Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί πάρα πολλά σχετικά με το ασφαλιστικό πρόβλημα και ιδιαίτερα με τα Συνταξιοδοτικό. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, άλλωστε όλα τα κόμματα το παραδέχονται, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε οικτρά κατάσταση και δεν μπορούν να κάνουν αυτό που πρέπει ώστε να εξασφαλισθούν κάθε μήνα οι συντάξεις.
Ένα άλλο βέβαιο είναι ότι κάθε χρόνος που περνάει τόσο πιο δύσκολο θα είναι να δίνονται οι συντάξεις στους δικαιούχους. Αυτό το στηρίζουμε σε συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε μαζί σας.

1. Μέχρι τέλους του 2010 θα αποχωρήσουν από τις εργασίες τους περί τους 150.000 εργαζόμενοι για να συνταξιοδοτηθούν. Αυτό κατ’ αρχήν είναι, κατά την προσωπική μας άποψη, ένα πολύ μεγάλο λάθος αφού όσο είναι στις δουλειές τους αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώνονται, όταν το 2011 θα είναι συνταξιούχοι, μπαίνει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Τώρα που το ΙΚΑ είναι χωρίς αυτούς τους 150.000 «νεοσυνταξιούχους» δυσκολεύεται να πληρώσει τους νυν συνταξιούχους, μετά από την έλευση αυτών των 150.000, θα μπορεί να τους πληρώνει ?

2. Το 1990 σε κάθε 3,7 εργαζόμενους υπήρχε 1 συνταξιούχος. Σήμερα ο 1 συνταξιούχος αντιστοιχεί σε 1,7 εργαζόμενους. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς δεν υπάρχουν εργαζόμενοι (ασφαλιζόμενοι) να χρηματοδοτήσουν τους συνταξιούχους. Η πρόβλεψη είναι ότι σε 15 χρόνια από σήμερα ίσως να έχουμε 0,90 εργαζόμενους προς 1 συνταξιούχο.

3. Η αύξηση της ανεργίας που προβλέπει ότι το 2011 οι άνεργοι θα φτάσουν περίπου τους 1.300.000, οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που πληθαίνουν καθημερινά, οι ανασφάλιστοι αλλοδαποί και οι αλλοδαποί που είναι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι σηκώνονται και φεύγουν για άλλες «πατρίδες».

4. Το ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει κάνει αστείες προσπάθειες για την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι και αυτό ένας παράγοντας που η ανεργία δεν πρόκειται να πρόκειται να μειωθεί και όσο υπάρχουν Έλληνες χωρίς να εργάζονται και εργαζόμενοι χωρίς να ασφαλίζονται, τόσο το ασφαλιστικό δεν θα λύνεται.

5. Το δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα αυξάνεται σε επικίνδυνα ύψη, αφού οι τρίτεκνοι συρρικνώνονται και οι νέοι πολύτεκνοι όλο και σπανίζουν.
Ποιος να πάει να κάνει περισσότερα παιδιά του ενός αφού μια γέννα πλέον στοιχίζει κοντά τις 10000 € και φυσικά δεν είναι μόνο τα χρήματα της γέννας είναι και όλα τα άλλα που ακολουθούν.

6. Ποια κυβέρνηση έχει δει το δημογραφικό πρόβλημα, ώστε να δώσει κίνητρα για να
κάνουν παιδιά οι Έλληνες. Αντίθετα και οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι είναι σχεδόν κυνηγημένοι.
Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανένα από τα 2 κόμματα που κυβερνούν να βάλουν στο
πρόγραμμά τους ανατρεπτικές και υπερβατικές λύσεις για την αντιμετώπιση του
δημογραφικού προβλήματος που θα δώσει μακροπρόθεσμη μεν, αλλά λύση όμως του ασφαλιστικού.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες ποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι το ασφαλιστικό που αφορά τις συντάξεις μπορεί να λυθεί ?
7.Από το 1990 όσους φορολιγικούς νόμους ανέβασαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κράτησαν 2 έως 6 χρόνια. Αυτό καταμαρτυρεί ότι οι κυβερνήσεις ή δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να λύσουν το Συνταξιοδοτικό πρόβλημα. Είναι τυχαίο ? Δεν νομίζω.                                                                        

ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Έχοντας σαν δεδομένα, αφού είναι αναμφισβήτητα, όλα τα παραπάνω, τότε εύκολα κανείς που διαθέτει κοινό νου, μπορεί να βγάλει το απλό συμπέρασμα ότι η λύση είναι μονόδρομος και λέγεται ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιχειρήματα από αυτούς που δεν πιστεύουν στην Ιδιωτική Ασφάλιση όπου ισχυρίζονται για το αντίθετο. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το παράδειγμα των ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και COMMERCIAL VALUE που έχουν κλείσει και δικαιολογημένα ο Έλληνας πολίτης διστάζει να προχωρήσει σε ένα συνταξιοδοτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Όμως όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κλείσιμο των εταιρειών της ΑΣΠΙΣ ήταν η μοναδική περίπτωση παγκοσμίως που έκλεισε Ασφαλιστική εταιρία Ζωής. Όμως οι γνωρίζοντες τα πράγματα στον Ασφαλιστικό χώρο, ήξεραν όλοι ότι στην ΑΣΠΙΣ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ότι καμία εποπτική αρχή δεν τολμούσε να πειράξει το Ψωμιάδη. Μέχρι που τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή όταν ο Ψωμιάδης έγινε προκλητικός και υβριστικός με αποτέλεσμα η εποπτική αρχή να του κλείσει τις εταιρίες πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει 10 χρόνια πριν.

Σήμερα όμως την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο έλεγχος στις Ασφαλιστικές εταιρίες είναι πιο εντατικός και εκτός αυτού υπάρχει και η Κοινοτική οδηγία Solvency 2 βάση της οποίας οι ασφαλιστικές εταιρίες όλης της Ευρώπης είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν μεγάλα αποθεματικά το οποία είναι και θεωρούνται η ΕΓΓΥΗΣΗ των ασφαλισμένων. Έτσι οι εταιρίες που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτά τα αποθεματικά θα είναι ισχυρότατες και οι υπόλοιπες που δεν θα τα καταφέρουν θα «τελειώσουν άδοξα την ασφαλιστική τους θητεία» Αυτός θα είναι και ο λόγος που μέσα στο 2011 θα μπουν πολλά ασφαλιστικά λουκέτα. Ένα γεγονός που πραγματικά θα εξυγιάνει τον ασφαλιστικό κλάδο.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Ας δούμε όμως και στην πρακτική τους μορφή τι μπορούν να πάρουν κάποιοι ασφαλισμένοι
διαφόρων ηλικιών.
Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει τι συντάξεις ή εφ’ άπαξ μπορούν να πάρουν άνδρες ασφαλισμένοι διαφορετικών ηλικιών

  ΗΛΙΚΙΑ            ΕΝΑΡΞΗ                  ΙΣΟΒΙΑ                 ΕΦ’ ΑΠΑΞ        ΕΤΗΣΙΑ
ΑΣΦ/ΝΟΥ      ΣΥΝΤ/ΤΗΣΗΣ     ΜΗΝ. ΣΥΝΤΑΞΗ        ΠΟΣΟ           ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
30                     65                  341 €           50.000 €        587 €
35                     65                  341 €           50.000 €        777 €
40                     65                  341 €           50.000 €      1067 €
Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν πρέπει να λειτουργεί ως αντικατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντίθετα πρέπει να λειτουργεί ως συμπληρωματική της Κοινωνικής Ασφάλισης.

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21.10.10

    Δεν είναι άσχημο να κάνει κανείς μια ασφάλεια σύνταξης. Αλλάμε τι λεφτά να την κάνεις ?
    Πρώτα να εξασφαλίσουμε λεφτά για να φάμε και μετά η ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22.10.10

    Ο Ψωμιάδης κυκλοφορεί με 9 φοΥσκωτούς στο Κολωνάκι ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ. ψΑΧΤΕ ΑΛΛΟΎ ΚΟΡΌΙΔΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α.Μεσσήνιος22.10.10

    Ρε ανώνυμε αν έχεις καταλάβει καλά, αν έχεις διαβάσει καλά, εγώ γράφω ότι η περίπτωση Ψωμιάδη είναι μοναδική στον κόσμο, αφού στην ουσία η ίδια η Εποπτεύουσα αρχή (ΕΠΕΙΑ) τον κάλυπτε με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων (Σημίτη, Καραμανλή). Ο Όμιλος Ασπίς δεν έπρεπε να έχει επεκταθεί, δεν έπρεπε να έχει εξαγοράσει τις εταιρίες που εξαγόρασε, έπρεπε να τον έχουν σταματήσεις αρκετά χρόνια πριν.
    Ατιμώρητος μένει με την ανοχή της τωρινής κυβέρνησης.
    Δεν καταλαβαίνω όμως ποιοί είναι τα κορόϊδα που πρέπει να ψάξουν αλλού να φάνε χρήματα?
    Τρελαθήκαμε μήπως?
    Το ότι αυτές και άλλες κυβερνήσεις μας έχουν καταδικάσει να μην πάρουμε σύνταξη και για τα επόμενα 20 χρόνια στατιστικά δεν πρόκειται να λυθεί το συνταξιοδοτικό εσένα δεν σε απασχολεί?
    Αφού αυτές οι κυβερνήσεις εκθρέφουν Ψωμιάδηδες, πως να δώσουν σοβαρές λύσεις.
    Μήπως θυμάσαι τον Κινέζο (Κ.Σημήτης) που έφερε το δικό του άνθρωπο, τον καθηγητή Σπράο και του ανέθεσε να κάνει μελέτη για το συνταξιοπδοτικό, τι έκανε όταν διάβασε αυτή τη μελέτη?
    Όπως την πήρε τη διάβασε, την ξανάκλεισε και έστειλε το Σπράο πίσω στην Αγγλία. Ο Σπράος έδινε λύσεις, αλλά ο Σημίτης ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΛΥΣΕΙΣ.Ήθελε να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και αυτός τον ξαναψήφισε το 2000 για να τον επιβραβεύσει που έστειλε τον Σπράο πίσω στην Αγγλία !!! Αυτός είναι ο Ελληνικός λαός. Δοξάστε τον !!!!
    Να δοξάσουμε όμως και σένα που εμάς όλους μας λες κορόϊδα. Λίγη προσοχή προσοχή και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό είναι μεγάλες ... ιστορίες. Σε καμιά ευρωοπαϊκή χώρα δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν σήμερα μόνο τα ασφάλιστρα των εργαζόμενων ασφαλισμένων να εξασφαλίσουν σύνταξη στους εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι γνωστό:Οι εργαζόμενοι μειώνονται, οι συνταξιούχοι γίνονται απρόβλεπτα περισσότεροι, το ποσοστό των ασφάλιστρων δεν μπορεί να ανεβεί κι άλλο, αφού έχει γίνει ήδη δυσβάσταχτο κτλ. Η πολιτική απόφαση είναι απαραίτητη να μην "επαφίενται" τα εισόδήματα των συνταξιούχωνν (συντάξεις) στα χέρια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλος Ασφαλιστής23.10.10

    Φίλε Μεσσήνιε,
    Έχω ξαναγράψει στο προηγούμενο θέμα που διαπραγματεύκες κυρίως το θέμα της Υγείας.
    Χάρηκα τώρα που δημοσιεύεις τό νέο σου άρθρο για τις Συντάξεις. Γι' αυτό να μου επιτρέψεις κι' εσύ και οι άλλοι σχολιαστές να πω τα εξής:
    Απαντώ σε όλους ένα - ένα. Στον πρώτο Ανώνυμο θα πω δύο λέξεις. Περιορίζοντας φίλε μου τη σπάτάλη που κάνουμε και σε περιόδους κρίσεων μπορούμε να εξασφαλίσουμε 1,5 € ημερησίως για να πάρουμε μια συμπληρωματική Σύνταξη. Είναι θέμα αποφασιστικότητας, όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες.
    Για το δεύτερο Ανώνυμο που γράφει περί Ψωμιάδη, του δίνεις τις σωστές απαντήσεις, επομένως τι άλλο να πω εγώ.
    Όσο για τον Kapistri, σου λέω φίλε μου ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. εκτός από το να υπάρχει συμπληρωματική ασφάλιση από μια Ασφαλιστική Εταιρία. Όλη η Ευρώπη αυτό κάνει, αυτό αργά ή γρήγορα, είτε το θέλετε είτε όχι, θα γίνει και στην Ελλάδα. Οι άχρηστοι Έλληνες πολιτικοί εκ των πραγμάτων θα αναγκασθούν να δώσουν κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν Συνταξιοδοτικά προγράμματα σε Ασφαλιστικές Εταιρίες. Οι δε Έλληνες σιγά - σιγά θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να βρούν το σωστό Ασφαλιστή και την "Ακίνδυνη" Ασφαλιστική Εταιρία για να πάνε να ασφαλιστούν.
    αυτά προς το παρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23.10.10

    ΜΕΣΣΗΝΙΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕΣΩ ΕΜΑΙΛ ΜΕ ΤΟ ΞΥΠΝΗΣΤΕΡΕ .ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΜΑΙΛ ΕΔΩ .ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ .

    ΑΠΟ ΒLOG KSIPNISTERE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25.10.10

    Η ιδιωτική ασφάλιση δίνει ουσιαστικές επιλογές. Επιλογές που ανταποκρίνονται σε κάθε βαλάντιο. Με 1,5€ - 2€ / ημέρα μπορεί κάποιος να συμπληρώσει ουσιαστικά την όποια σύνταξη πάρει από το ταμείο του. Και μάλιστα, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κάποιες φορές δε μπορεί να πληρώσει τη δόση του συνταξιοδοτικού του συμβολαίου, έχει πλέον τη δυνατότητα να μη το χάσει, να συνεχίσει δηλαδή να είναι σε ισχύ το συμβόλαιο και απλά να κάνει τη καταβολή όποτε μπορέσει.

    Δε βλάπτει μια συζήτηση με εναν επαγγελματία ασφαλιστή. Προσωπικά είμαι στη διάθεση των μελών του blog, ένα email αρκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25.10.10

    Αυτό που δεν βλάπτει είναι να καταλάβει ο κόσμος που μπαίνει και διαβάζει το blog αν η Ιδιωτική ασφάλιση κάνει καλό και πόσο καλό κάνει.
    Εσείς οι ασφαλιστές δώστε σ' αυτόν τον κόσμο να το καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26.10.10

    Φίλε Ανώνυμε συμφωνώ μαζί σου. Γι'αυτό και είπα πως όποιος ανυσηχεί πραγματικά για το τι σύνταξη θα πάρει και θέλει να δει ουσιαστικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της εποχής, ας μου στείλει ένα email στο asfaliseis@aim.com ώστε να επικοινωνήσω μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ιδιωτική σύνταξη λειτουργεί στην Ελλάδα σαν συμπληρωματική της υποχρεωτικής αηδίας που μας προσφέρει το κράτος.Εαν στην Ελλάδα υπήρχε καλύτερη προστασία απο τα διάφορα "λαμόγια" που λυμαίνουν την αγορά,ναι η ιδιωτική σύνταξη θα είχε μεγαλύτερη αποδοχή στούς υποψηφίους.Δυστυχώ όμως..Η ευρωπαϊκή ένωση εχει θεσσπίσει προστασία στον πελάτη με την ύπαρξη ενός ταμείου αντιστοίχου του επικουρικού το οποίο και δημιουργηθηκε στην θεωρία όμως ακόμα μετα απο ψηφιση στην βουλή τον περασμένο μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένας επαγελματίας Ασφαλιστής27.10.10

    Καιρός είναι να μπω στη συζήτηση και γι' αυτό το θέμα που έχει να κάνει με τη Σύνταξη. Όλοι ξέρουμε ότι οι συντάξεις πλέον είναι ένα μπάχαλο γιατί έτσι τις έκαναν οι Εθνοσωτήρες μας όλων των κομμάτων.
    Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η συμπληρωματική σύνταξη μέσω Ασφαλιστικών Εταιριών είναι μια ανάγκη. Και αυτήν την ανάγκη εμείς οι ασφαλιστές πρέπει να την προβάλουμε να την καταλάβει ο κόσμος και να καταλάβει ότι με ένα μικρό ποσό των 1,5 - 2€ μπορεί να απολαμβάνει μιας ικανοποιητικής σύνταξης ή ενός πολύ καλού Εφ' άπαξ.
    Με την ευκαρία αυτή να θυμίσω ότι Εφ' άπαξ παίρνουν μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι Τραπεζικοί, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ άντε και
    ΟΣΕ. Όπως γίνεται αντιληπτό οι υπόλοιποι είναι πολίτες Β ή και Γ κατηγορίας Πρέπει λοιπόν να γίνει μια επανάσταση απ' όλους τους άλλους πολίτες. Η επανάσταση θα γίνει αν όλοι κάνουμε ένα ασφαλιστήριο Σύνταξης σε μια καλή Ασφαλιστική Εταιρία με ένα σωστό επαγγελματία ασφαλιστή.
    Ας σκεφθούμε ότι το 1,5 - 2 € / ημέρα σθνήθως τα κατασπαταλούμε σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, αυτά όμως θα μπορούσαν να δώσουν ένα σημαντικό εφ' άπαξ.
    Εμπρός λοιπόν Ασφαλιστικές Εταιρίες και ασφαλιστές ελάτε να κάνουμε τη δική μας επανάσταση. Να δώσουμε σε όλους τους Έλληνες ένα Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή