Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΠΕΤΑΛΙΔΙ, ΧΡΑΝΟΙ, ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ 3 ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σιγά – σιγά το καλοκαιράκι έρχεται, για να μην πω ήλθε, σε όλη τη Μεσσηνία. Οι παραλίες έχουν αρχίσει να γεμίζουν, η Καλαμάτα πλημμυρίζει αφού πλέον η απόστασή της από την Αθήνα έχει
Το λιμανάκι στο Πεταλίδι
μειωθεί αισθητά και μπορεί κάποιος να φτάσει σε 2 – 2 ½ ώρες. Φτάνοντας  επισκέπτης στην Καλαμάτα σε πολύ λίγο χρόνο  μπορεί να επισκεφτεί πολλά μέρη, είτε αυτά βρίσκονται προς την πλευρά της Μάνης, είτε προς την Πλευρά της Πύλου, είτε προς την πλευρά της Κυπαρισσίας, είτε προς την πλευρά της Κορώνης.
Αν κάποιος επισκέπτης, θελήσει να ακολουθήσει  τη διαδρομή  προς Κωρώνη, μετά τη Μεσσήνη, ο δρόμος τον οδηγεί σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές που έχουν τέτοια ομορφιά και τόσο ωραίες και γραφικές παραλίες που όποιος τις επισκεφθεί μένει κατενθουσιασμένος.      Η πρώτη παραθαλάσσια περιοχή που συναντάμε, είναι η Βελίκα που όμως η παραλία της δεν είναι πάνω στο δρόμο, αλλά λίγο πιο κάτω. Στη συνέχεια περνάμε έξω από την Ανάληψη, η όμορφη και αμμώδης παραλία της οποία είναι περίπου ένα χιλιόμετρα μετά το χωριό.   Στη συνέχεια η
Καλαμάκι η παραλία
διαδρομή αυτή μας οδηγεί στο πανέμορφο Πεταλίδι !  Μια ωραία και μεγάλη πλατεία με αρκετό πράσινο, μας υποδέχεται και λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε τις παραλίες του Πεταλιδίου που είναι πολύ γραφικές.                                                                                                                 Αφήνουμε το Πεταλίδι και συνεχίζουμε το δρόμο προς Κορώνη. Σ’ αυτή τη διαδρομή συναντάμε και άλλα χωριά όπως το Καλαμάκι και λίγο πιο κάτω στο δρόμο μας θα βρεθούμε στους Χράνους, μια παραθαλάσσια τοποθεσία όπου κάθε χρόνο την επισκέπτονται πάρα πολλοί Έλληνες, αλλά και |Ευρωπαίοι τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Σκανδιναυικές χώρες κλπ. Πρόκοιται για μια περιοχή της Μεσσηνίας πάρα πολύ διάσημη αφού την προτιμούν όπως προαναφέραμε πολλοί Ευρωπαίοι.                                                                                   Συνεχίζοντας τη διαδρομή, προς Κορώνη, το επόμενο παραθαλάσσιο χωριό είναι ο Άγιος Ανδρέας. Γραφικότατο χωριό, με πολύ ωραία οργανωμένη παραλία, με τη μικρή Μαρίνα της ελκύει πολλούς επισκέπτες Έλληνες και Ευρωπαίους.                                                                      
Αγ. Ανδρέας
Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε κατά σειρά όπως τα συναντάμε στο δρόμο Καλαμάτας – Κορώνης πιο αναλυτικά και τους τρεις αυτούς αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς που πραγματικά είναι τρία κοσμήματα της Μεσσηνίας με έντονη φυσική ομορφιά.
                                                                                                                                                       ΠΕΤΑΛΙΔΙ= Το σημερινό Πεταλίδι έχει περίπου 1350 κατοίκους, βρίσκεται στη Δυτική ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου και απέχει 26 χλμ. από την Kαλαμάτα. Xτισμένο στο μυχό του ομώνυμου όρμου, είναι από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας. Μέχρι το τέλος του 2010 ήταν αυτόνομος Δήμος, τώρα όμως ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.
Ψαροκάϊκο στο λιμανάκι του Αγ. Ανδρέα
Η όμορφη κωμόπολη του Πεταλιδίου, συνδυάζει βουνό και θάλασσα με ένα ιδανικό τρόπο. Διαθέτει δε, σύγχρονες υποδομές, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Ιστορία.Στο Πεταλίδι βρίσκεται η ομηρική Αίπεια, όπου αργότερα (365 π.Χ.) χτίστηκε η Κορώνη. Είχε πολλούς καλοχτισμένους ναούς αφιερωμένους στην Παιδοτρόφο Αρτέμιδα, στον Ασκληπιό και στο Διόνυσο, ενώ το ορειχάλκινο άγαλμα του Διός Σωτήρος κοσμούσε την αγορά του. 
Βόρεια του Πεταλιδίου, που ανοικοδομήθηκε το 1830, βρίσκεται το ανάκτορο των Νιχωρίων. Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα της πρωτοελλαδικής, καθώς και με κτίσματα της μεσοελλαδικής εποχής και των μυκηναϊκών χρόνων.
Εγκατάσταση Μανιατών. Πολλοί από τους κατοίκους του Πεταλιδίου είναι Μανιάτικης
Παραλία Ανάληψης
καταγωγής.Με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια τον Αύγουστο του 1830, αποφασίστηκε υπό του συνταγματάρχου Νικολάου Πιερράκου - Μαυρομιχάλη εγκατάστασις Μανιατών μετά την δημιουργίαν του νέου Ελληνικού κράτους. Η εγκατάσταση αυτή έγινε για να ευχαριστήση ο Ι. Καποδίστριας τους Μανιάτες, διαθέτοντάς τους δημόσια Γη. Για το λόγο αυτό συναντάμε ονόματα Μανιάτικης καταγωγής όπως πχ Τρουπάκης, Αυγουλέας, Γριβέας, Λιέας, Τσιτομενέας, Γιαννακάκος, Γιδάκος, Κουράκος, Ξαρχάκος, Παρασκευάκος, Στεφανάκος, Δαμήλος, Τσακάκος, Γρουσουζάκος, Δαιμονάκος κ.λπ
Γενικά. Το οδικό δίκτυο από Καλαμάτα είναι άσφαλτος αλλά έχει και λίγες στροφές. Διαθέτει Αστυνομικό τμήμα, Αγροτικό Ιατρείο, Ταχυδρομείο,
1 Τραπέζα, 4 ξενοδοχεία,15 μονάδες Ενοικιαζομένων δωματίων - studios,      2 camping. Rent a Car, rent a Bike, ψαροταβέρνες ψησταριές, διάφορα Καφέ. Ένα μικρό λιμάνι για κότερα-
Η Γραφική παραλία του Πεταλιδίου
ιστιοφόρα και ψαροκαίκα , Τεράστιες αμμουδερές παραλίες και πεντακάθαρες ακτές για πολύωρο κολύμπι.και σέρφινκ .
                                                                                                                                                      ΧΡΑΝΟΙ. Οι Χράνοι, ‘ένα μικρό ψαροχώρι που όμως έχει μετατραπεί σε ένα διεθνή τουριστικό προορισμό, αυτός είναι και ο λόγος που οι Χράνοι είναι  πολύ γνωστοί διεθνώς. Οι Χράνοι λοιπόν, είναι  ένα παραθαλάσσιο χωριό της  Μεσσηνίας που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Νομού και είναι μόλις 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την Καλαμάτα.                        Οι Χράνοι είναι μικρό αλλά ονειρεμένο  χωριό με υπέροχες παραλίες, καθαρή θάλασσα που κάθε χρόνο δέχεται πολλούς Ευρωπαίους και Έλληνες τουρίστες που το κατοικούν φιλόξενοι  κάτοικους. Διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες με εξαιρετικές παραδοσιακές συνταγές
Χράνοι, η παραλία
και φυσικά πάντα φρέσκο ψάρι. Αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας που επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες. Οι Χράνοι ήταν Δημοτικό διαμέρισμα  του τέως Δήμου Αίπειας, ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης και έχει 278 μόνιμους κατοίκους.
Παραλία Πεταλιδίου με Φοίνικες και ουράνιο τόξο
Το λιμανάκι του Αγ. Ανδρέα
                                                                                                                                                                ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΓΓΑ. Είναι η παραλία του χωριού Λογγά που ήταν έδρα του πρώην Δήμου Αίπειας και νύν του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.  Εχει πολύ ωραία παραλία με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια,  εστιατόρια, μια μικρή Μαρίνα όπου ελλιμενίζονται μικρά σκάφη και είναι πάρα πολύ ωραίο και γραφικό χωριό.
Στο λιμανάκι του Αγ. Ανδρέα.







Από την Καλαμάτα απέχει λιγότερο από 40 χλμ όπου εκτός από τους Ευρωπαίους τουρίστες που τον επισκέπτονται, πολλοί Καλαματιανοί κάνουν το μπάνιο τους εκεί , τρώνε στα αρκετά εστιατόρια της περιοχής και απολαμβάνουν το υπέροχο και γραφικό τοπίο !