Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Μεσσηνία ξεκινούν να μαζεύουν τις ελιές οι οποίες δίνουν το καλύτερο λάδι στον κόσμο. Το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Η διαδικασία αυτή που παραδοσιακά γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, δεν αφήνουν δηλαδή την ελιά να πάσει και μετά να την μαζέψουν, είναι και η κύρια αιτία της ανώτερης ποιότητας που έχει το ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Ας δούμε όμως περισσότερα χαρακτηριστικά του περίφημου παγκοσμίως ελαιολάδου Καλαμάτας.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

Η εμφάνιση της ελιάς εντοπίζεται σε μεγάλο βάθος της ανθρώπινης προϊστορίας.
Οι επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας με έρευνες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη παρουσιάζουν απολιθώματα ελιάς στον ελληνικό χώρο με την εντυπωσιακή ηλικία των 50.000 - 60.000 ετών ενώ στη δυτική Πελοπόννησο χρονολογήθηκαν με ακρίβεια δείγματα γύρης ελιάς 2.000 ετών. Το ελαιόδεντρο και ο καρπός του δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Ελλάδα από τότε έως σήμερα. Έτσι, ξεκινώντας από τα μινωικά και τα μυκηναϊκά χρόνια, ένα πλήθος ευρημάτων στο βασικό ελαιώνα της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, τις Κυκλάδες και την Κύπρο αλλά και σε άλλες περιοχές επιβεβαιώνει τη σταθερή και παμπάλαια παρουσία του δέντρου στον ελληνικό χώρο: μεγάλες αποθήκες ελαίου και πιθάρια στην μυκηναϊκή Πύλο, δεκάδες πινακίδες Γραμμικής Α και Β με το χαρακτηριστικό ιδεόγραμμα του ελαιόδεντρου και τοιχογραφίες ελιάς στην Κνωσό. Αλλά και ο Ποιητής των αρχαίων, ο Όμηρος, όταν πρόκειται ν' αναφερθεί στην ελιά τηλεθόωσα, τανύφυλλον, ιερήν την αποκαλεί ενώ ευωδες είναι το έλαιον. Επίσης, στα κλασικά χρόνια ο ωραίος μύθος του διαγωνισμού της Αθηνάς και του Ποσειδώνα τελειώνει με την ανακήρυξη της ελιάς ως ιερού δέντρου της πόλης των Αθηνών. Η μεγάλη σημασία του δέντρου της ελιάς συνεχίζεται σε όλη την αρχαία περίοδο της ελληνικής ιστορίας αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής. Εντυπωσιακή είναι η άμεση και από πολύ νωρίς ενσωμάτωση της ελιάς στη χριστιανική θρησκευτική παράδοση ενώ στα κατοπινά βυζαντινά χρόνια η ελαιοκαλλιέργεια και παραγωγή συνεχίζονται αμείωτες. Στην εποχή της τουρκοκρατίας η ελιά και το λάδι εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στο εμπόριο και στην καθημερινή ζωή του υπόδουλου ελληνισμού ενώ συγκινεί το παράπονο του Κολοκοτρώνη για την τακτική του Ιμπραήμ να καίει τα λιόδεντρα: «τα άψυχα δέντρα δεν εναντιώνονται εις κανένα».
Τέλος, το ελεύθερο Ελληνικό κράτος από τα πρώτα βήματα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα στήριξε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του ζωή στο εμπόριο του λαδιού και η ελιά εξακολουθεί να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην κουλτούρα του σύγχρονου Έλληνα. Έτσι, μάλλον θα έπρεπε να μας συγχωρήσουν οι γλωσσολόγοι την παρετυμολογία: το όνομα Ελλάδα φαίνεται πράγματι να βγαίνει από την ελιά.

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.


Η ελιά και το λάδι εμφανίζονται σταθερά και διαχρονικά σε όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού βίου, ατομικού και συλλογικού: θρησκεία, τέχνη, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις, αθλητισμός και φυσικά, γαστρονομία. Όποιο τομέα της ελληνικής καθημερινότητας κι αν εξετάσει κάποιος και σε όποια εποχή, θα συναντήσει την πληθωρική παρουσία του ελαιόδεντρου και του καρπού του. Έτσι, από τα χρυσά φύλλα σε σχήμα ελιάς που βρέθηκαν θαμμένα σε μινωικό τάφο και τα εργαστήρια παρασκευής αρωματικού ελαίου που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των ανακτόρων του βασιλιά της Πύλου Νέστορα, φτάνουμε στο ορθόδοξο καντήλι με το λάδι που καίει μέχρι σήμερα σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ο Χριστός προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και η ορθόδοξη θρησκεία δύο από τα επτά μυστήριά της τα συνδέει στενά με το λάδι, τη Βάπτιση και το Ευχέλαιο, ενώ με λάδι παρασκευάζει και το Άγιο Μύρο.
«Είμαι η ελιά η τιμημένη» γράφει χαρακτηριστικά ο Κ. Παλαμάς: η ελληνική λογοτεχνία από τον Όμηρο έως τον Ελύτη και το Ρίτσο εμπνεύστηκε σταθερά από την ελιά ενώ η ζωγραφική τέχνη απεικόνισε ποικιλοτρόπως το δέντρο, τον καρπό και την καλλιέργειά του από τις αρχαίες τοιχογραφίες ως τους σύγχρονους πίνακες. Αλλά και από τις αθλητικές δραστηριότητες η ελιά δεν απουσιάζει: τα γυμνά σώματα των αρχαίων αθλητών είναι αλειμμένα με λάδι, οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων στεφανώνονται με τον πασίγνωστο κότινο, οι νικητές στα Παναθήναια έπαιρναν ως βραβείο αμφορείς με κάτι... παραπάνω από το λάδι της χρονιάς τους ενώ και οι ολυμπιακοί αγώνες του 2004 συμβολίστηκαν με ένα στεφάνι ελιάς. Τέλος, ο Έλληνας χρησιμοποίησε στην καθημερινότητά του το λάδι ως μέσο θεραπευτικό, καλλωπιστικό, φωτιστικό - μην ξεχνάμε ότι το λυχνάρι είναι ο πρόγονος του σημερινού ηλεκτρικού λαμπτήρα- και, φυσικά, ως κυρίαρχο διατροφικό προϊόν στο τραπέζι του.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ                                                                                                 Από τον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας παράγονται ετησίως κατά μέσο όρο 50.000 τόνοι ελαιόλαδο. Το 95% της παραγόμενης ποσότητας κατατάσσεσαι στην καλύτερη κατηγορία: του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου καθώς διαθέτει οξύτητες πολύ πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο (0,8% κ.β. σε ελαϊκό οξύ) ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης (Κ232) κυμαίνονται κάτω των ανώτερων επιτρεπτών ορίων που ισχύουν από τον επίσημο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, από τις αναλύσεις των λιπαρών οξέων στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο προκύπτει ότι το 70%-80% αυτών είναι μονοακόρεστα και το 10% πολυακόρεστα, σχέση αντίστοιχη με αυτή του μητρικού γάλακτος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κ.τ.λ.) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης. Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από τον χρόνο συγκομιδής και τον τρόπο έκθλιψης του ελαιοκάρπου.
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου όπως προκύπτουν μετά από συστηματικές αξιολογήσεις (panel test) αφ' ενός το κατατάσσουν στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αφ' ετέρου προσδιορίζουν τα παρακάτω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:
- Χρώμα: βαθύ και λαμπερό πράσινο που με την ωρίμανση μεταβάλλεται σε πρασινοκίτρινο
- Άρωμα - Γεύση: φρουτώδες, με μια ελαφριά πικράδα η οποία συνυπάρχει με μια απαλή αίσθηση φρεσκοκομμένου γρασιδιού και διαφόρων φρούτων, με κυρίαρχη αυτή του μήλου.
Το Μεσσηνιακό Eλαιόλαδο: προϊόν με «καλή ανατροφή»
Η Μεσσηνία, ένας νομός στο νοτιο-δυτικό άκρο της Πελοποννήσου είναι ένας απέραντος ελαιώνας που παράγει το παγκοσμίου φήμης ελαιόλαδο «Καλαμάτας». Είναι αληθινά η γη του λαδιού και της ελιάς. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι κυρίως η κορωνέϊκη (92%), η μαυρολιά, η ματσολιά (μαστοειδή ή τσουνάτη) και η βρώσιμη ελιά καλαμών(χονδρολιά).
Η κορωνέϊκη ποικιλία οφείλει το όνομά της στην κωμόπολη της Κορώνης που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού. Η κατεξοχήν ελαιοποιήσιμη αυτή ποικιλία «γεννήθηκε» στην Κορώνη, καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε όχι μόνο σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Είναι μια μοναδική ποικιλία προικισμένη από τη φύση που παράγει ελαιόλαδο λαμπερού πράσινου χρώματος με πλούσιο άρωμα, λεπτή γεύση και χαμηλή οξύτητα.
Το άριστο λοιπόν κλίμα της Μεσσηνίας, η μεγάλη ηλιοφάνεια (πλέον των 3000 ωρών το χρόνο) ο μικρός κλήρος που επιτρέπει σε κάθε παραγωγό να περιποιείται με αγάπη και φροντίδα κάθε ελαιόδενδρο και να μαζεύει τον ελαιόκαρπο στο σωστό βαθμό ωρίμανσης είναι μερικοί από τους παράγοντες που προσδίδουν την άριστη ποιότητα στην πρώτη ύλη.
Την προσπάθεια για διατήρηση των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών στηρίζουν και οι ελαιοτριβείς οι οποίοι ως τέλειοι γνώστες των μυστικών της παραγωγής ελαιολάδου είτε με ελαιοτριβεία κλασσικού τύπου (συμπίεση) είτε με σύγχρονα 3 ή 2 φάσεων (φυγοκέντριση) πάντα με ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ δίνουν τελικά ένα άριστο προϊόν, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας - Μεσσηνίας που είναι πραγματικά ένας ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια μια σημαντική ποσότητα μεσσηνιακού ελαιολάδου προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια.

8 σχόλια:

  1. ο mathaios200123.11.10

    Πολύ καλό το λάδι σας αλλά λένε οτι το καλύτερο ειναι στην Κρήτη και μάλιστα το Σητειακό!..Βέβαια αυτό που είναι ανευ συναγωνιμού και πολύ πανάκριβο είναι σε μια περιοχή της Ιταλίας αλλά βγαίνει σε πολύ μικρή ποσότητα δεν φθάνει..Της Τοσκάνης!Το καλαματιανό λάδι όπως και τα περισότερα της Πελοποννήσου βεβαίως είναι απο τα καλύτερα λάδια.Στην κρήτη η ελιά που χρησιμοποιούμε είναι Κορωνέϊκη!!... :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνης Μεσσήνιος23.11.10

    Φίλε Ματθαίε,
    θα συμφωνούσα μαζί σου, αν δεν υπήρχε το λάδι της Μάνης το οποίο είναι μακράν το καλύτερο λάδι παγκοσμίως. Αυτό αποδεδειγμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SXOLASTIKOS24.11.10

    GEIA SOY ANTWNH PATRIOTI, TO LADI MAS EINAI TO KALYTERO!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά να σας πω απο εδώ..Το λάδι της Τοσκάνης δυστυχώς πωλείται ποιό ακριβά απο οποιοδήποτε λάδι στον κόσμο.Δεν βγάζουν μεγάλη παραγωγή όμως.Αλλά θα σας πώ και κατι αλλο.Κάθε χρόνο γινεται διαγωνισμός και παιρνουνε βραβεία.Κάθε χρόνο δεν παίρνει το Μεσηνιακό η το Κρητικό η το λάδι της Μάνης..Εχει να κάνει με την σοδειά και φυσικά με το εμπόριο...Αυτό που θα συμφωνησω ειναι οτι στην Ελλάδα και αφήστε την Κρητη και την Μάνη και την καλαμάτα βγάζουμε τα καλυτερα λάδια στον κόσμο!..Δηλαδή στην Κορινθία δεν βάζουνε καλο λάδι;..Και κάτι αλλο..λέμε Κρήτη,..ποια περιοχή;Αλλο το λάδι του ρεθύμνου άλλο των χανίων και αλλο στην Βιαννο στο Ηρακλειο..και αλλο στο λασίθι στην Σητεία,που στην Σητεία λένε είναι το ποιο ελαφρό..Μεγάλη μαγκια ειναι να ξέρεις απο λάδια..Εγω δεν ξέρω και πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28.10.13

      Φίλε Ματθαίο θα έπρεπε να ξέρεις ότι η γεμίζει η Μεσηνια η Σπάρτη και η Κρήτη από Ιταλικά ΒΥΤΙΟΦΌΡΑ Κάθε φορα και φορτονουν λάδια Ελληνικα και τα πανε στην Ιταλία και τα μηξαρουν με τα δικά τους και τα πουλάνε Ιταλικά λοιπόν στο λέω εγώ γιατι έχω και δένδρα και είμαι τησ δουλειάς στης μεταφορές και έχω πάει ο ίδιος μεταφορά Τώρα πια Τοσκανα λες εσύ δεν ξέρω όσω για το καλητερο Λάδι Μεσηνιας Λακωνίας και μετά κριτής

      Διαγραφή
  5. Kαλησπέρα.Θα πω μόνο ότι το λάδι της Ελλάδας είναι μακράν καλυτερο των άλλων αλλά δεν έχει την κατάλληλη προώθηση που πρέπει.
    Ήθελα να ρωτήσω για κάτι που έμαθα από τη θεια μου που είναι από τη Μάνη. Καίει το λάδι της περιοχής λέει όταν έχει οξέα. Είναι αλήθεια αυτό;;;
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ φίλη μου για το σχόλιό σου.
    Υπάρχουν λάδια σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, αλλά πράγματι όλα δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Δεν θέλω να αναφέρω ποιά είναι καλά και γιατί είναι καλά.Θα πω όμως τούτο. Τα λάδια που μαζεύονται με τον τρόπο που μαζεύονται στη Μάνη και στην υπόλοιπη Μεσσηνία δεν έχουν πολλά οξέα. Αυτό που γράφω είναι υπεύθυνο.
    Τα λάδια που καίνε είναι τα λεγόμενα αγουρέλαια. και της πράσινης ελιάς, δεν εννοώ αυτές που τρώμε αλλά αυτές που γίνονται λάδι τις μικρές. Γίνονται λάδι και οι λεγόμενερς μαυρολιές που όμως δεν καίνε.
    Εμένα προσωπικά μου αρέσει το λάδι που καίει.
    Αυτό που γράφω παραπάνω για τα λάδια που καίνε, αποδυκνύεται από το εξής : Αν ανοίξουμε ένα ντενεκέ λάδι και φάμε από αυτό το λάδι που καίει σε 6 μήνες αν ξαναδοκιμάσουμε δεν θα καίει. Δεν σημαίνει αυτό ότι έπεσαν τα οξέα.
    Και πάλι ευχαριστώ, είμαι στη διάθεσή σου και για τα θέματα που έχουν προηγηθεί και που θα ακολουθήσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πως μπορουμε αυτα τα ωραια λαδια να τα τρωμε και στην λαρισα και σε προσιτες τιμες?????
    stav707@gmail.com
    larisa......

    ΑπάντησηΔιαγραφή