Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ, ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ .


Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Μεσσηνία απ' άκρου σε άκρο, τα πανηγύρια, οι Εθνικές και Θρησκευτικές  επέτειοι, και τα πολιτιστικά δρώμενα κυρίως το καλοκαίρι είναι σε καθημερινή διάταξη.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με μερικά από αυτά που προσπαθήσαμε να συλλέξουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βρήκαμε όλα. ΄Όπως πάντα θα ζητήσουμε για μια ακόμη φορά να μας βοηθήσετε και εσείς με τα πανηγύρια του χωριού σας όπου και αν βρίσκεται στη Μεσσηνία.
Εθνικές επέτειοι.
Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσουμε από τη μεγάλη επέτειο της έναρξης της απελευθέρωσης του γένους από τον Τούρκικο ζυγό που έγινε στις 23 Μαρτίου του 1821. Στην επέτειο αυτή γίνεται αναπαράσταση στην οποία συμμετέχουν όλοι οι τότε ήρωες που ξεκίνησαν την επανάσταση.
Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στην πλατεία 23ης Μαρτίου όπου και το Βυζαντινό εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων.
Θρησκευτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις.
Τα καλοκαίρια στις 15 Αυγούστου, όλη η Μεσσηνία γιορτάζει την Παναγία. Στα περισσότερα χωριά όλο και κάποια εκκλησία ή εξωκκλήσι θα γιρτάζει την Παναγιά. Οι μεγαλύτερες όμως εορτές γίνονται στην Ι. Μονή Δημιόβης που βρίσκεται κοντά στο Ελαιοχώρι στον Ταύγετο και στην Ι. Μονή Βουλκάνου  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. Και στις δύο Μονές συρρέουν πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται και στην Καρδαμύλη όπου συρρέουν πιστοί απ’ όλη τη Μάνη και την Καλαμάτα.                                                                                                                                                    Στις 20 Ιουλίου εορτή του προφήτη Ηλία γιορτάζουν, εκκλησίες και εξωκκλήσια σε όλη την Μεσσηνία.  θα αναφέρουμε όμως την γιορτή του αι-λια στην υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου στα 2407 μ.
Ένα ακόμη Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία με γλέντι, χορούς και αθλητικούς αγώνες, γίνεται στο Μελιγαλά, στις 20 Ιουλίου.
Πανηγύρι της Αγίας Τριάδας  στη Στούπα όπου πραγματοποιούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
την Δευτέρα του Αγιου Πνεύματος γιορτάζει ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα και το ναός στο ακατοίκητο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο καλάθι, που φαίνεται από την Καλαμάτα.
Την κυριακή της πεντηκοστής, γιορτάζει το ξωκλήσι, στον ποτισώνα του ταυγέτου. Την ημέρα εκείνη έρχονται προσκυνητές εκτός από τη Μεσσηνία και πιστοί από τους γειτονικούς Νομούς  Λακωνίας και Αρκαδίας. Επίσης εορτάζει και η εκκλησία του Αγιου Νικήτα στον οικισμό Κουταλά έξω από την Καλαμάτα.
Στις 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα του Σταυρού, στην Κυπαρισσία γίνεται 8ήμερο πανηγύρι.
Στη διάρκεια του 8ημέρου αυτού δίνονται  θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες.                και άλλες εκδηλώσεις.
Μιας και μιλάμε για την Κυπαρισσία πρέπει να αναφέρουμε και το Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη.
Το πανηγύρι του Αη Γιάννη γίνεται κάθε χρόνο στην Κυπαρισσία στις 24 Μαϊου, με τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ( διαλέξεις, λαϊκό πανηγύρι κλπ).
Στις 30 Ιουνίου με την ευκαιρία της γιορτής  των Αγίων 12 Αποστόλων, γίνεται μεγάλο πανηγύρι  στη Θουρία.
Μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Γοργοπηγής, γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου στο νησάκι Πρώτη που είναι απέναντι από το Μάραθο στους Γαργαλιάνους.
Πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γίνεται όχι μόνο στην Ανδρόυσα, αλλά και στον Αγ. Κωνσταντίνο  Αρφαρών και σε άλλες ακόμη περιοχές της Μεσσηνίας κάθε χρόνο 21 Μαϊου.
Πανηγύρι για τα εισόδεια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου στην Αλαγονία, στον Ταύγετο.  Στη διάρκεια του πανηγυριού προσφέρονται ψάρι, φασόλια και σιτάρι βραστό.
Και άλλο πανηγύρι γίνεται στην Αλογονία του Ταϋγέτου, λόγω της εορτής της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου. Οι προσκυνητές της Αγίας Παρασκευής γεύονται το τοπικό φαγητό «Κουρμπάνι» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η γνωστή γίδα βραστή καθώς και ψητή.
Πανηγύρι της Παναγίας στον Αγιο Ανδρέα, Πραγματοποιείται επίσης, κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο ο Δήμος Καλαμάτας οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις - θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες - στο αμφιθέατρο του κάστρου της πόλης. Επίσης διοργανώνεται και  το διάσημο διεθνώς φεστιβάλ χορού. Φέτος για πρώτη φορά μέρος του φεστιβάλ θα γίνει στο νεόδμητο  μέγαρο χορού της πόλης.
Τα 'Αγαπήνεια' γίνονται κάθε Ιούλιο στη γεννέτειρα του Τέλλου Άγρα τους Γαργαλιάνους στη μνήμη του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγρα (κατά κόσμο Αγαπηνού). Περιλαμβάνουν συναυλίες και χορούς από χορευτικά συγκροτήματα και άλλες εκδηλώσεις.
Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κυπαρισσία  όλο το καλοκαίρι, που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Τριφυλίας και η φιλαρμονική της Κυπαρισσίας.
Ιθώμαια  Τα 'Ιθώμαια' πραγματοποιούνται τον Αύγουστο στο Μαυρομάτι Μεσσηνίας και περιλαμβάνουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.) στην αρχαία Μεσσήνη.
Ναυαρίνια Τα 'Ναυαρίνια', πρόκειται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου Νέστορος, που συνήθως γίνονται στην κεντρική πλατεία των τριών Ναυάρχων και στο κάστρο της Πύλου κάθε χρόνο τον Αύγουστο.
Νεστόρεια Τα 'Νεστόρεια', πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αγώνες δρόμου - από τα ανάκτορα του Νέστορα ως τη Χώρα. Πραγματοποιούνται στις αρχές του Αυγούστου κάθε χρόνο από το Δήμο Πύλου Νέστορος και διαρκούν 10 μέρες.
Του Κουτρούλη ο γάμος. Κάθε χρόνο την καθαρά Δευτέρα στη Μεθώνη. Δύο άντρες ντύνονται 'νύφη' και 'γαμπρός' και μαζί με τις οικογένειες των 'συμπεθέρων' και τους 'καλεσμένους' πηγαίνουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί γίνεται αναπαράσταση του γάμου με 'παπά' και 'κουμπάρο'. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και φυσικά πέφτει πολύ γέλιο.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας γίνονται εκδηλώσεις για τα διάφορα τοπικά μας προϊόντα όπως γιορτή του Λαδιού, γιορτή της Ελιάς, γιορτή του σύκου, γιορτή της πατάτας και για άλλα προϊόντα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου