεχίζουμε και σ΄τη διάρκεια του Καλοκαιριού θα βρούμε ακόμη περισσότερα χωριά.

Στη συνέχεια κάναμε μια καταγραφή των λέξεων που χρησιμοποιούσαν ή και χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα οι Μεσσήνιοι εντός ή και εκτός Νομού.  Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει κοντά τις 250 Μεσσηνιακές λέξεις ή και φράσεις. Και τις λέξεις στοχεύουμε να τις καταγράψουμε όλες όσες και αν είναι αυτές.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε όχι μόνο χωριά νέες και παλιές ονομασίες, ή τις λέξεις όπως προαναφέραμε, αλλά θα ξεκινήσουμε, πάρα πολύ σύντομα, να γράφουμε για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας (αν είναι δυνατόν για κάθε χωριό χωριστά) τα πανυγήρια που γινόντουσαν σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, τα τραγούδια της Μεσσηνίας, τους χορούς και οτιδήποτε άλλο αφορά τη Μεσσηνιακή λαογραφία. Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη λαογραφία της Μεσσηνίας.                                                                                 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                 
Για να είμαστε συνεπέστεροι απέναντι στους αναγνώστες - επισκέπτες που επισκέπτονται το blog για να μάθουν περισσότερα για την παλιά Μεσσηνία, σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση την ίδρυση του Νομού Μεσσηνίας.

Η πρώτη σύσταση του Ελληνικού κράτους έγινε το 1833 από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία αφού ο Βασιλιάς Όθωνας δεν είχε αναλάβει ακόμα επειδή ήταν ανήλικος. Το νεοσυσταθέν Ελληνικό κράτος περιελάμβανε την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, και τις Κυκλάδες, Διαιρέθηκε δε σε 10 Νομούς και 47 Επαρχίες, ανάμεσα στους 10 Νομούς ήταν και ο Νομός Μεσσηνίας. Ο Νομός Μεσσηνίας συστάθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 3-4-1833 και η αρχική του πρωτεύουσα ήταν η Αρκαδιά, η σημερινή Κυπαρισσία.

Σύμφωνα λοιπόν με την τότε Διοικητική διαίρεση του Ν. Μεσσηνίας, αναφέρουμε ότι ο Νομός διέθετε 5 Επαρχίες. Την επαρχία Καλαμών με πρωτεύουσα την Καλαμάτα, που παλιότερα λεγόταν Καλάμαι, την επαρχία Μεσσήνης, που παλαιότερα ήταν επαρχία Παμίσου με πρωτεύουσα τη Μεσσήνη ή Νησί, την Επαρχία Τριφυλίας με πρωτεύουσα την Κυπαρισσία ή Αρκαδιά όπως λεγόταν παλαιότερα, την επαρχία Πυλίας με πρωτεύουσα την Πύλο ή Νιόκαστρο ή Ναυαρίνο όπως λεγόταν παλιά. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1911 η Μεσσηνία διέθετε και Πέμπτη Επαρχία την Επαρχία Ολυμπίας με πρωτεύουσα την Ανδρίτσαινα

Κατά το 1911 Η επαρχία Καλαμών διέθετε τους Δήμους Καλαμών με πρωτεύουσα την Καλαμάτα ή τας Καλάμας όπως λεγόταν, Το Δήμο Αλαγονίας με πρωτεύουσα τη Σίτσοβα, τη σημερινή Αρτεμισία, Το Δήμο Άμφειας με πρωτεύουσα (την έδρα όπως λεγόταν) τα Αρφαρά, το Δήμο Άριος με πρωτεύουσα τον Άρη ή Ασλάναγα όπως ήταν η παλιά ονομασία και το Δήμο Θουρίας με πρωτεύουσα τη ΘΟΥΡΙΑ η ΦΡΟΥΤΖΑΛΑ.

Την ίδια χρονολογία η Επαρχία Μεσσήνης διέθετε τους Δήμους Παμίσου με έδρα τη Μεσσήνη ή Νησί, Ανδανίας με έδρα το Διαβολίτσι, το Δήμο Αριστομένη με έδρα τον Αριστομένη, το Δήμο Εύας με έδρα την Ανδρούσα, το Δήμο Ιθώμης με πρωτεύουσα το Μαυρομάττι και το Δήμο Οιχαλίας με έδρα το Μελιγαλά.

Η Επαρχία Πυλίας με πρωτεύουσα την Πύλο, το Δήμο Αίπειας με πρωτεύουσα τη Λογγά, το Δήμο Βουφράδος με έδρα το Χατζή, το Δήμο Κολλωνίδων με έδρα την Κορώνη, το Δήμο Πεταλιδίου με έδρα το Πεταλίδι και το Δήμο Μεθώνης με έδρα το Δήμο τη Μεθώνη.

Η επαρχία Τριφυλίας διέθετε τους Δήμους Κυπαρισσίας με έδρα την Κυπαρισσία, το Δήμο Αετού με έδρα τον Αετό, το Δήμο Αυλώνος με έδρα το Σιδηρόκαστρο, το Δήμο Δωρίου με έδρα το Ψάρι, το Δήμο Εράνης με έδρρα τα Φιλιατρά. Δήμος Πλαταμώδους με έδρα τους Γαργαλιάνους, το Δήμο Τριπύλης με έδρα το Ραυτόπουλο και το Δήμο Φλεσσιάδος με έδρα τα Λιγούδιστα.

Τέλος η επαρχία Ολυμπίας είχε το Δήμο Ανδριτσαίνης με έδρα την Ανδρίταινα, το Δήμο Αλιφείρας με έδρα του Ζάχα, το Δήμο Αρήνης με έδρα τη Ζαχάρω, το Δήμο Βωλάκος με έδρα την Αγουλινίτσα, το Δήμο Σκυλούντος με έδρα τα Κρέστενα
Όλα αυτά συνέβαιναν το 1911, τότε που η επαρχία Ολυμπίας ήταν στη Μεσσηνία.
Το 1899 (6-7-1899 η Μεσσηνία ήταν 2 Νομοί. 1. Το Ν. Τριφυλίας και 2 το Ν. Μεσσηνίας.

Ο Νομός Τριφυλίας είχε 2 Επαρχίες α) Την Τριφυλία και β) Την Ολυμπία, ενώ ο Ν. Μεσσηνίας είχε 3 Επαρχίες α) Καλαμών, β) Μεσσήνης και γ) Πυλίας
10 χρόνια αργότερα το 1909, συγκεκριμένα στις 16/11/1909, ξανά συστάθηκε ο Ν. Μεσσηνίας με βάση την απογραφή του 1907.

Μέχρι σήμερα έχουμε ψάξει και έχουμε βρεί όλα τα παραπάνω. Η έρευνά μας όμως συνεχίζεται και πιστεύουμε οτι στο επόμενο δημοσίευμα θα έχουμε να σας παρουσιάσουμε για την πορεία της Μεσσηνίας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι τα νεώτερα χρόνια.
Παράλληλα όμως ερευνούμε και ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΤΟΠΙΕς ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ. 
Γι' αυτό το λόγο ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ, ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΌΠΩς ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ, να βοηθείσετε ΟΛΟΙ προς κάθε κατεύθυνση για να ανασύρουμε οτιδήποτε παλιό για να μη ξεχαστεί έτσι ώστε να "θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι".
 
Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε, κομμάτι - κομμάτι, με όλα τα πιό πάνω στοιχεία που θα συνθέσουν το σύνολο της Μεσσηνιακής Λαογραφίας.
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ"
Τέλος, παρακαλούμε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ Μεσσήνιους να βρείτε  όσο το δυνατόν πιό παλιές φωτογραφίες, είτε είναι των χωριών σας ή των πόλεων, είτε είναι συγγενικών προσώπων σας (οικογενειακές φωτογραφίες προγόνων σας συνοδευόμενες με ονοματεπώνυμα, χρονολογίες, χωριό κλπ στοιχεία που θα μπορούσατε να μας στείλετε), αρκεί  να είναι από τη 10ετία του 1960 και πίσω. έστω και αν είναι φωτογραφίες του 19ου αιώνα, για να κάνουμε και το "Μεσσηνιακό Φωτογραφικό Μουσείο" χωριών πόλεων και οικογενειών, τις οποίες φυσικά με την άδειά σας θα δημοσιεύουμε.
 
Καλό Καλοκαίρι
Αντώνης Σαούτης
agsaouti@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου