Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΜΕΘΩΝΗ. ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ !

ΜΕΘΩΝΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΘΩΝΗ ή ΠΗΔΑΣΟΣ. Η Μεθώνη ή Μοθώνη όπως λεγόταν παλιά, είναι κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας. Ήταν έδρα του ομώνυμου Δήμου, ενώ σήμερα είναι σημαντική παραθαλάσσια  τουριστική περιοχή και Δδ του Δήμου Πύλου Νέστορος.  
Η Παραλία της Μεθώνης σε πανοραμική
Κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.103 κατοίκους . Λεγόταν και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα).  Στην περίοδο των ομηρικών χρόνων λεγόταν Πήδασσος. Έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της
στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.  
 Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια  στη Μεθώνη το Καποδιστριακό σχολείο. Η πόλη σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα: εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις. Σπουδαίο είναι το κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα                            Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου.
Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Έχει έκταση 93 στρέμματα. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται η πύλη κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους. Τα τείχη του κάστρου είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος
Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου.
Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης.  Τα τείχη, οι πύργοι, οι προμαχώνες, η βορειοδυτική πλατφόρμα πυροβολικού και οι διάφορες πύλες του κάστρου έχουν χρονολογηθεί χάρη στην ταυτοποίηση των ενετικών θυρεών
Παλιό χαμάμ
που ακόμη βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία.

Όταν κανείς φτάσει στο κάστρο και αντικρίσει την πλατιά τάφρο που κάνουν τα τείχη απρόσιτα και την εντυπωσιακή γέφυρα που οδηγεί στην είσοδο του κάστρου, νιώθει δέος. H τάφρος, βέβαια, σήμερα είναι ξερή και θα πρέπει κανείς να φανταστεί το απίθανο θέαμα όταν κάποτε ήταν γεμάτη θαλάσσιο νερό. (Διερωτώμαι είναι τόσο δύσκολο με τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν σήμερα να ξανασυνδεθεί η τάφρος με τη θάλασσα ώστε το κάστρο να
επανακτήσει την παλαιά του ομορφιά;   
 Τα τείχη σε διάφορα σημεία κοσμούνται από μεγάλες ανάγλυφες παραστάσεις του φτερωτού λιονταριού του Αγίου Μάρκου, του πάτρωνα αγίου των Βενετών. H επιβλητική είσοδος αποτελείται από τρεις διαδοχικές πύλες. Όταν κανείς τις περάσει και εισέλθει στο εσωτερικό του κάστρου, εντυπωσιάζεται από τον μεγάλο μονολιθικό κίονα από γρανίτη που ορθώνεται μπροστά στα μάτια του και από την αχανή έκταση την οποία τα τείχη προστατεύουν.    
 Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει αρκετές ώρες εξερευνώντας το κάστρο και
παρατηρώντας τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και την ομορφιά του.Το κάστρο είχε και πόσιμο νερό το οποίο έφτανε ως εκεί μέσω του υδραγωγείου που είχαν κατασκευάσει οι Βενετοί.  Το κάστρο σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, όμως επικρατεί απέραντη ερημιά. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο φιλοξενίας για αυτόν που έχει κάνει τον κόπο να φτάσει ως εκεί. Ούτε καν μία πινακίδα που να ενημερώνει στοιχειωδώς τον επισκέπτη για την ιστορία του μνημείου. Ο επισκέπτης αναγκάζεται να περιφέρεται και να θαυμάζει, ιδιαίτερα όταν περάσει από την πύλη των τειχών που οδηγεί μέσω του μόλου στο Μπούρτζι χωρίς να γνωρίζει τι είναι όλα αυτά που αντικρίζει, εκτός αν έχει διαβάσει μόνος του από πριν.  
Η είσοδος του κάστρου
Ο επισκέπης που θα πάει στη Μεθώνη, σύντομα θα διαπιστώσει  πως πραγματικά  αξίζει να κάνει κανείς μια εκδρομή στη Μεθώνη και να απολαύσει την ομορφιά του κάστρου αλλά και το μπάνιο στην ωραιότατη αμμουδιά που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα τείχη. Είναι όμως κρίμα να μη δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν να μαθαίνουν κάτι παραπάνω για τους τόπους που επισκέπτονται να μην υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας ώστε να αναδεικνύονται και να ξαναζωντανεύουν στα μάτια των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, τα υπέροχα αυτά μνημεία.
Στη Μεθώνη θα δείτε αρχοντικά που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής
Η πλατεία της Μεθώνης
αρχιτεκτονικής. Τέλος, μην παραλείψετε να θαυμάσετε το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, με φόντο το κάστρο.
   Επειδή ο τουρισμός της περιοχής τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία, θα πρέπει να σας ενημερώσομε ότι πέρα από ην αμμουδερή παραλία της περιοχής, όπου μπορείτε να κάνετε ο μπάνιο σας, υπάρχουν εκεί κοντά και άλλες παραλίες. Πέραν ατών υπάρχουν εξαιρετικά ταβερνάκια και εστιατόρια με γευστικότατη παραδοσιακή κουζίνα.
Ταβέρνα ΚλιμαΤαριά
Εμείς κάτσαμε και φάγαμε στην Ταβέρνα ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ που μας εντυπωσίασε για το πολύ νόστιμο παραδοσιακό και «σπιτικό» τους φαγητό. Αυτό το μαγαζί το προτείνουμε δίχως κανένα δισταγμό !                     
Στην περιοχή της Μεθώνης όμως, μπορείτε να βρείτε Ξενοδοχεία σε πολύ καλό επίπεδο, όπως επίσης και ενοικιαζόμενα  δωμάτια                                           
Γενικά η Μεθώνη είναι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός που όλοι θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας.

Καλές διακοπές στη Μεσσηνία !











                                                                                            

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΡ. ΔΗΜΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ !

Όταν ακολουθήσουμε το δρόμο για την Κορώνη, στο ύψος του Ριζόμυλου
στρίβουμε αριστερά.   Ο δρόμος αυτός καταλήγει περνάει από τρείς
υπέροχους Τουριστικούς προορισμούς του πρώην Δήμου Πεταλιδίου.
Σήμερα  ξεκινήσουμε με την παρουσίαση αυτών των προορισμών και θα συνεχίσουμε με ένα τουρ στις περιοχές των υπόλοιπων Δήμων που θα συναντάμε στο οδοιπορικό που σήμερα ξεκινάμε.   
 ΠΕΤΑΛΙΔΙ. Σε μια καταπράσινη διαδρομή, συναντάμε το πρώτο σημαντικό χωριό (μεγαλοχώρι), τ
ο Πεταλίδι, όπου μέχρι το 2010 ήταν η έδρα του τότε Δήμου Πεταλιδίου, που από τότε, μέχρι και σήμερα,  εντάχθηκε στο Δήμο Μεσσήνης.                            
Οι Φοίνικες που δίνουν εξωτική
μορφή στο Πεταλίδι
Όμορφο και  παραθαλάσσιο το Πεταλίδι, δίνει μια ξεχωριστή τουριστική νότα στη Δυτική Μεσσηνία, ένα μέρος της οποίας θα ανακαλύψουμε με αυτό το αφιέρωμα.
Το Πεταλίδι είναι μια σύγχρονη  Παραθαλάσσια κωμόπολη, τουριστικό κέντρο. Κατ’ αρχήν διαθέτει μια  όμορφη και μεγάλη πλατεία  με χώρο πρασίνου, τα καφέ - εστιατόρια και τα
Μια από τις παραλίες του Πεταλιδίου
καταστήματα,  η οποία προσελκύει τους επισκέπτες της περιοχής.

Το Πεταλίδι, ήταν έδρα του τέως Δήμου Πεταλιδίου, μέχρι το 2010 και ακόμη και σήμερα, διατηρεί  εν μέρει το παραδοσιακό χρώμα του. Στο μικρό λιμανάκι δένουν βάρκες και τα καΐκια τους οι ψαράδες. Κοντά στο Πεταλίδι ήταν χτισμένη η αρχαία Κορώνη, που ιδρύθηκε από βοιωτούς αποίκους γύρω στο 369-365 π.Χ., πιθανώς πάνω στα ερείπια της ομηρικής Αίπειας.               
Το Πεταλίδι έχει περίπου 1.190 κατοίκους. Aπέχει 26,5 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.  
ΚΑΛΑΜΑΚΙ. Το οδοιπορικό μας συνεχίζεται και αφού καθήσαμε στη μεγάλη
Καλαμάκι, η παραλία
πλατεία του Πεταλιδίου και ήπιαμε ένα ουζάκι που συνοδεύόταν από υπέροχα μεζεδάκια, φύγαμε και λίγο πιο πέρα συναντήσαμε το Καλαμάκι,  ένα χωριό της πρώην Κοινότητας Αχλοδοχωρίου, του Δήμου Πεταλιδίου. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης, όπως φυσικά και το Πεταλίδι.

Το  Καλαμάκι έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, αφού διαθέτει πολύ ωραία παραλία, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αφήσαμε το αυτοκίνητο και κατεβήκαμε
Παραλία Καλαμακίου με τα βράχια
στην παραλία του χωριού. Εκεί η έκπληξή μας δεν ήταν η όμορφη παραλία, αλλά αριστερά και δεξιά, τα βράχια που μας εντυπωσίασαν. Ήταν παράξενα και διαφορετικά, αλλά δημιουργούν κάτι πολύ όμορφο και ξεχωριστό και σας προτείνουμε να κολυμπήσετε στην παραλία αυτή.
 
 ΧΡΑΝΟΙ. Διάσημοι Πανευρωπαϊκά, οι Χράνοι. Είναι μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση.   Βρίσκονται ΝοτιοΔυτικά της Μεσσηνίας μεταξύ Αγ. Ανδρέα Λογγά και Πεταλιδίου, περίπου 10 χλμ μετά το Πεταλίδι  και μόλις 35 χλμ από την Καλαμάτα. Είναι ένα μικρό ονειρεμένο παραθαλάσσιο χωριό με υπέροχες παραλίες, καθαρή θάλασσα και φιλόξενους κατοίκους.
Παραλία Χράνων
Ο επισκέπτης των Χράνων, θα συναντήσει κατ’ αρχήν ωραίες παραλίες για να κάνει το μπάνιο του, το καλό
Η υπέροχη θάλασσα των Χράνων
φαγητό και η διασκέδαση στην περιοχή είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά. Στους Χράνους λειτουργούν πολλές ταβέρνες που προσφέρουν φρεσκότατο  ψάρι και πολλούς διαφορετικούς μεζέδες σε πολύ καλές τιμές. Επίσης θα βρείτε και πολλά καταστήματα διασκέδασης για τις νυχτερινές σας εξορμήσεις.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι  στο χωριό λειτουργούν  και super market, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, τακτική συγκοινωνία (ανά δύο ώρες) και σε κοντινή απόσταση μπορείτε να βρείτε τράπεζες και φαρμακείο-ιατρείο (3 χλμ.).
Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Χράνοι συγκεντρώνουν τα πάντα,  που θα σας προέτρεπαν να τους επιλέξετε σαν τον τουριστικό σας προορισμό.  Κατ’ αρχήν είναι ένα πολύ όμορφο χωριό,  έχει υπέροχη καθαρή
Η απόλαυση να κάνεις το
μπάνιο σου σ' αυτήν την παραλία !
θάλασσα, αξιοθέατα, εύκολη πρόσβαση, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για άνετη παραμονή, πολύ καλό φαγητό σε όλα τα σχετικά μαγαζιά, ησυχία, ωραίο περιβάλλον.

 Τρία από τα αξιολογότερα παραθεριστικά κέντρα του πρώην Δήμου Πεταλιδίου, τελειώνουν σ’ αυτό το σημείο, σε επόμενη αναφορά μας θα ασχοληθούμε και με τους τουριστικούς προορισμούς των πρώην Δήμου Αίπειας,  Δήμου Κωρώνης, Δήμου Μεθώνης και Δήμου Πύλου.
Ως τότε, Καλό καλοκαίρι, καλά μπάνια, καλή διασκέδαση.
Επισκεφτείτε όλες τις ομορφιές της Μεσσηνίας ! ! !