Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ

Άποψη δάσους στον Ταύγετο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ                                                                                                         Όπως γράφαμε και στο προηγούμεν σημείωμά μας παράδοση και λαογραφία δεν είναι μόνο τα χωριά μας με τις παλιές ονομασίες, οι λέξεις που μιλούσαν οι Μεσσήνιοι, οι χοροί  και τα τραγούδια, παράδοση είναι και τα φαγητά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές, σύμφωνα με τις συνήθειες και παραδόσεις του κάθε τόπου. Λογικό είναι άλλες οι συνήθειες της Μάνης και κατ' επέκταση άλλα τα φαγητά που έτρωγαν και άλλες οι συνήθειες των λοιπών περιοχών της υπόλοιπης Μεσσηνίας. 
Χιόνια για να δούμε....μια άσπρη ημέρα
Στη νέα προσπάθεια που κάνουμε να αναβιώσουμε και τα φαγητά άλλων εποχών απ' όλη τη Μεσσηνία  θα ζητήσουμε και πάλι τη δική σας βοήθεια και αν ψάξετε να βρείτε συνταγές που έφτιαχναν οι μανάδες σας απ' όλη τη Μεσσηνία θα είναι σημαντική η συμβολή σας να καταγράψουμε και τις γαστρονομικές συνήθειες των Μεσσηνίων.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 διαφορετικές γευστικότατες συνταγές που είναι η μια καλύτερη από την άλλη. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε όλες και....δεν θα το μετανοιώσετε !!
             
                   Μπακαλιάρος βραστός
                                 (Από το http://syntagesapokatina.blogspot.com) 
ΥΛΙΚΑ : 4 κομμάτια μπακαλιάρος,  4 κρεμμύδια μικρά, 3-4 πατάτες κομμένες φέτες,
2 κλωνάρια σέλινο, 1 καρότο,
 χυμός ενός λεμονιού, λίγο λάδι, αλάτι, λίγο αλεύρι
.ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
«Κόβουμε τον μπακαλιάρο κομμάτια και τον ξαρμυρίζουμε (τον βάζουμε σε μπόλικο νερό για δυο μέρες και του αλλάζουμε το νερό δυο-τρεις φορές) 
Βράζουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε χαράξει κατά μήκος, τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, το καρότο το σέλινο και λίγο λάδι.
Στη μέση, όταν έχουνε μισοβράσει οι πατάτες ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Όταν βράσουν όλα τα υλικά ξινίζουμε το φαγητό: Ανακατεύουμε λίγο αλεύρι, το χυμό ενός λεμονιού, λίγο λάδι, αραιώνουμε με λίγο ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Παίρνει ένα χούχλο και είναι έτοιμο το φαγητό».

                      ΜΑΝΗΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ : μανιτάρια, αλεύρι, αλάτι, λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Πλένουμε τα μανιτάρια,  τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο λάδι να ροδίσουν.
Όταν τα σερβίρουμε ζεστά, ρίχνουμε λεμόνι».
άλλοι τρόποι
να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια είναι:
Κοκκινιστά κυρίως τα ορνιθίτια: «Μαγειρεύονται όπως το κρέας.
Αντί για κρέας ρίχνουμε μανιτάρια και το φαγητό συνοδεύεται με ρύζι ή μακαρόνια».
 
Ψητά κυρίως τις γουργουλιάνες και τα ορνιθίτια:
«Βάζουμε αλάτι και λάδι και τα ψήνουμε στη σχάρα πάνω σε κάρβουνα.
Τα σερβίρουμε ζεστά με λεμόνι».

                        ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΞΥΝΑΔΑ
                                        (Από το syntagesapokatina.blogspot.com)
                                              Της Παναγούλας Αποστ. Γαϊτάνη
ΥΛΙΚΑ : 8 αγκινάρες, 2 πατάτες, 1-2 λεμόνια, 1 μεγάλο κρεμμύδι , 1 ποτήρι του κρασιού λάδι,
αλεύρι, αλάτι, καρότα σε στρογγυλές ροδελίτσες και σέλινο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
«Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες, τις κόβουμε κομμάτια, ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Αλατίζουμε.
Όταν βράσουνε, τα ξινίζουμε (χτυπάμε το χυμό του λεμονιού με αλεύρι και λίγο λάδι - δυο σταγονίτσες - και λίγο από το ζουμί του φαγητού).
Αν θέλουμε ρίχνουμε και αυγό εκεί.»


                                    ΡΕΓΑΛΙ ΜΑΝΗΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 αρνίσια συκωταριά(ες),  2 ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α), 400 γρ. ψιλοκομμένα. Ντοματάκια, 1 κουτ. Ντοματοπολτός, ¼ κουταλ. Γλυκού μοσχοκάρυδο,  ¼ κουταλ. Γλ. Μπαχάρι, 100 γρ. Λάδι, 200 γρ. Κρασί κόκκινο ξηρό,  300 γρ. μακρύκοκκο Ρύζι, Αλάτι Πιπέρι.                                                                                                                                                                                                                          
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
: Πλένετε καλά τη συκωταριά και τη ζεματάτε για 4-5 λεπτά σε βραστό νερό. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει. Με ψαλίδι την κόβετε σε κύβους. Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια και τη συκωταριά για 5-6 λεπτά, να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τις ντοματούλες και τον ντοματοπολτό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 35-40 λεπτά, να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους. Στο μεταξύ βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό, στραγγίζετε και βάζετε σε πιατέλα. Περιχύνετε με τη συκωταριά και τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως με φρέσκο ψωμί και κόκκινο κρασί.

                                                                                         
          ΒΟΔΙΝΗ ΟΥΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ):
1 βοδινή ουρά κομμένη σε μερίδες, 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, 2 ντομάτες τριμμένες, 1 κονσέρβα κονκασέ (έτοιμη τριμμένη ντομάτα), 1 κουτ. του γλυκού ντοματοπελτέ (αραιωμένο σε λίγο νερό),
2 ξυλαράκια κανέλα, 1 φύλλο δάφνης, 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί,
½ πορτοκάλι κομμένο στη μέση, Λίγο μπούκοβο, Λίγο αλάτι, 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5,
Ξηρή μυζήθρα για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και, αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε τις μερίδες της βοδινής ουράς, καλύπτοντας τον πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε για 10 περίπου λεπτά (έως ότου πάρει χρώμα το κρέας μας) και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ξυλαράκια κανέλας, τη δάφνη, το κρασί, το πορτοκάλι (αν θέλουμε, αντί για πορτοκάλι, προσθέτουμε λίγη μαστίχα Χίου - στη μύτη ενός μικρού κουταλιού) και το μπούκοβο. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες, το κονκασέ και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε, τέλος, μια γερή πρέζα αλάτι και λίγο νερό και, αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνουμε το κρέας να βράσει, σε χαμηλή φωτιά, για 2-2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια.                                                                                             Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τις μερίδες της βοδινής ουράς και τρίβουμε από πάνω την ξηρή μυζήθρα.



Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ & ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χιονισμένος Ταύγετος
Όσο πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και το καλοκαιράκι καλά κράταγε στη Μεσσηνία δεν μας ένοιαζε τίποτε, ήλθαν όμως τα Χριστούγεννα και δεν ήλθαν μόνα τους, ήλθαν με πολύ κρύο, χιόνια αλλά έφεραν και την οικονομική δυσπραγία που υπήρχε μεν αλλά τώρα τα Χριστούγεννα φάνηκε περισσότερο.
Καλές οι προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας, αλλά μέχρι εκεί. Εγώ θα ήθελα να ξοδεύονται χρήματα για πιο ουσιαστικές λύσεις και όχι για αυταπάτες.
Γεγονός είναι ότι όσα καλά και αν γίνουν, δυστυχώς λύσεις δεν υπάρχουν. Θα δούμε πολλά ακόμη αμέσως μετά τις γιορτές
Εδώ στη Μεσσηνία είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε τόσο όμορφη φύση που τα έχουμε όλα, μια βόλτα να κάνουμε θα δούμε φανταστικά τοπία είτε ορεινά, είτε παραθαλάσσια. Έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να είμαστε λίγο πιο χαρούμενοι από άλλους.
ΧΑΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ.....
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Παράδοση και λαογραφία δεν είναι μόνο τα χωριά μας με τις παλιές και νέες ονομασίες τους, ούτε οι λέξεις και οι φράσεις των Μεσσηνίων, όπως δεν είναι μόνο οι χοροί και τα τραγούδια που έχουμε δημοσιεύσει σ' αυτό το blog. Παράδοση είναι επίσης και τα φαγητά που έτρωγαν οι Μεσσήνιοι. 
Μια ακόμη χιονισμένη βουνοκορφή του Ταϋγέτου
Εδώ που τα λέμε η λέξη "Συνταγή" δεν υπήρχε τα παλιά χρόνια και ιδιαίτερα στο λεξιλόγιο των ανθρώπων των χωριών. Η παραδοσιακές "συνταγές" δεν υπήρχαν με τη μορφή που τη συναντάμε σήμερα. Άλλωστε η παράδοση δεν μεταδιδόταν με κάποια γραπτά κείμενα, μεταδιδόταν κυρίως από στόμα σε στόμα, όπως η γιαγιά τα μετέδιδε προφορικά στην κόρη της, η κόρη στην εγγονή και έτσι οι συνταγές διατηρούσαν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.  Από μικρά τα κορίτσια αρχικά βοηθούσαν τις μητέρες τους, μάθαιναν να μαγειρεύουν, ερχόντουσαν σε επαφή με τα υλικά που απαιτούσε το κάθε φαγητό και έτσι μάθαιναν τα μυστικά τους. 
Όταν ερχόταν η στιγμή να αναλάβουν την κατσαρόλα ή τη σκάφη του ζυμώματος ή το κάψιμο του 
φούρνου, ήταν έτοιμες από καιρό. 
Με αυτόν τον τρόπο και ανάλογα με τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής δημιουργούσαν τις συνταγές και τα φαγητά. Για παράδειγμα αν καθίσουμε να δούμε τις συνταγές της Μάνης είναι διαφορετικές από της Τριφυλίας ή της Πυλίας. 
Κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα, αυτό της Παραδοσιακής Μεσσηνιακής Συνταγής, όπως πάντα καλούμε όλους και όλες τις Μεσσήνιες να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια για να συμπληρώσουμε τη Μεσσηνιακή Παράδοση και Λαογραφία.
Πιό κάτω σας παραθέτουμε τις πέντε πρώτες συνταγές που βρήκαμε.


........καλή σας όρεξη

ΙΔΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

1. Κατσικάκι με μάραθο και πατάτες στον ξυλόφουρνο
                                      (Συνταγή από τη Μάνη)
ΥΛΙΚΑ : 3 κ. Κατσικάκι,  2 μεγάλα ματσάκια Μάραθο,  30 Αγγινάρες, 2 κ. Πατάτες, 3 σκελ. Σκόρδο, Ελαιόλαδο, 1 κ. Λεμόνια, 5-6 κλαδάκια Φρέσκια Ρίγανη, Ξερή Ρίγανη, Αλάτι & Πιπέρι,
Κλαδιά από Σκίνα, Λαδόκολλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανάβουμε τον ξυλόφούρνο μιάμιση ώρα πριν, για να κάψει.
Χρειαζόμαστε ένα νεαρό κατσικάκι. Μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιο γευστικά αλλά είναι τρυφερό. Όσο για τη γεύση φροντίζουν τα μυρωδικά. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Γεμίζουμε το ταψί μας με μια στρώση με μάραθα (χρησιμοποιούμε όλο το φυτό και τα κοτσάνια του).
Σε κάθε κομμάτι κρέατος, βάζουμε κάτω από την πέτσα κομμάτια σκόρδου. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα για να μην πικρίσει. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Κόβουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και προσθέτουμε λεμόνι για να πάρουν γεύση και για να μπορέσει να κολλήσει πάνω τους η ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι. Τις ανακατεύουμε μαζί στο μπολ. Ρίχνουμε γύρω γύρω από το κρέας τις αγκινάρες και τις πατάτες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Δεν βάζουμε νερό γιατί οι πατάτες και οι αγκινάρες θα βγάλουν το δικό τους ζουμάκι. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα για να μην αρπάξει και το βάζουμε στο φούρνο. Τώρα θέλει προσοχή! Το σωστό ψήσιμο είναι τέχνη! Βρέχουμε έναν σκίνο και ραντίζουμε την λαδόκολλα, για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θερμοκρασία. Ψήνουμε περίπου για μία ώρα και 45 λεπτά. Όταν έχει αρχίσει και ροδίζει η λαδόκολλα καλούμε ενισχύσεις! Προσθέτουμε και βρεγμένα σκίνα από πάνω! Στη μια ώρα ψησίματος αφαιρούμε τη λαδόκολλα και μένει σκέτο να ροδοκοκκινίσει το φαγητό.
Αλλά προσέχουμε μην αρπάξει ραντίζοντας το συνεχώς με βρεμένο σκίνο. 

           2.  ΣΧΙΖΙΩΤΙΚΗ ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ                                                                       

                        Συνταγή από Βασιλίτσι Μεσσηνίας                                                         
                                     
                  Από το
http://syntagesapokatina.blogspot.com

ΥΛΙΚΑ : κρέας από Σκιζιώτικη γίδα, κρεμμύδια ολόκληρα, καρότα, ντομάτες ξεφλουδισμένες,
σέλινο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι, λάδι για να περιχύσουμε το κρέας.                                    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Παίρνουμε το κομμάτι της γίδας που θέλουμε, το κόβουμε μικρότερα κομμάτια και το βάνουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πριν αρχίσει να βράζει, το ξαφρίζουμε και ύστερα, αφού πάρει μερικές βράσεις το βγάνουμε από την κατσαρόλα και το πλένουμε κάτω από τη βρύση. Πλένουμε και την κατσαρόλα. Ύστερα ξαναβάνουμε το πλυμένο κρέας στην κατσαρόλα με νερό κρύο, να σκεπάζεται το κρέας και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα, καρότα, ντομάτες ξεφλουδισμένες, σέλινο και όσο αλάτι θέλουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει πολλές ώρες για να γίνει το κρέας μαλακό. Το βάνουμε σε πιατέλα με ρίγανη λεμόνι, λάδι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.                                                                                      
 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : Τα Σχιζιώτικα γίδια βόσκουν ελεύθερα στο νησί Σχίζα (απέναντι από την Πύλο)  και έχουν πολύ νόστιμο κρέας, διαφορετικό από τα υπόλοιπα κρέατα της περιοχής, ίσως επειδή «εκείνα τα γίδια πίνουνε και θάλασσα». 

                 3. ΨΑΡΙ ΤΣΙΛΑΔΙΑ                                                            
                       (Συνταγή από την Καλαμάτα)
Μια εκπληκτική παραδοσιακή Καλαματιανή συνταγή που συνδυάζει το αλμυρό με το γλυκό που οι ρίζες της χάνονται μέσα στο χρόνο.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα 1 μεγάλο ψάρι (ροφός, συναγρίδα, σφυρίδα) περίπου 1 ½ - 2 κιλά, 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,2 ντομάτες κομμένες σε φέτες,1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό ντομάτας,1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, 2-3 φύλλα δάφνης,1 φλιτζ τσαγιού Καλαματιανό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μεγάλο τηγάνι αδειάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζετε μέσα το νεροπότηρο με το φρέσκο χυμό ντομάτας και βράζετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τη Κορινθιακή σταφίδα και ανακατεύετε.                                                                                                                      
Παίρνετε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζετε στον πάτο της τις ροδέλες της ντομάτας, ακουμπάτε επάνω τους το ψάρι. Αν είναι μεγάλο κόφτε το στη μέση. Βάζετε τη δάφνη, αλατοπιπερώνετε και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο χλιαρό νερό μέχρι η σάλτσα να σκεπάσει σχεδόν το ψάρι.                                                                                         Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.                                                                                                                                        
Αφήνετε το φαγητό να χλιαρέψει και το σερβίρετε.                                                                                                  Σημείωση. Τούτη η συνταγή γίνεται εξαιρετική και με μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο σε φιλέτο. 



                              4.           ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΣ
               (Μανιάτικη συνταγή)
Μια απίστευτα υπέροχη γεύση που μπορεί 
να γίνει και με κόκορα και με κοτόπουλο. 
Όσοι τη δοκίμασαν ξαναζήτησαν
να φάνε αυτό το νοστιμότατο φαγητό.

ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1 χωριάτικη κότα 1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες, 1 φλιτζάνι  τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
 ½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα,  2 κουταλιές πελτέ,  2 φύλλα δάφνης, 3 σκελίδες σκόρδο,  5-6 σπυράκια μπαχάρι,  1 κοφτό κουταλάκι κανέλα, 150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια, 50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα, 100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες της κότας μέχρι να
ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Βάλτε τη σοταρισμένη κότα σε μια πιατέλα..
2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το καλά και στη συνέχεια ξαναβάλτε τη κότα μέσα στη κατσαρόλα..
3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.
4. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη κότα να μαγειρευτεί για 1 ώρα.
5. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.
6. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
7. Το συνοδεύετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές..
8. Σημείωση. Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτη τη κότα λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζ τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμεςΚάντε  το, το φαγητό σας θα γίνει τέλειο                                                                                                           

                                 5. Οβριές ξινάδα
                     (Από το http://syntagesapokatina.blogspot.com
ΥΛΙΚΑ : 300 γραμμάρια οβριές, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 φλυτζάνι λάδι, 2 μικρές πατάτες, 
άνιθος ή μάραθος (όσο θέλουμε), 1 λεμόνι και λίγο αλεύρι (για το ξίνισμα), αλάτι.
Οι οβριές μαγειρεύονται κυρίως «ξινάδα»
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
«Πλένουμε τις οβριές και έτσι ολόκληρες ή κομμένες στα δυο τις τσιγαρίζουμε μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε λάδι.
Μετά ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κομμάτια, τον άνηθο, νερό και λίγο αλάτι.
Όταν βράσουνε, ξινίζουμε το φαγητό: ανακατεύουμε λίγο αλεύρι το χυμό ενός λεμονιού, λίγο λάδι, αραιώνουμε με λίγο ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.