Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας. Η μεγάλη βιομηχανία μας που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνο ο τουρισμός, θα
      To λιμάνι της Καλαμάτας όπως είναι τη νύχτα 
δεχθεί και φέτος πολλά εκατομμύρια τουριστών.                         
Ένα μεγάλο μέρος των ξένων επισκεπτών όπως όλα δείχνουν, στρέφονται προς τη Μεσσηνία. Μπορεί οι υποδομές να μην είναι αυτές που πρέπει και εδώ στη Μεσσηνία, αλλά κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα πράγματα στον τουριστικό χώρο. Όλο και περισσότερα καλά ξενοδοχεία, όλο και περισσότερα και καλά εστιατόρια και ταβέρνες με πολύ προσεγμένα φαγητά.  
 Μια πεντακάθαρη  παραλία, πάντα έχει πολλά πλεονεκτήματά της, σε
σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Όταν κολυμπάς και νοιώθεις ότι είναι να την πιείς στο ποτήρι, απλά ευχαριστιέσαι το μπάνιο σου, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραλία.                
Όταν αυτήν την παραλία που συνήθως κολυμπάς, τη βραβεύσουν, τότε τα πράγματα παίρνουν μια άλλη τροπή.
Η παραλία που της έχουν απονείμει  τη γνωστή Γαλάζια Σημαία που
Αμμόλοφοι Πετροχωρίου
κυματίζει  υπερήφανα  εκεί, πάντα έλκει την προτίμηση των περισσοτέρων λουομένων, έχει φυσικά τα πλεονεκτήματά της !         Στη Μεσσηνία για το 2016, απονεμήθηκαν  πέντε γαλάζιες σημαίες, σε πέντε από τις καλύτερες και πιο πολυσύχναστες παραλίες που είναι οι Παρακάτω :

1. Καλαμάτα Ανατολική Παραλία Ανάστασης.                        
Λιμανάκι στην Παραλία της Στούπας
Με πολύ ωραία αμμουδιά. Είναι μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, πράγμα που σπανίζει για άλλες περιοχές της χώρας μας και αυτό δείχνει ότι η Καλαμάτα είναι μια από τις καλύτερες πόλεις της Ελλάδας και αυτός είναι και ένα λόγος που ο τουρισμός στην Καλαμάτα και γενικά στη Μεσσηνία. 
2. Καλαμάτα Ανατολική Παραλία Τέρμα Ναυαρίνου.      
Παραλία Καλαμάτας τέρμα Ναυαρίνου
Και αυτή η παραλία βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας που σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται αυτά που έγραφα και για την προηγούμενη παραλία της Ανάστασης.
3. Βέργα Αλμυρός Καλαμάτας  Περί τα 4 χλμ μακριά από την Καλαμάτα, στο δρόμο προς την Αβία της Μάνης, βρίσκεται ο Αλμυρός Βέργας. Η παραλία του Αλμυρού είναι  μια τόσο καθαρή βοτσαλένια παραλία, που πραγματικά είναι να την πίνεις στο ποτήρι. 
4. Μικρή Μαντίνεια Καλαμάτας.                                                         
Παραλία Μικ. Μαντίνειας
Στην ουσία και στο Αλμυρό και στη Μ. Μαντίνεια, που στην ουσία και οι δύο αυτές περιοχές ανήκουν στη Μάνη, τα κύρια χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, είναι η δροσερή θάλασσα, η παραλία με βότσαλα και τα πολύ καθαρά νερά !

5. Μπούκα  Μεσσήνης                                                           Από την άλλη μεριά, τη μεριά της Μεσσήνης, σε απόσταση 2-3 


                       TA «AIPETIKA»
  Στα αιρετικά μπορείτε να διαβάζετε αυτά που λίγοι τολμούν να πουν και να γράψουν.  
Αιρετικές απόψεις, σκληρές αλήθειες και αρκετό πολιτικό παρασκήνιο.                                     
Επισκεφτείτε και ενημερωθείτε τώρα το…  http://taairetika.blogspot.com 


χιλιομέτρων, συναντάμε μια μεγάλη και υπέροχη αμμουδερή παραλία, την παραλία της Μπούκας. Έχει γίνει πολυσύχναστη παραλία με μαγαζιά, διασκέδαση και φαγητό.
Όλες  παραλίες της Μεσσηνίας, είναι ΥΠΕΡΟΧΕΣ, ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ,  
Παραλία Καλογριάς Στούπας
καθαρές σύμφωνα με όλα τα γούστα των λουομένων και μπορείτε  να τις απολαύσετε.                                       
Προγραμματίστε λοιπόν τις διακοπές σας στην 
ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ  ! ! !
         

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ

Όταν διαβάσαμε και εμείς και όλη η Καλαμάτα, την είδηση ότι ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αναλαμβάνει και πάλι τη Μαύρη Θύελλα, πήραμε ιδιαίτερη χαρά αφού είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί και πάλι να την οδηγήσει στις πολύ μεγάλες επιτυχίες !                               Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει ως δια μαγείας, αυτό μπορεί να γίνει με
πρακτικές σύγχρονες, διότι άλλες ήταν οι εποχές που για πρώτη φορά την οδήγησε στην Α΄Εθνική και άλλες εποχές είναι σήμερα, όπως άλλες θα είναι μετά από 4-5 χρόνια. Επομένως ο κύριος Σταύρος  θα πρέπει να έχει βαθειά στη σκέψη του ότι πρέπει να ξεχάσει όλα και
κ. Ράλλη, ευχαριστούμε, αλλά μην ανακατευτείτε
στη Νέα Μαύρη Θύελλα
όλους εκείνους που ήταν οι άμεσοι συνεργάτες του οι οποίοι τα τελευταία χρόνια που ασχολήθηκαν χρησιμοποιώντας  ερασιτεχνικές πρακτικές περασμένων 10ετιών, οι οποίες στην ουσία ήταν απολύτως αποτυχημένες και δεν έχουν καμία πρακτική στα σημερινά δεδομένα, είτε αυτές χρησιμοποιήθηκαν στη Μαύρη Θύελλα είτε στο Μεσσηνιακό. 
                         

         SAOUTIS  INSURANCE       
       42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ    
       
   
  ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
  ΑΣΦΑΛΙΣΗ  NEW ΥΓΕΙΑ MAXIMUM
          ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
                  ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ  ΣΕ ΕΝΑ
 
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 6ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ
    Άνδρας 43 Ετών με Αυτοκίνητο 1400 cc
              ΜΟΝΟ 190 €  ΤΟ 6ΜΗΝΟ ! ! !

  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ 42 (Ισόγειο) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  Τηλ. 2721 300351, Κιν. 6977 172 942
   E-mail: iliasfless@hotmail.com
            
    
 Αυτό θα πρέπει να είναι η βασική σκέψη του κυρίου Σταύρου.
Ας δούμε όμως κάποιες διαφορετικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
1. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΗΠΕΔΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τον απασχολήσει, πρέπει να είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου Αθλητικού προπονητικού κέντρου, αυστηρά Ευρωπαϊκών
Πάντα με τέτοιες επιτυχίες
προδιαγραφών.  Αυτό το κέντρο θα πρέπει να έχει ένα πλήθος μικρών ή μεγάλων γηπέδων, στα οποία θα προπονούνται οι Ακαδημίες που «πάση θυσία» πρέπει να δημιουργηθούν, εφηβικές ομάδες, η μεγάλη ομάδα και εκτός όλων αυτών να φιλοξενεί και ομάδες του Ευρωπαϊκού βορά που τους χειμερινούς μήνες κατεβαίνουν στο Νότο για προετοιμασία. Επίσης, επειδή μέχρι πρότινος που το στάδιο της παραλίας ήταν σε καλή κατάσταση και φιλοξενούσε
Αντίστοιχο Αθλητικό κέντρο στην πόλη
La Manga της Ισπανίας
παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες και ανέπτυσσε τον Αθλητικό τουρισμό, άξιο αναφοράς είναι ένα από τα μεγάλα γήπεδα να έχει και στίβο με ταρτάν για να φιλοξενηθούν εκεί όλοι αυτοί οι μεγάλοι πρωταθλητές κατά την περίοδο της προετοιμασίας τους.  Στο Αθλητικό κέντρο επιβάλεται να δημιουργηθούν επίσης.

α) Ξενώνες για τη φιλοξενία και των ξένων ομάδων που θα έρχονται,   β) Σύγχρονα υποδειγματικά αποδυτήρια και της ίδιας της πρώτης ομάδας, και των παιδικών ομάδων, αλλά και των ξένων ομάδων που θα  έρχονται.  
Φυτώρια νεαρώ παιδιών να γίνει
η Μαύρη Θύελλα
γ) Εργομετρικά κέντρα και ιατρεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους μικρούς ή μεγάλους ποδοσφαιριστές.           δ) Αίθουσες θεωρίας, ομιλιών, αθλητικών συνεδρίων κλπ εξοπλισμένα με σύγχρονα οπτικοακουστικά μηχανήματα.         ε) Εστιατόριο, μαγειρία Καφετέριες, πινγκ-πονγκ κλπ που αντί να πάνε τα παιδιά κάπου αλλού, καλύτερα είναι να βρίσκονται στον Αθλητικό φυσικό τους χώρο, στ) πισίνα Και ότι άλλο χρειαστεί και το οποίο χρησιμοποιείται στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά αθλητικά κέντρα.
Αυτό θα είναι η πρώτη επιτυχία του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, αφού με την επένδυση αυτή θα αφήσει                                       
α) παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές της Καλαματιανής και Μεσσηνιακής Νεολαίας,                                                                         

            ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ  ΓΡΑΦΕΙΑ
   ΗΛΙΑ Γ. ΦΛΕΣΣΑ
             Γιατί έτσι σας Συμφέρει


      *ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ
     *ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
     *ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
       …και ό,τι άλλο  Ασφαλίζεται                                             
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ 42 (Ισόγειο) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  Τηλ. 2721 402799, Κιν. 6972 031 519
   E-mail: iliasfless@hotmail.com
            
β) Έσοδα για τα ταμεία της Μαύρης Θύελλας, αφού οι ΒορειοΕυρωπαϊκές ομάδες που θα έρχονται για προετοιμασία, θα αφήνουν κάθε χρόνο πολλά χρήματα και έτσι θα καταστήσει την ομάδα αυτοχρηματοδοτούμενη.                                                             
Όλα αυτά θα δημιουργήσουν έσοδα για την ομάδα και θα είναι αυτάρκης χωρίς οικονομικά προβλήματα στο μέλλον. 
2. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ. Αν από την επόμενη ποδοσφαιρική σαιζόν, που η ομάδα θα αγωνίζεται στην Α΄ τοπική κατηγορία, δεν μπουν στόχοι 5ετίας, οτιδήποτε άλλο θα είναι προϋπόθεση αποτυχίας.                                                                         Συγκεκριμένα. Η ομάδα θα πρέπει να πάρει νεαρούς Μεσσήνιους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι να πλαισιώνονται με κάποιους άλλους , παλαιούς και έμπειρους (πχ Χρήστος Καλαντζής που θα μπορεί να είναι ο φυσικός ηγέτης και σημαία της ομάδας), οι οποίοι θα πρέπει να είναι δυνατοτήτων Γ΄ Εθνικής και μάλιστα επιπέδου πρωταθλητισμού 
Γ΄ Εθνικής. Επομένως θα πρέπει να πλαισιωθεί από τους πολλούς Μεσσήνιους που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες  Β΄ και Γ΄ Εθνικής.
Γυμναστήριο αθλητικού κέντρου
Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια οι Ακαδημίες θα πρέπει να αναδεικνύουν νέα ταλέντα που θα πλαισιώνουν τη Βασική ομάδα, άλλους να τους δίνουν σε τοπικές ομάδες που θα πρέπει να παίζουν το ρόλο των δορυφόρων της ομάδας, και άλλους να τους πουλάνε σε άλλες διάφορες ομάδες Β΄ και Γ΄ Εθνικής, οι οποίοι θα φέρουν και έσοδα για την ομάδα. 
3. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Ο προπονητής που θα αναλάβει την ομάδα δεν θα πρέπει να είναι κάποιος από αυτούς που έχουν εμπειρίες Α΄ τοπικής ή άντε και κάποια στιγμή να ανέλαβε τις τύχες μιας ομάδας της πρώην Δ΄
Πισίνα προπονητικού Αθλητικού κέντρου
Ερασιτεχνικής Εθνικής κατηγορίας. Ο προπονητής που θα αναλάβει τις τύχες της ομάδας, θα πρέπει να είναι επιπέδου Α΄ ή Β΄ Εθνικής με μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν, που μαζί με τη Διοίκηση να σχεδιάσουν το μέλλον της ομάδας για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια και να σκέφτονται την ομάδα της Α΄ Εθνικής και της Ευρώπης. 

Υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι για τη θέση αυτή και είναι και Μεσσήνιοι, θα αναφέρουμε την περίπτωση του Γιάννη Χριστόπουλου που έχει αποδεδειγμένες επιτυχίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι Καλαματιανός, παλιός ποδοσφαιριστής και αυτός και ο πατέρας του και θα πονάει την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και με το Νίκο Κακαλέτρη που έχει δείξει την αξία του στην Πύλο.           
Τέλος, θα πρέπει να δουν και την περίπτωση Αντώνη Μαυρέα. 
4. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.                
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, θα πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του μεγαλομετόχου (όχι ότι δεν είναι ικανός για πρόεδρος) και τη θέση του προέδρου να την αναθέσει σε ένα άτομο που να προέρχεται από τη Μαύρη Θύελλα, να υπήρξε ποδοσφαιριστής, επιπέδου Εθνικής
ομάδας, να έχει διασυνδέσεις και το κύρος σε Πανελλήνιο επίπεδο και φυσικά τις γνώσεις ενός σύγχρονου Ευρωπαίου Manager  (τύπου Νίκου Λυμπερόπουλου). Θα είναι τραγικό λάθος, αν σ’ αυτή τη θέση χρησιμοποιηθούν άνθρωποι που εκφράζουν την αποτυχία και το χθες.

Ο κυρ Σταύρος είναι τόσο έξυπνος, όσο και έμπειρος και με τις επιχειρηματικές του δεξιότητες που διαθέτει, που πολύ λίγοι διαθέτουν παγκοσμίως, είναι βέβαιο ότι θα αντιληφθεί πως οι πρακτικές του παρελθόντος με τα αποτυχημένα αποτελέσματα, θα τον οδηγήσουν 
να δει πως η επιτυχία και οι υψηλοί στόχοι, μπορούν να έλθουν μόνο με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.
Ευχές για καλή και σίγουρη επιτυχία στη δεύτερη θητεία σου στη Μαύρη Θύελλα κυριε Σταύρο !!!   

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑ !

Πρόσφατο δημοσίευμα στο sportstonoto.gr του Σωτ. Γεωργούτζου και στο taklin.gr του Πάνου Κουντάνη, ο Σταύρος Παπαδόπουλος
Ο φυσικός ηγέτης της Μαύρης Θύελλας Σταύρος Παπαδόπουλος
επιστρέφει στη Μαύρη Θύελλα, για την οριστική της Ανάσταση !
Παλιές δόξες της Μαύρης Θύελλας με το
Λυκούργο Γαϊτανάρο
Δεν θα μείνουμε αποκλειστικά στην ειδησεογραφία, θεωρούμε ότι η σοβαρότητα και το «μέγεθος» του φυσικού ηγέτη της Μαύρης Θύελλας,
ο οποίος επικοινώνησε και με το Γεωργούντζο, αλλά και με το σημερινό πρόεδρο της Μαύρης Θύελλας Γιώργο Ράλλη, το θεωρούμε σαν δεδομένο ότι ο «μπαρμπασταύρος» έχει αποφασίσει για την επιστροφή του, πράγμα το οποίο θα κάνει και πάλι τις χιλιάδες οπαδούς της Μαύρης Θύελλας υπερήφανους για την μεγάλη και ιστορική ομάδα της πόλης μας.
Το ταξίδι λοιπόν, της ανόδου ξεκίνησε !                                             
Το ταξίδι της Μαύρης Θύελλας για νέες Χρυσές σελίδες στο Ελληνικό και γιατί όχι και στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι έτοιμο να ξεκινήσει. 
Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ένας πολύ μεγάλος επιχειρηματίας επιστρέφει για να αναμορφώσει και πάλι τη Μαύρη Θύελλα, όπως
Παλιές ευτυχισμένες στιγμές
άλλωστε έκανε και στην πρώτη του θητεία σ’ αυτήν. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει όλα να γίνουν σωστά με μακροπρόθεσμη προοπτική και όχι απλά την άνοδο της ομάδας.
                                      
Τι εννοούμε όταν λέμε μακροπρόθεσμη πολιτική ;     
Σήμερα όλες οι Ευρωπαϊκές ομάδες το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να δημιουργήσουν τις υποδομές τους, τις γηπεδικές τους εγκαταστάσεις, τα προπονητικά κέντρα, τα εργομετρικά κλπ, κλπ.         Οι Ακαδημίες της Μαύρης Θύελλας θα πρέπει να είναι η πηγή, ο τροφοδότης των μεγάλων ταλέντων του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου,  κάτι που θα δώσει άλλη προοπτική για το μέλλον της ομάδας.
Η Μεσσηνία, τα τελευταία 60 χρόνια έχει αναδείξει μεγάλα ποδοσφαιρικά ταλέντα τα οποία έχουν στελεχώσει μεγάλες Ελληνικές
Πανηγυρισμοί μετά από τις μεγάλες νίκες της
Μαύρης Θύελλας
και Ευρωπαϊκές ομάδες όπως επίσης και τις Εθνικές ομάδες μας, με τελευταίο μεγάλο ταλέντο το
Σωκράτη  Παπασταθόπουλο.
Τέτοια ταλέντα επιβάλλεται να συνεχίσει να «παράγει» η Μεσσηνία και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί από την πρώτη στιγμή ο Σταύρος Παπαδόπουλος. Αυτές οι υποδομές, άλλωστε θα είναι και η παρακαταθήκη που θα αφήσει για τις μελλοντικές γενιές της Μεσσηνιακής νεολαίας και έτσι θα γράψει το όνομά του με ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ !  
 Το οικονομικό είναι ένα άλλο θέμα που θα είναι λάθος, για ενός τέτοιου μεγέθους επιχειρηματία, απλά να βάλει κάποια μεγάλα ποσά και να μείνει μέχρι εκεί το θέμα. Αντίθετα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε και στο μέλλον η ΠΑΕ να έχει εισοδήματα.         Κάποιες σκέψεις είναι ότι η παραγωγή ποδοσφαιριστών από τις
Ακαδημίες να είναι τέτοια που να προωθεί ποδοσφαιριστές και σε άλλες ομάδες οι οποίοι θα αποφέρουν σημαντικά ποσά στα ταμεία της ΠΑΕ. Επίσης αν τα προπονητικά κέντρα γίνουν Ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα έρχονται ομάδες της Β. Ευρώπης και θα κάνουν προετοιμασία σ’ αυτά τα προπονητικά κέντρα που θα αποδίδουν άλλα μεγάλα ποσά στα τα ταμεία της ομάδας.
Ο Σταύρος Παπαδόπουλος με τις τεράστιες επιχειρηματικές του εμπειρίες, είναι σίγουρο ότι θα κάνει τέτοιες ανάλογες επιχειρηματικές κινήσεις, τέτοιες που να καταστήσουν τη Μαύρη Θύελλα μια εύρωστη, οικονομικά, ομάδα που και πάλι θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στο Ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Τώρα, ο μεγάλος κίνδυνος είναι αλλού. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι συνεργάτες που θα τον πλαισιώσουν στο Δ.Σ. θα πρέπει να είναι
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος με τη φανέλα της Καλαμάτας
με αντίπαλο το Μαρίνο Ουζουνίδη (ΠΑΟ)
σοβαροί άνθρωποι, επιστήμονες, που να γνωρίζουν πολύ καλά το ποδόσφαιρο και να έχουν τέτοια επιστημονική κατάρτιση που να βοηθήσουν σε υψηλά επίπεδα. Ίσως ένας επαγγελματίας
Manager θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση, ή ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του επιπέδου του Νίκου Λυμπερόπουλου που με το κύρος του, να γίνει το ηγετικό στέλεχος που θα οδηγήσει σε υψηλά επαγγελματικά επίπεδα την ομάδα.
 Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μόνο κάποιες γραπτές σκέψεις, που όμως μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα, αρκεί να μην μπλέξει σε διάφορα γρανάζια του τύπου «Γιώργος Ράλλης». Πιστεύομε ότι ο σημερινός πρόεδρος της ομάδας, εξαίρετος επιστήμονας και από τους μεγαλύτερους δικηγόρους της πόλης, θα λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας και της πόλης και μόνο !
                                                                                         

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΚΙΤΡΙΕΣ : ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΑΦΙΚΑ "ΚΟΜΜΑΤΙΑ" ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός των Κιτριών, με τα γαλαζοπράσινα νερά και όμορφο ηλιοβασίλεμα, ανήκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δολών του πρώην Δήμου Αβίας και τωρινού Δήμου Δυτικής Μάνης και απέχει
από την Καλαμάτα γύρω στα 15 χιλιόμετρα. 
Είναι  οικισμός με πλούσια βλάστηση και φανταστική παραλία, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. 
Μέχρι τον 19ο αιώνα που κατασκευάστηκε το λιμάνι της Καλαμάτας, οι Κιτριές ήταν το μοναδικό λιμάνι του Μεσσηνιακού Κόλπου, στην ανατολική
πλευρά του κόλπου. Είχαν γίνει ένα σπουδαίο θαλασσινό κέντρο με εξωτερικό εμπόριο από προϊόντα όπως το λάδι, βελανίδι, πρινοκόκκι και μετάξι. Εδώ το 1659 εμφανίστηκε με ισχυρό στόλο ο Χασάν-Μπαμπά, ο οποίος ζήτησε την φόρου υποτέλεια της Μάνης, με αυτοδιοίκηση από τοπικό άρχοντα (Μπέη) που θα διόριζε η Υψηλή Πύλη, τη μη συμμετοχή των Μανιατών σε
άλλες πολεμικές ενέργειες και τη παράδοση νεαρών ομήρων από όλες τις ισχυρές οικογένειες ιδίως των Μεδίκων και Στεφανόπουλων. Οι όροι εξόργισαν τους Μανιάτες, που επετέθησαν, κούρσεψαν και κατέστρεψαν τον στόλο του Χασάν – Μπαμπά στις Κιτριές και ετοιμάστηκαν για άλλον έναν μακροχρόνιο πόλεμο με τους Τούρκους.


 Στις Κιτριές το 1805 παρεδόθη στο Σερεμέτ Μπέη το κεφάλι του προεπαναστατικού ήρωα Καπετάν Ζαχαριά, που δολοφονήθηκε με δόλο,

για να μεταφερθεί στη Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε επίνειο της Ζαρνάτας και έδρα των Μπέηδων της Μάνης.Η περιοχή ήταν η έδρα των πέντε από τους οκτώ ηγεμόνες της Μάνης και συγκεκριμένα: Τζανέτμπεης Κουτήφαρης, Μιχάλμπεης Τρουπάκης, Παναγιώτης Κουμουντουράκης, Αντώνμπεης Γρηγοράκης και Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Από τη περιοχή των Κιτριών ξεκίνησε η εξόρμηση των Μανιατών στις 23 Μαρτίου 1821 για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους.
Σήμερα οι Κιτριές, όπου καταλήγει το φαράγγι της Σάντοβας, παραμένουν ένα πανέμορφο και ιδανικό λιμανάκι και αποτελεί ένα αξιόλογο μέρος για
ήσυχες διακοπές. Υπάρχουν ερείπια από Πύργους και ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης του 1730, με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η εκκλησία των Αγίου Κων/νου και Ελένης πρόσφατα ανακαινισθείσα, είναι συνδεδεμένη με γεγονότα και καταστάσεις παλιότερων εποχών. Εκεί έγινε, κατά το 1825, η χειροτονία των τεσσάρων αντικανονικών επισκόπων της Μάνης από τον Μητροπολίτη Ζαρνάτας Γαβριήλ Φραγκούλη για τις
χηρεύουσες επισκοπές, τον Άνθιμο για την επισκοπή Πλάτσας, τον Ιωαννίκιο για την επισκοπή Μηλέας και Καστάνιας, τον Ιωσήφ για την επισκοπή Μαΐνης και τον Προκόπιο για την επισκοπή Ανδρούβιστας. 
Οι Κιτριές ήταν ο τόπος των Προεπαναστατικών διαβουλεύσεων και αποφάσεων. Εκεί έγινε στις 8 Μαρτίου 1821 η υπογραφή του Εθνικού Συμβολαίου, με τον Πετρόμπεη να αναλαμβάνει αρχηγός του αγώνα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι συγκεντρωθέντες Μανιάτες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι.                           Σήμερα αυτό το γραφικό λιμανάκι με την πανέμορφη παραλία, και τις ψαροταβέρνες του, είναι η κατάληξη αυτών που φεύγουν από την Καλαμάτα και πάνε να γνωρίσουν την παραλιακή Αβία. Το ίδιο κάναμε
και εμείς, καταλήξαμε στην παραλία και καθίσαμε στη ψαροταβέρνα του ΜΙΜΗ. Ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Οι ψαρομεζέδες που μας ετοίμασε ο Μιχάλης με το φανταστικό τσιπουράκι, ακριβώς δίπλα στο κύμα,  ήταν η καλύτερη απόλαυση και η ανταμοιβή της κατάληξης του οδοιπορικού μας στην παραλιακή Αβία, που μας περίμενε.                                                                                   
Αυτή η διαδρομή μας αποζημίωσε πλήρως και σας την προτείνουμε με την πρώτη ευκαιρία που θα βρείτε.
  

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η ΜΕΘΩΝΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Αφήνοντας πίσω την Καλαμάτα και μετά τη Μεσσήνη, είχαμε προορισμό για τη Μεθώνη. Αφού πρώτα απολαύσαμε το ιστορικό Ναβαρίνο  και την πόλη της Πύλου, κατευθυνθήκαμε προς τον τελικό προορισμό μας τη Μεθώνη.                       
Η Παραλία τησ Μεθώνης
Πανέμορφη από Φυσική Ομορφιά, πλούσια σε ιστορία, με το κάστρο της, που ακουμπάει στη θάλασσα, να δεσπόζει στην περιοχή. Η νέα πόλη της Μεθώνης με τα χαμηλά πέτρινα σπίτια, κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, και με αυλές, που αναδύουν αρώματα λουλουδιών, γοητεύει και σας προσκαλεί να απολαύσετε τις παραλίες της και όλη την ευρύτερη πόλη.
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΚΑΣΤΡΟ                                                                             
Στην αρχαιότητα η Μεθώνη ήταν γνωστή με το όνομα Πήδασος. Ο Όμηρος
Το λιμανάκι από το κάστρο
την αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον πείσει να επιστέψει στη μάχη (Ιλιάδα , Ι 149-153). Ο Παυσανίας (Μεσσηνιακά ΙV , 35 , 1) και ο Στράβωνας (Γεωγραφικά 8 , 359-360) την ονομάζουν Μοθώνη και την ταυτίζουν με την ομηρική πόλη. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Θουκυδίδη για τα ασθενή τείχη της οχυρωμένης πόλης τον 5ο αι., η μορφή και η έκταση της οποίας παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. 

Κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο το λιμάνι της Μεθώνης γνωρίζει μεγάλη ακμή ως εμπορικό κέντρο και σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων. Κατά την μεσοβυζαντινή περίοδο μια σειρά από σφραγίδες που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα μας δίνουν πληροφορίες για τους κρατικούς και εκκλησιαστικούς λειτουργούς της πόλης. 
Το κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Μεσσηνίας σε θέση που οχυρώνεται από τον 7 π.Χ αιώνα.
Το κάστρο της Μεθώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση στα ΝΔ παράλια της Μεσσηνίας, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το
οποίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται στην περίοδο της Α΄Ενετοκρατίας (13ος-15ος αι.) 
Οι Ενετοί πρωτοεμφανίζονται στο ιστορικό σκηνικό κατά τον 11ο αιώνα, όταν αποκτούν προνόμια σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τους σε διάφορες πόλεις-λιμάνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και η Μεθώνη. Με την κατάλυση της
βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους το 1204 (Δ΄Σταυροφορία) και η Μεθώνη θα δοκιμάσει την κυριαρχία τους. Η φραγκοκρατία θα διαρκέσει ως το 1206, οπότε η Μεθώνη καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και με συνθήκη που υπεγράφη το 1209 εξασφαλίζεται η κυριαρχία τους στην πόλη. 

Κατά την πρώτη Ενετική περίοδο η ζωή στη Μεθώνη οργανώθηκε σύμφωνα με τα συμφέροντα της Βενετίας. 
Η πόλη οχυρώθηκε και αναπτύχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο αφού
Στο παλιό Τούρκικο Χαμάμ
ορίζεται ως υποχρεωτικός σταθμός για όλα τα βενετικά πλοία που ταξίδευαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ακμάζουσα αυτή περίοδος για την Μεθώνη λήγει τον Αύγουστο του έτους 1500 όταν, μετά από αιματηρή πολιορκία, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς. Η πρώτη περίοδος της Τουρκοκρατίας θα διαρκέσει ως το 1686 όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τον Μοροζίνι και επανήλθε στην κατοχή των Βενετών. 
Το 1715 οι Οθωμανοί γίνονται για δεύτερη φορά κάτοχοι της Μεθώνης, ο πληθυσμός της οποίας αυξήθηκε καθώς και η εμπορική κίνηση στο λιμάνι. 
Στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το κάστρο της Μεθώνης δεν κατελήφθη από τους Έλληνες επαναστάτες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που είχαν καταβάλλει, λόγω της σθεναρής αντίστασης του οχυρωμένου οθωμανικού πληθυσμού. Το 1825 αποβιβάστηκε στο λιμάνι της πόλης ο Ιμπραήμ και εγκαταστάθηκε εντός του κάστρου, το οποίο έγινε ορμητήριο των Αιγυπτίων κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους στην Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι θα
Πανοραμική της παραλίας με το κάστρο Δεξιά.
παραδοθούν αμαχητί το 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του οποίου ηγείτο ο στρατηγός Μαιζών. Ο οικισμός τότε μεταφέρεται εκτός των τειχών, γίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης ενώ το κάστρο που για αιώνες υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης ερημώνεται. 
ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΝΗΣΟΙ.  Απέναντι βλέπουμε το Στενό της Μεθώνης και τρία από
Το νησί της Σχίζας
τα νησάκια της περιοχής, την 
Σχίζα, τη Σαπιέντζα  και τη μικρότερη Αγ. Μαρίνα. Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών και βρίσκεται απέναντι από τη Φοινικούντα, ενώ στα νοτιοδυτικά του νησιού εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ.                    
Η Σαπιέντζα θεωρείται το  πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα, με καταπράσινες και κρυστάλλινα νερά στην πανέμορφη και
Η Πλατεία της Μεθώνης
μοναδική της αμμουδιά. Στο νησί υπάρχει το μοναδικό στην Μεσόγειο Δάσος από Κουμαριές, αλλά και ακόμα ένα φυσικό φαινόμενο: στο κέντρο του νησιού αντί για βλάστηση υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα! Για να επισκεφθεί κανείς την Σαπιέντζα, μπορεί να αναζητήσει τα δρομολόγια με καΐκι που αναχωρούν από την Μεθώνη.
   
 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ.            Στη Μεθώνη υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, άλλες με βότσαλο, άλλες με
Η Παραλία της Μεθώνης
ψιλή άμμο, άλλες πολυσύχναστες, και άλλες απομονωμένες και ήσυχες. Εδώ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους, να απολαύσει τον ήλιο, καθώς και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ, ζώντας στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.
                           
Η τουριστική υποδομή της Μεθώνης έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ευχάριστη
και άνετη διαμονή. Επίσης, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί εκτός των άλλων τις ξεχωριστές γεύσεις της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας. 
Μετά από την περιήγησή μας στην πόλη της πανέμορφης Μεθώνης, την παραλία της και το υπέροχο κάστρο της, ήδη είχαμε πεινάσει, αρκετά τα εστιατόρια της Μεθώνης και κάτσαμε σε ένα από αυτά να φάμε. ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ έγραφε απ’ έξω ένα παραδοσιακό εστιατόριο
και κάτσαμε κυριολεκτικά κάτω από την κληματαριά του μαγαζιού.          
Όλη η παρέα ενθουσιάστηκε και από την ποιότητα και την εκπληκτική νοστιμιά των φαγητών που φάγαμε, αλλά και το φανταστικό service. Την προτείνουμε σε όλους.